Het nut van een buffer

Het nut van een buffer geld sparenEen buffer. Wie heeft er nooit van gehoord? Iedereen die ook maar een beetje interesse in geld heeft, heeft gehoord van het “hebben van een buffer” of “geld achter de hand houden”.

Een buffer was voor ons heel lang geen optie (allebei minimumloon en ik werkte parttime) en we vonden het ook geen noodzaak. Het kwam altijd goed en dan kochten we toch een wasmachine op afbetaling? Tja, nood breekt wetten, zullen we maar zeggen, dus echt sparen deden we niet.

Toen we dus een huis wilden gaan kopen, hadden we een probleem. Ik schreef er al eerder over, door een hoge studieschuld konden wij in onze woonplaats geen huis kopen, omdat we niet voldoende konden lenen. Jammer de bammer, daardoor werden onze ogen wel goed geopend.

Het hebben van een buffer/ spaargeld geeft een stukje zekerheid. Je kan met een geldbuffer spullen vervangen die kapot zijn gegaan, denk aan wasmachine, auto etc. Maar er zijn ook mensen die een buffer hebben voor het geval van werkeloosheid, ze willen bijvoorbeeld 6 x het maandsalaris achter de hand hebben.

Sommige mensen hebben, 1,2,3,4 of wel 5 spaarrekeningen, waar allerlei geldbedragen opstaan voor verschillende potjes. Dat kan overzicht geven. 1 voor vakantie (hoort niet echt bij buffer vind ik), 1 voor werkeloosheid/pensioen, 1 voor reparaties ed, noem het maar op.

Wij hebben alles op 1 hoop gegooid. Geld voor de kinderen staat nog wel apart, maar we zien het nut er niet van in dat dat op een aparte rekening staat. Uiteindelijk wordt voor de belastingdienst toch alles bij elkaar opgeteld en dat is dan het bedrag waar eventueel nog vermogensbelasting over betaald moet worden. We hebben nu meer dan 10K op de spaar staan. Het is genoeg om evt werkloosheid een poosje op te vangen, of om de auto te vervangen, samen met wat witgoed.

We hebben geen plannen met het geld, immers we wilden het gebruiken voor een koopwoning, maar naar alle waarschijnlijkheid keren we terug naar onze huurwoning, dus het blijft gewoon op de rekening staan. Tezijnertijd moet wel onze auto een keer vervangen worden, we hopen er sowieso nog een jaar of 2, 3 mee te rijden, we zijn gewend om onze auto’s op te rijden. Mogelijk willen we wel de DUO schuld versneld aflossen, maar de rente is heel erg laag (maar op de spaarrekening ook), alleen het heeft dus geen haast. Ik moet nog 7 jaar betalen voordat het afgelost is. We willen de spaarrekening nog net wat groter hebben, om dan een groot gedeelte af te lossen, dat voelt net wat veiliger, ook omdat we de afgelopen jaren meermaals met werkloosheid zijn geconfronteerd en andere hoge kosten.

Het nibud adviseert om 10% per maand van je totale inkomen te sparen. Wij sparen tussen de 10% en 30% van ons inkomen per maand. Al lezende op fora over hoeveel buffer mensen hebben, loopt het gigantisch uiteen, sommigen €500,- anderen wel €50.000,-. Ligt heel erg aan je persoonlijke situatie. Zo kwam ook naar voren dat iemand schreef dat de spaarzamen lijden onder de uitgevers, immers mensen die niets hebben aan vermogen, kunnnen aanspraak maken op allerlei potjes van de overheid, bijstand, toeslagen etc, maar dat mensen die altijd veel hebben gespaard, hun vermogen eerst op moeten eten voordat ze in aanmerking komen voor gemeentelijke gelden. Hoe krom is dat?

Zo kwamen wij tot de conclusie; balans is alles. Je moet niet teveel hebben, maar ook niet te weinig. Nu gaan we maar weinig weg, of leuke dingen doen, omdat dat geld kost en we alles tegenwoordig opppotten. Je wordt op een gegeven moment misschien wel bang om het uit te geven? We besloten; we sparen rustig door, maar we kijken niet meer op een euro meer of minder, we zitten al ruim over het minimale spaarbedrag heen. We willen ook leuke dingen doen met de kinderen (en dat hoeft echt niet elk weekend) maar we willen ook wel eens samen uit eten of naar de film en die ruimte moet er ook zijn! We leven ook nu en niet alleen maar later…..

Zo zoeken we continue naar dat balans, ook omdat situaties veranderen. Zo dacht ik eind van het jaar te gaan stoppen met werken, is het nu zo dat ik zeker nog een jaar inkomen heb. (Vertel ik later nog wel een keer). Heeft mijn man wel steeds pech met banen, maar vind ook snel weer nieuwe en is er nooit lang sprake van WW gelukkig, dus daarin voelen we ons met het gespaarde bedrag best wel safe…..

Hebben jullie een buffer?? Sparen jullie ergens voor?

 

11 gedachten over “Het nut van een buffer”

 1. Zeker een buffer, minimaal 4 maanden bruto maandsalaris. WW is veel minder dan 70% van mijn salaris, kinderen doen dure sporten, ik ben zeker € 1500 aan contributies en andere bijdragen kwijt per jaar per kind! Middelbare school hangt ook een behoorlijk prijskaartje aan ook al zijn de boeken gratis. Ik reken nu op € 750 per kind per jaar en dat is dan exclusief de grote reis in de voorexamenklas (nog een keer € 750) En dan zal er achteraan nog gestudeerd gaan worden zonder stufi en ook weinig ruimte voor bijbaantjes gezien de beroepskeuze. Tjakka, € 10.000 per jaar want uitwonend, ook weer per kind.
  Dus, ja een buffer en nog een relatief grote ook. En gelukkig hebben we dat financiele plaatje steeds gemaakt en bijgesteld bij elk kind dat er kwam en dus gelijk vanaf dag 1 gaan sparen. Er staat nu een redelijk huis aan buffer voor mijzelf en de kinderen en is mijn huis bijna afbetaald. En sta ik er 15 jaar na de scheiding financieel een stuk beter voor dan mijn ex-man die wel netjes zijn verplichtingen nakomt maar zijn privefinancien iets rommeliger beheerd.

  Like

  1. Als ik het zo lees verdien je supergoed! Je krijgt bij WW dacht ik max 150 per dag. Bruto? Dat weet ik niet zeker…. wat betreft scholing van de kinderen, is de middelbare school zo duur? ik kan mij niet herinneren dat school zo duur was, en ook de reis die we hebben gemaakt (ik mocht op werkweek naar Engeland) was niet zo duur. Tijden veranderen he? Verder zijn wij nog aan het nadenken over het studeren van de kinderen, wij hebben ook alles zelf betaald en hebben nooit iets gehad van onze ouders, we hadden dan wel basisbeurs en uitwonende beurs. We zitten te denken dat geld te sparen voor de kinderen en de rest moeten ze zelf bij elkaar sprokkelen… we denken dat het goed is om zo de kinderen waarde van geld bij te brengen… hoe denk je daarover?

   Like

   1. Ik verdien in mijn deeltijd baan een modaal salaris, maar omdat het ww bedrag over een DAGmaximum gaat houd ik daar uiteindelijk max zo’n 50% ww aan over, mocht het mis gaan.
    Ja, de middelbare school is zo duur, zeker in het eerste jaar: schooltas die toch net even steviger moet zijn want ze krijgen een Chromebook mee, verzekering voor de Chromebook, rekenmachine, gymkleding, schoolkamp, sportactiviteiten die verplicht zijn maar waarvoor een bijdrage gevraagd wordt: waterskieeen, paardrijden, boulderen, andere sporten dan je op school kunt doen. De niet-zo-heel-vrijwillige-vrijwillige-bijdrage, de leermiddelen bijdrage (dat proefwerkpapier moet je meestal gewoon zelf betalen) En dan komen er door het jaar heen nog dingen die ik nu nog niet weet: museumbezoek, excursie voor aardrijkskunde dat soort dingen. En dan zitten de kinderen nog niet eens op een dure school, doen ze ook geen dure dingen als twee-talig of Anglia en hebben we nog geen reiskosten behalve hier en daar wat fietsonderhoud. Tel er nog even bij dat ze in de groeispurt zijn dus kleding die je in mei koopt is in juli echt te klein en bij de kringloop is er dan even niets te vinden, want maat 32/34 hangt daar niet echt. Kinderkleding passen ze door al het sporten niet meer in. Om niet voor verrassingen te komen staan, zet ik daar dus gedurende het jaar alvast geld voor weeg. Ik ben nu voor de jongste die nu naar de middelbare gaat aan het sparen voor het 2e jaar, het potje voor jaar 1 ben ik aan het gebruiken. Ook kijk ik heel kritisch wat ik wel of niet aanschaf van het lijstje dat van school meekomt. Woordenboeken heb ik wel in de kast staan, die koop ik dus niet. De atlas wordt nauwelijks gebruikt, die schaf ik dus ook niet aan, dan gaat ze maar een keer naar de bieb.

    Ze moeten zelf ook zeker gaan bijdragen aan hun studie, maar zoals dat er nu uitziet is daar niet heel veel ruimte voor. Daar waar ruimte is zullen het activiteiten zijn die ook in het teken staan van de studie en dat levert niet veel op. Dus zul je een sponsor moeten vinden, die komen er steeds minder, dat zie je zelfs bij topsporters en sportclubs. Kun je nagaan hoe het bij de groep is die daar net onder zit. Beurs gaan mijn kinderen niet krijgen, mijn inkomen en dat van hun vader is gewoon te hoog daarvoor.
    Zoals ik al zei ze doen dure sporten (nou ja de sport is niet duur ansich, het is meer dat ze er goed in zijn), dat wordt alleen maar duurder, een internationaal toernooi ben je zo een week voor weg, dat moet je zelf betalen: vluchten, hotel etc, trainingskamp tikt ook aan. Het is geen voetbal.

    Geliked door 1 persoon

   2. Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Zeer interessant! Chromebook, is dat verplicht? Ik vraag me dan af hoe andere ouders die minder middelen hebben dat doen, zeker als je 2 of meer kinderen in de tienerleeftijd hebt. Ik begrijp het stukje van het pro-sporten, fijn dat ze iets doen waar ze goed in zijn en dat stimuleren, helemaal goed natuurlijk maar ook best wel prijzig… ik vond 32 Pm voor zwemles al aardig aan de prijs 😉 nogmaals bedankt voor je uitgebreide antwoord! Erg leuk om te lezen…

    Like

   3. De Chromebook krijgen ze in bruikleen van school, dat is wel een meevaller, maar brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee natuurlijk.

    Geliked door 1 persoon

   4. Jongste heeft gister haar inkopen gedaan en echt keurig goed rondgekeken, inkopen gedaan bij de Ac tion, h.ema, big ba zar en de aangewezen sportwinkel, met de schooltas, de bijdrage voor het kamp, de niet-zo-vrijwillige-vrijwillige bijdrage maar zonder de atlas, woordenboeken en andere dingen die we wel thuis hebben liggen zijn we al € 425 kwijt en dan moet het schooljaar nog beginnen.

    Dan heb je nog niet de boeken die je vroeger wel had, het lesgeld van een 18+ er of reiskosten. Wel komt nog in elk geval: de extra sport bijdrage (verplicht, geen idee hoe veel, kunnen ze me ook na herhaald vragen niet vertellen) workshopbijdrage (verplicht, geen idee hoe veel), excursies, en dan natuurlijk de aanvullingen op schriften, mapjes voor werkstukken etc.

    Het eerste jaar is het duurst vanwege die tas, de rekenmachine, 1e huur van het kluisje en andere zaken die je 1x aanschaft. In de 4e of de 5e hebben ze dan nog een grote reis die gemiddeld ook €750 kost. Daar heeft de school wel een spaarregeling voor.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik dacht laat ik de eindstand na het eerste jaar middelbare school nog geven.
   Aan het eind van dit jaar heb ik aan schoolkosten voor jongste op de middelbare bijna € 650 uit gegeven, dan zijn wel alle kosten meegerekend: schoolbijdrage, schriften, uitjes, rekenmachine, verzekering voor het Chromebook, rugzak.
   Het volgende jaar zal lager zijn, geen rugzak, geen verzekering, geen rekenmachine (goedkoper dan gedacht slechts €10 bij de h.em.a )
   Ik denk dat het volgend jaar zo rond de € 500 gaat uitkomen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Dankjewel voor de update. Wij sparen inmiddels voor allebei de kinderen een bedrag om schoolkosten te betalen. In eerste instantie voor studiekosten, maar als het niet lukt financieel gezien, dan ook voor deze kosten.

    Like

   2. Hartelijk dank nog voor je bericht! Heel goed om ook van deze kosten bewust te zijn. Niet alleen voor mij, maar ook voor anderen. Dankjewel voor de uitgebreide antwoorden 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: