De ‘Grote ZERO Plastic’ lijst

De Grote ZERO Plastic lijst. Wegwerp kan heus wel uitgebannen worden, maar we moeten er allemaal aan meewerken. Ik las dit pas geleden op facebook:

Zero Waste – ‘Archeologische vondst’

De Jutters van Katwijk deden gisteren deze opmerkelijke vondst: een Bona verpakking van maar liefst 34 jaar oud. Duidelijk herkenbaar, en zelfs de kleuren zijn nog min of meer intact.

Conclusie: plastic vergaat niet. Ook niet in zee. Laten we er alles aan doen om minder (geen) plastic te gebruiken, en in ieder geval te zorgen dat het niet in ons milieu terecht komt.

Plastic soup ; gevonden na 34 jaar op het strand
Bron: Zero waste Nederland/ Facebook. Foto is van Ruth Nederveen

1984. Toen was ik nog niet eens geboren…….

De grote ZERO plastic lijst

Het leek me handig om nogmaals een lijst te delen van (wegwerp) producten die vervangen kunnen worden, die geen plastic bevatten. Ik waarschuw, het wordt een lange lijst. Wel even een disclaimer vooraf. Ik lees dat veel mensen het moeilijk vinden om plastic vrij te gaan winkelen. Ik snap dat helemaal. Het kost ook veel tijd, maar gewoontes slijten erin. Als eenmaal die sneeuwbal groter wordt, zal het effect ook steeds meer voelbaarder worden, dichter bij huis. Dan hoef ik niet 15 minuten te fietsen voor een paar eitjes, maar hebben de buren straks kippen. Dan zijn de melkboeren in de buurt, die ‘brood’ zien in een melktapperij op hun erf. Dan zijn er veel meer moestuinierders die hun groenten zomers zullen aanbieden. Het compleet uitbannen zal niet lukken, maar we kunnen wel een heel eind komen!

AGF

 • Om verpakkingsvrij groenten te kopen, kun je gewoon naar de supermarkt. Ik koop de tomaten en andere losse spullen meestal bij de lidl. Zorg dan wel dat je de zakjes meeneemt. Fruit idem. Kun je prima in eigen zakjes en netjes kopen.
 • Aardappelen: Vraag rond bij een lokale boer. Of shop op aardappelenbezorgen.nl Ik begreep dat deze aardappelen in een jutezak worden bezorgd.
 • Eet ook vooral in het seizoen. Tomaten en komkommers horen bij de zomer. Boerenkool en spruitjes in de winter. Dan zul je deze items ook veel vaker zonder plastic aantreffen, omdat ze dan uit Nederland komen. Is nog duurzamer ook. De reisafstand schaad de groenten dan niet heel erg en hoeven ze minder beschermd te worden, dus minder plastic verpakking!

Brood, boter en bloem

 • Brood bakken we zelf. Dit scheelt enorm veel verpakkingen. De plastic broodzakken waren ons een doorn in het oog. Maak de broodzak zelf, of koop er 1 bij AH. Ze kosten daar €1,-, heb je een katoenen zak en daar staat op ‘brood’.  Lekker hip 😉 Je kan er brood kopen als je wilt, ze snijden het voor je en doen het in de katoenen zak. Losse, afgebakken broodjes koop ik in een katoenen zak die ik meeneem. Crackers maak ik zelf. Recept komt nog online. Muesli / granola, maak ik ook zelf. Het recept daarvan zal ook vast en zeker nog een keer online komen.
 • Boter. Ik koop boter bij de boer, dit zit in een papieren verpakking. Je kan ook zelf boter maken, maar dan heb je slagroom nodig, die, over het algemeen, in een PMD verpakking zit. Dat moet in de plastic container. Is geen optie voor ons.
 • Bloem. We kopen bloem en volkoren meel in bulkverpakking bij een molenaar. We kopen 15 kilo in 1 keer en kunnen we een poos vooruit. Hij is niet heel duur en het brood is superluchtig en lekker! Ook gist kopen we in bulkverpakking, in plaats van die ienie mini zakjes. De gist zit wel in een vacuümverpakking en moet helaas bij het restafval , maar is nog altijd beter dan die kleine zakjes van de supermarkt.
 • Suiker en zout komen in papieren verpakkingen.

Melk & eieren

 • Melk kopen we bij de boer. We gingen eerst naar een tapperij waar de melk €1,- kostte, en die verder weg zat. Ik was 3 kwartier bezig om 4 liter melk te halen. Dat vonden we niet heel duurzaam. We zetten toen een bericht op facebook en kregen algauw reactie van iemand die melk kocht bij een boer een stuk dichterbij ons huis. Deze bleek ook nog eens goedkoper te zijn. Ze halen het rechtstreeks uit de tank. Ik koop dus ook de boter daar. De melk wordt voor ons in onze eigen glazen flessen geschonken. Op deze manier verbruiken we geen verpakkingen. Koffiemelk kopen we in glas. Yoghurt maken we zelf.
 • Eieren koop ik gewoon in de buurt. Ik heb een eigen bakje, ooit bewaard, waar precies 6 eitjes inpassen. Ik heb inmiddels 3 adresjes waar ik eitjes koop. Als er 2 niets hebben, dan heeft de derde meestal wel. Heeft de 3e ook niets, dan koop ik eieren op de markt, en vraag of ze het in mijn eigen bakje willen doen. De prijs verschilt, voor 6 stuks vanaf €1,20 – €1,80.

Bonen, noten, pasta & rijst

 • Bonen. Denk aan kikkererwten, kidneybonen, linzen, zwarte bonen, spliterwten etc etc. Je kan het allemaal in bulkverpakking kopen. Hier verkopen ze het in een papieren zak. Enig nadeel: wel zelf koken, maar je kan bonen heel goed invriezen.
 • Pasta kopen we ook in bulk. We eten gemiddeld 1x per week macaroni, en dan gaat het hard met de plastic verpakkingen. Je kan macaroni ook in karton kopen bij de supermarkt, maar dat kan beter dachten wij: ook dit kopen we in bulk, bij dezelfde webshop als de bonen. We krijgen dan 6 kilo macaroni in 1 keer geleverd, en het zit dan in een grote doos. Zit wel in folie vanwege hygiëne, maar nog altijd minder verpakkingen dan losse doosjes uit de winkel.
 • Rijst. Zelfde verhaal als bovenstaand. We kopen rijst in een papieren zak. We doen 1 hele grote bestelling in 1 keer (ivm transportkosten) en dan kunnen we weer een poosje vooruit. Bami kopen we wel in de winkel, dat zit in een kartonnen doos. We eten niet zo heel vaak bami, dus dat leek ons niet nodig om in bulk te kopen (je moet ook nog bedenken waar je zoveel etenswaren gaat laten)
 • Noten tappen we in onze eigen zakjes bij de Lidl of speciaalzaakje in ons dorp.
 • Lasagne maken we zelf. We hebben een hele mooie pastamachine, maar eigenlijk heb je die niet eens nodig. Je maakt heel simpel lasagne van bloem en eieren. Ik zal ook dat recept nog eens een keer plaatsen.
 • Pizza. Pizza maken we zelf en bestellen we eigenlijk nooit. Scheelt weer dozen en plastic.

Sauzen, jams en broodbeleg

 • Tomatensaus – maken we zelf of kopen we soms in glas. Vooral handig als basis voor soepen en pasta’s. Basis tomatensaus maak je heel makkelijk zelf en staat nog in de planning om online te komen.
 • Ketchup – Ook dit kun je goed zelf maken, maar is ook prima verkrijgbaar in glas.
 • Mayonaise – Daar waag ik me niet aan om het zelf te maken. Dit koop ik altijd in glas. Is ook een stuk langer houdbaar.
 • Olijfolie – Kopen we in glas
 • Jam – Kopen we in glas, maar kan je zomers, als je bijvoorbeeld heel veel aardbeien hebt, zelf jam maken. Helemaal niet moeilijk. Je hebt dan wel veel potjes nodig om het in te bewaren.
 • Appelstroop – Kopen we in glas en gebruiken we meteen ook als stroop voor de pannenkoeken.
 • Hummushummus maken we zelf, tahin kopen we wel in glas, maar dat zou je ook zelf kunnen maken van sesamzaadjes.
 • Hagelslag – kopen we in kartonnen verpakking.
 • Soepen maak ik zoveel mogelijk zelf, koop ik niet meer in blik of plastic verpakking. Als je het zelf maakt, weet je ook wat er inzit. Zoek je nog lekkere soeprecepten? Kijk dan eens op mijn recepten pagina.

Thee, koffie & kruiden

 • Thee & koffie kun je bij verpakkingsvrije winkels los kopen. Wij hebben helaas die mogelijkheid niet. Je kan zelf thee maken door kruiden te drogen, denk aan munt bijvoorbeeld. Losse thee kun je eventueel ook online kopen. Wij hebben onze thee in zakjes nog niet op. Als dat op is, ga ik kijken naar losse thee. Koffie lukt echt niet verpakkingsvrij, je krijgt het toch aangeleverd in vacuümverpakte zakken. Daarom kopen wij nog steeds de koffie bij de Lidl. Lekker en goedkoop. Levert helaas wel een verpakking op.
 • Kruiden kun je wel in bulk kopen bij de biologische toko. Ik zag dat zij paprikapoeder per kilo verkochten voor ongeveer €30,- Dit wordt geleverd in een papieren zak.
Lees ook: Plasticvrij winkelen, een uitdaging

Ander soort drinken en eten voor de lunch

 • Flesjes water – Water tap je uit de kraan en drink je vanuit een herbruikbare beker. Uiteraard geen plastic waterflesjes kopen.
 • Cola / Energiedrank, alcohol etc. – Koop nooit geen blik (die zien we heel veel in de berm liggen) maar altijd drinken in statiegeldflessen of in glas kopen. Koop ook geen pakjes drinken voor kinderen, maar geef drinken mee in herbruikbare bekers voor school.
 • Brood vervoeren – Vervoer brood niet in boterhamzakjes, maar in een broodtrommel, of in een beeswrap. Niet in aluminiumfolie of in plastic zakjes…
 • Fruitsalades. Deze kun je kant en klaar kopen in de winkel. Niet doen. Snijd zelf je verpakkingsvrije fruit. Kost iets meer tijd, maar het scheelt weer een plastic verpakking. Ook scheelt het je geld, kant en klaar is natuurlijk veel duurder.
 • Smoothies maak je ook heel makkelijk zelf. Niet kopen, want dat zit in plastic. Neem zelf een herbruikbare beker en drink daar je eigengemaakte smoothie uit.

Huishoudelijke artikelen

 • Bakingsoda: Koop ik in kartonnen doosjes bij de AH. Je kan het ook in bulk kopen, zou je even moeten googlen.
 • Toiletpapier. Wij kopen toiletpapier van 100% eco. Komt in een grote doos, ook dit kopen we in bulk. je kan kiezen uit 18 rollen of 48 rollen. Geen plastic te bekennen!
 • Bleek. Kopen we niet. Te vervangen voor Azijn. Om het toilet te reinigen, strooi je wat bakingsoda in het toilet, giet er wat azijn bij en dan gaat het enorm bruisen. Goed doorspoelen. Bij een lichte verstopping in de keuken bijvoorbeeld, doe je hetzelfde in de gootsteen. Laat het uitbruisen en dan spoel je na met kokend water.
 • Schuurmiddel. Niet nodig. Te vervangen door Bakingsoda.
 • Ontkalker. Niet nodig. Te vervangen door bakingsoda of azijn.
 • Wasverzachter. Vervang wasverzachter door azijn, of maak het zelf! Houdt de website in de gaten, ik ga binnenkort mijn eigen wasverzachter maken.
 • Wasmiddel. Wij kopen altijd poeder. Dit komt in een grote kartonnen doos. Poeder is ook beter voor de machine, so i’ve heard….
 • Vaatwastabletten. We kochten eco- vaatwastabletten van de AH, maar we snapten niet zo goed waar het plasticje, wat om de tablet heen zit, heengaat? Het doosje kan bij het oud papier. Tegenwoordig maken we de tabletten ook zelf.
 • Schuursponzen en afwasborstel – Je kunt de afwasborstel vervangen door zelf een schuurspons van touw te maken. Ik ga er binnenkort nog over schrijven. Je kan ook een houten borstel kopen.
 • Wasknijpers. Zo langzaam aan vervangen we alle plastic wasknijpers voor de houten versie. De plastic gaan ook veel sneller stuk dan de houten knijpers.
 • Plastic folie. Te vervangen voor foodhuggers, beeswrap, of gewoon een theedoek, zoals wij doen. Voor groenten in de koelkast gebruiken we nog papieren zakjes, die hadden we nog liggen en maken we eerst op.
Lees ook: Duurzame kledingmerken, wanneer weet je dat je iets goeds koopt?

Persoonlijke verzorging

 • Shampoo. Maak je eigen shampoo bar! Ontzettend makkelijk om te doen en het scheelt weer een plastic fles in de badkamer.
 • Conditioner. Maak conditioner op basis van appelazijn cider.
 • Zeep. Geen douchegel kopen, maar gewoon een blok zeep. Waar een papiertje omheen zit en geen plastic verpakking.  Aleppozeep schijnt een fijne zeep te zijn.
 • Tandpasta. Maak je eigen tandpasta. Ik poets nu iedere dag met deze zelfgemaakte tandpasta.
 • Tandenborstel. Koop er 1 van bamboe, vrijwel 100% composteerbaar. Ligt er een beetje aan wat voor soort haren erop zitten. Nylonharen mogen dus niet in de compostbak, die moet je er dan afknippen.
 • Deodorant . Maak ik zelf.
 • Scheermes. Koop geen wegwerpmesjes maar een ouderwets mes. Zo’n een die je moet slijpen. Bijvoorbeeld deze.
 • Maandverband. Koop wasbaar maandverband. Ik gebruik dit naar volle tevredenheid.
 • Menstruatiecup. Gebruik ik ook naar volle tevredenheid. Vervangt samen zo’n 10.000 verbanden en tampons.
 • Wattenschijfjes. Koop wasbare wattenschijfjes. Of maak ze zelf van een oude handdoek. Knip 2 rondjes uit een oude handdoek, zet deze tegen elkaar en maak het vast met een festonsteek. Klaar is je nieuwe ‘watje’.  Gewoon te wassen op 60 graden. Wel in een wasnetje doen, anders raak je ze kwijt in de wasmachine. Wasbare wattenschijfjes zijn niet te gebruiken voor aceton/ nagellak.
 • Gezichtsdoekjes. Deze heb ik vervangen door wasbare doekjes van bamboe. Washandje volstaat ook prima.
 • Reinigingsmelk en andere reinigingsproducten voor je gezicht. Ik gebruik amandelolie om mijn gezicht mee te reinigen. Dit koop ik in glas. Je heb maar een paar druppeltjes nodig en je veegt zo de make up van je gezicht. De plastic flacons met reinigingsmelk heb ik niet meer nodig. Er zijn ook dames die kokosolie gebruiken. Kan ook net zo goed.
 • Wattenstaafjes. Je hebt wattenstaafjes die composteerbaar zijn. Je koopt ze oa bij LZA.
 • Handzeep. Maak ik zelf 🙂 We hebben recent wel de hergebruikte plastic pompjes in de wc en keuken vervangen voor exemplaren van glas….. Staat 100 keer beter. De plastic pompjes waren vies en kreeg ze niet goed meer schoon. Vandaar dat ze weggingen.
 • Make up: blijft moeilijk. Ik kwam al wel recepten tegen om zelf mascara, lippenbalsem en oogschaduw te maken. Containers kun je ook online kopen. Ik ga hier nog uitgebreider over schrijven. Momenteel heb ik nog niets aan make up vervangen, ik ben dol op make up en heb simpelweg veel te veel.

Baby & kinderen

 • Luiers – Schakel over naar wasbare luiers. Ik heb er al veelvuldig over geschreven.
 • Billendoekjes & snoetenpoetsers.  Wij maken de kids schoon met een vochtige spuugdoek. Zo maken we gifvrij hun handjes en gezichten schoon. Daar gebruiken we geen wegwerpdoekjes voor. Voor de billen gebruiken we aparte wasbare billendoekjes.
 • Shampoo voor kinderen – kinderen hebben vaak niet eens shampoo nodig. Het schijnt ook beter voor het haar te zijn om het niet te wassen met een agressieve reiniger. Mocht het haar echt vies zijn, dan gebruiken we een beetje babyolie wat we nog hebben staan. Voor in het badje deed ik altijd wat druppeltjes amandel olie. Heel erg goedkoop en komt in glas. Amandelolie is op meerdere manieren toepasbaar.
 • Plastic speelgoed – schakel over naar duurzamere speelgoed, denk aan houten speelgoed, maar ook Lego komt met een lijn helemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Koop ook speelgoed bij de kringloopwinkel.
 • Plastic badje & standaard zijn eigenlijk niet nodig. Je kunt je kleintje meenemen onder de douche.

Dit is mijn lijst! (Voorlopig ;)) Vul het gerust aan als je wilt, laat een reactie achter, vind ik alleen maar leuk!

Daarnaast wil ik ook zeggen dat we niet perfect zijn. We gebruiken ook wel wegwerpdoekjes voor de kids. Luiers. Vuilniszakken, om even wat te noemen, maar alle beetjes helpen! Onze plastic en grijze container zijn stukken minder vol als eerst en daar zijn we ook trots op!

Advertentie

15 gedachten over “De ‘Grote ZERO Plastic’ lijst”

 1. Goed bezig. Leuk he, lijstjes maken.
  En mayonaise moet je echt een keer proberen zelf te maken,het is zo simpel…kan bijna niet mislukken.
  Jam maak ik van alle soorten fruit, pruimen, rozenbottels(gratis in de natuur) aalbessen, zwarte bessen, framboos, bramen. Je kan zelfs van pompoen jam maken. Ik heb vier bessenstruiken in de tuin staan en heb er het hele jaar jam van. Ik gebruik het liefst de kleine HAKpotjes, die ik van anderen krijg. Als de deksels zijn beste tijd gehad hebben, koop ik bij bijenhuis.nl stapel nieuwe deksels.
  Van uit de natuur geraapte hazelnoten maak ik hazelnootpasta.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb geen mobiel, en kijk weinig tv. Dat scheelt al een paar uur per dag, denk ik. Verder is altijd zelf maken niet zo tijdrovend als soms iets maken. Je krijgt handigheid en snelheid. Een pan jam maken kost me een kwartier. Alles in de pan, koken, suiker erbij,roeren…in de potten gieten. Ik heb wel een speciale vultrechter voor op de potten, dat scheelt klungelen, en dus tijd. De tijd dat een jam nog moet koken breng ik door met andere klusjes, ik sta niet naast de pan ofzo. Meestal maak ik jam na het eten, terwijl ik ondertussen de afwas doe en een keukenkastje schoonmaak.
    Ik heb dat zelf maken mezelf aangeleerd, mijn moeder was echt niet van het gezond eten of zelf maken, zij was meer de kampioen met de blikopener en Chineesafhaal-expert. Ik maakte op mijn zestiende in het studentenhuis al wekelijks zes liter verse soep, voor iedereen(24 studenten) die de huishoudelijke taken gedaan had was er een kom soep. Je snapt wel dat wij een schoon studentenhuis hadden 🙂

    Geliked door 1 persoon

 2. Koffie kopen wij hier in Deventer bij De blauwe kamer in blikken. Die lever je vervolgens weer in als je nieuwe koffie komt halen. Ze werken met een statiegeldsysteem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooie lijst! Mayonaise is trouwens echt heel simpel te maken met een staafmixer. Wasbare doekjes in plaats van toiletpapier kan ik je ook echt aanraden. Veel fijner en het scheelt veel papier.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oeh wasbare doekjes met 2 kinderen…… Ik heb een poosje wasbare luiers geprobeerd bij mijn jongste, maar zij kreeg uitslag van de stoffen waarschijnlijk. We gebruiken dus wegwep luiers. we hopen dat ze as zomer zindelijk zal worden. De wasbare doekjes gebruik ik voor make up doeleinden.

   Like

 4. Hoi, goed bezig! Wat dacht je van veganist worden, dat is pas goed voor het milieu. Al ben ik het geworden om morele redenen, het zorgt ook voor een kleinere voetafdruk:)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: