Plastic vrij winkelen, deel 4

Plastic vrij winkelen bespaarfreak deel 4 iv

Het een – na – laatste deel alweer, van deze ‘ontdekkingstocht’, want dat was het wel! 3 weken zitten er nu op!

Meer weten over plastic vrij winkelen? Lees hier dan deel 1, deel 2 en deel 3 terug.

De kosten

Als je denkt dat de kosten nu wel zullen dalen, heb je het helaas mis. De afgelopen week waren we maar liefst €117,99! kwijt.  Bijna €80,- daarvan, ging naar AH. Ze hadden de koffie weer in de aanbieding. En dan koop ik dat graag! Ook kochten we weer een stuk kaas voor €12,- op de markt, maar daar doen we bijna 2 weken mee. We kochten melk, eieren en natuurlijk kattenvoer, luiers, flesvoeding (aanbieding) groente en fruit.

Wat ging er allemaal goed??

We gingen naar de nieuwe melkboer. Een stuk dichterbij, en ze zijn enorm aardig om het voor ons rechtstreeks uit de melktank te halen. De melk smaakte prima en dus ben ik er inmiddels alweer 2 keer geweest.  Ze hebben een ontzettend schattig winkeltje op hun erf. De winkel zit in een ‘pipowagen’ 🙂 Ik kan het niet anders omschrijven. Compleet met gordijntjes.  Daarnaast verkopen ze ook kaas, jam, yoghurt, en andere specialiteiten, maar allemaal helaas in plastic. Behalve de boter. Die zit in papier en kost minder dan de roomboter uit de supermarkt. Dus daar koop ik nu boter tegenwoordig.

Helaas hebben ze geen eieren, dus die moet ik nu weer ergens anders vandaan halen. Op de weg naar de melkboer, was er bij iemand een groot bord in de tuin “dubbeldooiers hier!” en ik kocht er 6 joekels van eieren voor 1,20. De goedkoopste tot dusver!

Joekels van eieren
Wat een joekel!!

De groenten en het fruit kocht ik allemaal verpakkingsvrij afgelopen week en vrijwel alles in glas of papier.

Wat lukt nog niet goed?

Waar we nog niet goed een alternatief voor hebben gevonden, zijn rozijntjes. Er worden hier veel rozijntjes gegeten, zo’n beetje dagelijks bij het ontbijt, dan nog s’avonds in het toetje, en soms doen we het ook in het brood. Zo gaan er heel wat rozijntjes doorheen hier. In de kleine plastic verpakkingen zijn ze verreweg het goedkoopst en zo blijven we het dus ook kopen (ong 1,50 euro voor 750 grm) Waar we ook kijken, rozijntjes zijn veel duurder elders, dus als iemand nog wat weet?

Verder  vroeg ik mij nog af of iemand een goed alternatief had voor wc blokken en wc sprays?

De aardappelen kocht ik in plastic zak. Het zijn de zogenaamde Tukker Tuffels en zijn lokaal verbouwd. In die zin wel duurzaam. €3,50 voor 5 kg. De aardappelen online wil ik ook nog eens uitproberen, maar daar was ik nog niet aan toegekomen, vandaar deze aanschaf bij onze groenteman hier in het dorp. Lokale middenstand steunen is natuurlijk ook goed. Aardappelen smaken prima!

Verder kocht ik, in een vlaag van verstandsverbijstering, vla en yoghurt met een smaakje bij de melkboer. Nooit gedacht aan de plastic verpakkingen, dus nu moet het bij het plastic afval…. Ik kwam thuis en dacht: “neee!!!” Maarja, soms lukt niet alles even goed 😉 De chocoladevla is wel echt goddelijk!  We merken dat we echt nauwelijks nog plastic afval hebben, alleen datgene wat we nog in de kast hadden staan, vooral blik.

Voor Sinterklaas kocht ik mijzelf een cadeautje, namelijk een set van 3 bee’s wraps. Ik dacht eraan om het zelf te maken, maar dan zou ik de bijenwas weer ergens moeten bestellen (kan bijvoorbeeld online bij de imkershop.nl, niet duur, wel flink verzendkosten), op zoek moeten gaan naar katoenen stof wat duurzaam is en de verzendkosten komen daar ook nog eens overheen. Papa en mama zijn lief geweest dit jaar 😉

Volgende keer dus meer over de bee’s wrap (in plaats van huishoudfolie), meer over het in bulk bestellen van producten, want dan heb ik inmiddels ook gedaan, en meer over eco toiletpapier!

Weekmenu voor aankomende week

Donderdag: Bami + groenten en ei, zelfgemaakte pindasaus  (compleet plastic vrij)

Vrijdag: Gebakken aardappeltjes met rode kool en stukjes appel (aardappelen dus in plastic, rode kool in glas)

Zaterdag: Zuurkoolschotel met rookworst (hema, als het goed is plasticvrije rookworst!) (Zuurkool in plastic, had ik nog op voorraad)

Zondag: Patatje (papieren verpakking)

Maandag: Mexicaanse Bonenprutje (Daar gaan de laatste bonen in blik)

Dinsdag: Soep met brood (de overgebleven tomatensoep die ik maakte vorige week)

Woensdag: ? Weten we nog niet. Dit is dan 5 december (blog loopt wat achter 😉 Sinterklaasavond. Waarschijnlijk pannenkoeken met gestampte pepernoten oid??

Laat gerust je tips en tricks achter in de reacties!! Vind ik alleen maar superleuk!

11 gedachten over “Plastic vrij winkelen, deel 4”

 1. Echt superknap dat je bijna geen plastic afval meer hebt. Als ik zie wat wij nog allemaal binnenhalen en weer weggooien, pfff dat is veel.
  Je vroeg om een alternatief voor een wc-blok. Mijn tip is: geen. Je wc wordt er echt niet schoner van. Er komt alleen een chemisch geurtje vrij. Ik heb ze een jaar geleden in de ban gedaan. Je schijnt ze trouwens ook zelf te kunnen maken van baking soda, citroensap, azijn, waterstofperoxide (!) en etherische olie. Dat vind ik te veel werk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zelf maken? Kan ik nog wel eens naar kijken….. mogelijk koop ik ook geen blok meer maar ik vind ze lekker ruiken…. En dank voor het compliment! Wij vinden het ook fijn dat we echt bakken vol minder plastic afval hebben, het is het waard voor ons!

   Like

 2. Super hoe je jouw zoektocht beschrijft! Wat betreft die wc blokken en wc sprays? Wc blokken heb ik nog nooit gebruikt. En i.p.v. wc spray strijken we een lucifer af of steken we een wierookje op. Je kunt ook een geurkaarsje neerzetten of een bosje lavendel ophangen o.i.d.
  Zou je rozijntjes ook los op de markt kunnen kopen? Of in een grote bulk verpakking?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankje! 🙂 De spray gebruiken we ook in de berging, daar staat namelijk de kattenbak. We wonen heel klein en de geur hangt vrijwel meteen in de woonkamer, ondanks soms dagelijks meerdere keren schoonmaken van de kattenbak. Dat is wel fijn als je visite hebt zitten bijvoorbeeld. Lucifers zouden we kunnen gebruiken misschien.

   Like

 3. Lastig he, dat plastic vermijden. Ik kies soms ook lokaal met plastic als iets van ver weg geen plastic heeft maar wel te duur is. Bij mij staat lokaal samen met plastic op nummer één van zaken waar ik erg op let. En weet je, als ik ziek ben, dan komt er soms helemaal niks van terecht. Dat vind ik okee, ik bedoel, ik krijg er geen schuldgevoelens door, dan is beter worden het allerbelangrijkste. Prioriteiten verschuiven dan wat, de goede dingen komen wel weer terug als ik beter ben.

  Rozijnen kan je op de markt halen. Maar, je kan je kinderen ook leren fruitleer eten. Dat maak je met een voedseldroger, van fruit. Het is snoeperij, en zelfgemaakt. https://www.xandrabaktbrood.nl/how-to-2/zelf-fruitleer-maken-van-appels/
  Gedroogde appel(uit de oven of voedseldroger) is ook een heerlijk tussendoortje, en als je de stukjes klein maakt, zo groot als rozijntjes, dan lijkt het me een goede vervanger voor rozijnen en kan je het afwisselen met wat duurdere rozijntjes van de markt.
  Verderis het maar net waar je je kinderen aan wnt, mijn dochter haar grootste tractatie vroeger was…augurk. Geenzoetigheid maar augurk. Oma werd er knettergek van want die kocht steeds snoep maar dat at mijn dochter niet.

  Geen wcblokken…voor een frisse lucht kan je een schaal potpoeri neerzetten(met kinderen misschien niet handig) of in een zakje doen en dan ophangen. Wil je toch graag wcblokken dan kan je ze zelf maken, bv de simpelste met drie ingrediënten.
  https://www.bespokebyyou.nl/zelf-wc-blokjes-maken/

  Wij Nederlanders hebben geleerd dat de geur van chloor, of andere frisse chemische luchtjes in toilet ook schoon betekent. Dat is niet zo. Ik werkte vroeger in de schoonmaak en liet dat aan klanten ook zien. We maakten dan twee wc’s schoon, één met chloor, en één met “ons” schoonmaakmiddel. Daarna deden we een bacterietest met strips die verkleurden naarmate er meer bacteriën waren. De chloorwc rook schoon, maar had veel bacteriën. Ons middel had wel de bacteriën aangepakt maar rook neutraal. Azijn is een efficiënt ontsmettings- en reinigingsmiddel dat bacteriën en schimmels bestrijdt. Een toilet maak je dus schoon met azijn, doe eventueel wat in een spuitflacon om zo makkelijk de wc te besproeien ermee. En leer de mannen zittend plassen, dat scheelt veel geknoei en gespetter.
  Als mensen stinken op de wc, dan komt dat meestal doordat ze verkeerd eten(of ziek zijn). Normale ontlasting stinkt niet. De geur van ontlasting wordt bepaald door darmbacteriën. En welke darmbacteriën in je ontlasting terechtkomen, hangt af van het soort voedsel dat je eet. Heb je veel gistende en rottingsbacteriën, dan gaat je ontlasting stinken. Door rottingsprocessen ontstaan namelijk stoffen als zwavel en stikstof. Kijk dan eens naar wat er aan voedsel het lijf ingaat, en wat daaraan verbeterd kan worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hahaha interessant verhaal! Ze kunnen hier flink stinken, inclusief de katten ;). We gebruiken spray vanwege de grootte van onze woning, de lucht hangt meteen in de woonkamer. De berging grenst daar ook aan en we hebben huisdieren. We hebben een tussendeur, die sluiten we ook wel, maar toch, spray is soms wel handig. Ik ga wel kijken naar een blok om zelf te maken en voorts maak ik de wc al schoon met baking soda en azijn. Dat werkt wel goed idd.

   Like

   1. Lol, echte mannen eten …ehm, rozijnen dus. Hahaha.
    Gewoon zo laten dan,er zijn mannen met ernstiger gewoonten.
    En ergens op letten(plasticvrij in dit geval) betekent niet dat alle leuke dingen uit je leven moeten, maar dat je veel wilt veranderen omdat het ook dan leuk leven is maar dan met minder plastic.

    Over de kat, strooi een eetlepel bakingsoda in de kattenbak voor je het vult met grit. Bakingsoda neutraliseert luchtjes. En ook bij katten geldt, stinkende ontlasting is meestal gevolg van verkeerd eten, goedkope voeding met veel granen en groenten bijvoorbeeld. Dat is geen goed eten voor een carnivoor. Zoek eens een ander merk eten. Voeding heeft een enorm effect op de ontlasting. Van sommige varianten gaat je kat heel erg stinken. Per kat kan dit heel erg verschillen.Let daarbij het liefst op de eiwitten: deze zijn erg belangrijk voor je kat. Als er veel eiwitten inzitten, kan je kat deze ook makkelijker verteren, waardoor hij ook minder ‘produceert’. Dat scheelt ook weer poepjes scheppen.

    Geliked door 1 persoon

   2. 🙂 mannen…
    De kat(ten)…..ze zijn oud, wat ziekig….hebben al veel verschillend voer gehad. Helpt niets. Duur, goedkoop maakt niks uit en wil niet teveel veranderen want dan gaan ze spugen. Ze krijgen nu gewoon wat ze lekker vinden. Droog en natvoer. Ze ruiken alleen flink als ze op de bak zijn geweest. Het ebt wel weg zeg maar. Baking soda heb ik ook al geprobeerd, maar het is de woonsituatie. We wonen echt klein. Vandaar de spray. Gebruik het niet vaak hoor, maar wel fijn dat ik kan sprayen als er visite is ;). Maar je hebt gelijk hoor. Kan voer zijn idd. 1 kat is vaak ook geobstipeerd. Drinkt wel genoeg. Worden aankomend voorjaar allebei 17…zijn broertje en zusje….. Gewoon ouderdom denk ik.

    Like

 4. Supergoed van je. Je hebt mij ook geïnspireerd om er weer beter op te gaan letten!
  De wcblokken kun je gerust weglaten, is chemische commerciële troep die niet echt een doel dient.
  Spray gebruiken wij ook niet, desnoods een lucifers zoals al eerder genoemd of even een raampje open als dat kan?
  Rozijnen zou je misschien online wel in papier kunnen krijgen bij pit&pit of een andere webshop?

  Geliked door 1 persoon

  1. Raampje hebben we in ons toilet niet. Ik ga kijken naar wierook of lucifers oid. Dank voor het compliment en leuk dat andere mensen nu ook geïnspireerd raken! Het is veel werk, dat geef ik toe, maar het went echt wel. Ons afval is al enorm verminderd. Restafval, op de luiers na, zo goed als niet, en plastic afval zeker met 75 % verminderd denk ik. Voelt wel heel goed! En het zijn ook vooral de keuzes die je maakt. Koop je geen vlees bijvoorbeeld, dan help je daar het milieu mee, je portemonnee en je hebt er ook geen afval van, om maar een voorbeeld te noemen. Heel veel succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: