8 x tips om duurzamer te worden en je bespaart veel geld!

geld besparen duurzamer worden duurzaam tipsEn met duurzamer bedoel ik dan minder plastic, minder consumeren en hergebruiken wat je in huis hebt liggen. Hieronder misschien een aantal leuke tips! En ja, je bespaart ook echt veel geld.

  1. Ga recyclen:
    • Kijk eerst in huis wat je nog hebt, voordat je iets nieuws koopt. Hoe vaak overkwam het me wel niet dat ik iets kocht en 2 dagen vond ik hetzelfde item gewoon terug in mijn kast en had ik het gewoon al? Zonde van je geld en van de stoffen die zijn gebruikt om het product te maken. Koop 2e hands, laat dingen repareren of leen ze gewoon. Ken je de app Peerby al? Ik gebruik de app al een poosje en er zijn geregeld mensen in mijn buurt die graag iets willen lenen. Goed initiatief.
  2. Verbruik minder energie:
    • Ook door minder energie te verbruiken, spaar je onze planeet en het bespaart je ook geld.
      • Zet de thermostaat een graadje lager. Bespaart je €70,- per jaar.
      • Schaf dekentjes aan voor op de bank (gezellig!) of maak ze zelf, zoals ik dat heb gedaan. Ik heb tientallen dekentjes gehaakt voor in huis, in de auto, als bedsprei, in de kinderwagen en maxi cosi, noem het maar op. Een dik vest volstaat ook wel natuurlijk.
      • Douche korter, of gebruik een besparende douchekop. Leer je kinderen dat ze niet zoveel water moeten gebruiken. Koop een regenton, bewater daarmee je planten, binnen en buiten.
      • Doe de lampen uit, of vervang alle spaar/ halogeen etc door ledlampen, stukken energiezuiniger.
      • Schaf zonnepanelen aan als je die mogelijkheid hebt. Isoleer je huis beter, of op korte termijn tochtstrips bijv., of radiatorfolie.
    • En zo kan ik nog wel doorgaan. Er zijn tienduizenden tips om te besparen op energie. Google gewoon eens, en moet je zien hoe creatief mensen zijn.
  3. Ga DIY (do – it – yourself):
    • Maak het zelf! Er zijn legio mogelijkheden om je eigen make up te maken, je shampoo, wasmiddel, tandpasta, kleding, dekens, schoonmaakmiddelen etc. Kijk eens op de site van Green Evelien, zij hebben haast geen afval, maken alles zelf, verbruiken nauwelijks water en energie. Zij zijn al vaker geïnterviewd en recent nog op televisie geweest in het programma “Het beste voor je kind”.  ik zet een link daarvan op mijn kijktips pagina. Het is een kort fragment over wat ze doen met hun ontlasting. Ook het grote interview voor de Belgische tv is terug te zien, en daarvan zet ik ook een link op de pagina.
    • Ga ook gewoon knutselen met de kinderen. Het bespaart je een hoop geld voor een dagje uit, en je hebt de tijd van je leven. Het hoeft allemaal niet zo duur te zijn. Je kan bijvoorbeeld zelf klei maken, zelf speelzand, van dozen een kasteel, etc etc.
    • Maak zelf jams, brood,  (plantaardig) drinken, (ice tea en jus d’orange) verwerk meteen wat je koopt, zo verspil je ook minder voedsel. Of begin een moestuin! zie tip 6.
  4. Ga voor duurzamere materialen:
    • Ik ben helemaal voor duurzamere materialen en probeer in mijn huis niets meer aan wegwerp te hebben, al blijkt dat soms wel heel lastig. Bijvoorbeeld, bakpapier is best wel handig en soms zijn boterhamzakjes ook wel heel handig als je bakjes op zijn voor de vriezer.
      • Gebruik wasbare luiers! Ja echt waar, het scheelt 22 kilo aan luierafval in de maand! Bovendien zijn ze ook echt goedkoper uiteindelijk, dan wegwerp. Het wassen ervan valt echt reuze mee.
      • Gebruik dan ook wasbare inlegkruisje en maandverband en een menstruatiecup. Ook dit bespaart je veel geld en veel afval. Alleszins beter voor het milieu. Ik ben er erg tevreden over.
      • Wasbaar: zoogcompressen, wattenschijfjes, gezichtsdoekjes, billendoekjes, spuugdoekjes, en sommigen gebruiken wasbaar toiletpapier. Wij niet, iets met een brug te ver.
      • Zakdoekjes –> vervangen door katoenen zakdoeken, alhoewel dat hier niet echt een succes is, de tissues kunnen ook bij de compost, dus wij gebruiken gewoon wegwerpzakdoeken.
      • Make – up -> maak je gezicht schoon met wat amandelolie of kokosolie, spoel het af en klaar. Je hoeft niets in plastic te gebruiken of gezichtsdoekjes. De amandelolie die ik gebruik, gebruik ik ook voor het poetsen van de billen van de baby (wel ander flesje) maar is veel minder voor nodig en het zit in glas.
      • Bakpapier of (alu) folie –> siliconen bakmat gebruiken wij. Je kan ook gebruik maken van een Bee’s wrap. Cupcakepapiertjes vervangen door siliconen cups, of gewoon geen cups gebruiken, kan ook prima.
      • Voor de kaas kun je ook gebruik maken van een bee’s wrap.  Zelf nog niet geprobeerd, omdat wij nauwelijks naar de markt gaan. We kopen kaas dus nog in voordeelverpakking in de winkel.
      • Heb je de mogelijkheid, haal de melk dan gewoon bij de boer! Hier in de buurt hebben we wel mensen die bijvoorbeeld eitjes verkopen of seizoensgroenten, maar geen melk. Haal de melk op in glas! Wellicht verkopen ze ook kaas of yoghurt. Via internet heb ik al wel eens literflessen met beugel aangeschaft, deze gebruik ik voor het maken van plantaardige melk. Je kunt ze ook bij ikea kopen. Wij maken dus zelf ook wel eens plantaardig melk en bewaren dit in een glazen fles. Nog beter.
      • Schaf een waterflesje aan, en koop geen plastic rommel meer. Ook geen blikjes. Waterflesjes kunnen een eeuwigheid mee. Denk ook aan je broodtrommel of lunchpakketje. Maak het zelf en neem het mee naar je werk. Scheelt je ook een hoop geld.
      • Pak geen plastic tasjes meer voor groente in de winkel, maar neem een groentennetje mee! Ik kocht daarvoor gewoon wasnetjes bij de action, heb er ook een aantal zelf gemaakt van oude hydrofiel luiers, dus dat kan ook, als het maar geen plastic tasje is. Er zijn ook mensen die ze zelf hebben gehaakt, even googelen en dan vind je wel een gebruiksaanwijzing. Hier is het helaas nog niet ingeburgerd, ik heb nog nooit iemand anders bij de winkel gezien met iets anders dan plastic zakje. We houden stug vol 😉
      • Koop in bulkverpakking of in papieren verpakking. Wij kopen bijvoorbeeld noten in bulkverpakking online. We sparen daarmee (plastic) verpakkingen uit.
      • Koop navulverpakkingen. Wij kopen altijd navulverpakkingen van handzeep. Spaart veel plastic handzeepflesjes uit en bespaart ook ruimte in de PMD bak.
      • Voor de make – up maakte ik altijd gebruik van make up sponsjes, deze gebruikte ik veel en was best veel afval, samen met de wattenschijfjes 😉 Ik ben nu helemaal overgestapt op goede kwasten en wasbare wattenschijfjes. Met babyzeep maak je ze keurig schoon. De wasbare wattenschijfjes doe ik in een wasnetje gewoon in de was.
      • Wasverzachter  –> stap over op natuurazijn, beter voor milieu en stukken goedkoper.
  5. Scheidt je afval goed:
    • Bij ons is het een sport om het afval goed te scheiden. Wij zijn sinds 1 januari overgestapt op het diftarsysteem, waarbij je per leging moet gaan betalen voor je restafval. “De vervuiler betaalt”. Wij willen de grijze bak zo min mogelijk aan de weg zetten. Bovendien spaar je daarmee het milieu en bespaart het je dus geld om je afval te scheiden. Verder hebben we 2 compostbakken in de tuin staan, zodat we zelf compost kunnen gebruiken, als we daar behoefte aan hebben. Soms plant ik zomers een courgetteplant, die heeft veel mest nodig. Die groeien daar goed op, gratis en voor niks.
    • Verder hebben we bijvoorbeeld het kattegrit vervangen door een natuurlijk product wat wel in de gft bak mag, dit was onze grootste afval – boosdoener. Hierdoor blijft de grijze bak vrijwel leeg. Het enige wat erin gaat zijn chipszakken, binnenkant van koffiepak, kapot porselein of speelgoed en stofzuigerzakken.
  6. Begin een moestuin:
    • Begin een moestuin! Zo leuk om je eigen groentes te kweken! Ik heb het een aantal jaar gewoon in mijn achtertuin gedaan, maar nu helaas geen tijd meer voor, dus ermee gestopt, maar wat vond ik het leuk! Zaaien, vensterbanken vol met kleine tomatenplantjes en dan werden ze eindelijk rood! Kilo’s tomaten uit mijn tuin geplukt…. Nu kweken we alleen nog sla, wat snijbiet en munt. We willen wat meer planten in de tuin hebben voor de bijen. Kijk even op deze website voor meer info, Diana’s moestuin, het is haar lust en haar leven.
  7. Wees zuiniger met je spullen:
    • Gebruik je spullen op en koop soms duurdere varianten. Het loont meer om een nieuwe koelkast te kopen die A+++ is, dan eentje van marktplaats. Apparatuur van tegenwoordig is superzuinig en het verdiend zich wel weer terug. Bedenk ook of je zonder spullen kan met stekker. Heb je echt de vaatwasser/droger/elektrische deken/fohn/krultang nodig????
  8. Eet minder vlees of stop met het eten van vlees:
    • Misschien wel de allerbelangrijkste….. Stop met het eten van vlees. Echt, vee gebruikt zoveel voedingsstoffen en vooral water dat je dat enorm veel mensen van eten kan voorzien, bovendien is veel vlees eten gewoon slecht voor je. Stap over op bonen of gewoon meer groenten eten, dan zul je zien dat je ook centjes in je portemonnee overhoudt.
    • Kijk ook dan deze documentaire, dan wordt het vanzelf duidelijk.

Dit waren ze, mijn tips! Jullie nog tips? Leuke recepten?

 

Eén gedachte over “8 x tips om duurzamer te worden en je bespaart veel geld!”

Plaats een reactie