Tips om energie en dus geld te besparen in de winter

energieIn de herfst en winter verbruiken we meer energie dan in de zomer en lente. Dat mag duidelijk zijn, maar hoe kan je nu ook besparen op de energie in de winter??? Misschien heb je wat aan de volgende tips!

 • Omdat het steeds vroeger donkerder wordt in huis, gaan de lampen ook weer eerder aan in huis. Vervang al je oude spaar-, halogeen-, en misschien zelfs gloeilampen voor LEDlampen. Het schijnt 85% te schelen met een gloeilamp. Het vervangen waard dus.
 • Ook de verwarming gaat weer aan, maar probeer hem toch steeds een graadje lager te zetten en trek lekker een warm vest aan. Ik zelf heb ook extra dekentjes in huis, voor op de bank, omdat ik het snel koud heb, maar de verwarming hoeft dan dus echt niet zo hoog.

Lees ook: 10 tips om te besparen op energie

 • Zet de verwarming ook eerder op de avond weer uit. De warmte blijft nog wel een poosje hangen en het scheelt je weer stoken.
 • Radiatorfolie. Je plakt dit spul achter de radiator (die tegen een buitenmuur aanzit) en daarmee verlies je minder warmte en hoef je minder hard te stoken.
 • Bij ons tocht het vreselijk bij de voordeur en de woonkamerdeur. Wij plakten vorig jaar van die tochtstrips erlangs en dat helpt echt wel. Verwacht niet dat het jaren meegaat, daarvoor zal je wat rigoreuzer moeten isoleren, maar je voelt echt wel minder tocht onder de deur doorkomen. Een gordijn bij de voordeur neerhangen, helpt ook goed.
 • Ventileer je huis af en toe in de winter. Vocht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht.
 • Douche met een waterbesparende douchekop. Het scheelt warm water, maar je merkt er weinig van onder de douche. Korter douchen helpt ook.
 • Als je de oven hebt gebruikt, laat het deurtje dan een poosje openstaan…. de warmte verspreid zich dan door je huis, scheelt weer stoken.
 • Gebruik geen elektrische deken in bed, maar een kruik.
 • In de winter koken wij veel op gas. Gas is duurder dan elektra. Als ik aardappelen ga koken, kook ik eerst water in de waterkoker. Dat gaat veel sneller dan op gas. En dat scheelt ook weer geld.
  • EDIT: na aanleiding van een reactie op mijn blog, moet ik helaas stellen dat het vooraf koken van water in de waterkoker niet zuiniger is dan water koken op het gasfornuis. De berekening kun je hier vinden: Stroom kost dan voor het koken van 1 liter water €0,04 en op gas €0,02. Het koken van water in de waterkoker gaat sneller, dus een tijdswinst van 33%.

Lees ook: Opdoeken van de wegwerpmaatschappij; tips om verspilling tegen te gaan en bespaar geld!

Gewoon een paar tips, alle kleine beetjes helpen! Hebben jullie nog goede tips om de winter door te komen??

9 gedachten over “Tips om energie en dus geld te besparen in de winter”

 1. @Nadasurf… vriendelijker kan het ook niet zeker (kuch)….
  @bespaarfreak, goeie tips, vele passen we al toe 🙂 heeft ons een besparing van meer dan 300euro opgeleverd, vooral die kruik ipv de verwarming hoger te draaien.
  Liefs floor.
  Ps. enig idee of vahalla nog blogt? zie dat ze haar blog heeft verwijderd..

  Like

 2. Beste Nadasurf,
  Je reacties komen niet vriendelijk over, maar zo zal het niet bedoeld zijn.
  Ik waardeer je reacties op mijn blog, het zet me aan tot nadenken en ik bekritiseer daarmee nogmaals mijn eigen stukken tekst.

  Over dit stuk tekst, waarin je opmerkt dat stroom niet zuiniger is dan gas, moet ik je gelijk geven.
  Het ligt iets ingewikkelder dan de stroomrekening waarop de prijzen staan van gas en stroom, en waarin duidelijk wordt dat een kuub gas 3 maal zo duur is als stroom. (resp €0,25 voor 1 kWh stroom en €0,75 cent voor 1 kuub gas)
  Er gaat 9 kWh in 1 kuub gas.
  Om mijzelf een complete berekening te besparen, heb ik de berekening gezocht op Google.

  https://www.iexgeld.nl/Artikel/160278/Zo-bespaar-je-op-energie-en-water-tijdens-het-koken.aspx

  In deze berekening wordt gesteld dat het uiteindelijk €0,02 cent scheelt. Gas is dus €0,02 cent goedkoper.

  Maar…….

  Uiteindelijk scheelt het wel tijd, bij mij kookt alles wel sneller op het gasfornuis, en hoef ik minder lang in de keuken te staan. Dat is me ook wat waard.

  Nu een kritische noot van mij naar jou toe. Nu heb je diverse keren gereageerd op mijn blog, nogmaals, wat ik erg waardeer, maar als ik dan een vraag terug stel, krijg ik helaas geen antwoord. Als je graag wilt weten welk blog dat dan was, https://bespaarfreak.wordpress.com/2018/10/02/de-stroomrekening/

  Ik ben nog steeds zeer benieuwd naar de wijze waarop jullie stroom besparen. Leg me dat dan eens uit.
  Alleen geroep op mijn blog (en andermans blog, zag ik wel) heb ik niet zoveel aan. Dit blog schrijf ik niet alleen voor mijzelf, maar ook voor anderen, in de hoop er mensen mee voort te kunnen helpen, wat hun insteek dan ook mag zijn. Ik hoop met mijn blog, dat andere mensen ook reageren, die ook leuke ideeën hebben of tips delen waar zij veel aan hebben gehad.

  Omdat je in deze gelijk had, zal ik mijn blog wijzigen.

  Met hartelijke groet,
  BF

  Like

  1. Toch een besparing van 50 procent 🙂 nee, zonder gekheid kom vaak ook niet terug op een blog .Maar zal hier graag mijn bevindingen delen in dat blog.

   Like

 3. @bespaarfreak…niet aantrekken hoor van hierboven, je doet dat super, ik lees graag je blogjes en heb al veel gehad aan je tips 🙂 … en bedankt voor het blog van valhalla 😉
  Liefs floortje

  geniet van jullie weekend 🙂 .

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s