Net gekeken: Cowspiracy

Cowspiracy-Global-Warming-Infographic

Hij staat al een poosje op Netflix, maar toch vanmorgen afgekeken; de documentaire op Netflix; Cowspiracy. Het gaat het er in het kort over dat de vee- industrie de grootste veroorzaker is van de uitstoot van Co2, en dat het afval scheiden wat wij thuis doen, maar een heel erg klein percentage bijdraagt (niet dat dat wil zeggen dat je ermee moet stoppen, helemaal niet!)

Schokkend om te zien dat nog zoveel mensen in ontkenning zijn, (ook milieuorganisaties), dat vee zoveel water verbruikt en voedsel eet, voor die ene kilo vlees wat het oplevert, en wat we ook aan heel erg veel mensen zouden kunnen geven, als we stoppen met het eten van vlees. De belasting van het houden van vee voor het milieu is echt enorm. Dat wist ik niet, en ik denk heel erg veel mensen niet.

Nu moet ik zeggen dat ik het afgelopen half jaar echt wel vlees heb gegeten. (daarvoor zo min mogelijk) Ik ben zwanger en ik heb er gewoon behoefte aan. Er zit veel ijzer in vlees, maar helaas. Afgelopen week bleek dat ik ernstig bloedarmoede heb, ondanks vitamines voor zwangeren en 2 a 3 x per week een stukje vlees en vleeswaren op brood.  Ik moet nu dus ijzertabletten slikken om het weer op peil te krijgen voor mijn bevalling. Je wordt heel erg moe van ijzertekort, plus bij veel bloedverlies bij een bevalling duurt het herstel veel langer.

Nu hadden we al besloten weer over te gaan op de vegetarische tour, omdat dat ons beter bevalt, en uiteraard bespaart het ook geld, vlees is duur, maar misschien ook stoppen met melk? (oef die melkkoeien, vreselijk)  En geen vis meer? Kweekvis mag dan ook niet? Ei? We eten uitsluitend bio eieren.

Vorig jaar hadden we wel eens amandelmelk gemaakt, en havermelk, kokosmelk gedronken, sojamelk, maar dat is toch allemaal niet je van het. Moeten we gewoon wennen? Ik moet zeggen dat ik nauwelijks melk drink, maar drink wel veel koffiemelk. Waar wordt dat van gemaakt?

We liegen niet, we vinden het lastig. Je wil even snel een glas melk pakken of toch een rookworst in je snert, of stamppot, want dat is lekker.

Ik daag mezelf uit: Een jaar thuis geen vlees meer en geen melk. Ook geen koffiemelk. Reden: vooral voor het milieu.  Ik ga straks borstvoeding geven, dus de bio eieren wil ik nog even niet opgeven. Vetten zijn ook goed voor de baby. Evenals kaas, of er moet een goed alternatief zijn voor kaas?? Ik ga straks nog even googlen. Ik schrijf nog wanneer ik er precies mee ga beginnen, wil de weinige voorraad aan vlees, wat we hebben, wel gewoon nog opmaken. Het geeft me wat tijd voor voorbereiding. En het gaat voedselverspilling tegen.

Hoe eten jullie? Wat is jullie eetpatroon?

Cowspiracy-Infographic

plaatjes gehaald van cowspiracy.com

 

 

3 gedachten over “Net gekeken: Cowspiracy”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: