Overstappen van energieleverancier, moeilijk? Echt niet!

tips overstappen makkelijk energieleverancierWij stappen trouw ieder jaar over van energieleverancier. Dit doen we sinds 2013, toen was ons stroomverbruik echt gigantisch. We moesten dan ook een paar honderd euro bijbetalen. Ben zelfs nog naar de buurvrouw geweest om te vragen of die ook moest bijbetalen (ja misschien was de meterkast wel kapot ofzo?) Maar nee, zij kregen geld terug?!?!?

We bewaarden toen nog al onze administratie en heb een hele middag gezocht naar onze jaarafrekeningen. Gevonden! Verder terug dan 2010 heb ik helaas niet meer. Even op een rijtje gezet; ons stroomverbruik tot nu toe vanaf 2010. (Wij wonen sinds 2006 hier in deze woning, we zijn dus niet verhuisd)

 • 2010: 3514 kWh  /  1093 m3
 • 2011: 2560 kWh  /  1021 m3
 • 2012: 4076 kWh  / 1084 m3 (voorjaar kind geboren)
 • 2013: 4808 kWh  / 1278 m3 
 • 2014: 3149 kWh  / 887 m3
 • 2015: 2753 kWh / 923 m3
 • 2016: 2789 kWh  /  851 m3
 • 2017: 2675 kWh  /  847 m3

Afgelopen jaar is zelfs het verbruik nog wat verder naar beneden gegaan, hadden we trouwens niet verwacht, maar we kregen toch weer wat terug, plus een welkomstbonus erbij, is toch weer een paar honderd euro voor de spaarrekening! (daar zo meer over)

Je kunt zien dat ons stroomverbruik nogal schommelde in de beginjaren. We keken nergens naar en eenmaal in 2013, toen we zoveel bij moesten betalen, gingen we toch eens in ons huis opzoek naar de echte stroomvreters…. Sindsdien houd ik ons stroomverbruik heel erg trouw bij. Ook dit jaar, iedere week noteer ik de meterstanden. (Word er nog steeds blij van :-))

Stroom- en gas vreters in ons huis:

 • Onze plasma televisie. Jep, die hebben we nog steeds. Enige verschil is dat hij nu dus niet meer aanstaat 24/7. Hij stond werkelijk de hele dag aan, op standby welteverstaan. Ik kijk namelijk bijna geen televisie. Dit bracht ons stroomverbruik in de week al 40% naar beneden.
  • Tip: hang een stekkerdoos achter je apparatuur. Een met een aan – en uit schakelaar. Hang daar alle apparatuur aan zoals tv, dvdspeler, versterker, etc. Je doet ze dan allemaal uit met 1 druk op de knop.
 • Wij hadden de verwarming boven altijd aan…. geen idee waarom. We waren er niet eens. Verder vergaten we ook s’nachts de verwarming vaak uit te draaien.
  • Tip: zet een uur voordat je naar bed gaat de verwarming uit, draai hem terug naar 15 graden. Als het  wat kouder wordt, moeten wij hier altijd weer even aan wennen, maar als het eenmaal in je systeem zit, scheelt je dat een hoop gasverbruik.
  • Zorg ook voor tochtstrips of een gordijn voor je voordeur. Bij ons komt daar veel kou naar binnen, waardoor je de verwarming toch al gauw weer wat hoger zet.
 • Lampen: Wij hadden tot voor kort nog op een aantal kamers van die verhuislampen hangen, ook bij ons in de gang, die veel aan is. Verder deden we niet aan spaarlampen oid, we hadden veel halogeen lampen en zelfs nog van die gloeilampen.
  • Tip: We hebben alles vervangen voor Led.  Ter vergelijking het verbruik: gloeilamp 60 watt p/u, spaarlamp 12 watt p/u en een ledlamp tussen de 3 en 6 watt p/u. Goedkope ledlampen vind je bij de Action. Wij zijn er heel tevreden over! Ledlampen gaan ook veel langer mee dan de gloeilamp of spaarlamp.
 • Witgoed. Ik heb er pas nog een artikel over geschreven. Wil je echt je stroomverbruik naar beneden halen? Vervang dan je witgoed. (mits die ouder is dan 5 a 10 jr) Wij zijn daar nu mee begonnen en hebben sinds vorige week een nieuwe koel-vriescombinatie. Van 2 apparaten ook naar 1. Verder hebben we ook een nieuwe droger gekocht. Kijk naar het energielabel. A+++ is tegenwoordig het zuinigst.
  • Wat scheelt het? koelkast+ vriezer –> van 500 kwh naar 160 kwh. Droger van 500kwh  naar 211 kwh. Volgend jaar is onze televisie aan de beurt. Voor dit jaar hopen we op een besparing van 600 kwh.
  • Tip: Gebruik de droger zo weinig mogelijk. We hangen graag onze was op, maar door ruimtegebrek is dit niet altijd mogelijk. We gebruiken de droger vooral voor witte was 1 a 2 x per week. Nu we gezinsuitbreiding verwachten, is het waarschijnlijk dat we de droger meer gaan gebruiken, vandaar dat we er nu voor hebben gekozen onze droger te vervangen.  Zomers hangt alles altijd buiten. Schaf een droogmolen aan. Je kan ze al bij de Action kopen.
  • Tip: Heb je een dubbele stroommeter? Maak dan gebruik van het dal tarief, draai dan s’nachts je apparatuur. Wij hebben dat niet, dus voor ons maakt het niets uit.

Waarom overstappen?

Voor 2013 zaten we al tien jaar bij dezelfde energieleverancier. Dat was gewoon zo, iedereen zat daarbij, plus de markt was nog niet zo heel lang “open”. Overstappen was eng, want, stel, je kwam zonder stroom te zitten? Er waren toch altijd enge addertjes onder het gras?

Na 2013 wilden we toch verder kijken en al surfend en googlend vond ik artikelen die gingen over het jaarlijks overstappen en dat het loont. De markt lag helemaal open en er werd gestunt met de prijzen voor stroom en gas. Ook wordt er flink gestunt met de vaste prijzen voor de levering. Het is helemaal niet eng  en we besloten de gok te wagen.  Wij stappen eigenlijk altijd over via gaslicht.com. Dit is een vergelijkingssite. Vaak is de eerste leverancier gesponsord, goed kijken naar de prijzen dus. Ook is het van belang dat je kijkt naar hoe lang je contract duurt en of je weet wat je verbruik is. Kijk niet gek op als je bijvoorbeeld een half jaar later kijkt, dat de prijzen dan weer heel anders zijn en dat er dan een andere aanbieder op 1 staat. De markt is erg onderhevig aan prijsveranderingen. Er zijn meer vergelijkingssites zoals Pricewise.

De Welkomstbonus

Wordt je ergens nieuwe klant? Dan willen ze je vaak binnenslepen met een zogenaamde welkomstbonus. Vaak krijg je dan 1x per jaar, meestal na de jaarafrekening, als bedankje, de welkomstbonus uitgekeerd. Dit verschilt enorm per energieleverancier. De welkomstbonus is leuk, maar onder de streep wil je natuurlijk wel minder betalen. Kijk daar dus ook naar. Een hoge welkomstbonus hoeft niet te betekenen dat je energiekosten dan ook laag zijn. 

Het eerste jaar ging prima. Alle andere jaren ging het overstappen ook prima, tot de laatste keer…. We willen altijd per 1 oktober overstappen, maar blijkbaar lukte dat niet bij de vorige leverancier en werd het pas 12 oktober. Je betaalt dan dubbel, je krijg weer geld terug, nog een afrekening, kortom gedoe. Het is wel goedgekomen, maar dit was de eerste keer in 5 jaar dat we gedoe hadden. Valt eigenlijk nog reuze mee.

Kortom, het loont om over te stappen, mits je ook kijkt naar je energieverbruik! Als je daar niet naar kijkt, dan weet je nooit goed wat je verbruik is. Als je wilt overstappen, omdat je bij de vorige moest bijbetalen…. dan is het wellicht handig om eens in je huis rond te kijken of je ergens stroom kan besparen. Verder goed kijken dus naar de vaste prijzen en hoelang je eventuele contract duurt.

Nog 1 tip: Stap je over via gaslicht.com, maak dan gebruik van de clix- assistent van Euroclix, het online spaarprogramma. (rechtsbovenin de hoek van je desktop/laptop) Overstappen van energieleveranciers (maar ook zorgverzekering en mobiele abonnementen bijvoorbeeld) leveren altijd flink wat clix op. Ben je nog niet bekend met Euroclix? Meld je dan aan via mijn link

Knipsel

Stappen jullie ook elk jaar over?

3 gedachten over “Overstappen van energieleverancier, moeilijk? Echt niet!”

 1. Ja wij stappen ook elk jaar over. Ons verbruik is laag, ook omdat we zonnepanelen hebben, dus ik let er vooral op dat de vast kosten laag zijn. Gas licht is ene hele handige site o te vergelijken en over te stappen. Wj hebben 1 x gedoe gehad in al die jaren en dat was omdat de netwerkbeheerder (dus niet de oude of nieuwe energieleverancier) was vergeten onze teruglevering door e geven aan de oude energieleverancier. Hierdoor moesten we onterecht bijbetalen, dat was een gedoe maar het is weer goedgekomen. Verder nooit problemen:)

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s