Menstruatiecup, een duurzaam alternatief voor tampons

Duurzaam goedkoop menstruatiecupIk weet het, niet het meest favoriete onderwerp om te bespreken, niet privé, maar ook niet online. Er hangt toch nog steeds een taboesfeer rond de menstruatie van vrouwen, want dat is smerig en vies. Het is wel belangrijk dat er hierover gesproken wordt, want net als met luiers, veroorzaakt maandverband en tampons enorm veel afval wat niet gerecycled kan worden. 

“Een vrouw verbruikt ongeveer 10.000 maandverbanden en tampons in haar vruchtbare leven”

Omdat duurzaamheid en milieubesparing een steeds groter onderwerp wordt in ons leven en in de maatschappij, komen er ook steeds meer innovaties op dit gebied. Ook steeds meer stenen winkels verkopen minder wegwerpartikelen en meer wasbare varianten. Er is inmiddels al een echte wasbare luier winkel, en ook de menstruatiecups komen nu in de drogisterijen te liggen. Ik kocht onlangs, mijn eerste menstruatiecup bij de Kruidvat.

menstruatie

Waarom zou je een menstruatiecup aanschaffen?

Een menstuatiecup is zeer budgetvriendelijk. In vergelijking met tampons en maandverband, schaf je het ding 1 x per 10 jr aan, en that’s it! Het kost gemiddeld €20,- en de aanschaf heb je er zo uit, zeker als je al Sanature gebruikt of Yoni. (gemiddeld €4,- per pakje, dus binnen een half jaar heb je de kosten van de cup eruit) Reken uit je winst!

LEES OOK: Wasbaar maandverband – duurzaam menstrueren

Verder is een menstruatiecup zeer vriendelijk voor het milieu. Het is namelijk geen wegwerpcup. (die zijn er wel, maar lekker links laten liggen) Je hergebruikt hem steeds weer. De cup is zeer onderhoudsvriendelijk. Voor mijn menstruatie steriliseer ik hem. Tijdens de menstruatie spoel ik hem bij elke beurt om, na mijn menstruatie steriliseer ik hem weer en dan mag de cup weer 3 weken in het bewaarzakje, tot het weer zo ver is.

Daarnaast is de cup natuurlijk erg vriendelijk voor je lijf en enorm duurzaam. Een cup is gemaakt van siliconen en niet van latex. Verder vind je er geen giftige stoffen in, zoals bleek, wat wel in wegwerptampons en maandverband zit. Waar tampons zich volzuigen met menstruatiebloed, wat ze ook moeten doen, zuigen ze zich ook vol met lichaamseigen vocht, waarmee soms het probleem kan ontstaan dat de tampon moeilijk te verwijderen is, zeker als de menstruatie bijna over is. Dat heb je met een cup niet, daarom is het verwijderen niet stroef.

Hoe beslis je nou welke menstruatiecup goed is voor jou?

Eerlijk? Je kan heel veel zaken uitsluiten, zoals zwangerschap, vaginale geboortes, je menstruatieduur en hevigheid, je leeftijd ed, maar het blijft wel een beetje een gokje. Dan heb je nog tig merken waar je uit kan kiezen. Niemand weet goed hoe je van binnen bent gebouwd. Hier kun je lezen hoe je de meeste zaken goed kan uitsluiten. Omdat ik door alle digitale bomen het niet meer zo goed zag, welke ik nou moest hebben, gooide ik de Organicup in mijn mandje, omdat ik deze in de winkel kon bekijken.  Bij de Organicup, die ik heb gekocht, heb je 2 maten. 1 voor niet bevallen vrouwen (A) en 1 voor vrouwen die wel vaginaal zijn bevallen (B). Ik heb dus maat B gekocht. Lekker makkelijk. (en op hoop van goede zegen ;)) Ik begreep nu ook dat er merken zijn die met 4 maten op de markt zijn gekomen.

Hoe werkt het?

Nou als volgt. Je wordt bijna ongesteld. Je tovert je cup tevoorschijn uit het bewaarzakje, steriliseert hem en brengt hem vast in, voordat je ongesteld wordt. (vind ik makkelijk, kan natuurlijk ook gewoon op de eerste dag van je menstruatie) Ik gebruik de cup wel in combinatie met een wasbaar inlegkruisje, omdat je heel iets een druppeltje na het opnieuw inbrengen nog kan verliezen. Ook dat is normaal.

De eerste dag hoef ik hem maar 1x te legen. Breng hem dan ’s ochtends in en leeg hem ’s avonds voordat ik ga slapen. S’nachts kun je hem dus gewoon inhouden. De tweede dag is een heel ander verhaal. Hell breaks loose! Waar ik met gewone tampons niet toekwam aan 1 uurtje, dan was ik alweer doorgelekt, kan ik nu met de cup 4 uur toe. Ik lees het heel veel meer, dat je veel langer rond kan lopen zonder dat je je hoeft te verschonen. Echt ideaal. 1 keertje was hij overstroomd. Je voelt hem niet zitten, je vergeet werkelijk dat je aan het menstrueren bent.

Dan de dagen erna wordt het bij mij al snel minder, dan kan ik dus toe met 2x daags legen. ’s ochtends en s’avonds een keer. (om de 12 uur) Sommige dames verschonen onder de douche, meteen afspoelen en weer inbrengen. Het fijne is dus dat ik mij niet meer druk hoef te maken om overdag tampons en maandverband mee te nemen. Nu hoef ik alleen voor die 2e dag een flesje water erbij mee te nemen, zodat ik de cup goed kan schoonmaken, indien er geen toilet is met fonteintje.

Eigenlijk werkt het dus heel simpel. Maar nu het inbrengen.

Het is best een groot ding. Dat geef ik meteen toe. Bij het uitpakken dacht ik, no way dat ik die erin krijg. Oefening baart kunst. Echt waar. Weet je nog toen je voor het eerst met tampons aan de slag ging? Juist.

Opgevouwen is de cup niet veel groter dan een tampon.  Hieronder zijn 2 vouwmethodes gedemonstreerd. Ik persoonlijk gebruik de C vouw, die vind ik het makkelijkst.

menstruatiecup
bron afbeelding:http://cupkiezer.nl/

De cup blijft als het ware hangen, omdat hij zich vacuüm zuigt. De cup heeft een paar gaatjes bovenin de rand van de cup zitten, dat wanneer je in de cup knijpt, hij het vacuüm verbreekt. Dit is ook echt belangrijk, nooit trekken aan de cup! Je doet jezelf echt pijn en daarmee gaat hij niet los. Ander voordeel is dan dus wel dat hij echt goed blijft zitten, dus je kan er ook mee sporten en zwemmen. Niemand ziet verder iets. Bij het tussendoor reinigen van de cup,  moet je dus ook de gaatjes goed reinigen.

Wat vind ik er nou van?

Ik ben er echt enthousiast over. Ik merk bijna niet dat ik ongesteld ben, doordat ik er echt minder mee bezig ben, wat superfijn is. Verder is mijn menstruatie ook korter geworden, zo lijkt het. Ik heb het nu 2 cycli geprobeerd en beide keren was het een dag korter dan normaal.

Het inbrengen gaat nu erg makkelijk, ik heb er geen moeite mee. Ik maak hem nat onder de kraan en dan zit hij eigenlijk vrijwel meteen goed. Heel soms voel ik nog een deukje in de cup (dat mag niet, want dan zit hij niet vacuüm) , maar met een beetje wiebelen is dat ook zo weer opgelost.

De tweede dag dat ik menstrueer is wel een beetje een rommeltje. Na de nacht ben ik echt wel doorgelekt, ook met de cup, helaas. Op te lossen met groot wasbaar maandverband, en dan gaat het 8 van de 10 keer goed. (Dit is normaal voor mij, dat was met tampons ook)

Het verwijderen. Ik heb het idee dat deze cup toch te breed voor mij is, ondanks dat ik ben bevallen van een 9,5 ponder. Ik heb, zoals je wellicht kan begrijpen, na de laatste bevalling, een totaalruptuur gehad en ben daaraan geopereerd. Het verwijderen is niet altijd even prettig, omdat dit pijn doet. Misschien nog vanwege alle hechtingen die ik heb gehad of iets dergelijks en dat dat gewoon veel tijd kost om te genezen. Ik geef het nog 1 cyclus de kans en dan ga ik overstappen op een andere. De inhoud is namelijk wel goed voor mij, want ik menstrueer op de 2e dag superhevig. Verder voel ik hem ook niet zitten.

Al met al ben ik echt enthousiast en ga ik ook zeker door met het gebruik, maar mogelijk stap ik over op een andere.

Vragen? Stel ze in de comments!

ps. Ik heb de Organicup gekocht. Ik heb van tevoren bekeken hoeveel erin kon en hoe het zat met het steeltje, het schoonmaken ed. Ik vond het heel fijn dat ik het van tevoren ook in de winkel kon bekijken. Daarom heb ik die gekocht en geen cup online aangeschaft. Het blijft toch een beetje een gok.

Het merk zelf komt uit Denemarken, en heeft diverse prijzen gewonnen. Daarnaast is de verpakking gemaakt van gerecycled papier en is het bewaarzakje gemaakt van ongebleekt katoen. De gebruiksaanwijzing staat in de verpakking. (Lekker minimalistisch) Hele fijne bijkomstigheden! Dit is geen advertentieblog voor dat merk of affiliate marketing oid, dit is de cup die ik gebruik en waar ik dus ervaring mee heb.

9 gedachten over “Menstruatiecup, een duurzaam alternatief voor tampons”

 1. leuk dat je hierover schrijft 🙂 deze zomer heb ik mij ook zo’n menstruatiecup (dezelfde als die van jou)aangeschaft…je weet wel, té warm en kinderen wilden richting het strand, en met mijn wasbaar maandverband..niet echt haalbaar. Dussss richting kruidvat, ik denk dat ik de verkeerde maat heb gekocht…ik ben wel 2x zwanger geweest,maar ben niet natuurlijk bevallen (keizersnede)… ik heb die voor de bevallen vrouw gekocht, maarrrrr telkens liepen er nog drupjes bloed langs + dat inbrengen en uithalen, ik ben daar geen zo’n fan van om daar onderaan te zitten “klooien” 😉 en had een enorme schrik dat ik de cup niet meer ging terugvinden daarbinnen was niet het geval hoor,hhahah,maar ik dacht dat.. Ik blijf toch meer fan van mijn wasbaar maandverband. overigens kan ik wel ook bevestigen dat ik de cup ook niet voelde zitten, dat was wel super, zeker omdat het toch wel een groot ding is 😉 ,maar qua gebruik prefereer ik mijn wasbare verbandjes.
  ps. tof je receptje van de bloemkoolbladeren, volgende week ga ik het ook proberen.
  Liefs floortje

  Geliked door 1 persoon

  1. Vlgs mij als je nog vloeit terwijl je hem al in hebt, zit hij niet goed, mogelijk geen vacuüm. Je moet echt checken of hij goed zit. Je voelt aan de onderkant van de cup of hij helemaal bol is, dus uitgeklapt. Dan zit hij goed. Verder hoeft hij er echt niet zo ver in, niet zoals een tampon iig, dan zou je hem langs de baarmoedermond duwen, en dan loopt het bloed er langs. Dan na een nacht zit hij vrij hoog. Iets meepersen en hij zakt naar beneden. Ik kan hem dan goed pakken. En anders idd een ander maatje proberen. Gelukkig zijn er bij de organicup niet zoveel maten 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: