Plastic afval – hoe komen we er van af?

Plastic afval - Hoe komen we er van af?Is het überhaupt haalbaar? De complete verwijdering van (wegwerp)plastic in onze samenleving en van onze planeet? Is het mogelijk om alle plastic items die we nu gebruiken, te vervangen voor duurzamere exemplaren?

Op die vragen kan ik geen antwoord geven, maar ik denk dat we wel heel erg ver kunnen komen! Beetje voor beetje gaan ook de grote spelers meedoen. Lidl stopt met het verkopen van plastic tassen en het gebruik van distributieplastic, de EU verbiedt allerlei plastic dingen, zoals rietjes en wattenstaafjes en er komt statiegeld op de kleine plastic flesjes en blikjes, maar ook de IKEA heeft besloten alle wegwerpplastic te gaan bannen. Hoera! De maatschappij is goed bezig! Nu nog mensen voorlichten over wat er gebeurt als je je plastic flesje of blikje achteloos weggooit in de natuur. (en dat terwijl de reclame “een beter millieu begint bij jezelf” al in 1991 te zien was.)

Pas nog waren we met z’n viertjes op pad, stukje wandelen op het platteland. Wow, binnen een half uur hadden we een zo’n grote boodschappentas/ shopper vol met plastic rommel uit de berm. Onze zoon was bloedfanatiek en haalde zoveel mogelijk uit de berm en van de straat. Er zaten veel energydrank-blikjes bij. Dat wekt de indruk dat de jongere mensen het blijkbaar niet kunnen schelen waar ze hun rommel laten. We proberen onze kinderen duidelijk te leren dat ze hun troep in de juiste bakken daarvoor gooien. Onze zoon weet inmiddels dat we thuis drie bakken in gebruik hebben., de restafval (waar bijna niks in gaat), de plastic bak, waar de meeste dingen in verdwijnen, en de groene bak, voor zijn klokhuis, als hij een appel heeft gegeten.

Maar zelfs ook bij de school van mijn zoon. Gisteren lag er op de stoep voor de school 4! drinkpakjes. Echt, dat ouders die nog meegeven. Er was ook een oproep vanuit school om drinkbekers mee te geven en geen wegwerpdrinkpakjes. Dat wordt nog een lange weg….

Ik moet eerlijk toegeven; ik vind het moeilijk om helemaal geen plastic te gebruiken. Al proberen we echt onze best te doen, maar het lijkt nog nauwelijks geïntegreerd. Overal plastic verpakkingen om groenten ed heen, plastic speelgoed, wat met tonnen binnenkomt iedere kinderverjaardag, als ik een eigen netje gebruik om mijn groente ipv plastic tasje, krijg ik steevast vragen van de dame achter de kassa. Maar ook bij ons op de markt, krijg je je spullen altijd in een plastic tas mee, ook al zeg ik dat ik die niet wil. Elke 3 weken zit bij ons de grote oranje plastic container die wij aan de weg mogen zetten vol. En sterker nog, de buren hebben nog meer plastic rommel, want zij brengen zelfs nog zakken weg. Ik heb geen tijd om met bakjes en zakjes naar de markt te gaan. Ik wil snel en vlot boodschappen doen. En dat houdt in dat ik groentes in plastic koop. Blijkbaar.

“Leven zonder afval” heeft van alles bedacht om te leven zonder plastic en zo min mogelijk afval. Prachtig streven, maar is voor ons gewoon niet haalbaar. De spullen die worden aangeboden als alternatief vind ik vaak te duur en kan ook met makkelijkere dingen opgelost worden. (denk aan een tweedehands kunststoffen broodtrommeltje ipv een RVS of lunchzakje)  Ik wil ook denken aan mijn portemonnee en ik denk dat dat voor veel mensen geldt. Verder wil ik liever niet of zomin mogelijk nieuwe spullen kopen, maar spullen een tweede kans geven en dus tweedehands kopen. (de foodhuggers zien er wel heel erg leuk uit, we gebruiken daar inderdaad nog plastic voor om gesneden groente in de koelkast te leggen.)

En toch vind ik dat we goed bezig zijn. Zo hebben we luiers, billendoekjes, toetenpoetsers en maandverband al helemaal verbannen uit ons huis. Hebben we nauwelijks restafval. Zo langzaam aan stappen we in ons huis over minder plastic items, maar meer natuurlijk gerichte spullen en kopen we zoveel mogelijk 2ehands.(denk aan iets simpels zoals houten wasknijpers ipv plastic knijpers) Daar is niks mis mee. We kopen geen plastic flesjes, we hebben gewone flesjes en drinkbekers. We gebruiken zo min mogelijk boterhamzakjes, maar zeker niet om brood in te doen. We gebruiken papieren zakjes als we geen broodtrommel willen gebruiken. Ik gebruik geen wattenschijfjes, maar wasbare exemplaren. We kopen geen plastic tassen in de winkel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Lees hier meer over wegwerpplastic, een blog wat ik schreef over wegwerpartikelen.

En toch moeten we blijven herhalen, vooral voor die mensen die de energie drankblikjes in de berm mikken, voor al die lui die hun peuken uit het raam gooien van hun auto. Voor de mensen die hun kinderen drinkpakjes meegeven naar school. Daar valt nog heel veel winst te behalen.

Wil je meer weten over de badeendjes van de foto? Lees dit artikel! Je kunt ook meer lezen over de plastic soep. Er is een heftige documentaire gemaakt en te zien op Netflix, (zou iedereen moeten zien) genaamd; A Plastic Ocean.

Lees ook dit artikel van Minimalist Dutchie, het is juli plastic vrije maand!

Wat is het meest ingrijpende wat je hebt doorgevoerd in je huishouden om plastic te bannen. Wat vond je het moeilijkst?

11 gedachten over “Plastic afval – hoe komen we er van af?”

  1. Ik heb nog een oud kunststof bordje van de ANWB met de tekst: Laat niet na het aangenaam verpozen het bos de eigenaar van schillen en dozen.

    De schillen zijn dan nog niet zo erg en dozen zullen ook niet het grootste probleem geven en over plastic werd nog niet gesproken.

    Like

  2. Ben het grotendeels met je eens. Alleen jammer van die opmerking over jongeren. In het algemeen geven ouderen ook niet bepaald het goede voorbeeld. Ik zie genoeg ouderen die ook alles wat ze niet meer nodig hebben zonder nadenken in de natuur of op straat weggooien. En op mijn werklocatie is het al niet veel beter, daar is het ook de bedoeling dat afval gescheiden word, maar zo gauw men er ook maar een beetje moeite voor moet doen is het een zaak van als ik er maar vanaf ben. En dat geld voor jong zowel als ouder.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik ging er even vanuit dat energie drankjes vooral door jongeren wordt gedronken… Was een complete aanname van mijn kant. 😉 qua werk herken ik het wel, op mijn werk wordt ook niets gescheiden en dat is toch een enorm kantoor. Ook jammer.

      Geliked door 1 persoon

  3. hemeltje ja dat vervloekte plastic…. In mei was het hier in België plasticvrije maand,heb me ook ingeschreven. Vele dingen hebben we reeds een tijdje terug al vervangen zoals wasbaar maandverband, wattenschijfjes,zelf genaaide fruit en groentezakjes,waar ik nog steeds rare blikken bij krijg aan de kassa :-(, flessenwater verbannen, zelf wasmiddel maken,en nog wat dingetjes zoals wassen met een zeepblok,geen tandpastetubes meer enz. Het is wel moeilijk, zelfs afwasmiddel zit in plastic, schuursponsjes verpakt in plastic, sandewiches in plastic zak,pffft, het is eigenlijk om een beetje moedeloos van te worden. En wat me nog me nog meer raakt is zoals je hierboven beschrijft: de respectloze omgang met afval van de medemens; gooi maar in de berm, gooi die vuile luier maar lekker de zee in(echt gezien)…. gooi maar nààst de vuilbak, raap die hondendrol op en gooi het 5m verder maar in de beek! Het is niet 5 voor 12 maar 1 voor 12, en slechts een handjevol beseffen het, helaas :-(, wel super dat je hier een blog over schrijft 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Dankje 🙂 tis idd echt tijd voor actie, zolang wij als consument accepteren dat overal maar plastic omheen zit, zullen de grote bedrijven niets veranderen, maar ik heb zo het idee dat het nu wel redelijk tot de EU is doorgedrongen. Duurde even maar hopelijk komt we nu snel verandering!

      Like

  4. Misschien is het leuk voor je zoon om zich aan te melden op de website van stille rapers (dit kan ook anoniem) dat hij ook een ‘stille raper’ is. Het initiatief voor deze website is begonnen in Noord-Holland, maar je kunt je aanmelden vanuit heel Nederland volgens mij. Kijk maar eens op www. stillerapers.nl
    Grtjs, Astrid C.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie