Schulden….. hoe kom je er weer uit?

schuldenIn mijn nabijheid heb ik diverse keren gezien wat schulden met mensen doen. Ook mensen die in de schuldsanering zitten en moeten leven van het z.g weekgeld. It’s no joke, schuldsanering. Je hebt geen privacy meer en er zijn andere mensen die voor je beslissen waar je geld heen gaat. Geen vakantie, geen auto en misschien wel voedselbank.  Mensen met torenhoge schulden, maar uiteindelijk eruit zijn gekomen.  Zelf hebben wij ook een schuld. Een studieschuld, die dit jaar, als het goed is, eindelijk wordt afgelost.

Schulden kunnen soms makkelijk ontstaan. Soms niet eens door je eigen schuld. Zo zag ik in mijn nabijheid dat een bedrijf failliet ging, terwijl er net een persoonlijke lening  was afgesloten, omdat men dacht dat het goed zat met het werk. Gat na gat moest gedicht worden, tot het niet meer kon. Partners die overlijden en de weduwe(naar) met grote schulden achterlaat bijvoorbeeld. Na een scheiding. Maar soms ook doordat je lasten groter zijn dan je inkomen.

Wat is nu de eerste stap om het op te lossen? 

  • Steek vooral je kop niet in het zand! Ze gaan echt niet weg hoor, die rekeningen. Zoek alles bij elkaar, doe alles in een 1 map en stel prioriteiten.

!Los als eerste schulden af met de hoogste prioriteit, je dak boven je hoofd en dan de schulden met de hoogste rente. Bedreigd worden met uitzetting terwijl je druk je creditcard aan het aflossen bent, lijkt me niet oké.

Bel schuldeisers en geef openheid van zaken. Echt, daar bereik je zoveel meer mee dan het negeren van aanmaningen. Door ze te bellen laat je zien dat je er wat aan wilt doen. Vraag zelf om een regeling. Er zijn instanties die daar zelf niet mee komen, diegene met schulden moet daar zelf mee komen! Vraag er dus om of er nog iets te regelen is met betrekking tot de schuld. Wordt niet boos als het niet kan, er zitten strenge regels aan verbonden, maar vraag wat je dan nog wel kunt doen.

Schrijf alles op wat er is afgesproken en vraag om een bevestiging via de mail of per post. Je wilt dit soort dingen zwart op wit hebben, voor het geval er toch een deurwaarder komt. Herhaal ook wat diegene aan de telefoon zegt, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Stap 2; daadwerkelijk gaan aflossen

Stap 2 begint met het opschrijven van je inkomsten en uitgaven. Creëer inzicht voor je jezelf, zodat je weet wat je te besteden hebt, wat je vaste lasten zijn en wat er eventueel nog overblijft voor je schulden. Schrijf werkelijk alles op!

Heb je bijstand of is je inkomen rond bijstandsniveau? Denk dan aan kwijtscheldingen,  zoals gemeentelijke belastingen. Denk ook aan je toeslagen en vraag deze aan!  Ga dan naar je gemeente en leg de situatie uit. Er zijn ook vaak potjes voor mensen waarvan het inkomen niet heel erg hoog is. Toeslagen vraag je aan via toeslagen.nl, eventuele kwijtschelding van gemeentelijke belastingen via een formulier via de gemeente.

Heb je in de maand geld over? Of een spaarpot misschien wel? Los dan de schuld met de grootste rente als eerste af. Rente is doodzonde van je geld. Vaak leningen op krediet hebben de hoogste rente. En knip je creditcard door. Ook schulden bij de Wehkamp, Neckerman etc hebben een achterlijk hoge rente. Kijk daarnaar.

Heb je in de maand niets over? En zijn je lasten hoger dan je inkomsten? Dan doe je er verstandig aan om te besparen of meer inkomsten te creëren. Kijk hier, hier en hier voor tips om te besparen mbt energie, vaste lasten en boodschappen doen. Bezuinigen is vaak het makkelijkst. Stap over naar andere aanbieders, stop met loterijen en abonnementen, ga naar de goedkoopste winkel, koop niks meer wat je niet echt,echt,echt nodig hebt. Wees streng voor jezelf.

Google ook eens “besparen blog”, 10.000 tips kun je krijgen om te besparen! Er zijn erg veel mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij mijn pagina over budgetrecepten. Misschien zit er wat voor je bij.

Meer inkomsten creëer je door misschien meer uren te werken, een baan erbij te zoeken (denk aan folders oid, als het maar geld oplevert) en je spullen verkopen bijvoorbeeld via marktplaats.

Lukt dat ook allemaal niet? Overzie je het zelf ook niet meer? Dan zijn er instanties die je kunnen helpen met budgetteren. Schuldhulpmaatje bijvoorbeeld. Ook dit kun je vragen aan je gemeente, zij verwijzen je naar de juiste instantie.

Schulden bij bijvoorbeeld de belastingdienst? Denk dan aan je beslagvrije voet. Dit is het inkomen waar de schuldeiser niet aan mag komen. Je moet nog wel kunnen leven volgens de wet. Er zijn namelijk een aantal instanties die zonder tussenkomst van een rechter beslag kunnen leggen op je inkomen, waaronder de belastingdienst.

Wat als schuldeisers niet akkoord gaan met een regeling? En je komt er zelf niet meer uit?

Dan zit er misschien niks anders op dan schuldhulpverlening. Kijk op de website waar ik naar heb gelinkt. Daar staat meer informatie over een wsnp traject (schuldsanering). Soms is dit echt de laatste uitweg om vooruit te kunnen kijken naar een zonnigere toekomst. Schaam je er niet voor, er zijn, helaas, heel veel mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

Er zijn een aantal documentaires gemaakt over mensen die in de schulden zitten.

Vergeef me mijn schulden & Schuldig. Interessant om eens te bekijken. Op televisie komen ook vaak programma’s op over schulden, denk aan dubbeltje op z’n kant, deurwaarders, steenrijk, straatarm.

Voor diegene die dit leest, en je zit in de problemen…. ik hoop dat je er snel uit mag komen! Heel veel succces.

 

 

Advertentie

2 gedachten over “Schulden….. hoe kom je er weer uit?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: