Sushi: #zelfmaken, niet moeilijk, wel even werk.

sushi Soms denk je; kan ik dat zelf maken? Ja natuurlijk! Je zult merken dat heel veel kant – en – klaar dingen uit de supermarkt helemaal niet moeilijk zijn om zelf te maken, en vaak ook nog eens flink geld besparen! 

Oh ik ben dol op sushi! Het liefst eet ik het elke dag en ik ben principieel tegen gefrituurde sushi. Ik heb ooit eens gelezen over het Japanse volk en waarom zij zo oud worden. Ze eten veel sushi, veel verse vis en groenten bij de sushi. Gefrituurde sushi is gewoon een hype op het oeroude recept en doet niet af aan het origineel. Gefrituurde sushi is ook niet goed voor de lijn, maar dat mag duidelijk zijn.

Sushi eten bij een restaurant is duur, kost zomaar 8 euro per rol (haal je 8 stukjes uit) en in een all-you-can-eat restaurant, ben je met z’n tweetjes zo €80,- euro kwijt, met drinken erbij in. Thuis maken is stukken goedkoper en misschien ook wel leuker! Je wordt beloond voor het harde werk, zullen we maar zeggen, want het is wel even een werkje.

Hierboven een foto van de sushi en sashimi (rauwe verse vis) die ik zelf heb gemaakt/ gesneden, het is echt niet moeilijk, maar tijd en een beetje oefening is wel vereist. (Mislukte rollen sushi is ook heerlijk om te eten, niet weggooien dus of maak er pokebowl van) Hieronder plaats ik nog een link naar een recept voor pokebowl.

Nodig voor 40 stukjes/ 2-4 personen:

  • Bamboerolmat €1,88 – jumbo (Dit gebruik je keer op keer en is een eenmalige aanschaf)
  • Plastic folie om je mat schoon te houden

  • Sushirijst 250 gr.  (Je kan soms bij de Lidl goedkoop rijst kopen in de Aziatische week, meestal koop ik het bij de Jumbo – €2,39) – 500 gr. 
  • Noribladen 5 stuks (zeewier) €1,99. (Zitten 5 bladen in) 
  • Rijstazijn /RiceVinegar €2,24 (Je doet heel lang met een flesje)
  • Suiker
  • Zout

  • Komkommer €0,80
  • Avocado €1,15
  • Mango €2,-
  • Tonijn in blik €1,15 (lidl)
  • Sesamzaadjes €2,50 (jumbo)
  • Vis 100 -125 gr ongeveer (Ik neem meestal zalm. Let op, dit eet je rauw! Alle vis wat in Nederland wordt verkocht is altijd diepgevroren geweest. Voor de zekerheid koop ik de vis altijd bij de visboer, en zeg erbij dat het voor sushi is, dan is het niet verpakt geweest in plastic, want daar kunnen bacteriën onder groeien) Hier kost de zalm ongeveer €3,00 per 100 gr. Verse tonijn moet je altijd bij de visboer kopen. Tonijn is iets duurder dan zalm. 

  • Evt wasabi/ gember (ik persoonlijk gebruik dit nooit, maar misschien houd jij er wel van?) Ik heb voor dit recept een keer wasabimayo gekocht. (€1,79)
  • Sojasaus (Ik koop de echte, van Kikkoman, €2,49. Er zijn sushitenten die de soja verdunnen. Zou je thuis ook kunnen doen en is het wat minder zout)

Dit is ongeveer de basis die je nodig hebt om sushi te maken. Ik ben zelf dol op avocado, zalm en komkommer, maar misschien wil jij er wel gebakken ei tussen of krokante kip? Of andere soorten vis zoals makreel, forel of paling. Of misschien wel surimi (nepkrab)? Alles kan, en maak het vooral naar je eigen smaak.

De 5 rollen die ik heb gemaakt:

sushi kim

  1. Rol met komkommer
  2. Rol met mango, pittige tonijn, avocado erbovenop.
  3. 2 Rollen zalm met avocado en komkommer
  4. Binnenstebuiten rol (urumaki) met pittige tonijn en sesamzaadjes

Doen!

  • Was de sushirijst heel erg goed. Het water moet helder zijn en mag niet meer troebel zijn. Je spoelt de rijst af onder koud stromend water. Kan wel even duren voordat het helder water is.
  • Laat de rijst een kwartier staan in koud water en bereid je verder voor.
  • Snijd alvast de ingrediënten voor, dat scheelt je een hoop werk als je eenmaal de rijst op het zeewier hebt liggen.
  • Maak ook alvast de sushidressing/ rijstazijn, die je later aan de rijst toevoegt. 3El rijstazijn, 2Tl suiker en 1 Tl zout. Verwarm dit, zodat de kristallen van de zout en suiker smelten. Dit deed ik au bain marie (glas in een kommetje met kokend heet water)
  • Kook de sushirijst als volgt: voor 250 gr. – Voor 250 gr, gebruik je 350 – 400 ml water en gebruik je een pan met dikke bodem.
  • Breng het aan de kook, 2 minuten op hoog vuur koken, daarna draai je het vuur meteen lager en leg je de deksel erop. Let op! Goed controleren of de rijst niet aan de bodem blijft plakken, dat is mij een keer overkomen en kun je alles weggooien. Af en toe roeren mag best.
  • Op lager vuur mag ongeveer  5 – 10 minuten. Als het water allemaal is opgenomen, draai je het vuur uit en haal je de deksel eraf. Zet de pan even weg.  De binnenkant van de rijst moet verder garen. Dit doe je dmv een theedoek erop leggen. Laat zo staan, een 10 minuutjes.
  • Schep de sushirijst daarna in een glazen kom. Heb je niet zo’n kom? Tip, bij de ikea verkopen ze grote glazen kommen voor een prikkie.
  • Voeg dan je klaargemaakte sushidressing toe, beetje voor beetje. Schep door en waaier tegelijkertijd zodat de sushirijst gelijkmatig afkoelt. De sushirijst zou moeten gaan glazen. Dan is hij goed.
  • Is de sushirijst afgekoeld? Dan gaat nu het leuke werk beginnen!

Het maken van de sushirol kan ik niet zo goed uitleggen: Dat kun je beter zien! Kijk dan naar dit filmpje van 24kitchen, waarin Rudolph je de fijne kneepjes van het sushi maken je bijbrengt.

De pittige tonijn maakte ik als volgt:

  • Ik nam een blikje tonijn, voegde daaraan een schepje wasabimayo aan toe. Dit is echt naar smaak. Wasabimayo vond ik een beetje naar mosterd smaken. Ik voegde daaraan sesamzaadjes toe. Deze kocht ik in een bus en waren al gebakken.

En dan nu het rekenwerk:

Wat levert het zelf maken nu eigenlijk op??? Nou een hoop applaus! Je hebt het doorstaan, het lange werk van sushi maken 😉

Wat ben je kwijt aan alle ingrediënten. Ik heb de prijzen al bovenaan in de ingrediëntenlijst gezet en dit opgeteld, kom ik uit op: €23,88. Dan kun je dus de 5 rollen maken die ik maakte, en je hebt de helft rijst over voor een volgende keer! De bamboemat hoef je dan ook niet aan te schaffen en de rijstazijn gaat superlang mee. De suiker, zout en plastic folie, ga ik een beetje vanuit dat je dat in huis hebt. Het scheelt enorm veel geld met het uit eten gaan. En zelfs gewoon ergens bestellen en ophalen, is duurder.

Zoals beloofd, hier nog een goed recept voor PokeBowl, ook erg lekker, en iets makkelijker, je hoeft dan namelijk niks te rollen 🙂

Ga jij het een keer proberen?

 

Advertenties

6 gedachten over “Sushi: #zelfmaken, niet moeilijk, wel even werk.”

  1. Ik doe dat inderdaad zelf. Ik heb ook een nigirivorm, kost een euro of vijf en kan je ook hergebruiken. Nigiri is een “klomp” rijst . De rijst wordt samen met 1 vers ingrediënt gevormd tot een mooi geheel. Als het verse ingrediënt van zichzelf glad is dan wordt het geheel bijeen gehouden door een dun lint van nori.
    Temaki is een puntzakje van de nori maken en dat opvullen. Ik vind het leuk verschillende vormen te presenteren.
    Het hoeft niet altijd met dure zalm, denk ook aan omelet als vulling. Met een blikje wasabipoeder kan je heel goed zelf wasabi en wasabimayo maken. Er is ook een minder zoute Kikoman verkrijgbaar.
    Je krijgt er handigheid in, de bereidingstijd wordt aanzienlijk korter als je het regelmatig maakt. Ik weet niet of dat een voordeel is hoor. Sushi in a bowl vind ik een topidee, ga ik zeker eens proberen.

    Liked by 1 persoon

  2. Je zou ook nog langs een toko of een Aziatische winkel kunnen gaan, daar kan je eigenlijk alles nog goedkoper kunnen scoren. En het hoeft geen sushirijst per se zijn, ook deze voor paella is goed. Succes!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s