Leven van €400,- per maand?

Leven van 400 euro per maandOm door te gaan op mijn vorige blog, “stoppen met werken?”, ben ik wel benieuwd wat men hiervan vind.

Na alle berekeningen naast elkaar neergelegd houden we, als ik stop met werken, iets meer dan €400,- over. LET WEL; hier zijn de boodschappen van €350,- per maand, AL VANAF. Dit bedrag hebben we vrij te besteden. Kun je hier goed van rondkomen met z’n vieren???

Onze vaste lasten hebben we aangepast aan de nieuwe situatie. Zo betalen we natuurlijk dan geen kinderopvang meer, verlagen we de DUO naar het laagste bedrag (van €350,- naar €70,-) En zelfs de DUO mogen we tijdelijk helemaal stopzetten, met een maximum van 60 maanden. De auto zou acuut ingeruild worden voor een compact benzine exemplaar, want dan rijden we niet zoveel meer. Mijn man gaat altijd met ov naar het werk en krijgt dit ook volledig vergoed.

Voor de boodschappen reken ik dan €350,- per maand, met z’n vieren. We hoeven geen luiers te kopen, want we doen aan wasbaar luieren. Verder ook (nog) geen flesvoeding, ik geef borstvoeding. Tegen de tijd dat de jongste mee kan eten, eet ze met de pot mee. (ik heb nooit potjes van o.lvarit oid gekocht, ook niet voor de oudste)

Gas en licht/ water heb ik wat hoger ingeschat, want er zal altijd iemand thuis zijn, die kosten zullen oplopen.

Sparen zit NIET bij die €400,- in. Ook niet voor de kinderen. Dat moet er dan nog vanaf. Ik vind het moeilijk inschatten wat we aan andere dingen kwijt zijn, ondanks dat ik het nu ook strak bijhoud. Met ons inkomen van nu koop je ook anders. Zullen we het evt moeilijk vinden om de hand op de knip te houden? (nu zijn we ook wel zuinig, maar grote rekeningen worden nu wel in 1x betaald en wordt verder niet meer over nagedacht, blij dat we het kunnen zegmaar.)

Wat vinden jullie? €400,- veel of niet?

ps. We hebben nog absoluut geen keus gemaakt. Als ik al zou stoppen, dan pas met ingang van volgend jaar, dus we hebben nog tijd om erover na te denken en te zien hoe het weer gaat op het werk en met mijn gezondheid. Ik vind wel dat ik dat een kans moet geven. Onze dochter wordt die tijd opgevangen door oma, das fijn, maar absoluut geen lange termijn oplossing.

 

25 gedachten over “Leven van €400,- per maand?”

 1. Meteen gaan uitproberen! En dan niet voor een maandje, maar tot 1 januari, zodat je merkt hoe het is om van dit geld rond te komen, maar ook meteen een leuke buffer opbouwt. Ooit ging ik van 5 naar 4 dagen werk en heb ik het zo gedaan, het was fijn om te merken dat ik dit financieel kon bolwerken!

  Liked by 1 persoon

 2. Inderdaad, gewoon doen. Mijn ervaring is dat het prima lukt om van heel weinig rond te komen maar dat ik soms ook gewoon iets wil. Zo kocht ik een nieuwe bijl en een zeis (want ik haat de motormaaier) en boeken. En hop, daar ging 400 euro. Maar dat kunnen doen is de reden dat ik kinderkleding koop voor een euro per ding, met 10 graden buiten de kachel uit zet, ritten naar winkels combineer, met de hand afwas en andere nare bespaardingen doe. Dat is juist leuk.

  Liked by 1 persoon

  1. Je kan dan zeker niet meer alles doen nee. Dat is idd keuzes maken… We kopen nu ook veel 2ehands, dus die aanpassing zal meevallen. Maar nadenken of ik een ijsje koop voor de kinderen…hmmm dat vind ik wel moeilijk, want wat is die paar euro nou?

   Like

  1. De 400 zou dan ook kleding en schoenen van moeten. Voor de kinderen krijgen we kinderbijslag, die heb ik niet meegeteld als inkomen dus dat is extra. Ik geef niets om kleding en man ook niet. We kopen alleen als we het echt nodig hebben.

   Like

  2. Apparaten zullen dan van de spaarrekening betaald worden. Die is momenteel wel naar onze tevredenheid. We hebben pas nog de koelkast en droger vervangen. We zullen voor dit soort dingen dan moeten sparen.

   Like

 3. Ik zou het denk ik ook eerst gewoon proberen! Dan weet je het en ondertussen spaar je mooi het inkomen dat je nu nog wel hebt, maar straks niet meer. Dat scheelt dan ook weer.

  Zit dan in feite alles erin, behalve dingen als kleding, kapper, extra’s, verjaardagen etc. Wij zouden het dan wel redden, maar wij zijn nog met z’n tweetjes. En of ik het fijn zou vinden, is wat anders. Wij overwogen laatst een ander huis te kopen, waardoor we per maand ineens een stuk minder konden sparen (maar nog wel 500 euro, dus wel meer dan deze 400). Dat voelde toch niet heel prettig. Als jullie van die 400 bijvoorbeeld 200 in de maand overhouden, dan ben je dus een jaar bezig om bijvoorbeeld 2400 bij elkaar te sparen. Wat doe je dan als je een flinke rekening bij de garage krijgt? Of er gaan twee apparaten tegelijk stuk?

  Aan de andere kant; je krijgt er wel veel meer vrijheid bij en dat is niet te vertalen in geld. Als je nu blij bent met wat je hebt en doet en dat zou je nog steeds kunnen doen op het moment dat je stopt, dan is dat ook wat waard. Je krijgt dan natuurlijk ook meer tijd om bepaalde problemen creatief op te lossen. Ik ben heel benieuwd wat jullie uiteindelijke keuze wordt!

  Liked by 1 persoon

  1. Ik ben ook wel benieuwd wat de keuze wordt, het heeft allebei voor en nadelen. Het scheelt dat we de afgelopen jaren flink hebben gespaard en daar een mooi bedrag op de rekening hebben staan. We willen wel de spaarrekening laten groeien. We zetten nu bijvoorbeeld ook min 500 in de maand weg. Als de spaarrekening met 200 pm zou groeien dan,terwijl ik niet werk, zou ik al heel blij zijn.

   Liked by 1 persoon

   1. Ja, dat is natuurlijk ook wel iets om in verhouding te zien: als je niet werkt en je kunt toch 200 euro per maand sparen: dat zou supermooi zijn. Bovendien heb je dan misschien ook wat meer mogelijkheden om vaste kosten wat meer naar beneden te brengen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik véél minder geld aan boodschappen kwijt ben, als ik de tijd neem om wat voor te bereiden, een weekmenu te maken en restjes goed in de gaten houd. Wie weet is daar voor jou ook nog wat extra ‘winst’ te boeken!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s