“De garage staat zo vol, de auto past er niet meer in” (kijktip)

kringloopwinkelHet succes van de kringloopwinkel, vanmorgen teruggekeken, gaat, uiteraard, over de kringloopwinkel. In de aflevering van vanmorgen zagen we Trineke, werkzaam bij de kringloopwinkel in Steenwijk.

Bij haar was zo duidelijk te zien dat de grens tussen ‘verzamelen van spullen’ en recyclen, flinterdun zijn. Zo kan zij dus niks weggooien. Ze had vele potjes met gesorteerde knopen, mooi op kleur, ritsen en andere fournituren. Bakken vol met andere gesorteerde prulletjes, maar je zag ook de ‘zooi’ groeien. Voor alles zag ze wel een doel, een manier om spullen te verwerken. Het schoot het doel een beetje voorbij, had ik het idee.

Worstelen wij daar ook niet mee? Dat we eigenlijk graag nog spullen willen bewaren voor ‘wat als?’ Of gooi je ook rigoureus dingen weg? Dat moet je leren, denk ik. Ik ben van categorie 2 denk ik, ik kan heel rigoureus weggooien, als ik mij bedenk dat ik het: a. al een jaar niet gezien heb of gebruikt. b. niet eens wist dat ik het nog had. Of c. het kapot is en ik absoluut geen zin heb om het te repareren of niet weet hoe.

Het wordt steeds makkelijker om afstand te doen van dingen. De afgelopen 4 jaar hebben we zeker de helft van onze inboedel verkocht, weggegeven, of weggegooid. Het bracht bijna €3000,- op.  En iedere keer sluipt de ‘rommel’ er weer in. Maar nu zijn het veelal werkjes van school, emotionele dingen, waar ik geen afscheid (nog) van kan nemen. En dat blijft op zolder staan.

Ken je de serie nog niet? Kijk via NPO de afleveringen terug, van ‘het succes van de kringloopwinkel. ‘

5 gedachten over ““De garage staat zo vol, de auto past er niet meer in” (kijktip)”

  1. Ik kan het allebei. Hahah, nu voornamelijk rigoureus wegdoen.. last van nesteldrang zeggen ze dan toch? Ik merk dat ik rust krijg en minder op hoef te ruimen. Dat blijft me aanspreken en gaan we dus lekker verder. Ik houd sinds drie jaar bij wat ik verkoop en we staan nu op zo’n €1.800,- en het derde jaar is pas net van start. 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Zo hoorde ik vol verbazing dat een van mijn collegas op 58 jarige leeftijd een lening af sloot om zijn zolder te verbouwen zodat hij al zijn spullen kwijt kan. Vorig jaar vertelde hij nog dat zijn kinderen die allemaal de deur uit zijn hoopten dat hij eindelijk wat van zijn spullen weg zou doen , omdat zij er geen belang bij hebben en in de toekomst ooit voor de grote taak van het opruimen van al die spullen komen te staan. Hij woont nog steeds in het huis waar zijn 3 kinderen opgroeiden en heeft nu nog maar 1 slaapkamer nodig met zijn vrouw en de andere 3 slaapkamers staan al vol met van alles en nog wat, net als zijn schuur en nu dan ook de zolder. Nu kun je zeggen ooit heeft hij sommige spullen nog nodig, maar die had hij dan nieuw aan kunnen schaffen dat hij bespaard zou hebben door geen lening af te sluiten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: