Zelf maken; gebakken aardappelschijfjes

Maak makkelijk en simpel aardappelschijfjes!Soms denk je; kan ik dat zelf maken? Ja natuurlijk! Je zult merken dat heel veel kant – en – klaar dingen uit de supermarkt helemaal niet moeilijk zijn om zelf te maken, en vaak ook nog eens flink geld besparen! 

De aardappelschijfjes in de winkel zijn veel duurder. Ik kocht ze laatst een keer uit gemakzucht, en ik schrok van de prijs. €0,59 voor een zakje. (200gr per zakje) Dat lijkt niet veel geld, maar kan wel oplopen. Zo hebben wij 2 zakjes voor 1 maaltijd nodig en eten we meerdere keren aardappelen in de week. Koop een 5 kilozak voor €4,50, en tel uit je winst! (5000 Gr/ 200 Gr = 25. 25 x 0,59 € 15,- )

€15,- dus, als je dat betaalt voor kant en klare aardappelschijfjes, tegenover de €4,50 van de zak aardappelen. = je winst: €10,50. (Dan gaat het dus om 25 zakjes van 200 Gr, want dan haal je uit de 5 kilozak).

Maargoed. Hier is het recept!

Nodig;

  • 5 kilo (1 zak) vastkokende aardappelen, en weeg de hoeveelheid af aan wat je nodig hebt. (de rode schil vinden wij het lekkerst)
  • Water
  • Pan
  • Zout
  • Boter/ olie om de aardappeltjes in te bakken.
  • Kruiden om de aardappeltjes wat meer smaak te geven.

Doen!

  • Weeg de hoeveelheid aardappelen af. Voor 4 personen is 500 Gr meer dan voldoende. Wij eten met z’n drieën (2 volwassen en 1 kind) dus nog geen 400 Gr. Meestal kook ik in 1 keer een kilo en vries ik in 3 porties. (Ong 350 Gr).
  • Was de aardappelen. De schil laat ik zitten, geeft minder afval, en voedselverspilling. In de schil zitten ook vitamines en geeft een krokant laagje bij het bakken.
  • Snijd de aardappelen in schijfjes, of partjes of blokjes of wat je ook maar wil. Zorg dat ze ongeveer even dik of groot zijn,
  • Zet een pan met water op. (Tip; wij koken eerst het water in de waterkoker, omdat stroom goedkoper is dan gas. Als het water gekookt heeft, hoeft het niet zo lang op het gas, scheelt alweer).
  • Kook de gesneden aardappelen voor, voor schijfjes 5 min. Voor partjes en blokjes, 7 a 8 min. Voeg een beetje zout toe bij het koken.
  • Laat afkoelen.
  • Als je meer hebt gekookt dan nodig is, is dit het moment om ze te verdelen. Ze gaan voorgekookt de vriezer in en niet gebakken.
  • Zet daarna een koekenpan op, klontje boter erin, en bak de aardappeltjes op hoog vuur lekker krokant en gaar! Klaar met 10 minuutjes
  • Voeg eventueel nog wat lekkere kruiden toe, als je dat lekker vind, zoals rozenmarijn, zeezout, koriander, paprikapoeder, sambal, knoflook etc.

2 gedachten over “Zelf maken; gebakken aardappelschijfjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s