Zo lekker, dit recept! In de zomertijd zijn courgettes spotgoedkoop, de planten waar ze aangroeien kunnen tientallen vruchten produceren. Als je zelf een moestuin hebt, staat deze plant er ongetwijfeld ook. Heb je een beetje vruchtbare grond, dan heb je waarschijnlijk zoveel vruchten dat je niet weet waar je er mee heen moet. Dan is dit recept misschien wel een ideetje!
Wat heb je nodig?
- 1 a 2 courgettes, beetje gemiddelde grote, alhoewel de kleintjes meer smaak hebben als die hele grote.
- pakje tomatensaus
- blikje tomaten in stukjes
- italiaanse kruiden (is optioneel,wij hebben altijd wat in huis)
- potje tomatenpuree.
- prei
- ui
- wortel geraspt
- geraspte kaas (wij gebruiken altijd de overgebleven ‘kontjes’)
- blokje bouillon.
- beetje olijfolie of boter om de ovenschaal mee in te vetten.
- zout
- (verdere groente, vlees, vis naar keuze)
Doen!
- Pak een middelgroot tot grote ovenschaal en vet deze in met olijfolie of een beetje boter. Zet de oven aan op ongeveer 180 – 200 graden.
- Maak de courgettes schoon, en snijd er plakjes van. Kan met een kaasschaaf, maar ik gebruik gewoon altijd een mes, ik heb liever wat dikkere plakken.
- Smeer de courgetteplakken in met olijfolie, zout ze een beetje en leg ze op een grill. Als je geen grill hebt, volstaat een hete pan ook wel. Door de courgetteplakken te bakken in de pan of grill, worden ze wat zoeter en krijgen een wat krokant laagje. Zorg dat ze niet zwart worden, bruine streepjes is donker genoeg.
- Hoeveel je van deze plakken nodig hebt, is afhankelijk van de grote van je ovenschaal. Ik heb zelf altijd 1,5 tot 2 middelgrote courgettes nodig. Laat de courgettes een beetje afkoelen op een bordje en zet even weg.
- Dan maken we de saus. Zet een koekenpan, of pan met dikke bodem op het vuur, en smelt een beetje olijfolie of boter, net wat je zelf prettig vind. Bak eerst de groenten die je hebt gekozen voor je lasagne. Was en snijd de prei, ui en rasp de wortel. Ik neem expres geen tomaat, want we hebben al zoveel tomatensaus.
(Ik vind de velletjes van tomaat maar zozo)Je kan ook nog knoflook nemen, of venkel, broccoli, bloemkool, boontjes enz. - Als de groenten wat zijn aangebakken, dan voeg ik de tomatenblokjes toe, dan de tomatensaus en ik verkruimel daarbij een bouillonblokje, voor wat meer smaak. Verder voeg ik soms nog Italiaanse kruiden toe. Goed roeren en zorg dat het blokje is opgelost. Voeg dan nog tomatenpuree toe om de saus wat dikker te maken. Zorg dat alles goed door elkaar geroerd is. Ik kook het altijd heel eventjes.
- Je nu klaar om de lasagne op te bouwen!
- Je begint bij een lasagne altijd met een laagje saus. Schep dus saus op de bodem van je ovenschaal. Zorg dat de bodem goed is bedekt, maar hou genoeg over voor de volgende lagen.
- Voeg dan bovenop de saus de plakken courgette toe. Netjes naast elkaar en het moet de saus helemaal bedekt hebben. Voeg dan weer saus toe, en dan weer courgetteplakken. Net zolang tot je ovenschaal vol is. Eindig met een laag saus.
- Als de schaal vol is, voeg dan bovenop de geraspte kaas toe. Zorg dat de saus bedekt is. Zet de schaal in de oven. Omdat je geen pasta in de schaal hebt zitten, is alles in principe al gaar, alleen de kaas moet nog smelten en bruin worden. 20 minuten in de oven moet volstaan. Hou het in de gaten.
En zo is de courgettelasagne klaar! Bon appetit!
Extra tip?
Wist je dat je de bloemen van de courgette kan eten? Het wordt niet veel gegeten, want de bloemen eet je het beste de dag van de pluk. Iemand met een moestuin zou het kunnen proberen, want in Nederlandse winkels zijn de bloemen niet te vinden. Je kan ze rauw eten, in een salade, of gefrituurd zoals een soort beignet haast, of ze worden gevuld! Zoek online naar recepten. Lijkt me nog altijd leuk om eens een keer uit te proberen!
Is het dan niet gewoon een courgette overschotel ?😉
Klinkt heel erg lekker, ik ga het binnenkort denk ik een keer voor een vriendin maken die komt eten, maar dan de saus iets dunner zodat er wel pasta in kan.
Ik vind lasagna altijd erg handig omdat je het vooraf kunt maken en alleen nog maar in de overn hoeft te schuiven en een salade erbij te maken. Meer tijd voor je bezoek. 😃
LikeLike
Dat zou kunnen, tis maar net hoe je het bekijkt, haha. Je vervangt de pasta bladen door courgettebladen, dus wat mij betreft lasagne ;). Klinkt ook lekker jouw recept!
LikeLike