Hoeveel spullen heb jij? Minimaliseren in je huis – met tips

Tips om te minimaliseren in je huisMinimaliseren en consuminderen gaan bijna samen hand in hand. Door minder spullen te kopen of in je huis te halen, ga je ook kijken naar wat je wel hebt. Wij hadden echt veel te veel van hetzelfde. We zijn afgelopen jaar drastisch gaan opruimen om meer ruimte in ons huis te creëren. Maar ook vooral meer ruimte in ons hoofd, het levert meer rust op ook.

Ontspullen heet het tegenwoordig, met andere woorden; je huis staat veel te vol en 3 kwart heb je waarschijnlijk echt niet nodig.

Wij hebben het afgelopen jaar opgeruimd en bijna alles weggedaan wat we niet nodig hebben. En dat was veel, heul veul.  Meer ook, omdat we ruimte moesten maken voor babyspullen, een box en een kinderwagen in onze woonkamer. Had ik al verteld dat we klein wonen? Ons huis is nu wel erg leeg, vind ik zelf. Het enige wat we moeilijk vinden is om het speelgoed van ons kind drastisch op te ruimen. Hij vindt alles nog leuk.

Hieronder een checklist om de nodige spullen op te ruimen;

Hoe begin je nou met opruimen?

 • Begin met 1 ruimte, bijvoorbeeld de badkamer of keuken. Daarmee houdt je overzicht. Ben je klaar met die ruimte, ga je naar de volgende.
 • Doe niet teveel in 1 keer, hou het wel leuk. Je hebt geen haast toch?

Wegdoen; enkele tips:

 • Houdt bij het opruimen 3 bakken bij de hand – 1. weggooien, 2. houden, 3, weggeven of verkopen. Weg is ook echt weg, niet meer eruit halen.
 • Wees kritisch in het houden van spullen; zo hebben wij al onze dvd’s verkocht, we keken ze niet meer. Boeken hetzelfde verhaal, en ik heb van al onze boeken een e-book inmiddels. We hebben al 3 kasten uit onze woonkamer gehaald, en meerdere kastjes zijn echt leeg. Ruimt lekker op dus. De badkamer; heb je echt 10 gezichtscremetjes/ lippenstift/oogschaduw/nagelknippers/ scheerapparaten nodig? Ligt het er meer dan een jaar in je badkamerkastje, geef of gooi het dan weg. Grote kans dat je waarschijnlijk toch niet meer gaat gebruiken.
 • Minimaliseer ook in make up; vaak heb je favoriete items die je dagelijks gebruikt. De rest waarschijnlijk niet, het is maar een blush/mascara/highlighter. Bewaar de mooiste en geef de rest weg. Make up verkoopt ook wel op marktplaats, mits het nog dicht zit.
 • Van al je spullen heb je maar 1 item nodig. Wij hadden bijvoorbeeld 6 openers en 3 kurkentrekkers. Van allebei heb ik er 1 bewaard, de rest heb ik weggegeven. Wij drinken bijvoorbeeld ook nooit bier uit een glas, altijd uit het flesje. Bierglazenverzameling dus weggegeven. We hadden bijvoorbeeld ook enorm veel tupperware bakjes. Een gedeelte gehouden, de rest weggegeven. 30 vorken, wat moet ik ermee? Ik heb nog nooit 30 eters tegelijk gehad, de helft gaf ik dus weg. afwassen doen we dagelijks, vorken dus nooit tekort.
 • Veel ruimte nam ook onze administratie in. Bankafschriften van 15 jaar oud? Weg ermee. Ga digitaal en zorg dat je geen post meer krijgt.
 • Kleding: Zorg dat je aantal basiskledingstukken hebt die overal bijpassen. Kijk kritisch naar wat je wel aan hebt en wat niet. Elke keer als je een kledingstuk heb gedragen, leg je die apart. Na 6 maanden of een jaar, kijk je weer in je kledingkast, wat er nog in ligt trek je dus niet aan. Geef het weg, verkoop het of in de textielzak ermee. Is het stuk? Laat het maken als je het item graag draagt.
 • Bij ons is de regel, een jaar niet aangeraakt? Weg ermee. We missen het ook niet en alles is in principe vervangbaar.
 • Nog drastischer: Al je foto’s en spullen van emotionele waarde een foto van maken en bewaren op een digitale schijf. Of maak er een fotoalbum van. Van dit soort spullen is het het moeilijkst om afscheid van te nemen.
 • Zorg ook dat alles een vaste plek krijgt. Is makkelijker te onderhouden en terug te vinden. Krijgt het geen vaste plek of weet je er geen plekje voor? Dan kan het hoogstwaarschijnlijk wel weg.

Moeilijk om te ontspullen? Maak er een spel van

Soms vinden mensen het heel moeilijk om spullen weg te doen, in alles zien ze wel iets van waarde. Je kan online meerdere manieren vinden om het wegdoen van spullen makkelijker te maken. Hier komen enkele:

 1. De minimalism game: Een spel die 2 heren hebben bedacht, die zelf volgens mij haast niets meer bezitten. Het werkt als volgt: Je doet dit spel 30 dagen lang. Op dag 1 gooi je 1 item weg, op dag 2, 2 dingen en op dag 3, 3 dingen. Zo verder, totdat je op dag 30/31 hetzelfde aantal items wegdoet. Na 2 weken wordt het waarschijnlijk wel moeilijker. Leuke uitdaging??
 2. Nog pittiger: Zorg dat je 100 dingen overhoudt. Ja, 100 dingen nog maar. Dat wordt veel weggooien/ wegdoen. Bedacht door Dave Bruno. Kijk hier het filmpje op Tedx. Vind je dat echt veel te moeilijk? Dan kan 200 dingen ook hoor.
 3. Wat minder moeilijk: Elke dag 1 item de deur uit, en dat een jaar lang. Dan raak je toch in 1 jaar 365 spullen kwijt. Alles telt als 1 item!
 4. Verzin je eigen leuke spel, maak het haalbaar voor jezelf.

Resultaat: Een schoon en opgeruimd huis, maar hoe hou je dat nou zo?

 • Doordat je veel meer lege ruimtes hebt, wordt het ook makkelijk om schoon te maken. Ga 1x per week goed door je huis. stofzuigen, dweilen, maak lekker schoon.
 • Leg dagelijks alles weer terug op je vaste plekje. Ziet er ook weer opgeruimd uit. Neem er 5 a 10 minuten de tijd voor.
 • Zijn er items bijgekomen? Doe dan andere items weg. Bij ons is de regel; Er komt wat nieuws in, er gaat wel weer wat weg. Zo voorkom je dat je weer groeit in het aantal spullen.

Wat doe ik met alle spullen die weg mogen?

 1. Verkoop je spullen: via marktplaats of bol.com. Je kan via bol je boeken, games en cd’s verkopen. Via marktplaats verkoop je gewoon alles. Je kan ook via facebook/ marketplace, je spullen verkopen. Je kan dan meteen op 10 hoeken je spullen zetten als je het slim aanpakt. Je bent je spullen zo kwijt!
 2. Geef weg: Geef je spullen weg aan een goed doel als je je spullen niet verkocht krijgt of gewoon geen zin hebt om ze te verkopen. Heb je veel babykleding en andere babyspullen over? Denk ook aan je kraampakket, dan kan het bijvoorbeeld naar: Stichting babyspullen. Kelderkast opgeruimd? Voedsel over? Geef het aan de voedselbank. Dierenvoer of dierenspullen die je over hebt, niet meer gebruikt, kun je bijvoorbeeld aan de lokale asiel doneren. Zij zijn er hartstikke blij mee!  Weggeven van je spullen kan ook via de weggeefhoek op facebook, niet iedereen is daar fan van trouwens, vaak aan veel regels gebonden en je krijgt soms berichten van mensen met zielige verhalen. Weggeven kan ook via marktplaats, dat beviel mij beter in ieder geval. Op alle manieren waren we onze spullen snel kwijt. Je kan je spullen natuurlijk ook aan de lokale kringloopwinkel geven. Soms komen ze het ook wel ophalen, vaak wel tegen een kleine vergoeding. Je bent zo wel snel van je spullen af. Ik ben geen fan van de kringloopwinkel in ons dorp helaas, de prijzen zijn erg hoog en ze weigeren steeds meer spullen, ook spullen die nog prima zijn. Viel me erg tegen. 
 3. Gooi weg. Het laatste wat je zou moeten doen vind ik. Heel veel spullen zijn echt nog prima om te gebruiken tenzij het echt stuk is. Het komt wel op de grote vuilnisbelt terecht om verbrand te worden, maar soms kun je niet anders.

Hopelijk zijn dit goede tips waar je mee aan de slag kunt! Het gaf ons een behoorlijke rust in ons huis, heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s