Wasbare luiers, part II

Tips om met wasbare luiers te startenIk ga er nogmaals over schrijven, wasbare luiers, want oh zo afvalbesparend! Duurzamer dan wegwerpluiers en het verdient daardoor gewoon nogmaals de aandacht. Hier vind je het vorige artikel over de luiers, daar vind je ook wat meer informatie over het gebruik ervan.

Wij zijn nu een aantal weken druk aan het wasbaar luieren bij onze dochter, die 7 weken oud is. We komen problemen tegen, maar we zien ook superveel voordelen! Echt, het is al bijna gewoon, een extra was in de paar dagen draaien.

wasbare luiersAls eerste de kosten. De meeste mensen gebruiken geen wasbare luiers, omdat ze zoveel geld kosten. Het klopt. Wij waren in totaal bijna 600 euro kwijt. (en dat valt reuze mee! Als je alleen duurdere merk koopt, ben je 8 a 900 euro kwijt) Dit is inclusief wasbare doekjes om de billen schoon te maken, de inleggers, snappi, romperverlengers, wasnetten, bak om de luiers te bewaren en herbruikbare papieren inleggers voor de ontlasting. Deze laatste moet je vaker aanschaffen, omdat ze niet eeuwig te gebruiken zijn. (kost 6 euro per rol)

Vergeleken met wegwerpluiers, waarbij je steeds nieuwe koopt, zou je aan het eind van de rit, €1200,- / €1500,-  kwijt zijn, voordat je kind zindelijk is. Dat vind ik nogal een verschil!

Dan de waskosten. Valt ook reuze mee! We draaien nu 1x in de 3 dagen een extra was. Dat komt neer op 2 wassen extra in de week. We gebruiken voorwasprogramma erbij, dus dan duurt wassen ook wat langer, en dus –> extra stroom. Bij ons duurt het wasprogramma 2 uur en een kwartier. Dan is alles hartstikke schoon. Dan hangen we het uiteraard op om te drogen, maar we zijn ook wel lui geweest: het is al wel es in de droger geweest. Dan kost het dus nog wat meer, maar dat weegt niet meer op tegen de afvalkosten. Bij 3 weken gebruik van wegwerp, hebben we de afvalbak grijs vol zitten en dat kost dan weer 5 euro om hem te legen. Ik heb geen zin om dat helemaal exact uit te rekenen, maar ik denk dat wassen goedkoper is.

Nadeel: Kleding. Ons kleintje moet door de wasbare luiers grotere broekjes aan, anders zit het zo strak om haar buikje. Ook grotere rompers, omdat het een behoorlijk pak om de billen is. Ik vind dit niet zo mooi staan, eerlijk gezegd. Ik zoek dus van die baggy broekjes om haar aan te trekken. Ik heb nu al soms maatje 68 qua broekje in gebruik. Vind ik best groot voor zo’n kleintje. Verder gebruiken we ook romperverlengers. Dat zijn stukjes die je er extra in kunt klikken, omdat je lekkage krijgt als de romper te strak zit.

Voordeel: Geen spuitluiers!!! We hebben nu met wegwerp al een keer een enorme spuitluier gehad en toen zat het in haar nek. Met wasbare dus echt geen last van. Wel dat het wat lekte bij de beentjes, maar niet tot ver op haar rug. Kinderen voelen ook wel echt nattigheid aan de billen. Met wegwerp houd je heel lang een droog gevoel. Door wasbaar zullen de kinderen dan ook eerder zindelijk zijn.

nog een voordeel; we hebben altijd luiers in huis en overbroekjes, dat, mochten we even niks meer hebben, je van een hydrofiele luier ook simpel een luier kunt vouwen, en daar eventjes mee kan doen. Om vast te zetten gebruiken we dan een snappi,  maar simpel tape volstaat ook wel.

Wij zijn tot dusver heel erg tevreden en absoluut geen spijt van de aanschaf!

De meest gestelde vraag: Is het verschonen niet vies? Nee hoor niet vies. (poep van je eigen kroost is toch niet vies, verschonen moet je toch) En stinken de wasbare luiers? Nee het stinkt ook niet. We bewaren de luiers droog in een afgesloten bak. Gaat helemaal prima. Het wasnet doe ik dan met luiers en al in de wasmachine, gaat allemaal prima. Je hoeft de luiers, bij wijze van spreken, niet eens aan te raken. Wat vinden jullie van het wasbare alternatief?

Hier lees je dus meer over wasbare luiers. Het is het vorige artikel waar ik schreef over wasbaar luieren.

Hier lees je meer over wasbaar maandverband.

5 gedachten over “Wasbare luiers, part II”

 1. Haha. Zodra jullie kindje met de pot mee gaat eten dan praten we nog wel eens over stinkende luiers.
  Mijn neefjes droegen eind jaren 80 stoffen luiers en toen het van die dreumesen waren, roken ze de meeste tijd (die ik ze zag) naar ammoniak, poep of combi. Ook altijd luieruitslag. Geen goede reclame. Nu zal het allemaal veel beter of anders zijn maar wij zijn er nooit aan begonnen. Wonnen bij zoon een jaar luiers en omdat hij met 18 maanden al zindelijk was hadden we veel luiers over die dochter later heeft gedragen. De luiers konden we inleveren bij het kdv, waar ze werden ingezameld.

  Like

  1. Ik ben ok van de jaren 80 en mijn moeder was maar wat blij met de wegwerp luiers….tegenwoordig zijn de systemen wel iets anders idd, de poep vang je op met een inlegvellen die je weggooi, meteen bij het verschonen. In de prullenbak dus of anders in de wc. Dat zal een hoop schelen!

   Like

 2. Leuk dat jullie zo tevreden en enthousiast zijn.
  Ook met grotere kinderen hoeft het niet te stinken hoor saar. Ik vind het juist minder stinken dan wegwerp, vooral plas in een wegwerpluier vind ik vies.

  Like

 3. Ik ben benieuwd, nu in verwachting van de eerste, en we hebben een volledig wasbare luier pakket besteld in Engeland. Kost daar minder dan de helft, voor precies dezelfde luiers!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s