Op zoektocht naar manieren om geld te besparen kun je ervoor kiezen om restjes die je overhoudt van het koken in te vriezen. Maar is er zoveel meer wat je kan invriezen! Het helpt je geld te besparen, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan. Hier komt een lijst van wat je allemaal kan invriezen (naast de gewone items, zoals brood en vlees)
- Avocado – Ja, kun je invriezen. Je moet dan wel de schil verwijderen en de pit. Evt door de helft bewaren of gepureerd. Je gebruikt het dan in een smoothie of voor een avocadosoep.
- Kaas – Wij maken de kontjes van de grote stukken kaas altijd op, door het te raspen, in een bakje in de vriezer te bewaren. Heerlijk over lasagne, quiches ed.
- Slagroom – Wij gebruiken voor een recept met macaroni altijd maar de helft van een bekertje. De andere helft vriezen we in. Geen probleem en zo verspillen we niets.
- Bananen – bananen overrijp? Prak ze fijn en vries ze in, heerlijk als bananenijsje of zomers door je smoothie.
- Tomaat – zou ook wel kunnen, maar dan eerst bereiden door ze schoon te maken, prakken of pureren en dan in te vriezen. Dan alleen nog geschikt voor soepen en sauzen. Liever maak ik gewoon extra pastasaus, met bijbehorende groenten en vries het dan in. De volgende keer hoef ik alleen pasta te koken.
- Spruiten – kun je prima invriezen door ze schoon te maken, kort blancheren, 3 minuutjes en dan af te laten koelen. Dan verpakken en in de vriezer.
- → Hetzelfde geld dan ook voor bloemkool, broccoli, andijvie, boerenkool, koolsoorten.
- Prei kun je invriezen. Moet je wel zorgen dat het echt goed verpakt is, anders stinkt de hele vriezer naar prei. Snijdt het vast voor en maak schoon, scheelt je daarna een hoop werk. Courgette & Paprika & Wortel kun je op die manier dus ook prima invriezen.
- Koekjes & cupcakes – luchtdicht verpakken en zo invriezen. Blijft 3 maand goed.
- Groene Kruiden kun je heel goed invriezen. Snijdt ze fijn, doe ze in een ijsblokjeshouder en vul aan met een goede olijfolie. Heerlijk voor door pastasauzen of een ander gerecht met kruiden.
- Mais – even blancheren, dan in vriezer.
- Noten – verdeel in porties die je nodig hebt, prima in te vriezen.
- Pesto – zelfgemaakt of uit potje. Eenmaal open in de koelkast, doe je er verstandig aan om er een laagje olijfolie op te gieten, zo blijft hij langer goed. Pesto kun je ook invriezen door een ijsblokjesvorm te gebruiken. Zo kun je doseren.
- Aardbeien, bessen en ander zacht fruit zijn prima in te vriezen, maar niet meer geschikt als decoratie voor op een taart oid. Gebruik ze in een smoothie of maak er jam van.
- Ananas – in stukjes in een bakje.
- Citroenen & Limoenen – in schijfjes snijden, in een bakje in de vriezer
- Gember – schillen en in porties snijden. Heerlijk voor in de thee.
- Appels en peren – kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
- Bonen die je zelf kookt, zoals kikkererwten, linzen ed. Koken dus en in porties in een bakje in de vriezer bewaren totdat je ze nodig hebt.
- Kippenbotten – bewaren om daar een fantastische kippenbouillon van te trekken. Wel goed verpakken.
- Eigengemaakte soepen – verdeel in handige 1 persoons porties, haal eruit wat je dan nodig hebt. Zin in snert in de zomer? Kan allemaal.
- Eiwit en eigeel – kun je ook invriezen, in bijvoorbeeld weer een ijsblokjesvorm.
- Tapenade – kant – en – klaar in te vriezen. Niet meer echt geschikt voor op een toastje, de consistentie verandert, maar nog wel heel geschikt voor pastagerechten. Probeer het uit!
- Uien & Knoflook – prima in te vriezen, maar ook hier, zorg dat je het supergoed verpakt, anders stinkt je hele vriezer naar ui en/ of knoflook.
- Pindakaas – is ook prima in te vriezen. Sterker nog; smeer je boterhammen al eerder, vries ze in per portie en neem mee naar je werk/ school. Scheelt je ook eerder opstaan ’s ochtends. Zo smeren we bijvoorbeeld ook boterhammen voor de tostiapparaat, met kaas.
- Amandelpulp. Bij het maken van amandelmelk blijf je met de amandelpulp zitten. Niet weggooien! Hier kun je heerlijk amandelkoekjes van maken of muesli. Wil je het niet meteen verwerken, vries de pulp dan in. Kan prima.
- Kokospulp – ook bij het maken van kokosmelk van geraspte kokos, hou je de pulp over. Van de pulp maak ik kokosmacronen (recept komt later een keer) Ook als je nog niet meteen zin hebt om deze te verwerken, kun je het prima invriezen.
- Restjes drank zoals rode of witte wijn – dit in een ijsblokjesvorm, handig voor het meekoken bijv als je rode wijn in je eten gebruikt.
Tip: Kom je bakjes tekort? Gebruik dan bijvoorbeeld afgewassen boterkuipjes.
Tip 2: Houdt 1x in de 2 weken een kliekjesdag en maak ingevroren kliekjes op, zo schoon je de vriezer op en houdt je het leuk. Een supervolle vriezer met 30 kliekjes is niet aantrekkelijk. Kliekjes die wij invriezen: overgebleven quiche, bami, nasi, lasagne, pasta, pastasaus, stamppotten, aardappeltjes om op te bakken, soep, chili con carne. Vrijwel alles eigenlijk. We gooien bijna niets weg.
Tip 3: Label wat je invriest. Hoe vaak ik niet meer goed kan zien wat het nou is…. Ik heb een rol schilderstape en een stift in de la in de keuken. Meteen noteren. Scheelt je een hoop zoekwerk.
3 gedachten over “Wat kun je allemaal invriezen?”