Duurzame kledingmerken, wanneer weet je dat je iets goeds koopt?

Duurzame kledingmerkenWelke kledingmerken zijn duurzaam? En wanneer is een merk eigenlijk duurzaam?

De kledingindustrie is een zeer vervuilende industrie. Fast fashion is aan de orde van de dag en dat is niet zo best voor het milieu. Hoe kunnen we dat duurzamer maken? Dat is nog wel een ingewikkelde materie, want waar moet het merk precies aan voldoen? Je kan denken aan de sweatshops, maar dat is absoluut niet meer de enige reden om als duurzaam te worden bestempeld.

“3 grote thema’s om duurzaamheids -stempel te krijgen”

 • Als eerste de arbeidsomstandigheden & fairtrade. Sweatshops is echt een vies woord. Wil jij kleding dragen die door kinderhandjes zijn gemaakt? Ik niet. We zijn dan ook gestopt met het kopen van kleding bij Primark & Zara. Kinderarbeid is absoluut een no – go, dat mag duidelijk zijn.  Maar de arbeidsomstandigheden zijn natuurlijk net zo belangrijk. Een veilige en goede werkplek. Fairtrade is ook een belangrijk thema, wat valt onder de arbeidsomstandigheden. Je wilt graag dat de arbeiders en producent een eerlijk loon krijgen voor het werk wat ze doen.
 • Ecologisch: Hoe vervuilend is een merk? Men kijkt naar de CO2 uitstoot, en bijvoorbeeld naar dierenwelzijn. (getest op dieren, dieren verwerkt in producten) Het gebruik van groene energie in de bedrijfsvoering, is belangrijk, en daarnaast welke chemicaliën er worden gebruikt bij het produceren van kleding. Ook kijken ze naar verpakkingsmateriaal: hoe minimaliserend is het bedrijf bezig? Verpakken ze bijvoorbeeld het product in gerecycled papier? Zalando bijvoorbeeld, probeert de producten op hun website zo goed mogelijk te omschrijven, vragen klanten ook reviews te schrijven over de pasvorm van kleding, maatvoering. Je ziet dat er soms heel duidelijk bijstaat dat je beter een maat kleiner kan bestellen dan je eigen maat, vanwege de pasvorm, dit om zo min mogelijk retouren te krijgen van klanten. Dit scheelt natuurlijk weer kosten, maar het is ook een stukje milieubesparing mbt transport van de goederen.
 • Openheid van de bedrijfsvoering & keurmerken. Ben je niet open als bedrijf over hoe je precies je producten produceert en waar de grondstoffen precies vandaan komen, dan heb je een probleem. Geen openheid van zaken wordt gezien als niet duurzaam, want je hebt iets te verbergen. Waarom zou je niet trots zijn als merk dat je duurzaam bezig bent? Daarom krijg je bij geen openheid, bij meerdere websites, een dikke onvoldoende.

“Merken die duurzaam beginnen te worden”

Duurzame kledingmerken (1)Je kan als bedrijf er ook bijna niet meer omheen. Iedereen schreeuwt duurzaamheid en dat is dan ook wat de klant wil. We moeten vooruit kijken naar de toekomst, willen we een mooie planeet behouden. Er zijn een aantal merken die al heel erg goed op weg zijn om duurzaam te worden en te blijven.

Wehkamp: Fairfashion. Wehkamp timmert flink aan de weg. Ze verkopen merken als Peoples Tree (heel duurzaam!), CarlijnQ en Whkmp own. Ze verkopen zelfs kleding waarin 100% gerecycled polyester in is verwerkt. Bij Rank – A – Brand, krijgen ze het label E. (De slechtste die er is, maar daar kom ik later op terug)

Ik stipte het al eerder aan, maar Zalando is ook goed bezig denk ik. Ze beschrijven uitgebreid welke keurmerken/ labels ze hebben, die ook bij de producten staan vermeld. Ze beschrijven of een product fairtrade is, of het ecolabel heeft bijvoorbeeld of gemaakt is van Lyocell (100% biologisch afbreekbaar). Ze hebben merken als Fillipa K, Kings of Indigo, Ragwear (vegan), Nudie Jeans, Patagonia, Igi Natur, Freds World by Green en nog veel meer.

Twijfelmerken?

H & M conscious exclusive: “New in this year’s collection includes dresses made in ECONYL®, a 100 per cent regenerated fibre made from fishnets and other nylon waste, and silver accessories crafted from scrap metal such as discarded candlesticks. You will also find garments, shoes and accessories made in Tencel®, recycled polyester and organic linen. ” 

H & M lijkt ook goed bezig te zijn met hun ‘conscious exclusive lijn’ en hun ‘close the loop’, recycle initiatief. En dat is ook goed, maar het kan nog veel beter. Omdat H & M een prijsvechter is, zal het altijd meer focussen op geld en prijs van hun kleding, dan de arbeidsomstandigheden waarin een product is gemaakt. Doordat H & M voor een lage prijs kleding wil verkopen, moet er overal op de productielijn bezuinigd worden en dat gaat dus niet altijd even netjes. De naaister moet daarom soms in gevaarlijke omstandigheden werken en krijgt niet genoeg loon. Lees dit artikel, hier wordt het goed uitgelegd. Je kan op de site van FNV, nog veel meer artikelen vinden over dit onderwerp, erg interessant.

Moet ik de Zeeman, C&A, WE dan ook mijden?

De kleding die zij verkopen, zijn vaak van biologisch katoen gemaakt of met het keurmerk GOTS (Globale Organic Textile Standard). Vaak zijn dit de basics en is dit redelijk oké om te kopen, maar je weet niet in welke arbeidsomstandigheden dit is gemaakt. Keus ligt dus bij jezelf. Overigens hebben deze merken een convenant getekend om binnen 5 jaar duurzamer te zijn, en dit was in 2016. (Witte lijst met 60 merken erop) Extra informatie vind je op hun eigen websites over de wijze waarop hun merk omgaat met duurzaamheid.

Keurmerken voor kleding

Op welke keurmerken moet ik nou letten???? Hier komt een lijstje: Let op, hij is lang.

keurmerk kleding 1keurmerk 2keurmerk 3

Er staan nog meer keurmerken op MilieuCentraal,24 in totaal, en daar kun je ze uitgebreid bekijken en zien waar de keurmerken precies op worden gebruikt. Er zitten ook merk eigen keurmerken bij, zoals die van de HEMA.

Websites waar je merken kan checken op duurzaamheid, maar wel een kleine kanttekening

Er zijn verschillende websites die kledingmerken en andere merken aan allerlei vragenlijsten onderwerpen om te zien hoe duurzaam te zijn. Met name transparantie daarin is erg belangrijk. Bij Rank – A – Brand, wordt dat heel kwalijk genomen als een bedrijf niet de moeite neemt om te reageren op de vragenlijst. Daarmee krijgen ze direct het E- label. Je beeld kan daardoor wel wat gekleurd raken, want ook al is een merk goed bezig, dan kan deze website dat teniet doen. Zij leggen op hun site uit waarom ze dat precies doen. Rank – A – Brand bestaat uit vrijwilligers en checken pas een merk, als ze daar genoeg donaties voor hebben.

Check goede waar, is ook een kleding checker en laat in 3 categorieën zien wat merken doen aan sociale omstandigheden, ecologische omstandigheden en economische omstandigheden.

En als je geen of weinig budget hebt om duurdere, duurzamere kleding te kopen?

Ik geef toe, eerlijkere kleding is vaak wel wat duurder. Je weet dan in ieder geval wel dat de arbeidsomstandigheden beter zijn en minder vervuilende grondstoffen worden gebruikt, wat natuurlijk weer stukken beter is voor het milieu. Vaak is het ook een investering. Je doet langer met de kleding, je bent er zuiniger op. Je laat het repareren als het stukgaat, daardoor wordt fast fashion, slow fashion.

Andere ideeën om goedkoper aan duurzamere kleding te komen.

 • Kringloopwinkel. Natuurlijk! 2e hands is altijd beter dan nieuw kopen. Kijk wel goed naar de merken. In onze kringloopwinkel ligt er verdacht veel Primark spul.
 • Hulaloop. Je wisselt kleding per maat om, voor een abonnement (Vond ik zelf nog wel prijzig, maar je krijgt er wel echt merkkleding voor)
 • Krijg de kleertjes. Deze website maakt het mogelijk om met andere particulieren kledingpakketten te ruilen! Je kan er ook speelgoed ruilen.
 • Koop minder kleding en investeer je geld in duurzamere merken en tijdloze kleding. Het is makkelijk om een cheap shirtje te kopen (deed ik ooit ook), maar je kan dat geld ook even in je zak houden om te sparen voor een duurzame jas, of mooie jeans.
 • Wacht tot de sale. Kopen in de sale scheelt enorm veel geld. Tegenwoordig is bijna het hele jaar rond sale, dus haasten hoeft niet meer.
 • Koop via marktplaats. Je kan prachtige kleding kopen voor een prikkie!
 • En, als je het kunt, kun je zelf je kleding maken.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is Project Cece jouw ding!

Project Cece is een zoekmachine, gevuld met meer dan 100 webshops, die 1 ding gemeen hebben. Ze verkopen allemaal, eerlijke en duurzamere kleding. Je hoeft je niet meer druk te maken of je nu wel iets goeds koopt, wat Project Cece is streng. Bij elke product staat welk keurmerk het heeft gekregen, van welk merk het is enz. Het staat er allemaal keurig uitgelegd. Top!  Je vind er van alles van ondergoed tot aan black tie.

En dan nog dit, extra leesvoer, voor als je meer wilt weten over eerlijke kleding

Eerlijk Winkelen – site waar je eerlijk kan winkelen, waar per stad de winkels worden aangegeven. Heel handig.

Kan fast fashion duurzaam zijn? – Artikel uit de NRC (2016)

Hier vind je eerlijke kleding – artikel van ‘het kan wel’.

 

 

10 gedachten over “Duurzame kledingmerken, wanneer weet je dat je iets goeds koopt?”

 1. Bij duurzame kleding denk ik ook aan levensduur. Voor de kids komt ruim 90 procent bij de kringloop vandaan en verrassend zit daar vaak duurzame kleding tussen. Duurzaam hoeft niet altijd duur te zijn heb hier nog T-shirts van Scapino die wekelijks dagelijks gedragen worden en zijn ruim 20 jaar oud 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. waaauw, wat heb je hier véél werk ingestoken. Zo goed dat je alles eens overzichtelijk hebt opgenoemd 🙂 . Vroeger kocht ik ook wel eens een H&M’etje of ander goedkoop spul…maar tegenwoordig ben ik bijna van kop tot teen “gekringloopd”zal ik maar zeggen… op ondergoed en sokken na, en echt niemand die het ziet, hahah leuk! Laatst vertelde een vriendin dat ze met 5!!!zakken de Primark uitrolde…jeetje ik zag al die sukkeltjes van kindjes werken in mijn gedachten brrrr, vreselijk! Ik zou ongeveer wel een uur moeten rijden om bij die primark te raken… mijn vriendin ook trouwens, bwah, nee hoor mij niet gezien… Goeie blog, had ik al gezegd zeker 😉 liefs floor

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel! Ik vind het zo knap dat iedereen in kringloopkleding is gestoken…. waar wonen jullie allemaal?? Hier is het echt bar en boos qua kleding. Kapot, duur, en van primark. Ik heb dus eenmaal wat gekocht, een trui. Rook wat naar zolder oid, maar heb die lucht er nooit meer uitgekregen….die belandde dus in de textielcontainer. Heel jammer. Als kind en tiener droeg ik wel veel kringloop en ik heb er dan ook niets tegen, maar je moet dus maar net pareltjes vinden…..

   Like

   1. ik woon in België aan de kust(oostende)… beetje ver voor jou denk ik 😉 Nou ja, je moet hier ook wel geluk hebben hoor in de kringwinkel…regelmatig neem ik een kijkje,maar heb niks mee…soms vind ik dan wel mooie kledij, hangt er een beetje vanaf. Voor kindjes is het hier echt niks, te klein,afgewassen enz. In België hebben we een kringwinkel waar men de kledij per stuk prijst (soms echt duuuuuur) en we hebben ook een Oxfam-kledijwinkel waar de kledij per kg word gewogen, het is rond de 11euro de kilo voor “gewone” kledij, maar de merk-kledij word in de oxfam ook per stuk geprijst en soms echt zot dure prijzen hoor, men moet geluk hebben, want héééél oostende loopt er binnen, ook mensen met een goed gespekte portemonnee op zoek achter schatten 😦 om dan online door te verkopen aan dure prijzen. Daar heb ik het persoonlijk wel moeilijk mee, laat de spullen voor wie het met minder moet doen,denk ik dan, maar ja..wie ben ik hé?! liefs floor

    Geliked door 1 persoon

   2. Ja, dat is toch dan de handel he? Sommige mensen zien in alles handel en zullen dus ook altijd dit soort dingen doen. Dus bij jullie is het ook lastig shoppen…. Ik kijk ook wel eens op marktplaats, maar dan moet je ook maar net weten wat je merk is en welke maat erbij hoort. Anders koop je waarschijnlijk iets wat toch niet goed past. Ik ga binnenkort eens in de “grote” stad kijken 😉

    Like

   3. 🙂 13 kringloopwinkels hier, maar niet allen hebben goed aanbod en nette prijzen. En kleding blijft zoeken maar als je de juiste merken weet scheelt dat een hoop.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s