De smaak te pakken, alle apparatuur vervangen? van G label naar A+++

Vervangen van oude apparatuur A+++ labelGisteren hebben we onze nieuwe koelkast gekregen…. wat een mooi ding zeg! Hij is wat kleiner, dus de ruimte in het koelgedeelte wordt meer benut, en er zit een vriezer bij, ongeveer net zoveel inhoud als we hadden.  En vooral ook, van een stroomverbruik van 500 kWh voor koelkast en vriezer samen, naar 160 kWh..…. wow. Elke maandag noteer ik de meterstanden in de app van Oxxio, daar zitten we momenteel bij, en we zouden nu al geld terugkrijgen volgens de app, maar ik ben erg benieuwd hoe deze aanschaf zich verder uitpakt. Volgens onze berekeningen zou het dan nog zo’n €70,- op de stroomrekening moeten schelen.

Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. We verwachten onze baby binnenkort en natuurlijk zal dat meer stroomverbruik opleveren. ’s nachts lampen aan, meer was, (luierwas, babywas, beddengoed etc & meer drogen natuurlijk.)

Nu zijn we eens aan het rondkijken geweest in ons huis, we willen wat duurzamer worden natuurlijk, en we hebben eigenlijk veel verouderde apparatuur. Allemaal ongeveer 10 jaar geleden gekocht. Toen keken we helemaal niet naar labels, maar naar de prijs. We zaten niet zo breed en ja, als je wat moet hebben, ga je al gauw voor de prijs.

We willen als eerste nog de stofzuiger vervangen. (2000 watt) De stofzuiger is maar een klein percentage van de stroomrekening, maar we willen ook stofzuig-zakloos door het leven gaan, zodat we stof in de gft bak kunnen gooien en de opvangbak telkens schoon kunnen maken. Zo kunnen we ook opgezogen lego redden van een wisse dood. Bovendien scheelt het dus in afval in de grijze container en de aanschaf van stofzuigzakken, met 2 katten vervang je deze vaker. Bovendien zuigen de meeste stofzuigers met een lagere wattage tegenwoordig beter dan de oudere modellen.

Dan is waarschijnlijk de droger aan de beurt. Onze droger is een afvoerdroger, dus met zo’n slang naar het plafond en die warme lucht wordt dan afgevoerd. Dit schijnt het minst zuinig te zijn. Bovendien is onze droger 11 jaar oud. Eerder gebruikten we hem niet zoveel, omdat we een apart waskamertje hadden, maar dat is nu een kinderkamer geworden en de ruimte om de was op te hangen is nu zeer beperkt geworden.

We zijn aan het kijken geweest naar van die waslijnen, maar de ruimte is er niet echt helaas. De droger zal dus komende jaar veel meer gebruikt gaan worden. Bij mooi weer hangen we de was altijd buiten op.

Knipseldroger

Bron: coolblue.nl

Maargoed. Een droger dus. Best een aanschaf als je voor een warmtepompdroger gaat, met het label A+++. Als je al weet dat je deze veel meer gaat gebruiken, dan is het toch wellicht een goede koop. Onze huidige droger heeft sowieso het label C, dat staat gelijk aan een verbruik van 501 kWh per jaar. De nieuwste zuinigste modellen verbruiken dan per jaar 174 kWh per jaar…. een verschil van 327 kWh! (327 x 0,23 = €75,- )Nu zal het verschil bij ons niet zoveel zijn, omdat we afgelopen jaar gemiddeld de droger niet zoveel hebben gebruikt, maar kunnen we wel de schade beperken, èn het is beter voor het milieu.

Kosten voor een A+++ warmtepompdroger ongeveer €700,-.

Flinke hap van de spaarrekening dus, terwijl we ook andere spaardoelen hebben.

Zouden jullie een andere droger aanschaffen?? Wij zijn er nog niet over uit, eerlijk gezegd. We horen graag meningen!

Advertenties

3 gedachten over “De smaak te pakken, alle apparatuur vervangen? van G label naar A+++”

 1. Wij hebben een warmtepompdroger van miele een luxe hoor, energiezuinig en geen vocht in de kamer want dant had ik jaren geleden wel met een condensdroger.

  Condensdroger ging jaren geleden kapot en toen nooit meer gekocht totdat wij samen gingen wonen en meer was hadden en de boel niet droog kregenin onze oude woning duurde soms wel 3 a 4 dagen.

  Gebruiken de warmptepomp droger alleen voor handdoeken en soms om het beddengoed snel droog te krijgen. De winter gebruiken wij hem vaker en in de zomer gaat alles naar buiten.

  Like

 2. Ja, bij ons gaat ook alles in de zomer naar buiten, maar in de winter is dat echt niet te doen. In de winter wassen we teveel tov de ruimte die we hebben. De witte was gaat voornamelijk in de droger, en straks met de baby hebben we ws nog veel meer was.

  Like

  1. 2000 Watt is nooit nodig geweest. Hier al bijna 20 jaar een oude Noorman en die is al niet meer dan 1200 Watt. En zakloos is echt veel meer onderhoud. Zuig hier iedere dag met 6 personen en huisdieren en doe 6 tot 8 maanden met stofzak van een euro.

   Net als tv,s zijn veel zuiniger met stroom maar gaan ook veel minder lang mee dus blijf nog maar ff naar hondenhok kijken van bijna 20 jaar oud:-)

   En als stoep droog is droogt wasgoed buiten ook:-)

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s