Het kerstdiner. 3 menu’s ter inspiratie als je voor weinig iets fantastisch op tafel wilt zetten!

kerst budget bespaarfreak tafel aankleden versieren menu

Sinterklaas is het land uit, en we gaan direct door naar Kerst! Het kerstdiner hoeft helemaal niet zo fancy pancy. Ook met een klein budget kun je heerlijk tafelen met vrienden en familie, en dan heb ik het niet over het gourmetstel. Ik geef 3x een heerlijk kerstmenu om bij te watertanden! 

In mijn beleving moet het kerstmenu altijd lekker zijn met een tikje luxe, maar eigenlijk gaat het het om het samenzijn, samen met je kinderen, familie, vrienden, geliefden.

Tips om boodschappen te doen voor de kerstdagen:

  • Wacht niet tot het laatste moment. Dan is het topdrukte in de winkels en veel spullen zijn dan misschien wel op.
  • Vlees koop je in de aanbieding en kun je invriezen. Je kunt natuurlijk heel veel dingen invriezen, zo kun je je kerstmenu al een heel stuk voorbereiden!
  • Eet uit het seizoen, dat is verreweg het goedkoopst. Boerenkool kan echt prima in het kerstmenu en spruitjes ook. Maak het dan net even wat bijzonderder: Gegrilde spruitjes met ananas of iets dergelijks of boerenkoolquiche met rookworst erin? Gebruik vormpjes om je gerecht meer te stijlen.
  • Vraag je gasten of zij het drankje meenemen. Zo doe je het echt samen en nemen zij in ieder geval iets mee wat ze lekker vinden 😉 Dat scheelt jou alweer stress, omdat je niet weet welke wijn je moet kopen.
  • Lees hier meer over besparen op de boodschappen

Dan nu door naar de menu’s!

Budget met kerst! menu 1 bespaarfreak

Het eerste kerstmenu

Het eerste kerstmenu, is het menu wat wijzelf gaan eten en eigenlijk ieder jaar eten.

De tomatensoep maak ik zelf. Het enige wat anders is, is het toevoegen van paprika en room. Bewaar een paar stukjes paprika als garnering. De room voeg je toe, net voordat je gaat eten. Wil je de tomatensoep nog net een tikkie spannender? Dan zou je de soep ook kunnen maken met een bladerdeeg dakje erop, recept hoe je dit precies doet vind je hier. Ik heb dit ooit eens bij schoonzus gegeten en ik vond het zo verrassend en leuk, hoe ze dat had gedaan 🙂

Elk jaar maak ik draadjesvlees. Ik koop dan een kilo runderriblappen en gaar dat de dag voor kerst al.  Het vlees koop ik altijd in de aanbieding. Ik bewaar het gewoon in de vriezer totdat ik het nodig heb. De krieltjes koop ik kant en klaar in een zakje, dat doen we nooit en vinden we best luxe, vandaar dat we dat zo doen. Witlof met ham en kaas is ook een klassieker bij ons.

Recept voor witlof met ham en kaas

nodig: 2 stuks witlof per persoon – 1 plakje ham per stukje witlof – 1 groot plak kaas per stukje witlof.

  • Maak de witlof schoon, ik verwijder altijd het middenstuk, dat is namelijk bitter. Dit doe ik met een appelboor. Het kan zijn dat de witlof dan uit elkaar valt, dat is niet erg, daar zie je later niets van terug.
  • Kook de witlof, ongeveer 25 minuten. Ik voeg ook altijd een eetlepel zoetstof toe. Dat haalt het bittere er nog wat verder af.
  • Als de witlof gaar is, giet ik het af. Laat de witlof een poos staan om af te koelen.
  • Om niet teveel vocht te hebben, als de witlof uit de oven komt, droog ik de witlof met een theedoek. Pas op, kan nog steeds heet zijn.
  • Eenmaal droog is het tijd om ze in te rollen!
  • Rol altijd eerst een plakje ham eromheen en dan de kaas. Anders verbrand de ham. Elk stukje witlof pak je helemaal in. Leg ze in een ovenschaal.
  • 15 minuten in de oven, op 180 graden ongeveer. Kaas moet goudbruin zijn. Wij gebruiken gewoon belegen kaas, wat we ook op brood doen.

Als toetje hebben we ieder jaar een ijsstammetje. We kopen gewoon het huismerk en we maken het toetje ook altijd helemaal op. Met z’n drietjes, dus dat is een flink toetje. Heerlijk met een kop koffie of warme chocomelk!

 

Kerstmenu bespaarfreak

Het tweede kerstmenu

Het voorgerecht. Gevulde avocado met rivierkreeftjes. Dit is wel iets duurder dan een soepje als voorafje, maar dit wordt weer goedgemaakt door het hoofdgerecht en nagerecht.

Recept: Gevulde avocado met rivierkreeftjes

nodig: 0,5 avocado per persoon, rijp. – 2 tomaten – 100 gram gekookte &gepelde rivierkreeftjes – 2 theelepels olijfolie – snuf zout – verse koriander

  • Maak de vulling: snijd en hak de tomaten in kleine blokjes. Doe dit in een kom
  • Voeg de olijfolie en zout toe.
  • Voeg ook de vers gehakte koriander toe.
  • Voeg als laatste de rivierkreeftjes toe. Roer alles goed door elkaar en check hoe het smaakt.
  • Halveer de avocado en ontdoe de avocado van de pit. Laat de avocado verder intact.
  • Vul de avocado nog in schil en al, in het gat waar de pit heeft gezeten.
  • Voor het serveren: Leg de avocado op een servetje op het bord, anders glijd hij alle kanten op.

Recept: Boerenkoolquiche met rookworst

Van 1 quiche kunnen 2 a 3 personen van eten. Eet er bijvoorbeeld als bijgerecht appelcompote bij, voor de frisheid, of deze aardappelsterren,  als je meer eters hebt.

nodig: een pakje bladerdeeg – een zak boerenkool – ongeveer 0,5 kg aardappelen – 3 eetlepels zilveruitjes – 1 rookworst –

  • Schil de aardappelen en kook ze, samen met de boerenkool. Mag in 1 pan.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden, en vet een quichevorm in.
  • Ondooi de bladerdeegblaadjes en leg deze al passend in de quichevorm. De hele vorm en opstaande rand moet bedekt zijn met bladerdeeg.
  • Maak gaatjes in het bladerdeeg, dit voorkomt ‘opblazen’ van het deeg.
  • Als de aardappelen en boerenkool gaar zijn, maak er dan puree van. (boter, melk, zout en peper en stampen maar) Stamp alles goed samen tot een stamppot.
  • Voeg de zilveruitjes toe en roer goed door.
  • Vul de vorm dan met het stamppot mengsel. (heb je teveel kun je het rustig invriezen, niet weggooien!)
  • Voeg wat klontjes boter toe in de stamppot, anders heb je kans dat de boerenkool erg droog word.
  • Snijd een rookworst in gelijke plakjes.
  • Leg de plakjes bovenop de boerenkool.
  • Schuif het geheel in de oven, en bak het 25 minuten. Het deeg zou dan gaar moeten zijn.
  • Klaar!

En als nagerecht de klassieker stoofpeertjes! Heerlijk!!

Budget kerst eten bespaarfreak

Het derde kerstmenu

Mosterdsoep is zo ontzettend lekker. Maar je moet er wel van houden. Vooral als er veel kinderen komen eten, zou ik voor hen iets anders verzinnen. Kinderen zijn niet zo dol op mosterd. Ik maak deze soep wel vaker thuis. Het recept staat ook online. Supersimpel en goedkoop.

Gebraden kip is over het algemeen niet zo heel duur. Op deze manier kun je een hele kip makkelijk in de pan bereiden.  Maak er zelf aardappelpuree bij, koop rode kool in pot (maak het jezelf niet zo verschrikkelijk moeilijk :)) en wel wat rozijntjes van tevoren. Voeg de rozijntjes toe als je de rode kool gaat opwarmen. Het maakt het net allemaal wat zoeter.

Als toetje een no bake cheesecake! Zo lekker!

Recept no bake cheesecake met speculaas

nodig: pak speculaaskoekjes / bastogne – 100 gram ongezouten roomboter – 350 ml slagroom – 350 gr monchou (=roomkaas) – 100 gram suiker.

  • Vet een ronde bakvorm in.
  • Doe 3 KWART speculaaskoekjes in een keukenmachine of in een grote zak, waarin je ze verkruimelt met een deegroller. Het moeten echt fijne kruimels zijn.
  • Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels toe. Roer goed door en stort het dan in een ingevette bakvorm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Zet de vorm even in de koelkast.
  • Maak de vulling. Meng de slagroom, monchou en suiker tot een glad mengsel. Op dit punt heb je nog een kwart koekjes over. Maak deze wat kleiner, maar verkruimel ze niet helemaal. Voeg deze toe aan je vulling en roer door.
  • Giet de vulling in de bakvorm, bovenop je speculaasbodem.
  • Zet minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Na die 4 uur zou je de cheesecake nog verder kunnen versieren met verschillende soorten harde koekjes, denk aan biscuit, oreo, speculaas, spritzers, etc etc. Of je versiert verder helemaal niets, dan is de verrassing des te groter! Heerlijk met een kop koffie!

Ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn en maak er samen een fantastische kerst van! Op de 15e december komt mijn artikel over budget kerst vieren op alle andere gebieden uit, namelijk kleding, decoratie en natuurlijk cadeau’s!

Advertenties

6 gedachten over “Het kerstdiner. 3 menu’s ter inspiratie als je voor weinig iets fantastisch op tafel wilt zetten!”

  1. oh wat leuk man, en op net op tijd…ik zat al te denken (krijg mijn vader en zijn nieuwe vriendin op bezoek)wat zou ik kunnen maken???….traiteur is zo verschrikkelijk duuuuuur en zo’n gigantische keukenprinses ben ik ook niet…maar deze menu’s van jou zien er haalbaar, en lekker uit. Ik denk dat ik voor de eerste ga 🙂 liefs floortje

    Liked by 1 persoon

  2. Wij hadden (bijna) altijd hetzelfde kerstmenu, de menukaartjes gingen elk jaar gewoon weer in de kerstdoos voor het volgende jaar. Groentesoep, sperziebonen gerold in spek, rösti(zelf maken) appelmoes en ijs toe.
    Die sperziebonen zijn lekker, per tien sperziebonen een plakje ontbijtspek eromheen rollen en in een pan opbakken(net als slavinken).
    Dit jaar ben ik alleen, ik heb kaas in de vriezer voor een kaasfondue. Ik maak zelf een focaccia brood,met rozemarijn en knoflook. Goede kaas bij de kaasboer gehaald en geraspt. Er ligt altijd wel wat kaas zo in de vriezer, voor pizza en quiches, en voor kaasfondue. Ik koop de kaas goedkoop. De kaasboer heeft vaak resten kaas in onmogelijke stukken, voor de helft van de prijs. Voor de keukenmachine maakt het niet uit hoe onmogelijk een stuk kaas is, die raspt alles 🙂

    Liked by 1 persoon

    1. Wat een slim idee van de kaas….ik vroeg me ook al af wat de verkoper ermee zou doen. Rosti is ook superlekker en de sperziebonen klinkt ook erg lekker en creatief…. Ik wens jou ook alvast een fijne kerst toe!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s