Plantaardige kokosmelk maken + recept voor overgebleven pulp!

Maak je eigen kokosmelk! bespaarfreak

Zie jij ook wel eens die pakken kokosmelk of amandelmelk in de supermarkt staan? Helaas zijn ze enorm duur, en vaak zit er maar heel weinig kokos of amandel in verwerkt. Denk je goed bezig te zijn….. Je kunt het ook makkelijk zelf maken, en het is ook nog eens stuk goedkoper!

Je hebt nodig:

  • 1 schone fles van glas.
  • Een schone doek om te zeven, ik nam een hydrofiele doek, theedoek kan ook of een kaasdoek
  • blender
  • minimaal 100 gr geraspte kokos  (of meer voor een romiger resultaat)
  • 1 Eetlepel zoetstof (optioneel)
  • 1 liter afgekookt water

Wat moet je doen?

Eigenlijk niet zoveel. Kook het water in de waterkoker of pannetje en laat het even afkoelen. Doe de geraspte kokos en zoetstof alvast in de blender.  Wij hebben er een klein beetje zoetstof in, omdat we dat lekkerder vinden. We hebben ook al eens dadels en honing geprobeerd en vonden we toch geen succes, vandaar de zoetstof. Dus als je liever geen zoetstof  gebruikt, dan zou je nog dadels of honing kunnen proberen.

Blend dan de kokos met het afgekookte water, maar pas op! Kan heet zijn en spetteren!! Hand op de deksel houden dus.

Laat even 2 minuten flink blenderen.

Leg de hydrofiele doek in een schone pan, dat de punten buiten de pan hangen. Giet een deel van het geblende mengsel dan in je doek. Knijp de doek dan samen, zodat het vocht eruit kan komen. (wel uiteraard met gewassen handen)

Giet zo beetje voor beetje in het doek, totdat alle vloeistof met pulp erdoor heen is gegaan.

Giet de schone vloeistof dan over in de fles van 1 liter, of zoals ik deed, 2 kleine flesjes van een halve liter.

Je kunt het zo drinken, of gebruiken voor de pindasaus, gebruiken voor rijstgerechten/ curry’s bijvoorbeeld. Het is natuurlijk wel een stuk wateriger dan de kokosmelk uit blik, dan wees niet al te scheutig. Of gebruik het voor overnight oats…. heerlijk!

Maar wat doe ik dan met de pulp?

kokosmacronen maken koekjes, bespaarfreak, kokos, pulp

Gebruiken natuurlijk! Ik maak van de overgebleven pulp heerlijke kokosmakronen. Heb je nog niet genoeg pulp voor dit recept, dan kun je de pulp ook invriezen. Hier lees je meer over wat je allemaal kunt invriezen.

Nodig:

Om kokosmakronen te maken, heb je maar 3 dingen nodig:

Voor 10 stuks ongeveer:

  • 100 gram kokospulp
  • 3  eiwitten
  • 100 gram kristalsuiker

Doen!

  • Scheid de eiwitten en de eidooiers. Gooi de dooiers niet weg. Deze kun je heel goed invriezen, tot je ze een keer nodig hebt voor een taart of cake. Of maak jezelf een heerlijk omeletje 😉 Mayonaise maak je ook van eidooiers.
  • Om eiwitten goed luchtig te kunnen kloppen, moet je zorgen dat je kom echt vetvrij is. Klop ze met een mixer goed luchtig.
  • Voeg de suiker toe en klop goed door.
  • Voeg de kokosrasp toe en spatel deze erdoor. Niet teveel roeren, maar wel zorgen dat de rasp goed verdeeld is.
  • Schep met 2 lepels mooie bergjes van het beslag, en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Grootte mag je helemaal zelf weten, hoe groter, hoe langer de baktijd 😉
  • Verwarm de oven op 175 graden en doe ze 10 minuten in de oven. Als ze nog niet mooi goudbruin zijn, mogen ze nog wat langer in de oven. Let op, het beslag kan iets uitvloeien dus zorg dat je koekjes genoeg ruimte hebben om uit te dijen.

Heerlijk! Eet smakelijk!

Zoek je nog meer recepten? Kijk dan op mijn recepten-pagina!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s