Doe es creatief!

Mijn moeder maakte ‘vroeger’ kleding voor winkels. Ze breidde een trui in opdracht, was er weken mee bezig en kreeg er dan fl25,- voor. Ma zei later: “dat loont niet echt, per uur krijg je niets betaald eigenlijk”.

Dus maakte ze later truien voor ons. Ik had er 1 met Donald Duck erin gebreid, 1 met Tweety en mijn broer 1 met Maya de bij & 1 met Bobo. Ze breidde ook truien voor haarzelf en voor mijn vader. Later naaide ze kleding voor ons. Ik weet nog dat ik, toen ik 10 jaar was, zelf mocht kiezen welke kleuren mijn zomerjasje kreeg. Paars met roze. Uiteraard. Mijn lievelingskleuren in die tijd. Op de onderstaande foto kun je links het jasje zien en rechts de trui met Tweety.

Ik kan niet naaien helaas. Ik zie wel heel vaak superleuke dingen, en dan probeer ik het wel eens met de hand te maken, maar helaas, duurt allemaal veel te lang en zit vaak niet zo stevig als dat het met de machine is gedaan. Ik zit er over te denken om op cursus te gaan. (Bij mijn moeder misschien wel) Ik kan wel haken en breien, maar haken vind ik echt het leukst. Veel dekens heb ik al gehaakt, en zelfs al 1 verkocht. Daar heb ik helaas geen foto meer van. De deken had ik gemaakt met allemaal restjes garen die ik 2e hands had gekocht. Het ding was gewoon te groot voor ons bed en veel te zwaar. Bovendien wilde de kat er maar al te graag haar nagels inzetten.

vestIk ben nu bezig om voor mezelf een vest te haken. Ik had nog wat garen liggen, en dacht, waarom niet? Er wordt mij in ieder geval beloofd dat het niet een al te moeilijk patroon is, en tot dusver gaat het prima, maar het is wel ff wat anders dan een deken. Voorpand, achterpand, mouwen. En aan het einde hopen dat hij past 😉 Gratis patroon kun je hier vinden! (copyright: #CuddlyCool)

Verder ben ik nog bezig met dit patroon. Heel erg leuk om te maken! Ik heb allerlei bonte kleuren erin verwerkt, maar het is wel een lastig patroon. Er staan gelukkig zeer duidelijke foto’s bij. Inmiddels ben ik in deel 5 beland. Als het af is, laat ik het nog wel een keer zien.

Op Pinterest heb ik een nieuw bord gemaakt met allemaal leuke haakideeën. Kun je goedkoop aan garen komen, 2e hands of bij Zeeman bijvoorbeeld, kan het geld besparen als je zelf dingen kan maken. Een heerlijk grannydekentje voor op de bank, of die ene warme vest, een sjaal, muts, sloffen, tas, portemonnee, je kan het zo gek niet bedenken, of er zijn wel patronen van! Er zijn ook hele haakgroepen op Facebook (kun je zo aanhaken 😉 Op YouTube kun je allerlei haaklessen volgen. Zo heb ik het mezelf ook aangeleerd.

Maak je ook dingen zelf?? Laat het me weten! Ben heel nieuwsgierig 🙂

 

8 gedachten over “Doe es creatief!”

 1. Mijn moeder werkte op het atelier van een grote modezaak, maakte al haar en mijn kleding zelf (naaien, breien, haken). Zelf kan ik wel goed naaien, maar ik beleef er absoluut geen plezier aan, en het is echt niet goedkoper dan een kledingstuk in de aanbieding, maar mijn truien en vesten haak en brei ik allemaal zelf, net als mijn sokken. Niet eens zo zeer omdat dat goedkoper zou zijn, handwerken is voor mij pure ontspanning, en goed voor mijn fijne motoriek (ik heb spierreuma).

  Liked by 1 persoon

  1. Wat leuk dat je dingen ook zelf maakt! Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan wat voor materiaal je gebruikt. Het patroon van de vest waar ik naar verwees, is gehaakt met 5 bollen royal van zeeman, deze kosten .99 cent per stuk. Voor 5 euro.heb je een super leuk vest! Dat vind ik echt wel goedkoper dan de vesten die ik vind, vaak in de sale nog 10 euro zijn.
   Ik begrijp zeker wel wat je zegt hoor, daarom zie je vast nog maar weinig handwerkwinkels en de winkels in ons dorp is recent ook dicht gegaan. Ook stoffenwinkels zie je nog nauwelijks, omdat kleding kopen minder kost dan de stof zelf. Je ziet ook dat de kwaliteit van de kleding stukken minder is door “fast fashion”, kleding wordt snel vervangen en moet ook snel weer in de winkels liggen. Ik geloof wel echt dat als je ook kleding zelf maakt, van duurzame stoffen, je er ook langerer mee doet en dat is ook beter voor het milieu. Keuzes, keuzes…Een leuk onderwerp voor een heel ander blog!

   Like

   1. Kleding van goede kwaliteit stof gaat zeker langer mee, en dat is natuurlijk beter voor het milieu. In mijn jeugd was er geen Zeeman of zo, waar je goedkoop je bolletjes garen kon kopen, of “fast fashion” kleding. Toen was het dus zeker goedkoper om iets zelf te maken. Een vest zelf haken voor 5 euro, is beslist een koopje, daar vind je in de sale vast geen kant-en-klaar vest voor. Maar doordat Zeeman, Action, Wibra enz. nu allemaal goedkope garens aanbieden, is het voor een handwerkwinkel haast niet meer mogelijk te blijven bestaan. En ook hier is er dus weer een keuze tussen een goedkoop garen (je vest zal waarschijnlijk 1 winter mooi blijven, en volgende winter haak je er gewoon weer eentje voor 5 euro) of een duurder, maar kwalitatief veel beter garen uit de wolwinkel, waar je jaren mee doet, maar waar je voor je bollen”wol” een flink hogere prijs moet betalen.

    Liked by 1 persoon

 2. Wat leuk dat je moeder dit deed voor jullie zeg! Mijn moeder naaide vaak onze kleding. Zelf ik een paar jaar naailes gehad, maar het wil bij mij niet echt aanslaan helaas.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s