4 handen op 1 buik – besparingstips voor de uitzet van je baby

babyHet hoofdthema in mijn leven is momenteel natuurlijk de komst van mijn 2e kind. Nog heel even, en ze komt ons leven verrijken. Nu ik met verlof ben en niet meer echt mijn huis uitkom door veel vocht, pijn en enorme buik, kijk ik graag de afleveringen terug van “4 handen op 1 buik”.  Bekende moeders nemen de tienermoeders een beetje mee aan de hand, om het een en ander te regelen. Wat heel vaak te zien is, is dat ze geen inkomen hebben, niets geregeld hebben om überhaupt een inkomen te regelen en er zijn heel vaak geen spullen voor de baby.

Heb je een beperkt budget en ben je zwanger? Hoe kom je dan aan spullen? En wat heb je nodig?

Er circuleren diverse lijstjes rond op het internet compleet met afvinkhokjes aan wat je nodig hebt aan babyspullen. De eerste keer heb ik maar gewoon alles gekocht wat er op het lijstje stond, heel veel dingen waren niet nodig, of kregen we juist en hadden we dubbel. Hieronder mijn tips en mening over wat je wel of niet nodig hebt.

Tips:

 • Wacht met kopen! Echt waar, wacht ermee. Je krijgt zoveel spullen als er in je omgeving diverse baby’s zijn geboren. A.s opa’s & oma’s doen vaak ook nog een duit in het zakje met zelfgemaakte en/ of opgepimpte dekentjes/ kleertjes, wiegje, waar je zelf nog in gelegen hebt/ geslapen hebt/ gedragen hebt.  Zelf kregen wij nog een kinderwagen, box, maxi cosi & toebehoren, heel erg veel kleding, knuffels van vrienden, shampoo’s en verzorgingsproducten etc.
 • Loop je tegen de 25 a 30 weken aan, en heb je nog niet alles? Dan is het tijd om rond te gaan kijken naar de uitzet en aankleding van het kamertje. Je wilt natuurlijk graag dat je kleintje in een mooi kamertje ligt. Dat begint met de muren en verf/ behang. Bij de Action vind je eigenlijk ook alles om te klussen. Daar kochten wij verfbakjes, rollers, plastic om de vloer te beschermen, en behanglijm. Verf kun je er evt ook kopen, evenals spuitbussen voor bijvoorbeeld sjablonen op de muur. Wat ook leuk is, is om muurstickers te gebruiken.
  • Tip: Als je in een verfbakje aluminiumfolie doet voordat je gaat schilderen, en daar dan de verf op, kan je het bakje diverse keren gebruiken als je met verschillende kleuren aan de slag gaat. Zo hoef je niet steeds nieuwe bakjes te kopen. Ook de roller zelf inrollen met aluminiumfolie voorkomt dat de verf uitdroogt, zo kun je een x aantal uren later verder gaan met dezelfde kleur.
 • Dan de uitzet: Wat heb je nodig? Een bedje en een commode. Evt een kledingkast.  Meubels kun je vaak op marktplaats kopen. De meubels zien er vaak nog heel mooi uit, omdat de meubels niet jaren en jaren gebruikt worden. Vind je ze daar nog te duur of past het niet in je budget? Dan ga je het beste naar de kringloopwinkel. Daar vind je vaak wat oudere meubels, maar die wel heel goed te pimpen zijn! Schuren en nieuw verf erop, en het is helemaal je eigen! Wil je liever nieuwe meubels? Kan ook, kijk dan eens bij ikea. Wij hebben daar onze commode gekocht. Commodes kun je al kopen vanaf €25,-. Heb je verder geen wensen en maakt het je niet allemaal zoveel uit? Kijk dan op de weggeefhoeken van facebook, ik heb pas nog een kinderwagen en box weggegeven aan heel lieve mensen die het goed konden gebruiken. Dan kost het je helemaal geen geld, maar dan moet je net geluk hebben.
 • Kleding: ja ook weer naar marktplaats zou ik zeggen. Echt, de kleintjes hebben kleding maar heel kort aan, waardoor het vaak echt zgan is. Voer in: babykleding pakket 56, dan zie je meteen alle advertenties met pakketten. Hoe meer kleding van 1 verkoper, hoe goedkoper het vaak is. Ik heb ook wel eens kleding verkocht, voor nog geen €0,20 per item. Het aanbod is zo gigantisch dat je blij mag zijn als je je waar nog kwijtraakt.
 • Luiers en andere verzorgingsproducten. Ga je wegwerpluiers gebruiken? Vraag ze dan als kraamcadeau! Prachtige luiertaarten zijn er te verkrijgen als kraamcadeau en je bent weer even vooruit geholpen. Luiers zijn duur. Let dan wel op dan je niet alleen luiers krijgt van maat newborn of 1, daar zitten ze vaak maar heel even in.  Persoonlijk ben ik helemaal pro wasbaar, wij willen dus juist geen wegwerp, maar we hebben cadeaubonnen van bepaalde webwinkels gevraagd waar we mooie wasbare luiers kunnen kopen. Babydoekjes (wegwerp) kun je ook goedkoop halen bij de Action.
 • Kraampakket: Bij de meeste verzekeraars krijg je gratis thuis het kraampakket opgestuurd voor als je thuis gaat bevallen. Bij mijn verzekeraar (Anderzorg) moet je die zelf betalen. Kost €26,-. In mijn omgeving waren 2 dames pas bevallen en ik heb gevraagd of ze nog iets over hadden van het kraampakket. Ik heb op deze manier alles bij elkaar gesprokkeld. Niet dat ik geen kraampakket wilde kopen, maar het is zonde als de materialen die iemand anders over heeft, weggooit. Scheelde mij toch ook weer €26,-. En er worden ook pakketten op marktplaats aangeboden.
 • Borstvoeding / kolven: Ben je van borstvoeding te gaan geven? Wacht dan met het kopen van een kolf of andere toebehoren! Soms lukt het niet om borstvoeding te geven en zit je met dure spullen die je niet gebruikt. Of hoef je niet te kolven en loopt de bv als een trein, zit je nog met je dure kolf. Gaat het bv geven niet goed? Huur dan via een lactatiekundige eerst een goede kolf. Gaat dat goed, kun je overwegen om een kolf te kopen. Nu heb ik al mijn spullen al in huis, omdat ik eerder bv heb gegeven. Ik heb mijn kolf via marktplaats gekocht toevallig. Ik zocht een koeltas met koelelement en er was een mw die een koeltas + element aanbood, met flesjes, een elektrische kolf , een bv-speen, een grotere kolftas om de spullen in te doen, toebehoren etc, voor €40,-. Alleen al de kolf kost nieuw €130,-.  Hier was ik echt enorm blij mee! Denk ook aan zoogcompressen, je kunt ze ook wasbaar aanschaffen.
 • Vraag gratis babyboxen aan! Je krijgt vaak dan een pak luiers, flesjes, en speentjes. Altijd handig. Niet nodig? Geef het dan weg, gooi het niet weg.

 

Wat heb je niet nodig?  

De volgende items heb IK niet nodig gehad, jammer dat ik ze ooit heb gekocht. Er zijn ook items die ik wel heb gebruikt, maar niet PERSE nodig zijn. Ik zal het toelichten.

 • Tummytub – die hadden we gekregen en hebben we ook wel gebruikt, maar je kleintje kan ook in de wasbak, gootsteen of mee onder de douche. Niet perse nodig dus.
 • Geldt dus ook voor het babybadje op standaard. Tja, best handig, maar het hoeft niet perse. Ik ging vaker met mijn kleintje onder de douche, want ik moest zelf ook. Geloof me, je wil echt dagelijks, soms wel 2x op een dag douchen na een bevalling.
 • Veiligheidsspelden voor luiers – echt, wie gebruikt die nog??? niet kopen, niet nodig.
 • Flanellen luiers – best wel duur, gekocht toentertijd, nooit gebruikt. Niet kopen. Ik weet niet eens waar ze voor gebruikt worden.
 • Kruikzak voor de bedkruiken –  Niet kopen, is een marketingding, kraamzorg gebruikt hydrofiele luiers voor de bedkruiken.
 • Een flessenwarmer – nee, nooit nodig gehad. Eerst gaf ik borstvoeding, dat warm je op in warm water in een beker, later met flesvoeding in de magnetron evt, maar de flessen deed ik ook in heet water opwarmen.
 • Navelbandjes – wat is dat???
 • Babyshampoo en babywasgel – is echt flauwekul. Baby’s worden nauwelijks vies en je maakt de billetjes schoon met doekjes of zoals wij, met wat water en paar druppeltjes amandelolie. Verder heb je echt niks nodig. Zelfs haartjes wassen met shampoo is echt flauwekul. Tis voor de leukigheid en dat ze ruiken naar zwitsal, meer niet. Je mag je afvragen of je baby überhaupt haar heeft.
 • Woon je in een gehorig huis? Dan heb je wellicht de babyfoon ook niet nodig. Wij hadden hem eigenlijk niet nodig, wel gebruikt, maar onze baby krijste zo hard dat je hem verderop in de straat nog kon horen 😉
 • Kolfapparaat – niet kopen voordat je zeker weet dat je borstvoeding goed loopt. Echt, zo zonde van je geld als je kunstvoeding gaat geven. Een beetje apparaat kost al over de €100,-. Ik heb er toen eerst 1 gehuurd, later een handkolf gekocht voor het werk.

Dit zijn ze! Hebben jullie nog items die je niet nodig hebt gehad??

4 gedachten over “4 handen op 1 buik – besparingstips voor de uitzet van je baby”

 1. Commode hebben wij nooit gehad want wij legden het verzorgingskussen altijd op de tafel. Als de kindjes boven een andere luier kregen (bv tijdens nacht) legden we gewoon een handdoek op bed en verversten onze kindjes daar.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s