Gratis Groen doen!

Gratis groen doen!We zitten momenteel veel in de tuin, genieten van de kinderen en het mooie weer. Onze tuin ziet er weer zomers uit, alles gaat weer bloeien, er vliegt weer van alles rond en ruikt heerlijk naar Sering.

In onze tuin hebben we al veel planten gehad, zelfs een moestuin een paar jaar geleden, maar nu we er weer een kleintje hebben, hebben we minder tijd om de tuin te onderhouden en hebben we planten geplant die wat minder tijd vragen, denk aan lavendel, buxus en diverse bodembedekkers.

Maar er bleef steeds een stukje grond over wat we niet wisten wat we ermee moesten doen. Ik heb vorig jaar een potje met munt in de tuin gezet en het is al een heel aardig plantje geworden. Lekker om thee van te drinken. Bij een vriendin zag ik dat zij een heuse border vol met munt had en ik dacht; dat kunnen wij ook wel doen!

Gister hadden we het plan opgevat om even naar het tuincentrum te gaan om daar wat potjes munt te scoren, maar dat moest goedkoper, want we zijn praktisch door ons budget heen. (lees: hier en hier) Waarom niet stekken?

Stekken is supermakkelijk en je vermeerdert je plantjes zonder geld uit te geven!

Ik ging gewapend met schaar naar buiten en kwam terug met 3 afgeknipte muntstengels. Ik heb de blaadjes aan de onderkant verwijderd en de top eruit geknipt. In water gezet en daarna op de vensterbank. Hopelijk met 2 weken zitten er worteltjes aan en kunnen ze in een potje met grond. Ik heb altijd een klein zakje potgrond in de schuur liggen en een paar plastic potten van eerdere planten en zo vermeerder ik mijn munt zonder een cent uit te geven.

Niet alle planten zijn makkelijk om te stekken, maar er zijn er heel veel die wel prima te stekken zijn. Denk aan:

 • Munt
 • Paastak (de takken die je in de winkel koopt (niet de wilg) krijgen razendsnel wortels en kunnen echt enorme bomen worden.)
 • Zoete aardappel (niet echt een stek, maar wel superleuk om te doen. Ik heb het 2 jaar geleden gedaan. Je koopt een aardappel, bepaalt wat de boven en onderkant is. Zet hem op water, en dan maar wachten. Het werd echt een enorme plant en we hebben er ook aardappeltjes van gekregen. Wij hadden hem buiten staan in een vuilniszak , dan kun je de aardappeltjes makkelijker oogsten) lees er hier meer over.
 • Graslelie, deze maakt zelf stekjes, knip hem af van de moederplant, zet deze op water en als deze worteltjes heeft, dan plant je hem in aarde.
 • Aardbeien – ook deze maakt zelf stekjes, deze plant je over in aarde, zie je bloemen dan knip je hem af van de moederplant.
 • Vinca major of minor, deze kun je scheuren van elkaar, en apart van elkaar weer opnieuw planten. Gaat prima. Is een leuke bodembedekker.

Groenten kun je ook vermeerderen, ook heel erg leuk om met je kinderen te doen.

 • Tomaat: snij een plakje tomaat, leg deze in een bekertje op aarde, doe daar weer wat aarde overheen, en je zult zien, er komen veel plantjes uit! (wel uitdunnen en uitplanten)
 • Knoflook; duw een teentje in de aarde en wachten…..
 • Gember – kun je ook zelf thuis vermeerderen
 • Prei – kontje snijd je af, zet het in water….. als er flink wortels aan zitten, zet je hem in de aarde. Je krijgt een nieuwe prei voor terug.
 • Wortel – je snijd het kontje eraf, deze duw je in de aarde en dan maar wachten.
 • Avocado – er zijn meerdere manieren om een plantje te kweken. Denk niet dat je dan vruchten krijgt, kan jaren duren. Tis wel een erg mooie plant. Kijk hier eens.

 

Veel plezier met het mooie weer de komende dagen!!!

 

5 gedachten over “Gratis Groen doen!”

 1. Ik heb laatst een pannenkoekenplant gestekt (voor het eerst in mijn leven). Zo gaaf dat het nieuwe plantje het zo goed doet! 😀

  Liked by 1 persoon

 2. Ik denk dat hier een waarschuwing wel op zijn plaats is: munt staat bekend als een enorme woekeraar en om die reden kun je ‘m het best in een afgebakende ruimte zetten. Zoals een grote bloempot of kuip, of in een tegeltuintje (aan alle kanten omringd door tegels).
  Groet, Greetje54

  Liked by 1 persoon

 3. Ja zelf plantjes ‘maken’ is leuk. En ik heb helemaal geen groene vingers. Ik heb vetplanten gestekt die helemaal uit hun krachten gegroeid waren, nu heb ik er 4 ipv twee, die oude heb ik weg gedaan. Ik had maanden geleden een manderijn met pitjes, twee pitjes in de grond gestoken, goed vochtig gehouden en nu heb ik twee lieve plantjes, wat eigenlijk bomen zijn natuurlijk. 😉
  Er liggen nu nog twee avocadopitten, die moeten nog de grond in. Zijn ook hele mooie planten.

  Liked by 1 persoon

  1. Avocado heb ik al zo vaak geprobeerd maar het lukt niet! Heel frustrerend, haha. De zoete aardappel daarentegen was een groot succes! De munt heeft al worteltjes dus die mag binnenkort in een potje.
   Zoon heeft een kastanje geplant ook heel leuk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s