50 x tips om te besparen in je huishouden

huishoudenKleine beetjes maken 1 grote! Hier beschrijf ik 50 tips die ons goed hebben geholpen om te besparen en ons geld wat minder hard ons portemonnee uit te laten vliegen. Sommigen zullen vast bekend voorkomen, maar dat maakt ze niet minder belangrijk. Hoop dat je er wat aan hebt.

  1. Doe de lampen uit in kamers waar je niet bent, bespaart stroom.
  2. Douche korter, 5 minuten is lang genoeg, bespaart water.
  3. Check je apparatuur op standby , denk aan tv – is een sluipverbruiker. We hebben overal stekkerdozen achter gehangen en dit bespaarde ons uiteindelijk bijna 40% aan extra stroom.
  4. Pin een vast bedrag voor je boodschappen. Echt waar, dit helpt en daagt je uit om aan je budget te houden.
  5. Bekijk en maak eerst voorraad op, voordat je boodschappen gaat doen. Scheelt je geld en gaat voedselverspilling tegen.
  6. Drink thee en water in plaats van frisdrank, energiedrink en koffie. Koffie is duur.
  7. Ventileer de kamers in je huis goed, vocht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht.
  8. Vries kliekjes in en houdt eens in de 2 weken een kliekjesdag, vriezer leeg, spaart weer een maaltijd (of 2) uit.
  9. Ga naar de kringloopwinkel en koop daar je spullen. Veel goedkoper en net zo goed.
  10. Maak het zelf; jams, spreads, pindakaas, wraps, dips, soepen en sauzen. Koken uit een pakje is veel duurder en niet lekker. Kijk ook eens bij mijn budgetrecepten.
  11. Koop dure dingen in de aanbieding; denk aan wc papier, A merken, dierenvoer, luiers etc. Wij betalen nooit de volle pond voor dit soort items.
  12. Denk ook aan boodschappen apps- Scoupy, Hiiper, Afgeprijsd. Hier heb ik er een artikel over geschreven.
  13. Je kan ook spullen lenen; denk aan Peerby  – mooie app die je de gelegenheid biedt om spullen te lenen van buren die je niet kent.
  14. Wees zuinig op je spullen en vervang niet zomaar iets. Is het kapot? Laat het dan repareren.
  15. Ruim je huis op en verkoop je spullen via marktplaats. Lukt het niet om te verkopen? Geef het dan wellicht weg via de weggeefhoek, zo heeft een ander er ook nog wat aan.
  16. Hang je was wat vaker op, en gebruik de droger minder. De droger verbruikt erg veel stroom.
  17. Gebruik dan ook de eco knop op je wasmachine, op 30 graden wordt de was net zo goed schoon als op 40 graden, en je verbruikt minder stroom.
  18. Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto.
  19. Bekijk je verzekeringen eens goed, rechtsbijstand? Doorlopende reisverzekering? overstappen? Kan je allemaal geld besparen/ opleveren.
  20. Zeg al je abonnementen op, echt waar de sportschool? Ga naar buiten! De krant? Je hebt toch internet?
  21. Loterijen zijn echt flauwekul. De kans dat je iets wint……
  22. Denk er ook eens over na om je tv op te zeggen…..Kijk jij ook alleen programma’s terug en Netflix? Wellicht is opzeggen dan wat voor jou.
  23. Houdt je meterstanden bij, voorkomt verrassingen en je kan tijdig ingrijpen. Wij doen dit wekelijks, maar dat is meer uit nieuwsgierigheid.
  24. Tanken; je kan vaak op zaterdag goedkoper tanken dan doordeweeks.
  25. Overweeg om je zorgverzekering eenmaal per jaar te betalen. Je krijgt dan korting van de zorgverzekeraar.
  26. Stap jaarlijks over van energieleverancier. Je krijgt vaak een welkomstbonus als je overstapt. Wij stappen altijd over via gaslicht.com. Daar kun je alle prijzen goed vergelijken. Let wel op de vaste tarieven!
  27. Doe mee met online spaarprogramma’s. Ik spaar via Euroclix. Met dit spaarprogramma klik je via mailtjes en online shoppen zelf je clix bij elkaar. Dit levert geld op, en kan best snel gaan.
  28. Overweeg om tochtstrips te plaatsen en een gordijn voor je voordeur neer te hangen. Hebben wij ook. Tocht stukken minder en de verwarming loeit wat minder hard.
  29. Overweeg om radiatorfolie te gebruiken. Veel warmte ontsnapt via de buitenmuur als je daar je radiatoren tegenaan hebt hangen.
  30. Veel verzorgingsproducten heb je niet nodig. Om echt te besparen zou je zelf je producten ook kunnen maken. Denk aan tandpasta, of ga No – poo, betekent zoveel als ‘ban shampoo uit je leven’.
  31. Denk ook aan wasbaar varianten, scheelt je ook een hoop geld. Wasbaar maandverband bijvoorbeeld of wasbaar luieren.
  32. Heb je een lekkere cake gebakken? Laat de ovendeur dan open staan. De warmte verwarmt je kamer of keuken.
  33. Ooit gehoord van een douchebesparende kop? Er komt dan minder water doorheen en bespaart dus water.
  34. Verbouw je eigen kruiden en zelfs groenten in je achtertuin. Leuke hobby en kan best wat maaltijden opleveren. Wij verbouwen momenteel alleen kruiden.
  35. Koop een regenton en bewater daarmee je planten, zowel binnen als buiten.
  36. Alle schoonmaakmiddelen in je huis zijn echt niet nodig. Het enige wat je nodig hebt is baking soda (zo’n beetje goed voor alles) en wat natuurazijn. Meer niet en supergoedkoop. Heeft erg veel toepassingen.
  37. Wasverzachter? Natuurazijn dus, en bespaart je een hoop geld.
  38. Ik heb wel eens spullen gekocht via een veiling. Leuk en goedkoop, maar let op; je moet wel kunnen ophouden met bieden! Anders schiet het nog niet op 😉
  39. Was zelf je auto in plaats van de wasstraat.
  40. Stop met het eten van vlees en eet meer peulvruchten. Ook veel goedkoper en het bespaart dierenleed en het milieu.
  41. Ontbijt met havermout. Supergoedkoop. Vul aan met een stuk fruit, rozijntjes en nootjes. Heerlijk!
  42. Eet s’avonds goed en sla het toetje over. Toetjes uit de winkel zijn erg duur. Wil je toch een lekker toetje? Yoghurt met bruine suiker (nostalgie) of een stuk fruit. Voldoet ook prima.
  43. Overweeg een thuiskapster…. stukken goedkoper.
  44. Scheid je afval goed, bij gemeentes met diftar betaal je voor het legen van de grijze container. Is niet nodig als je goed scheidt. Heb je kinderen in de luiers? Kijk dan of je ergens anders de wegwerp kwijt kan (speciale luiercontainer of ga dus wasbaar)
  45. Loop al je apparaten met stekkers na. Kun je deze vervangen voor iets zonder stekker? Bespaart stroom. Denk aan de jus d’orange perser bijvoorbeeld. Fohn? Heb ik niet. Elektrisch scheerapparaat voor dames? Heb ik ook niet. Krultang of stijltang? Nope.
  46. Overweeg om je apparaten die ouder zijn dan 5 a 10 jaar te vervangen voor een A+++ model, dit bespaart vaak ook veel stroom. Wij zijn bezig om onze apparatuur te vervangen.
  47. Zonnepanelen…. Iets voor jou?
  48. Koop geen babyvoeding in potjes, veel te duur. Maak zelf het eten voor je baby, vaak maak je dan zoveel dat je het kan invriezen.
  49. Maak zelf je smoothies, veel goedkoper dan de flesjes uit de winkel.
  50. Ga aan het eind van de dag eens naar de markt, vaak kun je dan wel de groenten ed goedkoper krijgen van de marktkoopman, omdat die ervan af moet. Vaak hebben ze ook wel een tafel met “buitenbeentjes”of wat minder goede groente. Als je de mogelijkheid hebt om ze te verwerken kan dat ook prima en bespaart het weer wat euro’s.

Jullie nog tips? aanvullingen?

 

 

33 gedachten over “50 x tips om te besparen in je huishouden”

  1. super goede tips! vele doen we gelukkig al… sinds onze vaatwasser het begaf hebben we besloten terug met de hand af te wassen, ik gebruik hiervoor ook regenwater uit de ton en warm het op het gasfornuis, nog eens zo goed goedkoop. alsook ons afwasmiddel is vervangen door soda. Natuurazijn kan je pimpen door in een bokaal(die je hebt gespaard natuurlijk) citrusschillen te doen en onder te zetten, o.v 2 weken laten trekken, eruit halen en zeven… voila gepimpte natuurazijn. Het koude water die eerst uit de sproeier komt vangen we op in een emmer, alsook het water waar we onze handen mee wassen boven een teiltje en in de emmer en dat gebruiken we voor het toilet door te spoelen. o ja… een regenton hoeft ook niet specifiek een regenton te zijn, hier doet zo’n grote zwarte vuilbak zijn dienst, koste ons maar 5euro(in promo)…
    groetjes

    Geliked door 1 persoon

  2. In zomer en lente als er niet gestookt moet worden, spoel ik het toilet door met een emmer met regenwater uit de ton in de tuin. In het stookseizoen doe ik dat niet omdat ik teveel warmte verlies als ik de achterdeur open en dicht moet doen om regenwater uit de regenton te gaan halen.
    Ik douche zeer kort : kraan open, haar en lichaam natmaken, kraan toe, haar wassen en lichaam inzepen, kraan open, haar en lichaam afspoelen, kraan toe en klaar….. Ik verlies na het douchen meer tijd met het afdrogen van de wandtegels en de glazen douchewanden dan dat ik tijd nodig heb om me te douchen. Bovendien zet ik het oude kinderbadje op de doucheplaat en vang het douchewater op om later door het toilet te gieten of om badkamer en keuken mee te dweilen.

    Geliked door 1 persoon

    1. En hoeveel water bespaart je dat denk jij? Ik ben daar oprecht nieuwsgierig naar. Bij ons heeft dat met kraan op en dicht tijdens het douchen geen zin, We hebben nog zo’n ouderwets kraansysteem en geen mengkraan zeg maar. Op zich ga je dan wel heel bewust met je water om. Ik vul wll mijn wasemmertje met delicaat wasspul altijd met douchewater, loopt toch de eerste paar minuten voor niks. Bedankt voor je reactie, echt superleuk om te lezen!

      Like

      1. Ik heb er eerlijk gezegd geen flauw gedacht van hoeveel water ik op die manier bespaar maar ik weet wel dat, als ik het in het kinderbadje opgevangen water overgiet in een emmer, ik ongeveer anderhalve emmer water heb. Wellicht loopt er ook wat douchewater naast het kinderbadje dus ik veronderstel dat ik per douchebeurt “toekom” met 2 emmers water.

        Geliked door 1 persoon

    1. Zet je een muts op in huis? Ik probeer wel overdag thuis, als ik thuis ben, de verwarming uit te zetten, maar vandaag is dat niet goed gelukt, alleen vanochtend. Ik beweeg helaas niet zoveel meer en dikke trui aan, toch koud. Maargoed. Dat is ff niet anders. Goede tip, dank!

      Like

  3. Restjes verwerk ik vaak in een broodsmeersel of ik maak er burgers van. Dat laatste lukt het best met nasi/bami/pasta gerechten. Vaak doe ik er een beetje (gemalen) havermout door om beter te binden indien nodig en nog wat smaakmakers.
    Kortgeleden zag ik de tip om een oud washandje ipv sponsje te gebruiken voor het afspoelen van lastige plekjes van de vaat. Het idee werd gebracht ivm bacterien, maar ik hoef dus ook veel minder sponsjes te kopen. Elke dag gaat het washandje in de was.

    Geliked door 1 persoon

  4. Complimenten voor dit artikel! Super goed om een overzicht te hebben van zoveel bespaartips.
    Misschien kunnen jullie het stukje over besparen op je verzekeringen nog uitbreiden, want ook op het gebied van levensverzekeringen kan men veel besparen. Zo hebben veel mensen een uitvaartverzekering terwijl dit helemaal niet nodig is en er zijn veel Nederlanders die een overlijdensrisicoverzekering hebben met een veels te hoge dekking.

