Wasbaar maandverband – duurzaam menstrueren

duurzaam menstrueren wasbaar maandverband‘Oh zoveel mensen die ik erover spreek zeggen “ieuw!” maar echt, het valt zo erg mee….’ Ben je dan zo vies van jezelf? Je wast toch ook je onderbroeken uit? En die van je partner en kinderen? Wat is er dan tegen een beetje bloed? (Van jezelf notabene)

Ok, ik geef toe, mijn man pakt ze niet aan, mijn maandverbanden, no sir! Dat doe ik zelf wel. Ik heb daar een eigen wasemmer met deksel voor, en dat regel ik helemaal zelf. Hij vraag keurig of ik nog was heb, en dan zorg ik ervoor dat het ook in de machine terechtkomt. Gaat prima en niemand heeft er verder last van.

“Een vrouw verbruikt in haar leven zo’n 10.000 tampons of maandverbanden”

IMG-2106 (2)De wasbare maandverbanden van tegenwoordig zijn er in allerlei te gekke kleurtjes, vormen en maten. Voor elk wat wils, zou ik zeggen. Ik ben overgestapt, omdat ik gewoon nieuwsgierig was, en het beviel zo goed dat ik meerdere heb aangeschaft. Nu ben ik zwanger, dus al een poosje niet nodig gehad, maar je hebt ook wasbare inlegkruisjes. Zelfde principe, alleen wat kleiner. Ook heel erg prima en ben ik erg tevreden over.

Prijs? En bespaart het geld?

Je kan ze in allerlei prijsklassen kopen,  van goedkope chineesjes, tot dure velours maandverbanden uit Engeland, maar ook in Nederland kun je ze kopen, wel alleen online. Er is (nog) geen stenen winkel waar je ze kunt kopen.  De eerste exemplaren heb ik gekocht van Imse Vimse via bol.com, 6 stuks met wetbag mini voor €40,-. Ik had de blauwe gekocht, blijkt later dat bloed moeilijker uitwast uit blauw, dus ben ik op zoek gegaan naar andere soorten maandverband. Ik heb chineesjes gekocht met bamboe, wat in donkere kleuren, maar ook maandverbanden besteld uit Engeland (Precious stars) , en een complete kit van EcoFemme. Met de kit van EcoFemme steun je overigens ook een goed doel; voor elk pakket wat er verkocht is, krijgt een vrouw in India hetzelfde. Hele fijne maandverbanden en wassen goed uit.

De aanschafkosten van wasbaar maandverband liggen hoger dan van een pak wegwerp maandverband. Maar wasbaar maandverband gaat veel langer mee, waardoor je de de aanschafkosten er al snel uit hebt. Gebruik je 2 pakjes wegwerpverband per maand (gemiddeld €2,50 per stuk voor bio) dan heb je het aanschafbedrag van 10 maandverbanden er na iets meer dan een jaar uit. Je maandverband gaat dan (gemiddeld) 5 jaar mee, waardoor je uiteindelijk bijna 250 euro bespaart!

Sterker nog, gemeentes waar Diftar is ingevoerd, zo ook bij ons, per 1 januari, scheelt het een hoop afval, en voor het legen van de grijze container moeten we nu ook betalen, (€5,- per keer) dus dat scheelt ook aanzienlijk veel geld.

Verdere voordelen;

  • Je spaart het milieu ermee.
  • Het is erg duurzaam, want je hergebruikt de maandverbanden.
  • Je stopt iets in je ondergoed wat vriendelijk is voor je lijf, geen chemicaliën.
  • De hoeveelheid water wat je extra verbruikt met de was, weegt niet op tegen de milieukosten voor het afvoeren van plastic maandverbanden en kan gewoon mee in de witte was.

In combinatie met een menstruatiecup (ook superduurzaam en herbruikbaar) worden de maandverbanden minder vies en gaan ze daardoor nog langer mee. Een menstruatiecup kost ongeveer €20,-.

Hoe werkt het nu precies?

De maandverbanden zijn van diverse materialen gemaakt, sommigen dus van velours, bamboe of katoen. Vaak hebben ze dan nog een PUL laagje. Dit is een waterdichte laag waardoor je niet doorlekt. De vleugels hebben klikknoopjes, waardoor je ze makkelijk kunt vastklikken in je ondergoed. Sommige dames voelen ze zitten bij het fietsen, daar heb ik geen last van.

Je verschoont ze net zo vaak als normaal maandverband. Ze ruiken niet, dus ik verwisselde ze ook gewoon op het werk. Wegwerpmaandverband ruikt wel heel erg door alle chemicaliën die erin zitten. Er zit oa. chloor in. Je vouwt ze dan gewoon op, klikt het weer vast, en doet ze in een wetbag. Lekt niet door, geen probleem vind ik zelf. Als ik thuis ben, heb ik dus een wasemmer met deksel en een schepje Vanish, spoel ze meteen uit met koud water (bloed gaat er beter uit met koud water) En week ze in de emmer. Ik verschoon dagelijks dat water. Ik heb voldoende maandverbanden om het een heel cyclus in principe uit te houden, echter vind ik dat niet zo fris, ze gaan vaak al eerder in de was. Ik was ze heet, kan ook op 30 graden, maar nogmaals, dat vind ik niet fris. Ik doe ze zelfs in de droger als ik ze weer snel nodig heb. Beter is het natuurlijk om ze aan de waslijn te hangen.

Kraamverband, kan dat ook?

Ja dat kan zeker. Ik heb speciaal voor na de bevalling een stuk of 10 wasbare kraamverbanden gekocht, en heb voor de zekerheid ook wel een pak wegwerp in huis. Dit zijn echt ultra-grote verbanden, die vooral aan de achterkant heel groot zijn, waardoor ze meer opnemen. Je kan ze uiteraard ook gebruiken als je een hele hevige menstruatie hebt.

Kortom, als je de voors en tegens tegen elkaar afweegt, dan zitten er grote voordelen aan het gebruik van wasbaar maandverband. Ik ben erg enthousiast in ieder geval. Tuurlijk is het wel even wat meer werk, maar je helpt het milieu ermee èn je portemonnee!

Vragen? Stel ze hieronder in de comments/reacties!

4 gedachten over “Wasbaar maandverband – duurzaam menstrueren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s