Marktplaats – 10 tips!

Marktplaats tien tips om te verkopenMarktplaats. Met vlagen ben ik er gek op! Eigenlijk heb ik periodes dat ik heel actief ben op marktplaats, maar soms heb ik er ook helemaal genoeg van. Vooral van mensen die hun afspraken niet nakomen. Als ik er spullen opzet, raak ik ze eigenlijk ook altijd kwijt. Ik breng eigenlijk nooit iets naar de kringloop winkel. Als ik er dan al geen geld meer inzie, dan geef ik het weg. Is een artikel echt niet meer te gebruiken, probeer ik het nog weg te geven en anders breng ik het naar de stort. Sinds 2014 hebben wij 149 artikelen verkocht, samen goed voor zo’n €3000,-.

Tegenwoordig ben ik ook actief op de plaatselijke facebookgroepen. Op de een of andere manier is dat makkelijker om tot een afspraak te komen en mensen houden zich er ook aan, immers je hebt contact met iemand met zijn volledige naam in beeld en een foto. De volgende 10 tips gelden ook voor de lokale facebookgroepen.

Tip 1! Bedenk een pakkende titel wat allesomvattend is voor je product.

Dus niet: “speelgoed” in de rubriek van Lego, maar: “4 kilo lego in mooie opbergbox”.  Door het woord speelgoed te gebruiken, heb ik niet het idee dat je als verkoper er moeite voor wilt doen en dat de communicatie wellicht ook stroef zal verlopen. Vind ik niet aantrekkelijk. Door een goede titel te verzinnen, trek je meer kopers aan.

Tip 2! Gebruik ook zoekwoorden in je titel.

Bedenk goed op wat voor zoekwoorden mensen gaan zoeken. Zoeken ze een nieuwe telefoon? Dan zoeken mensen op merknaam van de telefoon. Er zijn kopers die speciaal zoeken op kapotte telefoons en ipads bijvoorbeeld, zet dat ook in de titel. Zet er ook bij als mensen bijvoorbeeld nog garantie kunnen krijgen. De kleur is ook van belang. Bijvoorbeeld deze titel: Iphone X, zwart, krasvrij met garantie. Of, Iphone 6, zwart, scherm gebarsten. Als je deze woorden in je titel gebruikt, wordt je gefilterd van duizenden advertenties en grote kans dat je redelijk bovenaan staat als mensen zo specifiek gaan zoeken.

Het zoekwoord gratis, is en blijft het meest gezochte zoekwoord. Iets met ‘voor een dubbeltje’… Geef je dus iets weg, zet dat in de titel, mensen willen echt alles hebben en je bent er zo vanaf. Andere spullen die het goed doen op marktplaats zijn telefoons en ipads, fietsen en meubels.

Tip 3! Gebruik ook andere spellingen van het product in de titel.

Wat ik zelf veel gebruik is andere spellingen en synoniemen voor een product. Zodra mensen dan een zoekwoord gebruiken die niet helemaal de juiste spelling heeft, komt jouw advertentie ook omhoog. Bijvoorbeeld: Aangeboden zgan King Louie jurk mt 40 / mt M, king louis, king loui. Of bijvoorbeeld, Aangeboden toet toet auto garage, toettoet, vtech, speeldgoed.

Tip 4! Gebruik goede foto’s.

Advertenties die geen foto’s hebben worden nauwelijks bekeken. Zet minstens 3 of 4 foto’s van het artikel bij je advertentie zodat mensen je artikel goed kunnen bekijken. Maak close up foto’s van schade en vlekken, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Goede foto’s zijn foto’s genomen bij daglicht, foto’s met een rustige achtergrond, foto’s van alle kanten van het product. Dus geen foto’s van het artikel, waar nog 30 items bij opstaan. Wil je kleding verkopen? Zorg dan dat je geen gekreukte kleding op de foto zet, maar strijk het in ieder geval even netjes glad. Laat de evt koper niet afgeleid worden door rommel op je foto, maar fotografeer alleen datgene waar het om gaat.

Tip 5! Wees reëel met je vraagprijs.

Marktplaats is echt de plek om koopjes te scoren. Soms heb je geluk en soms minder. Verwacht niet dat als je een artikel al 3 jaar in huis hebt, voor bijna de nieuwprijs weer kan verkopen, want dan kom je bedrogen uit. Het ligt ook een beetje aan de populariteit van het artikel, want willen veel mensen het artikel hebben, dan kun je de verkoopprijs flink opdrijven. Zo heb ik dat eens gehad met een kapotte ipad. Ik kreeg 30 berichten met allemaal een bod. De een nog hoger dan de ander. Uiteindelijk ging het voor veel meer weg dan ik in eerst instantie had bedacht. Is het item niet populair? Kijk dan of er meer dezelfde soort items op marktplaats staan. Als er bijvoorbeeld een bepaalde roman erop staat, maar nog 30 dezelfde bij andere verkopers, dan is het reëel om je prijs laag te houden. Ooit heb ik zelf een boek gekocht voor 35 euro. Veel te veel geld, maar kon het nergens meer krijgen en er stond maar 1 exemplaar op marktplaats. Dan kun je de prijs ook flink opdrijven. Kijk dus goed rond.

Tip 6! Beschrijf het artikel eerlijk.

Niks is vervelender dan een item kopen wat kapot is, vlekken heeft en gewoon niet meer werkt. Zet dat er dan eerlijk bij! Maak er foto’s van, voorkom je veel gedoe mee. Veelgehoorde klacht is vlekken in kleding bijvoorbeeld. Vorig jaar heb ik een zwangerschapsjas gekocht, jammer dat de verkoopster dan niet meld dat er knopen missen. Dan heb ik er toch niet zoveel aan? Ik wil dan zelf bepalen of ik het dan nog wil hebben. Omschrijf het gebrek duidelijk in je advertentie. Zet er ook bij wat het item zo bijzonder maakt. Zitten er bijvoorbeeld ongebruikte items bij, zet dat er dan ook bij. bijvoorbeeld ongebruikte oordopjes bij een telefoon, of hoesjes. Heb je de doos nog? Ook interessant. Boekjes van apparaten, aankoopbonnen etc, allemaal het vermelden waard.

Tip 7! Wees slim met het tijdstip van het plaatsen van je artikel.

Er wordt in het weekend veel geshopt op marktplaats, dus bij voorkeur zet ik mijn advertenties er op zaterdagochtend op, of doordeweeks vlak na het avondeten. Mensen gaan dan koffie drinken en via hun smartphone even ‘marktplaatsen’.  Bij regenachtig weer wordt marktplaats ook veel meer bezocht als met mooi weer. Andersom werkt natuurlijk ook, als je je slag wilt slaan als koper, dan met mooi weer!

Tip 8! Bekijk wat anderen vragen voor hetzelfde artikel.

Wil je snel je spullen kwijtraken? Bekijk dan wat anderen vragen voor dezelfde spullen. Ga dan daar net iets onder zitten met je vraagprijs. Ik zelf zoek namelijk ook op prijs, de goedkoopste zet ik dan bovenaan. Diegene met de laagste prijs wordt dan aandachtig bekeken.

Tip 9! Probeer regelmatig de advertenties er opnieuw op te zetten.

Er worden dagelijks zo’n 350.000 nieuwe advertenties op marktplaats gezet, dus je kunt je wel voorstellen dat jouw advertentie snel naar beneden zakt als er dagelijks zoveel bijkomen. Houdt in de gaten hoe vaak je advertentie wordt bekeken en komen er niet veel nieuwe kijkers bij, dan is het verstandig om het opnieuw te plaatsen. Is wel even werk, maar de meeste mensen kijken alleen naar recent geplaatste advertenties.

Tip 10! Geef in de advertentie aan waarom je het artikel wegdoet en hoe je eraan komt.

Mensen willen weten hoe je aan iets komt en waarom je het wegdoet. Draai er niet omheen, zeg het gewoon. Het geeft mensen meer vertrouwen als je aangeeft waarom iets weggaat. Zet dat dus in de advertentie.

Dit zijn mijn tips! Jullie nog goede tips?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s