Plasticvrij winkelen, een uitdaging 2

plasticvrij winkelen deel 2De eerste week zit erop! Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Het was niet makkelijk, maar we hebben wel vooruitgang geboekt!

De kosten

Allereerst; Wat gaven we uit aan de boodschappen? Schrik niet, het was best wel veel. Ondanks dat we nog van alles in huis hadden, was het totaalbedrag €106,94.  Dat is dus een week eten, luiers, flesvoeding, kattenbakvulling, maar ook droog kattenvoer, wat ik 1 keer in het half jaar zo’n beetje koop. Ook hebben we een keer gesmokkeld, vanwege tijdsgebrek hebben we een avondje patat gedaan, alles zat in papier, dus ook daar geen plastic verbruikt. Als ik dit zo typ, denk ik, best netjes. Normaal geef ik ook €80 a €90,- uit aan boodschappen. Ik koop ook veel in de aanbieding zoals toiletpapier en koffie. Dat tikt natuurlijk ook aan.

Wat ging er allemaal goed?

Kaas kopen

Achteraf bleek ik voor 2 weken kaas te hebben gekocht, kosten €9,80. Ik ging daarvoor naar de markt, en enigszins zenuwachtig vroeg ik of hij het in een bakje wilde doen voor mij.

Dat was geen enkel probleem! Hij vertelde dat hij een klant had die het altijd in een RVS bakje wilde hebben. Ik gaf aan dat ik nog niet radicaal van de plastic af was gestapt en toch ook gewoon mijn spullen wilde gebruiken, gaf hij nog wel de tip om iets in het bakje te leggen, vanwege evt vocht/ bederf. Ik deed er thuis een bakpapiertje omheen en het gaat prima sindsdien. Kaas, check!√

Melk

Vlak na het publiceren van mijn vorige blog over plasticvrij winkelen, kreeg ik bericht van iemand die trouw leest (mag ik wel zo zeggen toch? :)) Ik noem haar naam verder niet, weet niet of ze dat wil, maar ze was ontzettend behulpzaam! Nog erg bedankt daarvoor! Ik woon in het oosten van het land en ze stuurde me allerlei adressen toe en websites van organisaties die biologisch kunnen leveren, veelal zonder verpakking, en ook nog betaalbaar. De melk was wel een ding, vonden wij, want die verpakking zorgt bij ons voor een hoop afval. De yoghurt, de melk, chocomelk(af en toe), dat moet toch ook anders kunnen?

We gingen, met dank aan de mail van …, op pad naar een dorp, 20 minuten verderop, om melk te halen. We gingen als een soort gezinsuitje erheen, spannend vonden we het!

Rauwe melk halen bij de boer in je buurt!
Dit is hem dan; de blokhut waar de melktapper staat.
Rauwe melk halen bij de boer in je buurt!
En daar is de melk! 🙂

Op de foto, achter de fles melk, lijkt het heel vies, maar dat is condens van het reinigen. Na elk litertje melk wat eruit komt, gaat hij uit zichzelf reinigen. Ik was echt blij verrast met hoe het er allemaal uitzag. Het kost dus maar €1,- per liter. De smaak? Het was ontzettend lekker, lekkerder dan ik had gedacht! We besloten dat we in ieder geval 1 keer per week melk zouden gaan halen. 4 liter moet wel even voldoende zijn. Vaker is niet rendabel, ik ben 3 kwartier met de auto (diesel!) kwijt om even melk te gaan halen, maar toch, geen verpakkingen!  Melk, check! √ (overigens verkopen ze ook eieren voor een leuke prijs, dus dat is ook mooi meegenomen!)

Brood

Tot op heden bakken we het dus zelf! Het is niet veel werk, maar je moet er dus wel even aan denken. Deden we eerder 2 dagen met 1 brood van de winkel, moeten we nu bijna dagelijks een broodje bakken, omdat deze broden veel kleiner zijn. We bakken het brood in de broodmachine, en daar kan 1 brood tegelijk in. We hebben ook gekeken naar broodbeleg in glas, en we kochten daarop wat verschillende smeersels,zoals jam, die toevallig op was en een kikkererwten/ citroen smeerseltje, verder kocht ik nog sandwich spread. Ik heb ook gekeken naar appelstroop in glas, maar dat lijkt niet te bestaan. Hagelslag kocht ik ook, zoons favoriet.  Pindakaas was ook op, en maakten we zelf. Brood, check! √

Zakdoeken

Allemaal ziek waren we. De zakdoeken vlogen erdoor. Ik koop altijd zo’n familiepak, en dat zit in 3 lagen plastic. Ik was dus in de winkel om nieuwe te kopen en vond gelukkig ook zakdoeken met verpakking wat bij het oud papier mag, dus missie wat betreft de zakdoeken, geslaagd. Ik weet dat we stoffen zakdoeken kunnen gebruiken, maar dat vinden we niet hygiënisch, bovendien is mijn zoon al vaak verkouden en de tissues kunnen in de compostbak. plastic vrij winkelen bespaarfreak deel 2

So far so good!

Maar dan boter. Boter is gewoon niet op een andere manier te krijgen dan in een kuipje. Zelf maken staat nog op het lijstje, maar daar was ik nog niet aan toegekomen. We kochten roomboter in een papiertje. Het papiertje moet bij het restafval en is zo weinig, het is nog altijd minder dan de plastic kuipjes en honderd keer lekkerder (maar ook 2x zo duur!) Zelf maken staat nog absoluut op het lijstje en blog ik later nog over.

Yoghurt vond ik in glas! De yoghurt van Pur Natur is zoooo lekker, maar zooooo duur. Kocht ik voorheen een liter, voor pak ‘em beet, 80 cent. Kost het nu voor 500gram, €2,- als ik me niet vergis. Zo’n potje doen we na 1 maaltijd 1 keer mee, dus als we dat iedere avond doen, kost het alleen aan yoghurt, €14,- tegenover €1,60 (2 pakken yoghurt) per week. De toetjes zijn nu dus een stuk kleiner geworden.

Koekjes maakte ik ook zelf. Jammer dat mijn dochter ze echt niks vond. Ik heb een week lang geprobeerd haar mijn overheerlijke koekjes te voeren, maar ze moest er niets van hebben. Ze waren echt wel lekker, want mijn zoon vond ze prima! Ik ook trouwens. Omdat we allemaal wat ziek waren, had ik geen puf om weer wat te bakken, dus heb ik na een week biscuitjes gekocht in plastic, dochter was weer blij. Ik ga nog wel proberen wat andere koekjes te bakken, maar eerst maar weer eens beter worden.

Lees ook: Milieu en Duurzaam pagina op Pinterest

Wat ging er minder?

De aardappelen. We hadden gekeken naar online aardappelen kopen, maar omdat wij op het platteland wonen, wilde ik perse hier in de buurt iets vinden. En dat vond ik! Biologische aardappelen rechtstreeks van de boer. Jammer dat de boer het al verpakt had in plastic 😦 Dat ging dus niet door. Dan maar naar de groenteman. De groenteman wilde met liefde een plastic zak voor me lostrekk’n (dat is Twents voor openmaken)…… Nou, dat gaat het doel een beetje voorbij? Wel leuk bedacht 😉 Hij gaf aan dat zijn broer, de aardappelteler, zelf ook geen aardappelen meer had door de droge zomer. Mijn zoektocht zou volgens hem moeilijk worden. Verder kwamen de aardappelen nooit los in een krat, maar altijd verpakt, omdat de klant dat wil. (Deze klant wil dat dus niet) Dus dat spoor liep ook dood. Uit ‘noodzaak’ kocht ik zoete aardappelen, die ook prima te eten waren, maar wel erg duur als je bedenkt dat 1 flinke zoete aardappel €1,50 kost en dat voor 1 maaltijd.

Inmiddels slinkt mijn voorraad bonen in blik, kikkererwten in blik, tomatenpuree, tomatenblokjes en tomatensaus (ik vond al wel tomatensaus basis in glas, veel duurder dan voor een mini pakje) en begin ik toch wel nerveus te worden. We eten ook geen vlees en we willen wel bonen kunnen eten. Er komen maar zeer weinig bonensoorten in glas. Ben toch bang dat ik wel blik ga kopen, als ik niet iets online kan vinden. Naar de kosten moet ook gekeken worden. Geld groeit me niet op de rug, ook niet voor idealen.

Duidelijk is wel dat het plasticvrij willen kopen, belachelijk veel duurder is dan je spullen in plastic aanschaffen. Hoe? Waarom????

Nouja, vol goede moed verder:

Weekmenu week 2:

 • donderdag: zoete aardappel met bietjes+ appel
 • vrijdag: pannenkoeken met stroop
 • zaterdag: zelfgemaakte minestronesoep met brood
 • zondag: zelfgemaakte wraps+ groenten+ zelfgemaakte hummus + kruidenmelange (wat ik nog had)
 • maandag: pizza uit de vriezer
 • dinsdag: zoete aardappel met doperwten + vissticks (hadden we nog)
 • woensdag: zelfgemaakte lasagne (bladen hebben we nog, anders hadden we dat ook zelfgemaakt (pasta machine) of we maken het van courgette)
 • donderdag: macaroni (saus maken we van spullen die we nog hebben.

Ik heb de boodschappen voor deze 2e week al gedaan en ik ben een stuk minder kwijt dan vorige week, kan ik al zeggen, ondanks dat ik weer flink koffie in de aanbieding heb gekocht (sorry, maar de koffie koop ik gewoon in een megavervuilende verpakking, ik drink nou eenmaal liters koffie) Daarnaast merk ik dat ik echt veel tijd kwijt ben met boodschappen doen, maar dat is niet erg. Op een gegeven moment worden we er vanzelf handiger in.

Hebben jullie nog tips en truuks? Wat kan beter denken jullie?

Lees ook: Duurzame kledingmerken, wanneer weet je dat je iets goeds koopt?

Lees hier deel 1 terug over plastic vrij winkelen, en hier deel 3!

 

 

 

24 gedachten over “Plasticvrij winkelen, een uitdaging 2”

 1. Appelstroop is bij AH wel te koop in glazen potjes. Qua broodbeleg kun je veel zelf maken van peulvruchten (al zitten die vaak in plastic als je ze zelf wilt koken), van restjes warm eten. Vanwege glutenintolerantie in mijn gezin moet ik best veel dingen in plastic kopen ivm besmetting. Het ‘gewone’ brood bakte ik vroeger zelf, maar vanwege glutenintolerantie word ik daar ziek van vanwege inademen.
  Wat betreft het milieu, wij eten zelden zuivel omdat we er niet tegen kunnen. Is wel milieuvriendelijk. Helemaal als ik zelf kokosmelk oid maak. Het kokosmeel zit dan wel in plastic. Qua verpakking stelt het niks meer voor aangezien je enorm veel liters melk kunt maken van een zakje kokosmeel.
  Ook denk ik dat aardappelen die verbouwd zijn in Nederland beter zijn voor het milieu dan in schepen (varen op heel veel olie) vervoerde zoete aardappel. En als je bij een boer een zak koopt van tien kilo of nog meer dan heb je in verhouding ook weinig plastic.
  Maak het jezelf niet te moeilijk. Beter inconsequent goed dan consequent verkeerd. Je moet het tenslotte wel kunnen betalen en het moet verkrijgbaar zijn.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik heb weleens gelezen dat je roomboter kunt mengen met water. Werd gedaan in de oorlog en in de crisisjaren. Is vast wat over te vinden online. Scheelt je geld en is beter smeerbaar. Wel korter houdbaar. Vroeger deed ik dit mengen met olijfolie en dat is gelukkig vaak in glas te koop.

   Liked by 1 persoon

  2. Je hebt helemaal gelijk hoor. Het moet gaan om het milieu en niet alleen om de verpakking. Binnenkort schrijf ik inderdaad over de aardappelen, wat dat betreft loopt het blog ongeveer 2 weken achter, zo kan ik meer tijd steken in het schrijven en onderzoeken van dingen. Ik kan je dus iig zeggen dat we ook bezig zijn met het milieuaspect van bepaalde producten.
   De appelstroop heb ik inderdaad wel eens in glas gekocht, maar kon het nu niet vinden? Zal volgende week nog eens kijken. Heb net gister boodschappen gedaan.
   Voor jou ook lastig dat je met zoveel dingen rekening moet houden? Je went eraan waarschijnlijk en leert ermee omgaan.

   Like

   1. Misschien is die appelstroop weer uit het assortiment? Er verandert veel in de winkel.
    Het went idd om met voeding rekening te houden, maar het blijft lastig en soms frustrerend. Zoals wanneer een product dat me goed bevalt uit het assortiment gaat of dat receptuur is aangepast en ik het niet meer kan eten. Zoals bij een voordeelsuper waar ik voorheen maiscrackers voor een euro kon kopen en toen moest overschakelen naar veel duurdere. En het stomme is dat officiele glutenvrije producten ook niet altijd goed gaan zelfs al lijkt het qua ingredienten wel te kunnen. Of dat er hulpstoffen in een product zitten en die hoeven dan weer niet op de ingredientenlijst te staan. Ook daar ben ik weleens ziek van geworden.
    Ik probeer milieuvriendelijk te kopen, maar het lukt me niet altijd vanwege de intoleranties en vanwege mijn weinige energie. Maar goed, vliegreizen doe ik ook niet en dat scheelt alweer heel veel.
    Ik merk wel dat ik soms wat dwars word nu de overheid ‘het milieu’ gebruikt als dekmiddel voor extra belastingen. En dan ondertussen wel een nieuw, groot vliegveld in Lelystad wil. Slecht voor het milieu en ook voor veel mensen die in de herrie gaan zitten.

    Liked by 1 persoon

   2. Jep. Keuzes keuzes. Maar de bal ligt bij de overheid. Er zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de co2 uitstoot. Het enige wat wij proberen is te laten zien dat het kan, en een voorbeeld te zijn. Want als iedereen denkt dat het toch niets uitmaakt, verandert er nooit wat. Jullie zijn top bezig!

    Like

 2. Ik koop mijn appelstroop in glas bij ah net als VeggieMo. Is dan ook meteen 100% appel. Ook bonen in glazen pot, oa bruin en kidney. En gedroogde bruine bonen zijn er van hak in karton. Maar de productie van papier/karton is geloof ik ook niet zo best.
  Wij kopen ook de melk bij de boer. Heeft geen tap, ze moeten het voor ons uit de tank halen. Maar wij betalen slechts 80 ct per liter biologische melk. Ik vind persoonlijk zo’n eind met de auto als je nu doet voor melk wel veel en niet helemaal passend bij je milieu overwegingen. Is er geen boer dichterbij die je gewoon eens kunt aanspreken? Zo hebben wij het ook gedaan. O, en yoghurt kun je hartstikke lekker zelf maken van je melk van de boer als je wilt!

  Liked by 1 persoon

  1. Je verklapt net mijn hele blog van volgende week 😉 Ja dat van de melk vonden wij ook, volgende week kun je lezen hoe dat ons is vergaan en de yoghurt precies wat jij schrijft 😉 en dankjewel! Het is ook niet makkelijk, maar we doen ons best!

   Like

   1. Wij kennen eigenlijk maar 1 andere familie die zo bezig is met duurzaamheid, maar dan op een andere manier, namelijk in en rondom het huis. Is familie 😉 Ze komen in de krant en op Tv. Misschien blog ik er nog wel eens over. Ik weet eigenlijk niet goed hoe ze dat doen met boodschappen. Ik zal ze eens vragen! Misschien als ze meeleest wil ze ook wel reageren?

    Like

 3. Wat fijn dat de kaasboer het zelf meenemen van bakjes gewend is. Steeds meer mensen doen dat, maar ook fijn om te horen dat de kaasboer dat dus ook al regelmatig meemaakt.Ik maak regelmatig humus , ik vind dat lekker als broodbeleg. Ik gebruik kikkererwten die ik zelf kook. Gewoon steeds veel tegelijk en dan in porties in de vriezer.Ik koop ze in papieren zak! In bulk van 5 kilo(komt wel op) Bij de biologischetoko. Die hebben meer peulvruchten in bulk en papier.
  Voor de kaas kan ik je een bijenwasdoek aanbevelen. Google die maar eens. Het is een herbruikbare vorm van bewaren waar je anders plastic voor zou gebruiken.

  Je zou wat de melk betreft nog op zoek kunnen gaan naar iemand die ook daar melk haalt en om en om kunnen rijden voor de wekelijkse melk. Samendoen dus. Werkt ook met grote bestellingen als je bv 25 kilo meel teveel in één keer vindt. Hang wat briefjes op, vraag het de melkboer(in) Bouw een netwerkje op van mensen die ook uit de buurt/bio/plasticvrij willen eten. Als er in je buurt erg weinig is, zou je zelfs een boodschappendienst op kunnen zetten.

  Boter koop ik hier bij de boer, de lekkerste boter die er is. Die bewaar ik in een franse botervloot. Dat is een uniek ding, keramiek, ene deel vullen met water, in het andere deel de boter, en in elkaar opbergen. Het water en de keramiek houden de boter koel en smeerbaar buiten de koelkast. Ik heb een beschrijving gevonden. Het is best zoeken maar ik zag wel dat Etsy ze in elk geval verkoopt. https://www.bruzz.be/culinair-ontdekt-botervloot-2011-10-27

  Sneu dat je dochter de koekjes niet lekker vindt. Jammer ook, maar als er niks anders is, dan gaat ze vanzelf om. En er is ook niks mis met eens in de week gekochte koekjes en de rest van de week huisgemaakte. Het is maar waar je ze aan laat wennen. Hier had ik zelden koekjes, als we wat wilden moest het gemaakt worden. Vonden de kinderen eerst vervelend, daarna leuk, en nu als volwassenen zijn ze blij dat ze zoveel leerden bakken. Dat maken gaat trouwens enorm snel als het de gewoonte is, “ik heb zin in koek” kwartiertje in de keuken, half uurtje later is er koek.

  Qua duurder uit zijn, dat is tijdelijk. Elke omschakeling kost geld, zelfs als iemand die plasticvrij is omschakelt naar mét plastic 🙂 Je moet de weg nog vinden, de truuks nog leren kennen, de juiste materialen nog aanschaffen. Maar daarna ben je net zo duur of goedkoper uit, echt.

  Iemand die ook omschakelde naar afvalvrij leven heeft er een grappig en nuttig boek over geschreven, Colin Beavan-No impact man. Naast het boek is er ook een film van(die heb ik niet gezien) Op momenten dat het me soms even te lastig wordt, pak ik dat boek er altijd bij. Al is het alleen maar om te beseffen dat ik echt niet de enige op aarde ben die zoveel tijd en energie steekt in het goed willen leven op deze aarde, zodat er nog aarde over is later…

  Liked by 1 persoon

  1. Oh Greet, alweer zoveel goede tips! Ik kan je haast niet bijhouden, haha. Ik ga morgen naar een nieuwe melkboer en ik begreep dat die ook andere spullen verkoopt, dus moet ff kijken of ze ook boter hebben, dat zou wel heel fijn zijn. Ik had een keramiek botervloot, maar die is kapot gevallen, nu dus een kunststoffen versie in huis. De kikkererwten ben ik nog aan het zoeken, maar ik vind het heel veel tijd kosten het koken van alles zeg maar, dus zoek nog even door, maar de biologische toko staat op mijn lijstje. Ach en de koekjes…. ik ben niet beledigd, er moet gewoon wat meer smaak aan denk ik. Het smaakte echt naar bijna niets. Prima voor bij de thee. Het boek ga ik zoeken in de bieb en de bijenwasdoek staat nog op mijn lijstje om zelf te gaan maken! Vind ik leuk 🙂 Dank weer Greet!! 🙂

   Like

 4. Zie ik net een reportage op Telegraaf over zakken van Hak. Dus groente in zakken voor de bevolking tussen de 20 en 35. Daar begrijp ik dan dus even helemaal niks van. Deze groep schijnt dit product veel te kopen en het verkoopt beter dan pot. Dan denk ik toch dat dit een heel slechte ontwikkeling is. Ben benieuwd waar die zakken van gemaakt zijn, maar dikke kans dat dat aluminium en plastic is. Dat is al niet en fijn en het komt bij het restafval. Soms begrijp ik het ff niet meer.

  Liked by 1 persoon

 5. Het is alsof ik over me zelf lees!! Ik ben ook sinds een tijdje bezig om plasticvrij boodschappen te doen,sinds er een container bijgekomen is voor het plastic schrik ik elke maand weer hoeveel plastic wij gebruiken met ons gezin, maar lang niet alles lukt nog
  Groenten en aardappels koop ik bij de boer of op de markt en heb dan mijn eigen tassen en papieren zakjes mee.
  Nootjes koop ik ook op de markt en dan neem ik mijn eigen glazen pot mee- was eerst ook wel een beetje eng hoor, we wonen in een dorp- maar het went.
  Ben nu sinds twee koekjes en cake aan het bakken en hier lusten ze het wel, dus moet echt in de gaten houden of er nog wel “genoeg “is.

  Hier bij ons in de Jumbo kun je gewoon melk in een glazen fles kopen van Cam ..pina, en ook boerenzuivel in glazen flessen.
  En bij Jumbo mag je altijd aangeven of ze iets willen bestellen wat je mist toch?

  Ik wil hier ook graag naar toe maar dan moet ik eerst weer overschakelen van biologisch(zit toch negen van de 10x in plastic) naar gewoon en dat zit er nog niet in 😉

  Ik begreep dat je in Twente woont, nog dicht bij de grens?
  Wij hier wel en ik kom er dan ook vaak, ik vind dat er in Duitsland veel meer te vinden is.
  Nu het word nogal een verhaal en het gaat van hak op de tak dus stop ik eerst maar eens weer.

  Groetjes, Rita

  Liked by 1 persoon

  1. Goedemorgen Rita,
   Wat leuk! Nog iemand uit Twente! We wonen dichter bij Salland dan bij de grens met Duitsland, Enschede is een half uur rijden. Maar niet onoverkomelijk natuurlijk. De melk van Campina zochten wij ook, maar is in dit dorp niet te vinden. Niet bij AH niet bij Jumbo en ook niet bij Coop. We kopen de melk bij een boer, hoop dat ik vanmiddag eentje vind die wat dichter bij is.
   De strijd met het plastic is een zware, alles zit in plastic verpakt, zelfs tofu, als je liever geen vlees meer eet bijvoorbeeld. De aardappelen heb ik lokaal gekocht, wel in plastic. Daar blog ik over een paar weken over, dan leg ik wat meer uit over de aardappelen.
   Ik vind als je er bewust mee bezig bent en echt al een aantal dingen hebt veranderd, dat je supergoed bezig bent! Zo heb ik al heel lang geen maandverband meer en sinds kort een menstruatiecup, wasbare wattenschijfjes, geen extra verzorgingsproducten, geen shampoo flessen meer, minder kopen, minder agressieve schoonmaakmiddelen, geen broodzakken, geen plastic tasjes, geen plastic waterflesjes etc etc. De luiers zijn helaas niet geluk jammer genoeg, maar we hebben het geprobeerd! Alle kleine beetjes helpen, hopelijk wordt de overheid binnenkort ook wakker!
   Heel veel succes en ik lees graag jouw ‘strijd met het plastic’ook terug! Groetjes, K.

   Like

 6. Inmiddels is duidelijk dat rietjes, wegwerpborden en bestek verboden worden in de EU, zo goed!
  Hopelijk breidt dat zich steeds wat verder uit.
  Leuk om te lezen dat je zo je best doet en soms toch voor gemak kiest. Je bent daar heel eerlijk in, mooi!
  Ik ben me ook steeds iets bewuster.

  Wat gebruik jij of je gezin ipv shampoo?

  Groetjes Manon.

  Liked by 2 people

  1. Dank voor je lieve woorden! k gebruik een zelfgemaakte shampoobar. Het artikel wat ik hierover schreef, staat rechts in de kolom op deze website. Ik zit nu op mobiel dus ik kan even zo snel geen linkje plakken. Vind je zelf maken helemaal niks, kun je ook bij lush shampoobars kopen.
   Voor mn lijf gebruik ik een ouderwets blok zeep, maar dit vind ik niet altijd even fijn, droogt voor mijn gevoel behoorlijk uit en gebruik daarom soms douchegel. Zit wel in plastic verpakking helaas. Kids gebruiken babyolie of amandelolie

   Like

   1. Dan ga ik je stukje over de zelfgemaakte shampoobar eens opzoeken.
    Lush zit hier niet in de buurt en is zo vreselijk duur.
    Ik heb al wel andere alternatieven voorbij zien komen qua (web-)winkels. Maar ik weet niet goed welke ik moet kiezen.
    Mijn lijf wassen met zeep ben ik ook niet zo’n fan van… Al is de ene zeep de andere niet en ook die kun je zelf maken?

    Liked by 1 persoon

 7. Aardappelen zonder verpakking zijn te koop bij zorgboerderij de dennenkamp Haaksbergen. Daar kun je ook yoghurt in glazen flessen kopen(statiegeld flessen), en verschillende groente en fruit en walnoten kopen zonder verpakking

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s