In het kader van niets weggooien en voedselverspilling:
Nodig voor 3 a 4 personen:
- 600 ml groentebouillon
- de rest van 1 bloemkool
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 rood uitje fijngesneden
- 100 ml slagroom
- klein handje geraspte kaas.
Doen!
- Was de bloemkoolstronk en bladeren. Snijd in kleinere stukken.
- Maak 600 ml groentebouillon en gebruik daarbij een half blokje groentebouillon.
- Fruit een uitje en de knoflook aan.
- Voeg dit toe aan de bouiilon.
- Voeg dan ook de bloemkool toe.
- Laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Haal dan de soep van het vuur en pureer dit alles tot een gladde soep. Ik deed dit met een staafmixer. Pas op, kan spetteren!
- Voeg de kaas toe en roer zachtjes door tot de kaas is gesmolten.
- Voeg ook de slagroom dan toe.
Eet smakelijk!
Lees ook: Alle recepten tot dusver gepubliceerd op mijn blog
Hij was heerlijk! De inspiratie voor dit recept vond ik hier. Uiteraard weer een beetje aangepast naar eigen smaak. Ik heb dus geen bloemkoolroosjes gebruikt, alleen de rest van de bloemkool, dus de stronk en de bladeren. Parmezaanse kaas heb ik ook niet gebruikt, gewoon doodnormale kaas die je op je brood eet.
Ga ik volgende keer proberen. we eten vaak bloemkool en restjes vries ik in om later samen tot soep te verwerken
LikeGeliked door 1 persoon
Ja dat kan zeker ook!
LikeLike
Ik doe er na het uitje en knoflook ook een lepel curry masala in…en een of twee aardappels. De aardappels zorgen dat de soep gebonden is, wat steviger is.
LikeGeliked door 1 persoon
Oh daar zorgt de slagroom ook wel een beetje voor. Ik vond het al aardig gebonden en het was echt verrassend lekker!
LikeLike
Wat een leuk idee. Het is inderdaad eigenlijk van de zotte dat we allerlei eetbare dingen gewoon weggooien omdat we het nu eenmaal zo gewend zijn. Ik ga het zeker proberen (en vertel mijn huisgenoten dan pas na afloop waar het van gemaakt is:).
LikeGeliked door 1 persoon
Hahaha goed plan!
LikeLike
Ik maak al jaren soep van bloemkoolbladeren : ajuin, beetje lavas of selder uit de tuin, wortel, aardappel , de bladeren van bloemkool inclusief die dikke nerven.
Als ik bloemkool koop, neem ik zelfs de bladeren mee die vele klanten van hun bloemkool trekken en bij de bloemkolen in de supermarkt laten liggen. Als er aan de kassa gereageerd wordt dat ik zoveel bladeren heb, zeg ik dat het voor mijn konijnen is…. Leugentje om bestwil en om de afvalberg te verkleinen…..
LikeGeliked door 1 persoon
Geweldig! Ik wist tot voor kort echt niet dat je het kon eten….. Eet ook pas sinds kort de stammetjes van de broccoli op, met een lekker hummus dip.
LikeLike
Als ik tijdens de zomer bloemkool koop en geen soep maak met de bladeren omdat het te warm is, was ik de bladeren met de nerven, snijd ze in stukjes en steek ze rauw in de vriezer tot het moment dat ik die ‘afval’ wil gebruiken om soep mee te maken. Ze komen perfect bruikbaar uit de diepvriezer. Het loof van wortels en radijzen kun je ook gebruiken om soep mee te maken.
LikeGeliked door 1 persoon
Super! Dank voor de tip!
LikeLike
Lekker hoor! Ga mijn vrouw vragen of ze dat ook een keer wil maken.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een goed idee! Ik heb toevallig een bloemkool liggen op het moment en ga het zeker uitproberen.
LikeGeliked door 1 persoon
Echt doen! Superlekker!
LikeLike
Het was inderdaad erg lekker en voor herhaling vatbaar! Ongelofelijk dat ik dat normaal gewoon weg gooi eigenlijk…
LikeGeliked door 1 persoon
Wat leuk om terug te horen! Top!
LikeLike