Budget recept: Goedkoop koekjes bakken!

Maak je eigen biscuitjes

Omdat we nu meer bezig zijn met het zelf maken van etenswaren, horen de koekjes er ook bij. Ik maakte deze koekjes in een handomdraai. Ze waren voor mijn dochter (baby) dus ze waren zo simpel mogelijk, zonder gekke smaken. Je kan zelf uiteraard smaken toevoegen als je wilt, zoals vanille, cacao, kaneel etc.

Het recept is afgeleid van dit recept. Voor mij hoeven al die extra smaken niet, dus die heb ik weggelaten. Zout liet ik ook weg, in verband met mijn dochter. Verder heb ik veel meer bloem gebruikt om het deeg droger te maken, bij mij was het deeg heel nat en werd 1 grote bende. Het kwam gelukkig wel goed, dus zorg in ieder geval voor dat je de bloem in de buurt hebt staan 😉

Waar smaakt het naar? Nou niet naar heel veel, maar je moet ze dus dan ook dippen in je thee 😉

Voor ongeveer 20 koekjes.

Benodigdheden

  • 100 gram margarine
  • 100 gram witte bloem + extra bij het kneden en rollen van het deeg.
  • 100 gram maizena
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder.
  • evt vocht, mocht het deeg te droog worden.

Lees ook: Superleuke traktatie!! Drollenkoekjes

Doen!

  • Klop 1 ei los in kommetje
  • Zeef de bloem boven een bord waar je de boter al in stukjes in hebt gelegd. Meng dit samen/ kneed het.
  • Meng de poedersuiker, bakpoeder en de maizena er ook doorheen.
  • Voeg dan het ei toe. Tip: Doe dit met een vork. Zorg dat het allemaal goed door elkaar gekneed wordt.
  • Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg goed tot het een mooi stevig deeg is. Het wordt een soepel deeg en niet al te stug.
  • Rol een deel van het deeg tot een dikte van 3 mm.
  • Neem met een glas rondjes uit het deeg.
  • Wat er overblijft kun je weer kneden en opnieuw uitrollen, rondjes uitnemen en zo ga je door tot het deeg op is.
  • Leg een bakpapier op je ovenplaat.
  • Leg daar de rondjes op en prik met een vork gaatjes in je koekjes.
  • De koekjes moeten in de oven op 180 graden voor ongeveer 10 minuten.
  • Kijk na 8 minuten even naar je koekjes. Ze mogen namelijk niet bruin worden. Controleer ze dus. Zien ze nog wel erg bleek? Kunnen ze er nog rustig eventjes in. Beginnen ze bruin te worden, moeten ze uit de oven. Laat ze rustig afkoelen.

Bewaren in een luchtdichte trommel.

Veel dip – in – de – thee -plezier!

Zoek je nog meer inspirerende recepten? Kijk dan eens op mijn pagina ‘budget recepten’.

 

Advertenties

7 gedachten over “Budget recept: Goedkoop koekjes bakken!”

  1. Bijzonder recept voor kaakjes, dat recept met ei. Je weet dat je poedersuiker makkelijk zelf kan maken he…gewoon suiker in een koffiemolen malen. Ik heb laatst nog een klein koffiemolentje gezien bij Lidl, voor een tientje. Ik gebruik hem nooit voor koffie, wel voor malen van lijnzaad(voor crackers) en kruiden, en suiker dus.
    Naast afwisselen met kruiden voor een andere smaak, kan je ook afwisselen met soorten meel. Havermeel, speltmeel, tarwemeel zijn hier melen die ik voor koekjes gebruik(maar ik gebruik dan ook weinig wit meel, eigenlijk alleen als ik iets uitprobeer).
    Als je geen zin (of tijd) in gepruts met ronde vormen hebt, ik doe het deeg op de ovenplaat, als het gaar is haal ik die uit de oven en dan snijd ik terwijl het nog op de plaat ligt vierkantjes/rechthoeken. Dat moet als het nog warm is, later lukt dat niet meer.
    Goed dat je zuinig met zout wilt doen, misschien is LoSalt of Jozo Probewust een oplossing. Dat staat gewoon in de winkels bij het zout, maar bevat 70% minder schadelijk natrium. Verder is het gewoon te gebruiken als zout. In kook en bak recepten heeft zout vaak een specifieke werking, je kan het niet altijd weglaten.
    Ik gebruik of roomboter, of wajang margarine in baksels. Wajang margarine is zoutarm, plantaardig, en lactosevrij. Wajang vind ik voor kaakjes prima, en door de plantaardige boter is het koekje ook te eten voor een vegetariër, of iemand die lactosevrij moet eten(mijn koekjes dan, daar zit nl geen ei in)

    Genoeg tips weer. Het zijn slechts tips he, mijn ervaringen enzo, pluk er gewoon uit wat je aanstaat.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s