Maak je eigen yoghurt

yoghurt maken door bespaarfreak

En dat is echt niet zo heel erg moeilijk en ingewikkeld als het lijkt!

Zelf yoghurt maken scheelt ons verpakkingen en een hoop geld. De yoghurt die wij nu kopen kost €2 euro per potje. Het is biologisch en zit in glas. Nu ik het zelf maak, kost dat nog geen €0,50 per potje.

Hoe komt het nou dat melk yoghurt wordt?

In yoghurt zitten melkzuurbacteriën, die zorgen dat het melkzuur in melk wordt afgebroken, waardoor de melk dikker wordt. Als je dus een schep yoghurt bij de melk doet, schep je als het ware levende bacteriën bij de melk, die zich snel vermenigvuldigen, omdat ze voldoende te eten hebben, namelijk melkzuur 🙂 De melk verandert daardoor in een dikke, zurige substantie, dat yoghurt genoemd wordt.

Wat heb je nodig?

1 Liter rauwe melk. Deze koop ik bij een boerderij bij ons in de buurt.  Daarnaast heb je een halve mok yoghurt nodig.

Zelf yoghurt maken, dat is niet moeilijk en zo gepiept!

Wat moet je doen?

Verwarm de rauwe melk tot het kookpunt. Koel de melk daarna terug tot 45 a 50 graden in een pan met dikke bodem. Het makkelijkst is de temperatuur te meten door een thermometer, maar die heb ik niet, dus ik leerde via Google dat je ook je vinger kan gebruiken. Als het nog net prettig aanvoelt en aan de hete kant, dan is het 45 graden.

Je voegt dan een halve kop koude yoghurt toe. Doordat de verwarmde melk nu verder afkoelt, moet je hem weer opwarmen tot 45 – 50 graden.

Lees ook: Simpele havermoutkoekjes met banaan

Is de melkyoghurt op temperatuur? Dan zorg je dat je de deksel op de pan doet. Je slaat een flinke deken, handdoek of fleecedeken om de pan heen. Daarna zet je de pan met deken en al in de oven (die uiteraard niet aanstaat!!!, ik zeg het maar even)  Dan gaat de pan, met de yoghurt in de maak, een nachtje staan. Op deze wijze zou de yoghurt redelijk op warme temperatuur moeten blijven. Het mag wel iets afkoelen, dat deed het bij mij ook. Omdat ik s’avonds de oven nog moest gebruiken, heb ik de pan met fleecedeken bovenop het gasfornuis laten staan. Ik ben hem verder helemaal vergeten. Hij is daardoor flink afgekoeld, maar de volgende ochtend was het dunne yoghurt geworden.

Zelf yoghurt maken, niet moeilijk!

Na een uur of 8 zou het dus yoghurt moeten zijn. Is de yoghurt nog erg dun (verwacht niet dat het heel dik wordt ofzo, de yoghurt die ik maakte was gewoon normale dunne yoghurt) dan zou je hem nog een paar uur extra kunnen laten staan.

Hoe langer de yoghurt buiten de koelkast staat, hoe zuurder hij wordt. Verstandig dus om na 8 – 12 uur staan,  de yoghurt terug te koelen. De yoghurt zou dan minstens een week houdbaar moeten zijn.

Lees ook: Budget recepten / koken

Wil je vaker yoghurt maken, zorg dan dat je dan altijd het laatste beetje yoghurt overhoudt. Met dat laatste beetje yoghurt maak je dus steeds een nieuwe lading yoghurt, omdat je dus voor het recept een halve kop yoghurt nodig hebt.

zelf yoghurt maken bespaarfreak

Eet smakelijk!

 

13 gedachten over “Maak je eigen yoghurt”

  1. aiaiaiaiaiai. Oeps, dat met je vinger voelen is nou net niet de bedoeling, tenzij je ‘m zeer goed desinfecteerd. Het koken is om de melk te pasteuriseren zodat je de andere bacterien uitschakeld. Door met je vinger te voelen introduceer je ze weer. Omdat het acidificeringsprocess op een bacterievriendelijke temperatuur is kunnen ook de schadelijke bacterien makkelijk uitgroeien. En omdat verderop in het proces de omstandigheden minder goed worden kunnen ze daardoor weer toxinen gaan vormen. Voorzichtigheid met dit proces is wel geboden. 1 van de belangrijke redenen waarom er zo veel gecontroleerd wordt in een zuivelfabriek en je niet zo maar naar binnen mag.

    Melkzuurbacterien produceren melkzuur, ze consumeren het niet, ze groeien omdat ze de melksuiker (lactose) consumeren. Omdat de pH door dat fermentatieproces (het is net wijn of sojasaus maken) omlaag gaat worden de omstandigheden voor de lacto-bacterien minder gunstig waardoor het fermentatie proces langzamer zal gaan.

    Je kunt niet steeds je eigen yoghurt gebruiken als starter omdat de bacterien gevoelig zijn voor zogenaamde fagen, dit zijn virusen die de lacto-bacterien uitschakelen. Daarom wordt in een yoghurt fabriek zeer regelmatig gewisseld van bacteriecultuur. Als je merkt dat het niet meer zo goed gaat moet je weer een nieuwe pot kopen om nieuw startmateriaal te krijgen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank voor de opmerking! Dat wist ik niet, handjes waren uiteraard wel keurig gewassen….. Niemand is tot dusver ziek geworden gelukkig, maar wel goed om mee te nemen. Ik dacht dat je 10 a 15 keer je eigen yoghurt kon gebruiken als starter? Dan is het wel klaar. Ik ben nog wel echt aan het oefenen om het te verfijnen zeg maar. De laatste versie was helemaal niet zuur en erg lekker vond ik. Ik ga ook op zoek naar een thermometer!!

      Like

      1. En Griekse yoghurt maakt het iets dikker.
        ( probeer het daarna ook eens met vanille erdoor. Merg uit een stokje, essence en/of vanille suiker
        Super lekker.

        Geliked door 1 persoon

  2. Melk/yoghurtmengsel in een thermosfles doen werkt ook prima. Blijft beter op optimale temperatuur en is goed om een wat dikkere yoghurt te maken. Zeker als je ook een koffielepel suiker toevoegt om de bacteriën goed op gang te helpen

    Geliked door 1 persoon

  3. Wat een gedoe en die rauwe melk kost??? 0,75 euro misschien en dat koken kost ook gas of erger nog stroom.
    Vaak genoeg dat yoghurt in de supermarkt op de uiterste verkoopdatum met 50% korting weggaat en dan blijft het nog lang genoeg goed.
    Lijkt me persoonlijk toch nuttiger dan zelf prutsen met als risico dat je er ziek van kunt worden.

    Like

  4. Ik kookte vroeger 3 lieter melk ,liet het afkoelen tot goed handwarm .Daarna goot ik het over in een plastic emmer roerde er een beker yoghurt er door en sloot het af met een deksel.
    Dit liet ik een nacht over staan een slaapzak er om heen.
    De volgende morgen roerde ik het goed om en goot het over in flessen.
    Heerlijk was dat en er hoefde helemaal geen suiker meer in.

    Geliked door 1 persoon

  5. Kun je ook lactose vrije melk en yoghurt gebruiken? Sta zelf onder een streng dieet ivm de gezondheid,Ik kijk je antwoord graag tegemoet,
    Grtjs Lien

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: