Pensioen. Ik ben bezorgd.

pensioenZo af en toe komt het voorbij, de pensioenen. Dan gaat het weer over de pensioenleeftijd of over de hoogte van het pensioen etc. Nu was ik wel nieuwsgierig naar mijn pensioen en heb ingelogd op mijn pensioenoverzicht.

Ik ben erg geschrokken van de leeftijd waarop ik mag stoppen met werken. 71 jaar, dan (pas) mag ik stoppen met werken. Wow! Dat houdt in dat ik nog bijna 40 jaar mag werken. Mijn man, die overigens 6 jaar ouder is dan ik, mag met 70 jaar stoppen. En daar wringt dus ook de schoen. Mijn man is 6 jaar ouder, dus hij zal 77 zijn als ik ook eindelijk ben gestopt met werken en we samen van onze oude dag kunnen gaan genieten. Er zijn natuurlijk 70+ mensen die best nog kwiek zijn en fit, maar heel veel ook niet. De pensioenleeftijden gaan elke 5 jaar omhoog, met het idee dat de levensverwachting daarmee ook stijgt. Maar klopt dat wel? Is dit wel eerlijk????

Als ik om heen kijk, mijn moeder is chronisch ziek, kan niet meer werken, mijn vader is al overleden (was 55), mijn schoonmoeder is ook al overleden (was 51) en mijn schoonvader nu 77 jaar, heeft een groot hartinfarct gehad, diverse fysieke problemen en heeft thuiszorg. Vertel mij nou maar dat ik fluitend mijn aow ga halen. Not.  Ik ben denk ik terecht bezorgd. Al is het maar om de genetische kant van dit verhaal, met andere woorden, ik word misschien ook niet oud.

Op basis van wat ik nu verdien, getrouwd ben, en ik werk door tot 71 jaar, krijg ik straks per maand, om en nabij €1700,-. Manlief kreeg nog een stuk minder. We zouden dan samen moet rondkomen van ongeveer €2500- netto per maand. Dat is stukken minder dan we nu verdienen.

Het idee dat veel mensen een woning hebben gekocht, daar hun geld instoppen en dus straks minder woonlasten hebben, is dan wel aantrekkelijk. Wij willen blijven huren de komende jaren en zullen op die manier ook niets opbouwen.

Blijft over sparen. Willen we een zakcentje meer hebben om ons pensioen aan te vullen (als we dat al in goede gezondheid halen, echt dat geloof ik haast niet) zullen we een andere manier moeten verzinnen om te zorgen dat we genoeg achter de hand hebben om misschien wel eerder te kunnen stoppen met werken, of in ieder geval een leuk inkomen om te kunnen doen wat we nu ook doen.

To be continued.

21 gedachten over “Pensioen. Ik ben bezorgd.”

 1. Ik neem wel aan dat jullie later zonder inwonende kinderen zijn(en als ze inwonen dat ze kostgeld betalen) Je hebt dus minder nodig dan nu.
  Wat is de reden dat je perse wilt blijven huren?

  Like

  1. Ons huis wordt gesloopt en we komen straks weer terug in een hypermodern huis, erg duurzaam, tegen een meer dan prima huurprijs. We hebben dan ook minder kosten aan gwl bijv. Verder wordt het moeilijk om hier een huis te kopen, aangezien ik een studieschuld heb. Miss in de toekomst dat we gaan kopen, maar nu zeker niet.

   Like

   1. Huren is echt niet minder dan kopen hoor! Ik was met huren in ieder geval een stuk goedkoper uit dan nu met een eigen woning. Voordeel is alleen dat ik nu een stuk kapitaal opbouw. Als ik toen ik nog een stuk goedkoper woonde nou eens een deel van mijn inkomsten (waar ik toen meer van overhield dan nu) als opbouw van mijn kapitaal had gebruikt was ik echt verstandig geweest. Maar dat zag ik toen nog niet.

    Like

   2. Ik ervaar dat over huren soms wel wat denigrerend wordt gedaan, maarrrrrr wij hebben geen kosten aan ons huis. Onderhoudskosten en dergelijke hoeven wij niet te betalen. Verder zagen wij het altijd als; we betalen voor een dak boven ons hoofd, maar het dak wordt nooit van ons, en dat vinden we, voor nu, prima. Het geld wat we niet aan onderhoud spenderen, zetten we op de spaarrekening.

    Like

 2. Eigenlijk moeten Nederlanders dus beseffen dat je nu niet AL je geld uit kunt geven, omdat je ook nog een deel moet gaan sparen voor later.

  Dus daarmee moet je beseffen dat je nu niet al je netto inkomen kan uitgeven, maar dat een deel daarvan voor de toekomst bestemd is.

  Dat zijn we eigenlijk niet gewend als Nederlanders, de laatste 50 jaar of zo hoefde je je over die toekomst geen zorgen te maken (want je kreeg toch wel AOW en pensioen). Maar nu moeten we dat wel gaan doen.

  Als je nu geld opzij zet, zorg je er in ieder geval voor dat je later meer keuze hebt. Als het je lukt om vanaf dat je begint te werken 10% van je netto inkomen opzij te zetten voor het pensioen, dan kun je later jaren eerder met pensioen dan wat tegen die tijd de leeftijd is die van de overheid mag.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat is nooit bij mij binnengekomen, moet ik eerlijk zeggen. Mijn vader is vorig jaar overleden en er bleek door een bepaalde constructie in de voorwaarden, dat mijn moeder geen recht had op het pensioen van mijn vader. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid.
   Wij hebben dus nooit vanaf het begin van onze banen gespaard, omdat we heel moeilijk rond konden komen door allerlei dingen, pas sinds een jaar of 5 zijn we echt gaan sparen. Daarmee hebben we allerlei schulden afgelost, en nu sparen we dus flink door, maar meer voor werkloosheid dat soort dingen. Niet voor pensioen. We zijn nog aan het uitzoeken hoe we dit het beste kunnen doen.
   En die AOW?? valt tegen zeg! Nog geen 1000 euro pm als alleenstaande.

   Like

 3. Ik zou me drukker maken om mijn gezondheid dan om mijn eventuele pensioen als ik jou was! En met 2500 euro in de maand is het niet moeilijk om rond te komen. Zeker niet in een nieuwe huurwoning! Ons (eigen) huis is gebouwd in 1856, we hebben vrij hoge energiekosten maar gelukkig niet zo’n hoge hypotheek. Ons inkomen is nog geen 2200 euro en we kunnen er royaal van leven.
  Bovendien, als je er al van uit gaat dat je niet oud wordt waarom maak je je dan zo druk over “later”??

  Like

  1. Stel dat ik wel zo oud wordt 😉 Het was gekscherend bedoeld en meer in de zin dat ik geen eeuwig leven heb, maar nog wel van wil genieten en mezelf niet kapot wil werken. Huren blijven gewoon stijgen, en 2500 is over 40 jaar natuurlijk niets meer. Wat als de AOW wordt afgeschaft? Of de pensioenfondsen zijn niet goed belegd??

   Like

 4. Heel verstandig om ook eens naar het langere termijn perspectief te kijken. Evenwicht in korte en lange termijn zou een mooi streven kunnen zijn. Nu je je bewust bent geworden kun je ook actie ondernemen. Mooi dat je dit zo beschrijft. Succes met het uitzoeken en puzzelen welk evenwicht het beste bij jullie situatie past!

  Geliked door 1 persoon

   1. Tot 2010 had ik een huurhuis met een huur rond 550 euro. Ik had een vaste baan en gaf daarnaast al mijn geld lekker uit. Van mijn vaste baan kreeg ik vast een mooi pensioen. Bovendien dacht ik: er zijn zoveel mensen die geen pensioen hebben en die redden het ook van AOW dus dat komt wel goed. Voordeel was dat ik alleen was en dus vrij was om te gaan verhuizen als ik mijn werk zou verliezen en voor niemand verantwoordelijkheden had.

    Like

   2. Vanaf 2011 veranderde de wereld. Ik kreeg een partner en een kind en een koophuis. De bruto hypotheek was zeker het dubbele van mijn huur en daarnaast heb je nog allemaal extra kosten. Eigenlijk vond ik het toendertijd niet echt waard. Wat een gedoe een koophuis.
    In 2016 ben ik, vanuit een vaste baan, ondernemer geworden. Nu doe ik nog even niets met mijn pensioen. Ben aan het sparen voor een buffer in geval ik enkele maanden geen inkomen heb. Maar ik heb natuurlijk al pensioen opgebouwd door 22 jaar veel te hebben gewerkt. En ik heb een man met een pensioen. En we lossen extra af, waardoor de netto hypotheek lasten onder de huurprijs liggen en we bovendien als we ons huis verkopen een leuk bedrag overhouden.

    Iedere situatie vraagt om nieuwe keuzes…

    Geliked door 1 persoon

   3. Ja, dat is een duidelijk verhaal! Het huurhuisje hebben wij nog steeds, wij hebben ook jarenlang gewoon ons geld uitgegeven, en meer zelfs. Nooit bij stilgestaan dat er ook zaken nog teruggebetaald moesten worden etc. De klap kwam pas toen we een huis wilden gaan kopen. Dat kon dus niet. Vanaf daar (2012) zijn we veel bewuster geworden van wat er binnenkwam en wat eruit ging. We hebben nu een spaarrekening van boven de 3 nullen, maar toch, de angst overheerst. Ik heb vanaf mijn afstuderen gewerkt, maar nooit fulltime. Dat kon niet bij mijn werkgever en ik vond het wel prima. Mijn man werkte voor het minimumloon, dus dat zette geen zoden aan de dijk. Hij raakte toen ook zijn baan kwijt door faillissement (groot bedrijf) Dat is nu wel anders, alhoewel ik door mijn ziekte niet meer fulltime kan werken, al zou ik het willen. We proberen zoveel mogelijk weg te zetten en op basis van ons jaarinkomen, proberen we 25 a 30% te sparen. Dat was ‘vroeger’ 0. En nu dan die pensioenen…. zorgen dat we voor onszelf kunnen zorgen en niet afhankelijk zijn van de overheid.Dat is mijn streven, maar dat wordt nog een flinke kluif!

    Like

 5. pfft in belgië is dit net zo, werken tot je laatste snik…. eerlijk gezegd ik denk er niet aan. Ik leef nu,niet later,later komt niet, en dat lossen we dan wel weer op…. ik ben thuisblijfmama en ga dus ook geen recht op pensioen hebben…maakt ons niet uit, we zien dan wel weer…(heb wel een eigen huis,dat wel). Hier kun je aan een soort van pensioensparen doen bij de bank en dit kun je dan ook weer ingeven in je belasting, heb je in Nederland geen zulke formules ? Wij doen dit trouwens niet hoor….wij sparen zowiezo al altijd goed,gewoon omdat we zo zijn 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Al die mensen met hun koophuizen zitten hartstikke vast als de huizenprijzen dalen. Ondanks dat ze nu lage rente betalen. Wees blij met de vrijheid en onbezorgdheid die huren je geeft. Als je hypotheek zou zijn afgelost zijn je kinderen de deur uit en zit je alsnog met een te groot huis dat je moet verkopen. Als onze kinderen de deur uit zijn, gaan we lekker in een klein huisje of een boot wonen en hebben we en geen zorgen over ons huis gehad in die intensieve jaren en zijn we vrij als vogels.

  Hoe veel mensen zijn er die elk weekend en avond bezig zijn met verven, gras maaien, tuinonderhoud, nieuwe vloer, nieuwe muur, nieuwe badkamer, en het werken voor (de afbetaling van) de serre en zulks?

  Ik heb liever nu een relaxed leven en weinig wensen, daar heb ik meer aan een vet pensioen en een zes kilometer lange wensenlijst. (en dan nog, zou er nog veel pensioen zijn als wij met pensioen gaan? aow is nu ook al amper op te brengen, de beurzen gaan crashen enzovoorts)

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat vind ik ook absoluut een positieve benadering van het geheel! Je hebt helemaal gelijk! Dank voor je bijdrage. Een Tiny House samen met manlief lijkt me wel wat als de kids de deur uit zijn.

   Like

 7. Je moet niet werken tot je 70ste. Je kunt daarin handelen. Ik wil niet tot mijn 70ste werken. Dus ik spaar daar nu al voor. Mijn pensioen is een stuk slechter dan dat van jou. Ook daar spaar ik voor een aanvulling.

  Like

  1. Ik geef toe, mijn pensioen is best heel aardig, van mijn man is het ook stukken minder, echter, ik weet nu al dat ik deze baan ga omruilen voor eentje die stukken minder verdiend en dat heeft invloed op het pensioen. Spaar je gewoon via de bank oid?

   Like

   1. Eerst alle schulden weg, vervolgens een buffer opbouwen en dan weer eens kijken zou ik adviseren. Maar ik ben geen financieel expert hoor!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: