Programma’s over geld, duurzaamheid & consuminderen

Tv progrramma's over geld, schulden, duurzaamheidHet is altijd leuk om programma’s te kijken over geld. En dan is het het leukst om bij iemand anders in de portemonnee te kijken, terwijl er nog steeds een taboe op heerst om te delen wat je verdiend en wat je uitgeeft. Hieronder een lijst van programma’s die zeker interessant zijn om te bekijken als je meer wilt weten over schulden, armoede, wat iemand verdiend of hoe het eraan toegaat in andere landen. Alle programma’s kun je gratis terugkijken. (voor de een moet je wel wat meer moeite doen dan voor een ander ;) Kijken dus!

Vergeef me mijn schulden

Wil je meer weten over de schuldsanering en hoe dit werkt? Dan moet je zeker dit programma eens bekijken. Het gaat over mensen die voor de rechter verschijnen, die getoetst worden om toegelaten te worden tot de schuldsanering. Te bekijken via 2doc. 55 min.

De rekening van Catelijne

Mooie documentaire over Catelijne, een bijstandsmoeder uit Amsterdam. Ze heeft 5 kinderen en €30.000 euro schuld. Te bekijken via Human. 45 min.

The Wolf of Wall street

MV5BMjIxMjgxNTk0MF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjIyOTg2MDE@._V1_Een film over Jordan Belfort, een gewone jongen die heel groot werd op Wall street in de jaren ’80, maar daarbij ook (heel erg) verslaafd raakte aan drugs, “gedoe” kreeg met de fbi en belastingdienst…. Leuke film, waarschuwing: er wordt veel in gevloekt en dergelijke, niet geschikt voor kinderen. Bekijk hier de trailer op Youtube. Je kan de film kijken op Netflix, daarvoor moet je een abo hebben, maar niet getreurd, als je geen Netflix hebt, kan je een maand gratis kijken! (Niet vergeten weer op te zeggen 😉 Jordan Belfort is tegenwoordig motivational speaker.

Ons goeie geld

Erg leuk programma over wat 16 stellen verdienen, uitgeven, en daarmee een leuk kijkje geven in iemands portemonnee! Via NPO start, 8 afleveringen 27 min.

Schuldig

Wie betaalt de rekening? Een 6 delige serie over de bewoners van de Vogelbuurt, Amsterdam Noord. Velen kampen met schulden. Ditte, een van de hoofdpersonen uit deze serie, is inmiddels schuldenvrij, door o.a de nasleep van dit programma. 6 afleveringen, human.

Dubbeltje op z’n kant

downloadIedereen kent wel dit programma. Het gaat over Nederlandse stellen/ koppels, die op de een of andere manier in de schulden zijn geraakt, en de presentatoren proberen het stel dan weer wat op het rechte pad te krijgen. Soms val je van de ene in de andere verbazing. Je kan de programma’s terugkijken via Videoland. Videoland kun je 2 weken gratis bekijken. (vergeet niet op te zeggen!)

Brandpunt: Gezinnen met schulden

1 op de 5 gezinnen kampt met schulden. Kinderen van mensen die schulden hebben, hebben 4 x zo een grote kans om ook in de schulden te raken. In dit programma van brandpunt (18 min) komt o.a. Jeroen aan het woord, ook in de schulden. Hij had liever geleerd hoe hij met geld om moest gaan. Terugkijken via NPO start of TvBlik.

Lees ook: Netflix series, films en docu’s die je gezien moet hebben

Schuldenaars

Soms moet je naar de rechter als je schulden hebt. Interessant om te zien hoe het kwam dat mensen uiteindelijk bij de rechter belanden. En dan uiteindelijk failliet worden verklaard…. 56 minuten, terugkijken via NPO start.

Living on one dollar

download (1)Deze docu stond altijd op Netflix, maar nu niet meer. Ik heb hem online gevonden via docur.co. Hij duurt 57 minuten. Het gaat over 4 jongens die afreizen naar Guatemala en daar leven van 1 dollar perdag, het salaris van de gemiddelde inwoner. Je ziet ze zienderogen afvallen, ze moeten namelijk ook nog eens keihard werken voor het geld. Erg interessant!

Ruilen: van konijn tot fortuin

Geld is uiteindelijk ook maar gewoon een ruilmiddel, maar als je het nou met spullen doet? En uiteindelijk dan eindigt met een fortuin? Zou het lukken?? Van ruilen komt huilen? Terugkijken via NPO start, 57 min

 Stand van Nederland

Economisch onderzoeksprogramma dat de vinger legt aan de pols van de economie. In de Stand van Nederland gaan we op zoek naar de verhalen achter de economische cijfers. Elke week zien we hoe Nederland er economisch voor staat en wie of wat daar invloed op hebben. Dit programma heb ik nog niet gezien, staat op het lijstje om te gaan kijken. Je kan je lol op als je nog niets hebt gezien, het zijn veel afleveringen 🙂 per aflevering ongeveer 20 min.

 Arm in Nederland?? Eigen schuld!

“Armoede is een gevolg van foute keuzes”of “armoede bestaat niet”. Dennis van de Geest gaat met deelnemers aan de slag om aan den lijve te ondervinden of armoede bestaat en hoe armoede voelt. 4 verschillende afleveringen, NPO start. Per aflevering 45 minuten.

Rijk!

Geld maakt gelukkig en hoe wordt je rijk? Jan Versteegh gaat op zoek!

Wat verdien je?

4869.w3000.0.5bff760Astrid Joosten presenteerde dit interessante programma. Volgens een interview met haar was het heel erg moeilijk om mensen te vinden die op televisie wilden vertellen wat zij verdienen. Het taboe heerst nog steeds enorm. Toch werden er nog 4 afleveringen uitgeperst 😉 Erg leuk om te zien.

Monitor – de hoge prijs van schulden

Aflevering van de Monitor, over de hoge prijs van schulden. Zoals zo vaak met schulden, van de regen in de drup, zelf kom je er haast niet meer uit en dan wordt je afhankelijk van anderen, o.a. de gemeente. Daar gaat deze aflevering over.

Monitor – Steeds meer jongeren hebben grote schulden.

Nog een aflevering van de monitor, maar nu over jongeren met schulden. Hoe komt dit?

de Prijsvechter

prijsvechter-3-1050x1574Marijn en Roland onderzoeken hoe het kan dat de Action bijvoorbeeld spullen tegen zo’n lage prijs kunnen verkopen? En hoe komt dat dan? En vooral, wat is het gevolg? Gaat dus ook een beetje over duurzaamheid en consuminderen, iets wat hand in hand gaat met geld. Volgens mij heeft Marijn ook een programma gemaakt over spullen en minimaliseren, was ook erg interessant. Dit programma kun je terugkijken via 3 doc, 3 afleveringen. 40 min per aflevering.

Kasboekje van Nederland.

Vond ik erg leuk om te kijken! Het gaat over de geschiedenis van het huishoudboekje in Nederland. Houd je van geschiedenis, dan vind je dit ook zeker leuk om te kijken! NPO start 6 afleveringen, 30 min.

Steenrijk, straatarm.

Interessant programma, 2 gezinnen ruilen van leven in dit programma. De een steenrijk, de ander straatarm. Wat er dan gebeurt…. terugkijken via sbs6, afleveringen duren 40 min.

Effe geen cent te makken, de Roelvinkjes in de bijstand.

Dit is volgens mij de derde keer dat een BN’er vrijwillig de bijstand ingaat voor een maand. Dit is natuurlijk niet echt informatief, maar meer vermaak. Toch leuk om te zien, vind ik dan. De Frogers, die waren nog het meest serieus volgens mij, en deze afleveringen kun je via youtube terugkijken.  De roelvinkjes kun je ook terugkijken, maar dan alleen de laatste uitgezonden aflevering.

Sta me bij

Was erg interessant om te zien hoe de sociale dienst (zutphen) omgaat met mensen die niet rond kunnen komen. De een zeer meelevend en de ander nogal streng. Zeker de moeite waard om te bekijken! NPO start, 55 min.

Dit was mijn lijst! Hebben jullie nog programma’s die ik echt zou moeten zien??

10 gedachten over “Programma’s over geld, duurzaamheid & consuminderen”

 1. Op BBC is er Eat well for less. Zeer leuk programma waarin iedere week een gezin de uitdaging aangaat om voor minder geld lekker en gezond te eten. Zonder betutteling, met heerlijke recepten en vaak met een verrassend resultaat hoeveel ze kunnen besparen op hun huishoudgeld.
  Ook op youtube te vinden

  Liked by 1 persoon

 2. Heb ze bijna allemaal gezien…(hoezo verslaafd aan zulke programma’s). Schuldig en prijsvechter vond ik er echt wel uitspringen! Het is ook gewoon zo… Ik heb nog een aantal niet bekeken, dus die ga ik zeker binnenkort even rustig bekijken. Dank voor de tip.

  Liked by 1 persoon

 3. Nou mooi zeg, raden ze een film over een ‘Grote jongen die het helemaal gemaakt hebt.
  Maar niet geschikt voor kinderen en er wordt veel in gevloekt!!!!
  Dus helemaal niet aanraden om te kijken zowel kinderen als volwassenen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s