    Geliked door 1 persoon

  5. Wij hebben ook geen uitvaartverzekering want we hebben spaargeld.
    Ik kwam vandaag dit topic weer tegen en ik heb nog een paar aanvullingen.
    Zo hebben wij sinds kort de wifi op het modem uitgezet en alle pc’s zijn nu bedraad. Als ik mijn laptop nodig heb dan schakel ik de wifi pas weer in. De verbinding is nu veel sneller geworden en waarschijnlijk kunnen we nu toe met een voordeliger abonnement met minder Mb’s.
    In de zomer heb ik het ventilatiesysteem uitgezet. We hebben een oud systeem dat veel stroom verbruikt. In de zomer staan overal de ramen open en ventileert het huis zo ook genoeg.
    De tv en ontvanger van het stroom afhalen ben ik dubbel in. De tv misschien wel, maar de ontvanger gaat dan weer opnieuw alles laden en ik heb het idee dat ie er storingsgevoeliger van wordt.
    Als ik spullen opruim dan vraag ik in mijn omgeving of iemand het nodig heeft. Andersom ook en zo help je elkaar voordelig aan en af van spullen.
    Ik ben nu bv heel blij met een fauteuil die ik van mijn ouders kreeg 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Als je spaargeld hebt dan kan het idd een keus zijn om geen uitvaartverzekering te hebben. Als je er eenmaal een hebt, is het verstandig om die gewoon aan te houden, afkopen kost alleen maar geld. Daarnaast moet je wel gedisciplineerd zijn om dat geld, bestemd voor je uitvaart, niet uit te geven.
      Heel veel apparatuur zetten we s’nachts uit, alleen de ontvanger niet. Idd vanwege de reden die jij noemt. We hadden nog een plasma tv en die vrat stroom. Sinds een paar weken een LED televisie, dus weet niet of het dan nog zoveel scheelt, maar het zit in ons systeem om de stekkerdoos helemaal uit te zetten.

      Like

  6. Ja, als je al een uitvaartverzekering hebt dan kan het een ander verhaal worden. Wij hebben er nooit een gehad. Wel levensverzekeringen op mijn mans leven. Ik ben arbeidsongeschikt en heb geen uitkering. Als mijn man zou komen te overlijden zal het niet alleen heel verdrietig zijn, maar ook financieel anders niet te overzien.

    Wij hebben een led tv. Het maakt dan idd een stuk minder uit. Ik zet onze vaste telefoon een paar uur per dag op de oplader tot ie vol is en dan gaat hij van het stroom af tot de volgende ochtend.

    Geliked door 1 persoon

    1. Goede tips allemaal veggiemo! Wij hebben ook een levensverzekering gehad, maar ooit eens afgekocht, in onze begin 20-er jaren. Geen spijt van overigens. mijn man zijn uitvaartverzekering is al afbetaald (bij geboorte door ouders gestart) en de mijn loopt nog even, maar mee gestart op mijn 18e. Ik zou er nu bijna geen cent meer voor weerkrijgen, terwijl ik, als ik morgen overlijd, alles betaald wordt.

      Like

    1. Dat is een goede vraag! Ik bezit geen robotstofzuiger en ik moet je eerlijk zeggen dat ik me er nooit zo in verdiept heb. Ik wil graag zo min mogelijk apparaten in huis en een robotstofzuiger kan nooit alles zuigen, alleen maar vloeren. Met kinderen en huisdieren moet je toch steeds ook weer een gewone erbij pakken, of een kruimeldief oid. M.a.w voor mij is een gewone stofzuiger pakken, sneller, efficiënter en levert minder herrie op. We hebben wel een aantal maanden geleden onze stofzuiger vervangen voor een zakloos exemplaar, zodat we minder restafval produceren, want stof kan gewoon in de groenbak, en deze nieuwe is stukken zuiniger in gebruik, maar heeft wel dezelfde capaciteit als onze oude. Ik persoonlijk zou dus gaan voor een gewone stofzuiger. Mocht je toch gaan voor een robotstofzuiger, zou ik kijken naar hoe energiezuinig het oplaadstation is, hoe lang hij over een bepaald oppervlak doet en hoeveel decibellen hij produceert. Succes!

      Like

  7. Onwijs handig al deze tips! Sommige dingen doe ik (gelukkig) al, zoals het bewaren van kliekjes en het kopen van (normaal gesproken) dure producten als ze in de aanbieding zijn. Maar er zijn ook wel een paar zaken die ik beter zou kunnen doen, zoals het bijhouden van wat ik betaal bij verzekeringen en energiemaatschappijen. Hoewel je het in de blog wel hebt over tochtstrips mis ik nog een tip in je lijst over isolatie. Mijn vriend en ik hebben twee jaar geleden geïnvesteerd in de isolatie (voor warmte) van onze woning en we besparen daar op jaarbasis veel geld mee. We hebben ons isolatiemateriaal ook nog eens extra goedkoop op de kop getikt, omdat we hebben gekozen voor b-keus en alles zelf hebben gedaan. Mocht jijzelf of je lezers geïnteresseerd zijn; we kochten het bij http://www.deisolatieshop.nl en we hebben het zelf bij hen afgehaald wat ook weer verzendkosten scheelde. Een andere tip die ik kan geven is het kopen van merkkleding (eventueel via marktplaats). De merkkleding gaat meestal veel langer mee (en blijft ook langer mooi) maar als je de kleding zat bent dan verkoop je het gewoon weer op marktplaats. Je krijgt meestal een betere prijs voor de kleding omdat het van een bepaald merk is.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank voor de goede aanvulling! De reden waarom ik niks over isolatie heb geschreven destijds, is omdat ik er niks van weet. Ik huur een woning waar de woningbouw eigenlijk alles voor je regelt, en daarnaast mag je niet eens zelf dit soort dingen doen aan je woning. Vandaar. Merkkleding kopen via mp is ook een goede! Moet je wel exact je maat weten natuurlijk 😉

      Like

      1. Ja dat klopt, ik koop daarom altijd van een merk waarvan ik mijn maat weet. En als het onverhoopt niet past, dan verkoop ik het gewoon weer voor dezelfde prijs door. Dat trucje werkt keer op keer 🙂 Haha

        Geliked door 1 persoon

  8. Veel zeer herkenbare tips.

    Je kunt heel gemakkelijk zelf wasmiddel maken van gerapte groene zeep en soda, zeer goedkoop en goed en de was ruikt ook nog lekker fris.
    Ook beter voor de wasmachine.
    Let wel op dat het niet te compact wordt, in eerste instantie lijkt het zeer vloeibaar maar het stijft nog op.
    Kijk op internet voor het ‘recept’.

    Er valt veel te besparen met het organiseren van ruildagen/middagen/avonden.
    Dit kan met zowel kleding, speelgoed, boeken/tijdschriften als huisraad en zo zijn er wel meer ‘onderdelen’ te bedenken.
    Ook het ruilen van klussen kan veel geld besparen, de een is goed in het repareren van zaken, een ander is handig met huishoudelijke klussen, weer een ander is dol op tuinieren, maar heeft een hekel aan koken, enz., enz., iedereen heeft talenten en als je dat uitwisselt heeft ook iedereen er veel aan.
    Het zorgt er ook nog eens voor dat eenzaamheid minder kans krijgt!

    Voor een bloeiende tuin (ontzettend belangrijk voor al het leven) kun je zaden en stekjes verzamelen; kruiden in een potje uit de supermarkt kun je vaak lang hergebruiken door als het afgesneden is het overblijfsel (wortels) in de tuin te planten.
    Het groeit gewoon weer aan, mits het niet uitgedroogd is uiteraard.

    De bladeren van groentes zoals bieten en bloemkool worden meestal weggegooid, zonde! dit kun je gewoon eten.

    Zet zeker een uur voordat je wilt gaan slapen de cv op nachtstand, het blijft nog wel een tijdje warm en anders duik je onder een fleecedeken.

    Kijk ook regelmatig bij de weggeefhoek op internet, veel weg te geven spullen zijn nog prima.

    Voor wat betreft hobby’s: kijk eens of je dit naast alleen soms ook samen met anderen kunt doen, zo kun je bijvoorbeeld verf delen bij het schilderen of garen bij het breien van veelkleurige werken.

    Er zijn zoveel dingen die anders kunnen, als iedereen deelt heeft niemand tekort.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: