Soeppoeder, poedersoep. 2 jr over de datum…. eten?

thtIn het kader van opruimen van ons huis ( waar ik overigens al een heel stuk van heb gedaan, maar later daarover meer) Kwam ik ook terecht bij de voorraadkast. We hebben afgelopen zomer niet gelet op onze uitgaven en boodschappen (en dan vliegt het eruit) en koop je ongemerkt toch spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, of waarvan je denkt, heb ik misschien later nog wel nodig. Of je krijgt spullen die in de kast belanden. Zoals de thaise poedersoep van de foto. Kreeg ik al een poos geleden, en nu dacht ik opruimen, gaan we niet opeten, dus weg ermee.

En toen voelde ik me rot. Iemand dacht aan ons, gaf het aan ons, want gebruikte ze zelf niet, en nu ga ik het weggooien. Het is “maar” 2 jaar over de datum. Kun je dat nog wel eten? Ik weet het niet, nog nooit geprobeerd eigenlijk. Poeder kan niet kapot toch?

Lichte twijfel aan mijn kant. Ik heb nogal een gevoelige maag. Als iets aan het doodgaan is in mijn koelkast en ik neem er onverhoopt een slok of hap van, dan volgt er standaard een vreselijke nacht (of 2 of 3). De ergste keer toen ik eindexamen deed voor de HAVO….. man man man, wat was ik ziek! Ik had tussen de examens door een broodje kipfilet gekocht bij het tankstation vlak bij school. Die was niet goed meer, en stug dooreten want ik at namelijk nooit kipfilet op brood. Wist ik het. Was wat kleffig maar dat was het dan ook…. Ik mistte hierdoor mijn belangrijkste examen, wiskunde. Maar het is goedgekomen. 🙂 keurige cijferlijst.

Sorry, ik dwaal af. In dit soort situaties Google ik gewoon, maar iedereen vind weer wat anders. Klein lesje in THT en TGT dan maar?

Knipsel tgtKnipsel tht

Deze afbeeldingen heb ik even ‘geleend’ van het voedingscentrum. Dank daarvoor 🙂

Zoals je ziet op de foto van mijn soep, is dat een THT datum. De kwaliteit wordt eventueel minder volgens de sheet van het voedingscentrum, maar er staat niet expliciet bij dat ik er mogelijk ziek van kan worden, dus het zou nog eetbaar moeten zijn. Ik ga het vanavond uitproberen of het nog te eten is. Voor de zekerheid heb ik nog wel een extra soepblikje gekocht, want ja, je weet het niet 😉

Bovenaan de sheet staat bijvoorbeeld wel dat groenten maar kort houdbaar zijn, maar wortelen en courgettes gaan megalang mee in de koeling. Zeker wel een paar weken? Wortelen langer dan courgettes trouwens, maar ik koop zelf altijd in de zomer wat meer courgettes als de prijzen laag zijn, dat scheelt namelijk weer geld. Courgettes kun je ook invriezen. Zo kun je mooi een voorraad opbouwen in de vriezer voor soepjes en pastagerechten bijvoorbeeld. #hierleesjewatjenogmeerkaninvriezen. Appels gaan ook lang mee in de koeling en als het dan papperig wordt, dan appelmoes van maken bijvoorbeeld.

Heb jullie nog verborgen schatten in de voorraadkast??? Liefst natuurlijk producten die heel erg verschrikkelijk over de datum zijn 🙂

 

8 gedachten over “Soeppoeder, poedersoep. 2 jr over de datum…. eten?”

 1. Met een groep vrienden houden we bij hoelang iets over datum nog te gebruiken is. Dat kan heeeellang zijn. Bier was grappig experiment, sommige biertjes zijn ronduit smerig, sommige lekkerder, beetje net als wijn zeg maar. Meel van vijf jaar oud kan nog prima gebruikt worden.
  Wat we bv leerden van dat bijhouden, is dat als er vetten inzitten,dat het ranzig wordt. In soep en soeppoeders zit vaak vet, ik zou het niet eten. Ik zou het wel klaarmaken en ruiken…je neus en smaak geven echt wel aan of het bedorven is. Ik denk vooral dat het wat muffig en smakeloos is geworden. Ik ben benieuwd naar je ervaring!

  Like

  1. Wat een leuk experiment! Ik ga het zeker nog even laten weten. Gister is er niks van gekomen, ik moest iets anders eerst opmaken, maar het ligt zeker nog in de planning en dan komt er tzt wel weer een blog over, haha.

   Like

 2. Zodra ik een raar smaakje, bijvoorbeeld zuur proef dan eet ik het niet meer. Of als je ziet als het eten niet meer eetbaar is. Tegenwoordig eet ik wel over datum.

  Like

 3. De VPRO had jaren geleden een programma, daarin testten ze dingen als rijst en pasta en zulks en het bleek dat in spul van vijf jaar over de datum minder potentiele ziekteverwekkers zaten dan in de nog goeie spullen. Maar met een gevoelige maag zou ik het niet eten. Vind het zelfs heel logisch van je maag dat ie dat niet moet 😉 Paar uien caramelliseren, tomatenpuree even aanbakken, paar pakjes tomatenprut, een schep kruiden en wat goed zout en je het een heerlijke enorm gezonde soep.

  Like

 4. Het record was toch wel de tomatensoep gemaakt van blikken gezeefde tomaten die 6 tot 8 jaar over datum waren.
  Niemand ziek van geworden, want goed doorgekookt. Blikken waren ook niet beschadigd.
  Yoghurt is ook zo’n fijne die alleen maar lekkerder wordt als het iets langer staat. Die raakt bij ons wel eens bijna een maand over datum. Ik heb ook een vrijgevoelige maag, maar vooral voor te vet eten.
  Belangrijk is vooral een goede keukenhygiene. Geen contact tussen rauw en gekookt, ook niet via messen, lepels en andere oppervlakken. Je vaatdoek elke dag vervangen en niet met je afwaswater de tafels afdoen, dan verspreid je de etensresten juist.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: