Rondkomen van €400,-?; balans opmaken

Leven van 400 euro per maandDe maand juni is voor ons gestart! En dat betekent dat het rondkomen van €400,- in de maand mei voorbij is.

De reden waarom we dit deden lees je nogmaals hier en hier.

Voor de mensen die al meelazen, die weten, we hadden het moeilijk (en wat klinkt dat verwend zeg! ) De spelregels waren in het kort, 400 euro vrij te besteden exclusief boodschappen, inclusief drogisterij, kleding etc.

Ik vond dat we best wel pech hebben gehad, afgelopen maand 😉 We hadden te dealen met vakantie, feestdagen, extra vrije dagen, mooi weer, 3 kinderverjaardagen en er gingen dingen kapot.

Halverwege de maand schreef ik een update, toen zaten we al ruim op de €250,-. We hadden echt wel goede moed om binnen de 400 euro te blijven, we hebben wel 10x nagedacht over bepaalde uitgaven, en we hebben ook echt wel dingen laten liggen.

Maar helaas, het is niet gelukt! 😦

Het eindbedrag staat op €481,85. Ik vond dat best wel heel erg veel, het viel me behoorlijk tegen. De laatste eindspurt kwam eigenlijk doordat er nieuwe schoenen gekocht moest worden en wat kleding voor de kinderen. Dat alleen al, was samen zo’n €80,- .

Na de update halverwege de maand, ging ons geld o.a. naar de Action. Daar kochten we een familiezwembad a €13,-. We dachten, dat scheelt in geld om naar het zwembad te gaan wat 5 euro per keer kost. Helaas was onze voetpomp kapot, dus het zwembadje hebben we niet gebruikt. Tot overmaat van ramp bleek er ook gewoon nog 1 in de schuur te liggen die je gewoon kon opblazen. Dat was wel erg zonde geld.

Verder kreeg ik nog een mooi cadeautje voor moederdag, dat kostte ook geld. We hadden ook nog eens 2 kinderverjaardagen waar we samen €30,- voor uitgaven. Dat zullen sommigen erg veel geld vinden, maar dat zijn kinderen van onze vrienden, en we hebben ook al heel erg veel van hen gekregen voor onze babyuitzet. We vonden dat we dat gewoon moesten doen. Verder hadden we nog wat dingen nodig van de drogisterij, is onze zoon een keer extra naar het zwembad geweest om te oefenen voor zijn zwemdiploma, en kochten we wat kinderboekjes (later meer daarover).

Dat alles bij elkaar zorgde er dus voor dat we bijna €500,- uitgaven. Nog steeds vele malen minder dan normaal en konden we deze maand lekker sparen. Ook prima.

We gingen hierdoor ook nadenken of we dit wel kunnen en willen, want als ik zou stoppen met werken dan is dit dus de realiteit. Ik weet niet of ik dit kan. Als opgroeiend kind was er bij ons thuis armoede, echte armoede. Mijn ouders moesten van heel erg weinig rondkomen en er was nooit geld voor iets leuks. Soms werd zelfs een verjaardag overgeslagen omdat er geen geld was. Dat wil ik niet voor mijn kinderen. Ik wil ook niet dat ze verwend zijn, maar ik wil ook niet dat ik geen broek kan kopen voor de kinderen als er eentje kapot is. En of dat nou tweedehands is, of whatever, maakt niet uit. Ik wil gewoon daar geld aan kunnen spenderen als het nodig is.

Als je het heel zwart wit bekijkt, is de vraag gewoon, wel werken of niet werken?

Ik kies voor werken. Hoe we dat verder allemaal invullen, dat wordt nog wel duidelijk in de toekomst, ik ben privé wel bezig met het een en ander. Ik vond het wel heel erg leuk om te proberen, maar ik merk gewoon dat ik er niet gelukkig van wordt. (en ik spreek voor mezelf, niet voor mijn man) Je kunt nauwelijks je buffer verder aanvullen of zelfs sparen voor een vakantie wellicht? Dat benauwd me nogal.

We proberen wel deze lijn voor te zetten, maar dan meer misschien in het besparen op de boodschappen. Daar zouden we eventueel ook wel wat beter op kunnen letten.  Ik kan me dan beter richten op lekker en goedkoop eten, en daarnaast gezellig met de kids in het dorp een ijsje gaan eten.

Misschien levert het nog weer wat nieuwe, leuke budgetrecepten op!

Fijne zomerse dagen gewenst!

11 gedachten over “Rondkomen van €400,-?; balans opmaken”

  1. Hahha ja, oa dat het leven best duur is, en dat je steeds moet kiezen tussen, ga ik dit doen omdat het leuk is en de kinderen ervan genieten of kan ik het geld beter in mn zak houden? Bedankt voor het compliment, vind ik leuk!

   Like

 1. Ik kom voor het eerst op je blog en ga natuurlijk even terug lezen over die €400 euro en hoe het jullie vergaan is. Ik wil iets zeggen wat je niet als kritiek moet zien maar als een observatie.
  Op 1 opmerking, met betrekking tot de kinderen van jullie vrienden, triggerde ik namelijk: ‘We vonden dat we dat gewoon moesten doen.’ Dat is het probleem als je zelf wat minder wilt uitgeven maar je leeft in een omgeving dat niet wil. Dan is het in het begin lastig om bijvoorbeeld een zelfgemaakt cadeautje, goedkoper of tweedehands te geven. Toch, als je van minder wilt gaan leven, zal je dat soort keuzes moeten maken. Geen badje van de Action maar gewoon een emmer wat met wat bekertjes buiten. Of eerst even goed zoeken wat je nog hebt. 😉

  Ik herken het ook, ik wil bijvoorbeeld geen rondje meer geven als ik met een grote groep mensen (waarvan een deel vrienden van vrienden zijn) op een festival ben. Het is gewoon te kostbaar. Ik kies er dan voor om zelf mijn drankjes te betalen en ook geen drankjes aan te nemen. Dat vind ik ook nog lastig soms, maar als alleenstaande met een part-time salaris en aan het sparen voor pensioen met 60 jaar, kan ik me dit gewoon niet veroorloven.

  Als je doelminder werken is, kan ik het je alleen maar aanraden. Minder uren draaien is zo vreselijk fijn en geeft je zoveel andere mogelijkheden. Jij zal het eerst als vanzelfsprekend moeten zien dat je minder uitgeeft, je omgeving wend er wel aan als je het met overtuiging en plezier doet. 🙂 En zo nee dan hebben ze toch gewoon pech? 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Dat is idd een afweging die je maakt. mensen weten best wel dat we een prima inkomen hebben en het voelt dan als gierig om met een cadeautje van een paar euro aan te komen. Ik weet niet, iets met “wat je krijgt, geef je ook terug”. Ik vraag er ook niet om dat de kinderen cadeaus van ze krijgen of vuilniszakken vol met mooie kleding. Het zorgde er wel voor dat we gingen nadenken over de cadeaus die we geven aan neefjes nichtjes kinderen van vrienden, het zijn er nogal wat en bijna iedere maand wel een paar keer. Iedere keer 15 euro tikt best aan. En dan nog de verjaardagen van de ouders. En ik krijg het ook niet “terug” want ik hou mijn verjaardag bijna nooit. Terugschroeven naar 5 euro per kind is misschien helemaal niet gek. Dank.voor de input! En veel leesplezier 😉

   Like

   1. Het is inderdaad een balans in je hoofd die je probeert in evenwicht te houden, als in net zoveel terug willen geven als je krijgt.

    Ik weet niet of je dat wellicht al doet, maar vaak is het leuk om bijvoorbeeld die zakken met kleding te ‘beantwoorden’ met een zelfmaakte appeltaart of ze eens lekker een keertje (extra) te eten uit te nodigen. Mensen vinden dat vaak superleuk door de aandacht die eraan besteed is. Maar misschien doe je dat al en zeg ik iets overbodigs. 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s