Go vegetarisch…. hoe, wat waar?

tips om vegetarisch te worden, of flexitarierTja, de kogel is hier wel nu echt door de kerk. We gaan (weer) vegetarisch. Het is ook een doel voor dit jaar. Ik zal van tijd tot tijd een update geven.

Ik heb een stukje van Earthlings de docu gekeken…. had ik beter niet kunnen doen, mijn hemel! Met mijn hormonen waren de zakdoeken niet aan te slepen en ik heb hem na 20 minuten al stopgezet. Ik kon niet meer verder kijken. WAARSCHUWING: Echt niet voor zwakke magen, absoluut ongeschikt voor kinderen. 

Nou waren we voor mijn zwangerschap al grotendeels vega gegaan, qua vlees vooral, en ook vanwege een kostenbesparing (mooie bijkomstigheid), maar door mijn zwangerschap zuchtte ik weer naar vlees. Ik heb mezelf dat toegestaan. Wel zoveel mogelijk beter leven ***, (wat betekent dat eigenlijk?) maar er moet natuurlijk ook op de centjes gelet worden. Eieren aten we bijvoorbeeld al heel lang bio, in de hoop dat de kippen goed behandeld worden.

Dat vlees eten heeft overigens niet geholpen, ik kamp met ernstige bloedarmoede en krijg daar nu medicatie voor. Maar dat terzijde 😉

Hoe en wat zou ik niet meer kunnen/ mogen eten? 

Vegetariërs eten geen producten van gedode dieren. Dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas. (bron:https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/wat-is-het-verschil-tussen-een-vegetarier-en-een-veganist)

Volgens diezelfde bron is een veganist iemand die dan ook geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken.

Wat mag je dan wel eten?

Een veganistisch dieet bestaat doorgaans voor het grootste deel uit:

 • Groenten en fruit
 • (Volkoren) granen, aardappelen en pasta
 • Noten, zaden en pitten
 • Peulvruchten
 • Melkvervangers
 • Kruiden

Meteen veganistisch worden is misschien een brug te ver. Dat kan ik niet volhouden denk ik, ik ben een slechte fruiteter (ik probeer het echt!) en hou heel erg van cakes en koekjes (melk, boter). Bovendien bestaat er in mijn hoofd toch nog echt iets zoals, ‘maar vlees heb je nodig hoor, en vis ook, want dat is gezond!’, daar zijn we mee opgevoed. “Melk, de witte motor, en melk is goed voor elk!”  En boter dan? Hoe dikker op mijn boterham, hoe lekkerder…. Het zou een complete aanpassing van onze levensstijl worden.

0856e01b52c78ce16519917360e77949Via Pinterest vond ik nog een mooie afbeelding, die laat zien hoe je producten kunt vervangen.

We hebben al diverse soorten plantaardige melken geprobeerd, maar is toch niet allemaal je – van – het. Vind ik. Kwestie van wennen waarschijnlijk, maar los daarvan;  €2 euro voor een pak kokosmelk of amandelmelk? Nee, dat past niet in ons plaatje van besparen. Zelf maken is wel stukken goedkoper en ook dat hebben we al eens geprobeerd. Op zich prima te doen, dus dat is wel weer een optie. Havermelk zou ik nog wel willen uitproberen. En de kokosmelk misschien wat dikker maken door minder water te gebruiken? (*denkt na over de mogelijkheden*)

Tofu en tempeh is ook niet aan ons besteedt. We vinden het allebei niet lekker, en we zouden dan beter meer groenten kunnen opscheppen of bonen erbij eten.

Wat doe ik dan met de boter op brood? En hoe vervang ik kaas?

We hebben het overlegd. Het is beter als we gewoon rustig aan starten en dan eerst maar vlees en vis schrappen. Gaat dat goed? Dan misschien een stapje verder. Geen vlees of vis meer eten draagt ook bij aan een beter milieu, toch? We doen ons best in ieder geval.

Voor het ontbijt stappen we ook over op sojamelk, we hebben flink ingeslagen en het scheelt in de week sowieso 5 pakken koemelk.

Wil jij dit nou ook doen en weet je niet waar te beginnen? Ik kwam een website tegen, die je helpt/ uitdaagt om te stoppen met het eten van vlees. de veganchallenge. Neem daar maar eens een kijkje, je kan daar ook veel informatie vinden met betrekking tot dit onderwerp.

Jullie nog tips? Hoe zijn jullie begonnen? Eten jullie nog vlees? Ben heel erg benieuwd!

PS. er staan dus nu wel budgetrecepten met vlees op mijn pagina, die ga ik niet verwijderen. Ieder zijn keus. Het is voor ons proberen. De recepten die ik beschrijf kunnen ook allemaal vegetarisch en/ of vegan uiteraard.

2 gedachten over “Go vegetarisch…. hoe, wat waar?”

 1. Dit lijkt me een hele goede manier van doen. Als je eerst vlees&vis schrapt, wen je aan nieuwe recepten. En ik merkte dat mijn smaak ook veranderde, maar dat duurt wel een jaar of wat. Je kunt bijv. spekjes wel vervangen door gedroogde tomaat stukjes, maar dat smaakt toch wel anders. lekker, maar anders lekker. En voordat je dan weer in je comfort zone zit, duurt ff.
  Pas als je daar zit, doe je de volgende stap. Die je dan vanzelf ook wel ziet. Komt goed joh!
  Ik ben nu 25 jaar vegetarisch en bij mij staan er pas de laatste 2 jaar veganistische maaltijden op tafel. Dat is mijn tempo. Ook goed toch? (BTW tofu is best te eten, als bamivlees bijv, als je het eerst marineert. Met ketjap en knoflook en gember, paar uurtjes laten weken. En dan op hoog vuur bakken. Mijn vleesetende vrienden hadden het iig niet door)

  Liked by 1 persoon

  1. Bedankt voor de tip over de tofu! Alle verandering is moeilijk, zei mijn moeder altijd. De laatste dagen heb ik nauwelijks vlees gegeten, afgezien van de spekjes bij de spruitjes, want die hadden we nog, maar merk ook dat ik meteen meer groenten en fruit eet. Altijd goed denk ik. De sojamelk begin ik aan te wennen. Op zich best ok, maar als je ruim 30 jaar gewone melk hebt gedronken…. poeh. Die van de alpro is btw best wel lekker.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s