December, de ‘D’ staat voor Dure maand – Sinterklaas

December is voor mensen met een weinig besteedbaar inkomen een verschrikkelijke maand, zeker als je kinderen hebt. Alles moet mooier, groter en beter voor de kinderen, want “dat heeft Jantje ook”. Er zijn ouders die daar niet aan meedoen (Yess!), maar er zijn er ook genoeg die gewoon niet eens geld hebben om een klein kadootje in de schoen te doen van de kinderen.

Ter opmerking en een oprechte vraag; waarom moet er elke week en soms wel meerdere keren per week de schoen gezet worden??? Why??? Ik begrijp daar niks van. Een moeder bij school zei vorig jaar tegen mij, “Pietje heeft al 2x z’n schoen gezet de afgelopen week, zal blij zijn als de Sint het land uit is.” …..stilte, echt stilte van mijn kant. “Meerdere keren?? Is dat nieuw??” Was mijn verbaasde reactie. Maar blijkbaar vinden sommige ouders dat hun kroost nog niet genoeg heeft en dan vinden anderen dat ze niet achter kunnen blijven…. ter info; mijn kind mocht vorig jaar maar 1x de schoen zetten en dat vond hij echt prima.

Terug naar de essentie.

Recycle Sint

Weleens gehoord van de Recycle Sint? Een nieuw initiatief van mensen die vinden dat de Sint wel wat duurzamer mag worden, lees; speelgoed 2e hands geven in plaats van nieuw te kopen. Burgers organiseren zelf een ruilmarkt in hun woonplaats en geven mensen zo de kans om geen cent uit te geven mbt tot de Sint cadeaus. Klinkt goed! Erg leuk initiatief en je kan hier meer over lezen op hun website. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn er 18 ruilmarkten georganiseerd en ze willen 100 ruilmarkten in 2018. Doe dus mee!

Speelgoedbank

Een ander initiatief is de speelgoedbank. Deze banken zamelen speelgoed in wat nog helemaal goed en netjes is, en geven dat door aan gezinnen, waarbij het kopen van speelgoed geen vanzelfsprekendheid is, dus met Sinterklaas of met hun verjaardag. Je kan er speelgoed halen in combinatie met een verwijsbrief. Een verwijsbrief kun je via de voedselbank krijgen, of huisarts, consultatiebureau, ambulant begeleiders, maatschappelijk werk etc. Vraag ernaar bij de speelgoedbank of kijk op de website van de speelgoedbank bij je in de buurt. Het staat meestal keurig uitgelegd hoe het werkt.

Stichting ieder kind een Sint

Of Stichting Sint voor ieder kind. Er zijn diverse regionale stichtingen die de Sinterklaas aan huis kunnen laten komen, zonder dat dit geld kost. Dit is uiteraard echt voor minima. Er bestaan ook initiatieven zoals Actie Pepernoot, een initiatief van Nationaal fonds Kinderhulp of de Sinterklaasbank.

Budgettips

Heb je wel budget, maar wil je graag geld besparen? Heb ik de volgende tips voor je;

-Koop je speelgoed 2e hands, op marktplaats of via Facebook (marketplace of diverse groepen). Het beste is om daar ruim op tijd mee te beginnen, net na de zomervakantie of herfstvakantie. Niet later, omdat iedereen begint te zoeken met cadeaus voor Sint, aangezien hij volgende maand alweer aankomt in ons land.

– Action, Zeeman en Wibra, hebben zeer betaalbaar speelgoed, echter niet alles is even geweldig. Hier overleeft het speelgoed niet zo lang (soms maar enkele uren) en dat is de reden dat wij geen tot weinig speelgoed bij deze winkels kopen. We kopen dan liever iets duurder speelgoed en dan hebben de kinderen er echt meer plezier van.

– Kruidvat, maar ook Ikea heeft leuk betaalbaar speelgoed. Bij de Kruidvat is het vaak speelgoed wat flink is afgeprijsd, de Ikea heeft veel houten speelgoed wat hier altijd erg in de smaak valt. (De treinbaan, aanrader! En erg leuk uit te breiden) Het Ikea keukentje is ook bij velen favoriet! (Ook veel op marktplaats te vinden ;))

– Kijk ook eens bij de kringloopwinkel. Wij kopen daar veel spelletjes, boeken, puzzels.

– Het kan handig zijn om het hele jaar de aanbiedingen in de gaten te houden, in januari is heel erg veel speelgoed afgeprijsd. Je zou het op zolder kunnen bewaren of je maakt er echt een doos voor met cadeautjes voor iedereen en verjaardagen enzo.

– Voor schoenkadootjes is het ook wel leuk om een chocoladeletter te geven, deze kost bijvoorbeeld bij de Lidl nog geen euro. Hoeft echt niet heel duur, kinderen vinden het idee dat de Sint is langgeweest nog spannender dan het cadeautje zelf.

Dit zijn mijn tips! Hebben jullie nog goede tips? Vermeld ze hieronder in de comments!

4 gedachten over “December, de ‘D’ staat voor Dure maand – Sinterklaas”

  1. Schoen zetten mag hier elke dag, maar er komt maar 1x per week wat in. En dat is dan een mandarijn of een handje kruitnoten. Of heeeeeeel speciaal een brief van Piet! Dochter heeft jaren een briefwisseling met Piet gehad. Ze had een mooie papier ketting gemaakt (je weet wel met van die in elkaar geniete strookjes) en daar deed Piet in Spanje ook weer een paar aan, en dan kwam Piet speciaal langs om ‘m weer te brengen en op 4 december kwam ie ‘m weer ophalen. De slinger is inmiddels een meter of 4 lang. Maar ja, dan komt het moment dat kind niet meer geloofd. Maar die slinger is me zeer dierbaar.

    Geliked door 1 persoon

  2. Oudste zoon is nu 3 en wij vieren thuis opnieuw geen Sinterklaas. Bij opa’s en oma’s , het werk van mama, bij de gastouder, de winkel. Overal krijgt hij nog een cadeau van Piet. We gaan naar de intocht en naar een voorstelling van Woezel en Pip en de Rommelpiet. Deze voorstelling kostte me €40,- en dat vind ik genoeg. Hij wordt sowieso verwend.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: