5 x doen met katoenen of ander overgebleven stof!

katoenen lappen tips doen met oude stoffenIedereen heeft nog wel oude stoffen in huis. Soms van kleding wat niet meer aangetrokken wordt, of uit een erfenis van oma ofzo, of mijn moeder, die een kamertje vol met stofjes en garen heeft. Heerlijk om altijd even doorheen te neuzen. Gooi het niet weg! Je kan er nog van alles mee doen.

Nu ben ik niet zo goed met de naaimachine, maar vind ik het wel leuk om dingen zelf te maken, en ben ik wel goed met naald en draad. Duurt alleen wat langer 😉

 Maak je eigen bijenwasdoek voor kaas en groenten waar je normaal plastic folie voor gebruikt.

In mijn vorige blog over duurzamere alternatieven ,heb ik het over een bijenwasdoek, of Bee’s wrap. Deze zou je ook zelf kunnen maken met wat bijenwas, een lap stof en jojobaolie. Kijk naar dit filmpje van Emily-Jane van ‘Leven zonder afval’, en zij legt uit hoe je het moet maken. Zij heeft ook een webshop, mocht je meer willen weten.

Maken van groente-zakjes van oude hydrofiele luiers.

20180111_120232_HDRHet idee kwam eigenlijk van deze site, daar worden van hydrofiele luiers broodzakken gemaakt. Laat ik daar nou net een heleboel van hebben! Ik heb zakjes gemaakt van oude hydrofiele luiers voor de groenten die ik in de supermarkt koop. Je volgt de werkbeschrijving, alleen ik heb dus van 1 hydrofiel, 2 zakken gemaakt. Zie foto. Ik gebruik ze bijvoorbeeld voor losse spruiten, sperziebonen, witlof, wortelen etc. Het vetertje wat ik gebruik op de zakjes had ik gewoon nog liggen in de kast. Ooit aangeschaft voor schoenen, maar nooit gebruikt. Deze gaan standaard mee naar de winkel.

 

Maak er zelf wasbaar maandverband van.

Tja, ik heb ze gekocht, en ook diverse merken om uit te proberen, maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken! Heb je stof over, dan blijkt het vrij simpel te zijn om een maandverbandje/ inlegkruisje zelf te maken. Bekijk dit filmpje (en tientallen anderen) om te zien hoe je zo’n maandverbandje in elkaar zet. Je hoeft niet eens een naaimachine te hebben, maar ja, dan duurt het ook langer voordat je je maandverbandje in elkaar hebt gedraaid.

Maak er wasbare billendoekjes van.

Eigenlijk ook niet moeilijk. Je hebt een schaar nodig, een meetlint, stoffen zoals flanellen, badstof en zacht katoen en naald en draad of naaimachine. Goede afmeting van het billendoekje is bijvoorbeeld 15 x 15 cm maar je kan het zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Voor 1 kind in wasbare luiers is 20 stuks wel aan te raden.  Hier vind je een goede werkbeschrijving.

Maak er een mooie lapjesdeken van voor op je bed of bank.

Ja, deze! Eigenlijk heb je wel een naaimachine nodig, wil je een beetje vlot resultaat, maar mocht je de tijd hebben….. Zorg ervoor dat de stoffen die je gebruikt die niet al te veel rekken, dat naait niet zo fijn. Je kan natuurlijk alle soorten stof gebruiken verder. Hoe je het maakt is natuurlijk helemaal aan jezelf, je hoeft niet eens vierkantjes te knippen bijvoorbeeld. Je kan het maken zoals je zelf wilt. Handig is wel, dat als je je lapjesdeken aan elkaar hebt, je een mooie achterkant er tegenaan naait.

Mijn moeder heeft ooit van mijn nichtjes babykleren een sprei genaaid, als herinnering. Maar je kan natuurlijk ook een vlaggenlijn naaien, bespaart je weer plastic vlaggenlijnen. Of van oude geborduurde werken een lapjestafelkleed, of een dekentje voor in de poezen/hondenmand, of een tas, of een schoenenzak. Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos!

Gebruik als poetslap

En last, but not least….. gebruiken als poetslap. Gewoon doen, gebruiken als poetslap. Doe ik ook, van oude handdoeken waar de gaten invallen. Vaatdoeken waar per ongeluk olie inzit ofzo, gebruiken we als poetslap.

Ben je er dan klaar mee, kan hij dus alsnog in de textielcontainer. Sommige bedrijven krijgen geld per kilo textiel, en dan hoeft het dus geen nette kleding te zijn. Kijk wel goed op de container, daar staat het op. Gelukkig staat er 1 bij ons in de buurt, want mijn kind slijt wat kleding af.

Laat even weten als je de bijenwasdoek hebt gemaakt, deze staat nog op mijn verlanglijstje om zelf te maken. Ik ben benieuwd!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s