2 zeehonden dood aangespoeld….

…..door plastic!

Ik las het gisteren op NOS, dat er 2 zeehonden zijn aangespoeld bij de Zeeuwse kust. Waarschuwing: er staan echt schokkende foto’s bij, 1 zeehond was bijna onthoofd door de visnet waar deze in verstrikt zat. De ander gestikt door een frisbee.

…………………….

Geen woorden. Waar zijn we toch mee bezig??

Laatst liepen we ergens in de buurt, gewoon een rondje, zoals we wel vaker doen, en kwamen we op een stukje van 50 meter, 8 blikjes tegen in de berm. 8!! Wat we zo konden zien, we hebben niet eens echt gezocht.

redbull

Wat mij betreft komt er statiegeld op de blikjes en flesjes, maar ook op de pakjes drinken. Die vonden we ook veelvuldig in de berm.

drinkpakje

Hoe zit het nou ook alweer en waarom is het slecht om dit in de berm achter te laten???

80% van de wereldwijde plasticvervuiling op zee, komt van het land. 60-80% van dit afval bestaat uit plastic. Het ligt vaak vlak bij sloten, rivieren of kanalen en dan wordt het afval meegesleurd naar de grote open zee. Ook vervuiling op stranden wordt meegesleurd de zee in door de wind, of door meeuwen die rommel oppikken. Het is echt van groot belang je rommel weg te gooien in een daarvoor bestemde afvalbak.

Plastic wat in de zee terecht komt, vergaat niet, het worden steeds kleinere deeltjes. Stukken plastic vallen langzaam uit elkaar, maar zullen nooit vergaan. Dieren eten dit plastic op, omdat ze denken dat het voedsel is. Bijvoorbeeld zeeschildpadden. Zij vergissen zich en eten daardoor veelvuldig doorzichtige plastic tasjes, omdat deze lijken op kwallen. Ze gaan daaraan dood.

schildpad

bron: plastic soup foundation

Vissen eten ook deze plastic deeltjes en dit komt in hun lijf terecht. Wij eten vis. Het is schadelijk voor alle dieren in de zee. Het veroorzaakt alles bij elkaar een enorme milieuschade en vooral dierenleed, alles lijkt besmet te zijn met plastic.

Tips om met plastic te minderen of helemaal uit te bannen

Ook is het goed om minder plastic te gebruiken. Lees dit ook eens, en dit. Of dit. Of kijk a plastic ocean op Netflix. Dan wordt het echt wel duidelijk. Op de gelinkte sites komen veel tips voorbij om echt drastisch plastic te minderen. Ik weet het, zelf vind ik het ook lastig, het is moeilijk om plastic af te zweren. Maar als je dan toch plastic (of blik dus) gebruikt, smijt het dan niet van je af, maar gooi het in de daarvoor bestemde afvalbak.

Dankjewel.

 

Advertenties

2 gedachten over “2 zeehonden dood aangespoeld….”

  1. Inderdaad, gewoon even bij je houden tot je een afvalbak tegenkomt. Een vol blikje kan je immers ook bij je houden, dan een lege ook. Dat is een kwestie van mentaliteit.
    Die blikjes worden ook in weilanden gegooid. Mensen weten niet wat daarmee gebeurt. Het is vreselijk, als er gemaaid word(en dat wordt er, daar komt het wintervoer nl vandaan) komt het in het voedsel voor koeien terecht, en zo dus in een koeienmaag.Zo’n koe krijgt vreselijke inwendige wonden en vreselijke pijnen, of overlijdt er zelfs aan.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s