10 tips om te besparen op je vaste lasten

vaste lastenHoe kun je nou bezuinigen op de vaste lasten? Sommige mensen bezuinigen op de variabele lasten zoals de boodschappen en anderen behalen hun winst op de vaste lasten.

Hier 10 tips om te besparen op je vaste lasten.

Tip 1: inzicht creëren

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Schrijf werkelijk alles op. Inzicht is het sleutelwoord! Wij maken gebruik van een ouderwets schriftje. Ik kan niet met apps ed overweg, omdat daar altijd van alles instaat wat ik niet kan gebruiken. En ik klieder er graag op los in mijn schriftje, waar houden we wat over? Welke lasten zijn er wel en welke niet? Dat verschilt ook nog per maand. Gemeentelijke belastingen zijn maar 10 x per jaar bijvoorbeeld.

Schrijf dus alles op en maak een goed, helder overzicht van alle uitgaven.

Tip 2: energie

Bespaar op energie. Door bijvoorbeeld jaarlijks over te stappen kun je vaak een welkomstbonus krijgen, maar let op! Soms gaat het om veel geld, maar zijn de vaste kosten van het betreffende bedrijf wel hoog. Het kost wel wat uitzoekwerk, ik neem er vaak een middag de tijd voor, maar het loont. Sinds 2012 stappen we elk jaar over en elk jaar krijgen we nog weer geld terug. Voor 2012 moesten we steeds bijbetalen bij onze dure energieleverancier. Verder zijn er ook tips om je energiegebruik terug te dringen door bijvoorbeeld al je lampen te vervangen door leds.

Houdt ook je energieverbruik bij, ik neem elke week de meterstanden op en kan tussentijds evt het maandbedrag aanpassen. Wij betalen momenteel  €97 euro per maand voor gas en licht, en dat is excl welkomstbonus.

Tip 3: zorgverzekering

Bespaar op je zorgverzekering. Ook bij de zorgverzekering stappen we elk jaar over en betalen we de zorgpremie in 1x per jaar. Zo blijf je jaarlijks kritisch op welke zorg je verwacht nodig te hebben en daar kun je je zorgpakket vaak op aanpassen. Veel zorgverzekeraars hebben bijvoorbeeld alleen een aanvullende verzekering voor fysio. Ik blijf nu voor de 2e keer bij dezelfde, die was nu ook weer het goedkoopst.

Door de jaarpremie in 1x te betalen kun je korting krijgen op de premie, variërend van 1% tot en met 3%, scheelt vaak ook weer een paar tientjes per jaar. Leuk meegenomen!

Tip 4: algemene verzekeringen

Kijk af en toe naar de verzekeringen die je allemaal hebt. Heb je je rechtsbijstand echt nodig? Je auto nog steeds all risk verzekeren? Is je inboedelverzekering nog wel toereikend genoeg? Reisverzekeringen? Loop ze allemaal langs en vergelijk ze via websites zoals pricewise bijvoorbeeld of independer. Vaak is het het goedkoopst als je alle verzekeringen onder 1 dak hebt, en bij schade bijvoorbeeld, kunnen verzekeringen dan ook niet meer naar elkaar wijzen waardoor je lang op je geld moet wachten.

Wij hebben pas de rechtsbijstand opgezegd, welgeteld 0x gebruik van gemaakt in 15 jaar. Scheelt 20 euro pm. Ook geen doorlopende reisverzekering meer, we zijn al 3 jaar niet met vakantie geweest.

Kritisch kijken kan je dus flink wat centen opleveren.

Tip 5: abonnementen opzeggen

Zeg je abonnementen op. Wij hebben geen enkel abonnement meer. Geen krant, geen tijdschrift, geen sportschool. Geen goede doelen, geen staatsloterij, geen ECI, helemaal niks.

Kranten kun je digitaal lezen, tijdschriften belanden hier op de grote papierstapel, zonde van het geld dus, en we doen aan hardlopen en dat kan prima buiten. Scheelt een hoop geld per jaar. Verder  doe ik yoga in de keuken op mn matje. Lang leve youtube! Boeken lees ik ook digitaal, en staatsloterij is gewoon flauwekul en als de buren winnen, gun ik het ze van harte!

Tip 6: televisie

Kijk je nog wel gewone televisie? Of alleen nog netflix en gratis spotify? Zeg dan je televisieabbo op. Je kan op diverse manieren programma’s kijken via internet. En wie heeft er nog vaste telefoon?

Opzeggen van de televisie kan je ook weer 25 euro pm schelen.

Tip 7: rondbellen

Doe eens een belrondje. Bel de vaste bedrijven op, waar je lang klant bent en zeg dat je van plan bent om over te stappen…. Bijvoorbeeld dus bij je internet abonnement of bij je mobiele telefoon aanbieder. Vaak kunnen ze je dan wel een korting bieden om je te behouden als klant. Een vaste klant mag best af en toe beloond worden toch? Heeft ons al flink wat korting opgeleverd.

Tip 8: mobiele telefoon

Kijk naar je mobiele abbo. Hoe lang heb je telefoon al en mag je verlengen? Ik verleng mijn abonnement, en ik heb nu de kosten verlaagd van 30 naar 10 euro. Mijn toestel is verder nog goed en ik hoop er nog 2 jaar mee te kunnen. accu is nog prima verder en ik gebruik de telefoon vooral voor what’s app.

Soms kun je ook bij je mobiele aanbieder maandelijks je abbo wijzigen, en naar beneden verlagen als je bijvoorbeeld veel te veel belminuten hebt, of smsjes die niemand meer gebruikt.

Tip 9: kwijtschelding en bijzondere bijstand

Leef je van de bijstand? Kijk dan of je gemeentelijke heffingen kwijtgescholden kunnen worden. Voor sommige mensen die het niet al te breed hebben kan ontheffing worden aangevraagd. Informeer daarnaar bij je gemeente.

Ook voor sommige kosten kun je in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Denk aan uitvaartkosten bijvoorbeeld. De gemeente betaalt dan de kosten die je maakt, maar het moet echt om bijzondere eenmalige kosten gaan.

Tip 10: vervoer

Heb je echt je auto nodig?? Een auto is echt heel duur in afschrijving, onderhoud en belasting. Nog los van wat je tankt. Kijk kritisch naar hoe vaak je de auto gebruikt, misschien kun je met een kleiner model uit? Scheelt toch weer wegenbelasting. Kijk goed rond naar de goedkoopste tankstation, vaak kun je op zaterdag goedkoper tanken dan in de rest van de week. Ook in Duitsland kun je beduidend goedkoper tanken, maar dat is alleen interessant als je redelijk dicht bij de grens woont.

De manier waarop je rijdt kan ook interessant zijn voor je portemonnee, het z.g. “zuinige rijden”, sneller schakelen, minder hard rijden, bandenverbruik etc. Google er eens op.

Heb jij nog een goede tip? Laat het weten! Laat een reactie achter bij dit artikel.

5 gedachten over “10 tips om te besparen op je vaste lasten”

 1. Wij hebben de auto weggedaan en maken nu gebruik van een deelauto (greenwheels, er zijn ook andere aanbieders) scheelt behoorlijk. Onze (20 jaar oude) auto kostte zo’n EU300 per maand exclusief brandstof, nu ben ik nooit meer dan EU100 per maand kwijt voor 2 a 3x gebruik deelauto. Je pakt ook vaker de fiets voor kleine stukjes. Voor een vakantie in eigen land een week een grote stationcar gehuurd bij greenwheels 710 km mee gereden was EU 315 (incl. benzine). Opmerkelijk ik werk zelf in de automotive.

  Liked by 1 persoon

  1. We betalen tegenwoordig iets meer, 112 euro ivm de verhoging van de energiebelasting en vaste kosten. We hebben al wel gezien dat we weer wat geld gaan terugkrijgen eind van het jaar. We zitten nu bij essent, maar we stappen zo’n beetje ieder jaar over. Ik hou precies bij wat ons stroomverbruik en gasverbruik is. Dat helpt om een goede berekening te maken.
   Verder is het natuurlijk van belang hoe groot je woont, of je huis goed geisoleerd is, of je elektrisch kookt bijvoorbeeld. Zonnepanelen etc. Het is dus niet eenduidig te zeggen welk bedrijf ok is. Een goede vergelijkingssite die ik altijd gebruik is gaslicht. Com.
   Veel succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s