Plastic vrij winkelen, een uitdaging 3

Plasticvrij boodschappen doen deel 3

Vorige week was de tweede week dat we verpakkingsvrij boodschappen deden. Het wordt steeds leuker!

De kosten

Allereerst de kosten; hoeveel waren we deze week kwijt? Genoeg, we waren €104,20 kwijt. Ik had gehoopt dat het minder zou zijn, maar dat viel best wel tegen. Uiteraard kochten we wel weer het een en ander voor de voorraad.

wat ging er allemaal goed?

Melk & eieren

We  gingen weer op pad, 20 minuten rijden om verderop melk te halen. 4 liter namen we dit keer mee en ik had glas over van andere dranken die we hadden gekocht, zo hoeven we ook geen nieuwe flessen te kopen! Dubbel goed bezig dus. Ook kochten we eieren daar, ik nam daarvoor mijn eigen eierdoosje mee en ik kan je zeggen, ze waren heerlijk! De kosten daarvoor waren €6,80 (4 liter melk en 6 eitjes). Op de terugweg gingen we langs mijn moeder en zij zei: “Maar eigenlijk is het toch van de zotte, dat je 20 minuten moet rijden voor melk??”En ze heeft wel echt een punt, want, we wonen op het platteland, omgeven door boeren! Waarom kan ik niet dichter bij huis melk halen???

We trokken de stoute schoenen aan en ik zette een bericht op Facebook. “#dtv, zijn er boeren in de omgeving van…. die hun waren aan particulieren willen verkopen?? We zijn vooral op zoek naar melk.” Ik plaatste het bericht op een lokale Facebookgroep, waar geloof ik een paar duizend mensen lid van zijn, en jahoor, we kregen al snel bericht!

Eerst kreeg ik bericht van iemand die wist waar goed vlees werd verkocht. Dat is heel erg leuk, maar we eten bijna geen vlees. Mogelijk rijd ik er wel een keer langs om eens te informeren. Soms is een stukje bij de aardappel wel erg lekker en als deze biologisch is en je kan zien waar het vlees vandaan komt…. wie weet.

Daarna kreeg ik bericht van iemand, die imker was en honing verkocht. Ook supergoed natuurlijk! Hij was door zijn voorraad heen, dus daar hadden we momenteel even niks aan.

Toen kreeg ik bericht van iemand dat ik naar een bepaalde boerderij moest om melk te halen. Gekeken op Google maps, 10 minuutjes rijden vanaf ons huis! Zit daar dan een melktap? Nee, was het antwoord, ze verkopen het in hun winkeltje. Balen. Dan zit het dus al in plastic.

Toch heb ik het betreffende bedrijf opgezocht op Facebook en een privé bericht gestuurd. Of ze melk verkochten? Ja, dat deden ze. Is het ook mogelijk om dat in eigen flessen te doen? Ja, dat was ook geen probleem. Ze schreef dat ze een aparte tank hadden, en van daaruit er zo melk uit konden tappen. Ik moest dan wel op openingstijden langskomen, dan was er iemand aanwezig om te helpen. Top!!!  Maar of ik wel besefte dat het rauwe melk was? Ja hoor, geen probleem! Ook de prijs van de melk is lager, in plaats van €1,-, wat we nu betalen, kost het daar €0,75 cent, dus dat is ook mooi meegenomen. We gaan daar morgen voor het eerst naartoe, want ze zijn wel beperkt open, maar bij nood scheur ik gewoon 20 minuten verderop, die zijn dagelijks geopend.  Ik denk dat de melk uit de verpakking nu echt verleden tijd is. Yess!

Brood

Ook waren we niet blij met alle papieren verpakking van het meel voor brood. We wilden liever in bulk kopen, dus gingen we op zoek naar een molenaar. We kwamen terecht bij een molenaar die ook volkoren meel verkocht in zakken van 5 kilo. Volkorenmeel kost voor 5 kilo €7,50. Ik nam meteen 10 kilo mee en een zak witte bloem. Als dank kregen we ook een zakje pannenkoekenmeel erbij. Voorlopig kunnen we dus weer even vooruit! Daar komt ook het hoge bedrag van de boodschappen vandaan, omdat we dus graag spullen op voorraad hebben.

brood maken meel volkoren meel bespaarfreak

Yoghurt

Verder vonden we het bedrag dat we moesten betalen voor yoghurt in glas echt absurd hoog, dus maakte ik het zelf! Ook weer opgeslagen in glazen flessen die ik had bewaard van de gekochte yoghurt. Ik maakte de yoghurt van rauwe melk, recept daarvooronline en het smaakt prima! De kosten voor de zelfgemaakte yoghurt is nu nog maar €0,50 cent, in plaats van €2,-. Als ik de rauwe melk nu bij de nieuwe boer kan halen, dan wordt het nog goedkoper. Het zelf maken van yoghurt is echt een peulenschil!

zelf yoghurt maken bespaarfreak

Groenten, Fruit & Kaas

Alle groenten en fruit hebben we afgelopen week verpakkingsvrij gekocht, ook de kaas kochten we vorige week al verpakkingsvrij. Enorme win -win situatie. De groenten haalde ik overal vandaan, de markt, supermarkt en groenteman. De groenteman had 2 kilo bieten in de aanbieding voor €1,50, dus die kocht ik. Het ging mee in mijn eigen katoenen tas. Inmiddels verwerkt en er ligt een deel in de vriezer, het andere deel hebben we al opgegeten.

Wat ging er minder?

We merken wel echt verschil met de prullenbak, hij is minder snel vol, we hoeven hem  echt minder vaak te legen bij de grote plastic container die we in de tuin hebben staan. Ik kan helaas niet laten zien hoe vol onze container precies wordt, omdat hij toevallig gister is geleegd, dus over het hele experiment is het moeilijk meten wat we precies aan rommel hebben weggegooid.  Er zijn nog wel een paar items waar ik zo snel geen oplossing voor weet.

Chips (restafval en officieel geen plastic). Dat kopen we gewoon nog, we hebben nog wel gekeken naar kaaskoekjes of andere snacks in papieren verpakking, maar dat is er niet. En je kan niet perfect zijn. Ook voor het kattenvoer heb ik nog geen oplossing, want dat zit ook in plastic. Volgens mij zijn er wel dierenwinkels waar je droog kattenvoer kan tappen, maar mijn katten eten vooral graag nat voer, en dat komt in aluminium of plastic verpakking.

De bonen dan. Gedroogde bonen worden steeds meer een optie. Mijn voorraad is nog niet op, dus heb ik nog geen noodzaak gehad om ze te kopen, maar denk er al wel vast over na. Er werd in de reacties de vorige keer gesuggereerd om gedroogde bonen te kopen in bulk, bij de biologische toko online, maar ik zag de bui al hangen:

koken –> duurt lang –> extra kosten gas –> teveel gekookt, wat doe ik ermee? Maar ik kan het natuurlijk ook invriezen! Daar had ik nog niet zo snel aan gedacht. Ik kook gewoon een kilo of 2 per keer, vries in porties van 250 gram of iets dergelijks en dan haal je er gewoon uit wat je nodig hebt. We zullen zien hoe dat gaat.

Het weekmenu voor aanstaande week

Dan naar het weekmenu 😉

Donderdag: Macaroni met groenten  (macaroni heb ik weken geleden in plastic gekocht, groenten wel plasticvrij)

Vrijdag: Bami met  biologische eieren, zelfgemaakte pindasaus en groenten.  (compleet plasticvrij)

Zaterdag: Wraps met groenten en hummus (kikkererwten komen uit blik, de rest plasticvrij)

Zondag: Patatje (compleet plasticvrij, de cafetaria gebruikt alleen nog papier)

Maandag: Bietjes met aardappelen & vissticks. (de aardappelen komen in plastic, daar schrijf ik volgende week meer over)

Dinsdag: Zelfgemaakte tomatensoep, met zelfgemaakt brood (compleet plasticvrij)

Woensdag: Stamppot aardappelen –  spruitjes met vegan jus en nootjes.

Lees volgende week dus meer over hoe het ons vergaat, bij het doen van ‘plastic vrij boodschappen’!

Lees hier deel 1 terug

Lees hier deel 2 terug

 

 

 

9 gedachten over “Plastic vrij winkelen, een uitdaging 3”

 1. Ha, mooie berichten, fijn meel in bulk en die melkboer dichterbij. En wat slim dat je de boer even belde om na te vragen. Dat werkt goed he.Hier hebben sommige boeren een melktap, anderen nog niet en die gebruiken ook de grote tank waar je wat uit kan halen. Je hebt nu een melkboer op 10 minuten, met de auto neem ik aan. Dat lijkt me een afstand die je zomers lekker kan fietsen. Kind in de fietskar en lekker “de boer op”.
  Ik koop gedroogde bonen en kikkererwten(voor de hummus en falafel) en inderdaad, eens in de zoveel tijd wat koken en dan invriezen/wecken. Ik kook bonen vaak in een snelkookpan of hooikist(niks ingewikkelds, gewoon een verhuisdoos met oude wollen deken). Verder heb ik ook een weckpan, sommige dingen worden geweckt, dan blijft er ruimte in mijn kleine vriezer over. Bieten zou ik wecken, is prima te doen. Cake en brood heb ik ook geweckt in de voorraad staan. Altijd handig bij onverwachte gasten.
  Wij hebben ooit op flessengas geleefd, en ik dacht, met die lange kooktijden, dan zal het wel hard gaan met een gasfles, veel verbruikskosten. Ik deed anderhalve fles per jaar ofzo. Valt echt mee hoor.

  Supergoed bezig hoor!

  Like

  1. Ja de melkboer is 10 minuten met de auto,. maar zomers prima om te fietsen. Helemaal achteraf over het platteland! Wecken lijkt met toch wel lastig om de een of andere manier? En je hebt er een speciale ketel voor nodig, toch? Dank voor het compliment!

   Like

 2. Ik kocht vroeger ook rauwe melk. Echt heel lekker. En zoveel room zit dan bovenop de melk. En meel kocht ik destijds bij molen De Hoop Klarenbeek online. En dan 25 kilo. Ik bestelde dan meteen nog andere meelsoorten, dus qua vervoer scheelde dat weer. Ik had een vrieskist, dus ik kon het goed kwijt allemaal.
  Ik doe het niet meer vanwege gluten- en melkintolerantie in mijn gezin. Ik vind dit nog steeds jammer.
  Yoghurt maken deed ik graag met een biogarde stand starter. De stand gaf een beter resultaat dan de roeryoghurt. En volle melk beter dan magerder melk.

  Liked by 1 persoon

   1. Ik denk niet dat ik je begrijp. Ik bedoelde zakken van 25 kilo. Ik bestelde dan 25 kilo tarwemeel. En verder nog kleinere zakken met bv glutenmeel, boekweitmeel, gerstmeel.

    Like

  1. Geschreven woord kan soms anders overkomen 🙂
   De molen die ik noemde verkoopt nog steeds online en ik heb vroeger bij de molen in Joure zakken van 25 kilo tarwemeel gekocht.

   Liked by 1 persoon

   1. Ik heb gekeken, die is een stuk goedkoper dan wat ik nu betaal, 20 euro voor 25 kilo volkoren tarwemeel! Ik betaal nu 7,50 per 5 kg. Dus dat is bijna het dubbele….. Dank voor de tip!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s