Hoe verklein je je ecologische voetafdruk? 10 tips, zodat je vandaag nog kan starten :)

Ken je de film ‘A Sound of Thunder’? Deze film gaat over een soort tijdmachine, waarmee mensen in het jaar 2054 terug kunnen reizen naar de tijd van de dinosauriërs, om zogenaamd te ‘jagen op dino’s’. Dat op zich vind ik niet interessant, maar wèl wat er gebeurt als de tijdreizigers zich niet houden aan de regels en daardoor een vlinder doodtrappen. Letterlijk een voetafdruk in de aarde, waardoor alles verandert. Er ontstaan zelfs allerlei mythische wezens die wij niet kennen, maar niks is meer hetzelfde.

10 tips om je ecologische voetafdruk direct te verkleinen bespaarfreakDestijds vond ik dit een zeer intrigerende film. Tikje ongeloofwaardig, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Bij elke voetstap, autorit, vliegreis die we maken, veranderen we iets aan de natuur, je ecologische voetafdruk. Hoe vervuilend ben jij voor onze natuur en planeet? En hoe fixen we dat weer? En kan dat nog wel?

Moeder natuur is een zeer flexibel iets. Bij elke aanpassing die er komt aan de natuur, evolueert wel weer iets.

Wat is nou je ecologische voetafdruk?

Om dit uit te leggen verwijs ik je graag naar deze website. Daar wordt het wat beter uitgelegd. Het komt neer op het volgende: het is de ruimte die wij mensen innemen van de aarde. De ruimte waarop onze spullen, voedsel en dergelijke worden geproduceerd maar ook wat wij consumeren (afval). Dit wordt uitgedrukt in een bepaalde hectare en daar zitten we met elkaar ruim overheen. Het is slecht voor het milieu om teveel ruimte in te nemen, de aarde kan zijn reserves niet goed aanvullen en grondstoffen raken op. Het is daarom belangrijk dat we allemaal een stap terugdoen in de wijze waarop we consumeren en spullen gebruiken.

Hoe verklein ik mijn voetafdruk?

 • Koop zonnepanelen

Je produceert met zonnepanelen zelf schone en duurzame energie. Je draagt daardoor bij aan een schonere wereld! Het teveel aan energie kun je terugleveren en je verdient er dan ook nog aan. De aanschaf is natuurlijk wel een ding, maar uiteindelijk, na een aantal jaar, verdien je er geld mee terug. Duurzaam en je betaald minder voor stroom, win – win!

 • Eet minder vlees

1 kilo rundvlees kost 15.000 liter water om te produceren! Al dat water kunnen we ook gebruiken voor de productie van groente en granen. Dit kost beduidend minder water, 1 kilo sojabonen kost 2100 liter water om te produceren. We kunnen daardoor meer mensen voeden. De uitstoot van gassen van al die runderen op ons land dragen ook bij aan het broeikasklimaat. Het is dus beter om minder vlees te gaan eten. Vegetarisch worden vinden wij ook moeilijk, we eten gemiddeld 1 x per 2 weken vlees. Daarnaast eten we meer bonen, rauwkost en groenten uit het seizoen. Seizoensgroenten worden lokaal verbouwd en hebben minder afstand afgelegd om op ons bordje te eindigen, wat ook weer beter is voor het milieu.

 • Gebruik minder wegwerpproducten

Wegwerp is een enorm gedeelte van ons afval. We gooien per persoon per jaar bijna 500 kilo aan afval weg. Dat is toch niet normaal? Je kan heel veel doen om je afval te verminderen. Tip 1. Koop minder. Het gras is echt niet groener bij de buren 😉 Tip 2, vervang wegwerpproducten voor een duurzamer product, bijvoorbeeld van tampons en maandverband naar een menstruatiecup, of wasbare luiers, of neem een flesje mee als je op pad gaat, gebruik minder plastic huishoudfolie, maar gebruik een bee’s wrap. Zijn maar kleine voorbeelden. Meer lees je hier.

 • Douche korter

Het is niet nodig om uren onder de douche te staan. Douche 5 minuten, langer is niet nodig. Het schijnt dat de gemiddelde Nederlander 5 keer per week, 9 minuten onder de douche staat. Naar 5 minuten gaan, scheelt dus bijna de helft aan water.

 • Vermijd reclame

Ik heb er al vaker over geschreven. Het is echt onzin om elke week pakketten aan reclame door je brievenbus te zien vallen. Je kunt alle folders ook digitaal lezen op je laptop, smartphone en tablet via diverse apps. Ik zelf maak gebruik van de app ‘reclamefolder’. Daar vind ik alles aan reclames. Daarnaast maken we gebruik van een NEE- NEE sticker. Je mist echt niks. De meeste reclamefolders vind je ook in de winkel. Heel soms heb je een coupon nodig van een bepaalde winkel om korting te krijgen. In 10 jaar dat ik die sticker heb, heb ik 1x gehad dat ik geen coupon had, De winkel verstrekte me vriendelijk de coupon. Niks aan de hand dus.

 • Vervang je oude apparaten voor A+ label als ze eraan toe zijn.

Tuurlijk is het een bult geld als je een nieuwe koelkast, wasmachine en dergelijke moet kopen, maar vergis je niet! Een 2e hands exemplaar is meestal niet energiezuinig en kan je veel geld kosten, omdat je niet weet of het apparaat snel stuk zal gaan. Het is echter niet zo duurzaam om alles dan maar te vervangen, omdat dat beter is voor het milieu. Beter is het om je oude spullen eerst  ‘op te maken’. Nieuwe spullen moeten ook weer gemaakt worden van grondstoffen. Zorg dus, als je nieuw koopt, dat je apparatuur goed gerecycled wordt, zodat we onderdelen wel weer kunnen hergebruiken.

 • Kies voor verantwoord en duurzaam gevangen vis

De oceanen zijn zwaar over bevist. Een aantal vissoorten worden met uitsterven bedreigd. Beter is dus om deze niet te eten. Kies voor vis met een MSC keurmerk (wild gevangen) of ASC keurmerk (kweekvis). Meer kun je hier lezen over welke vissoorten oke zijn om te eten.

 • Vervang al je lampen door LED lampen

Even een kleine vergelijking: Led is 85% energiezuiniger dan een gloeilamp. Gloeilampen mogen dan ook niet meer verkocht worden, maar dan is er nog halogeen en spaarlampen. Spaarlampen zijn ook zo zuinig niet meer. De techniek gaat, wat dat betreft, razendsnel. Lees dit interessante artikel van Milieucentraal, daar wordt alles over de ledlamp uitgelegd. Wij kochten al onze ledlampen bij de Action, daar zijn ze niet duur, ongeveer 2 a 3  euro per lampje. Wij hebben toen alle lampen in ons huis vervangen voor LED, wij hadden nog zelfs gloeilampen in ons huis en flink wat halogeenlampjes. Stukken beter voor het milieu.

 •  Gooi minder voedsel weg.

Iets wat ik echt doodzonde vind, is om bruikbaar voedsel weg te gooien. Vreselijk vind ik dat. Het voedsel moest verbouwd worden, heeft water gehad, is energie in gestopt, is getransporteerd en jij koopt het, om het vervolgens weg te gooien! Zonde! Het is veel leuker, om, als je toch merkt dat groente of ander voedsel z’n langste tijd wel heeft gehad, te verwerken in een leuk recept. Zo ben je creatief bezig en zuinig. Lees bijvoorbeeld hier wat je met oud brood kan doen (= het meest weggegooide voedsel in Nederland) of maak soep van bloemkoolbladeren. Maak anders eens een restjes quiche. Kortom er is van alles te vinden op internet om je restjes op te maken. Kijk ook op Pinterest, ik pin mee op een bord over wat je kunt doen met restjes eten.

 • Vermijd het gebruik van plastic

Hier steek ik de laatste tijd veel energie in. Het vermijden van plastic is zo makkelijk nog niet. In het kort is het beter om plastic te vermijden, omdat het domweg niet vergaat. 90% van de plastic kan niet eens gerecycled worden, en wordt dus verbrand. Erger nog, het komt in de natuur terecht, waar vogels en andere dieren doodgaan, omdat ze zich verwonden of het plastic opeten. Plastic zit helaas bijna overal omheen. Zelfs de komkommer in de supermarkt heeft plastic om zich heen. Een paar tips om je plasticgebruik drastisch te verminderen: 1. Neem je eigen tas mee naar de winkel. 2. Voor groenten en brood kun je ook katoenen tasjes of netjes gebruiken. 3. Gebruik voor je blokje kaas een bee’s wrap of bakje. Ik koop mijn kaas op de markt en is niet duurder dan in de winkel. 4. Koop in bulkverpakking. Zowel rijst en bonen als pasta kopen we in bulk online. Het komt in een papieren zak of doos. Scheelt al enorm veel verpakkingen. 5. Melk halen we bij de boer, evenals eieren, maar dat kost wel meer moeite.

Uiteraard zijn er veel meer manieren mogelijk om duurzamer te gaan leven. Denk aan je kleding of de wijze waarop je jezelf vervoert. Het hoeft niet allemaal perfect, maar laten we in ieder geval eens kritisch naar onszelf kijken! Willen we echt de aarde zo achterlaten voor onze kinderen? Als een vuilnisbelt?

Zoek je meer ideeën? Kijk ook op Pinterest want daar zitten de mensen die creatief zijn! Maak zelf ook je spullen en koop minder. Denk aan wasmiddel, vaatwastabletten, shampoo, netjes, tasjes, hergebruik spullen in prachtige kunst etc etc. Kom vooral eens kijken 🙂

 

12 gedachten over “Hoe verklein je je ecologische voetafdruk? 10 tips, zodat je vandaag nog kan starten :)”

 1. Je noemt dat je zoveel water bespaart met korter douchen. Maar je bespaart ook veel gas! Warm water kost ook energie.
  Ik heb zelf afgelopen zomer toen het zo droog en heet was de Niebla douchekop gekocht. De beste zuinigste douchekop. Ja, dat was even een paar euro meer dan een gewone, maar ik ben er erg blij mee. Hij doucht heerlijk, en tegelijkertijd besef ik me dat ik minder water en gas verbruik als ik douche (dat is niet dagelijks).
  Overigens is dat elke dag een of zelfs twee keer douchen ook maar aangeleerd…de generatie van onze ouders waren de eersten met een douche in huis, is echt een na-oorlogse verandering. En in het begin was eens per week uitgebreid douchen nog normaal. Daarom klagen bejaarden in het bejaardenhuis ook zelden als ze om de dag gedoucht worden, twee of drie keer per week douchen is nog steeds veel meer dan waar zij mee opgroeiden.

  Liked by 1 persoon

 2. Er zijn veel mogelijkheden om je voetafdruk te verkleinen, maar als je snel veel impact wilt hebben, zijn drie tips voldoende: eet minder vlees, koop minder dingen (kleding, meubels, apparaten), stop met vliegen. Vliegen doen we al nooit, aan de andere twee tips herinner ik mezelf regelmatig. Alle andere tips zijn daarbij vergeleken druppels op de gloeiende plaat, bijv omdat de opbrengst flink is maar de “milieuinvestering” ook heel groot, zoals bij de fabricage van zonnepanelen.

  Liked by 1 persoon

  1. Dat niet alleen, als producenten en grote bedrijven niet wat gaan veranderen aan de wijze waarop spullen gemaakt worden en met welke materialen zal de impact van de burger sowieso klein blijven, maar ik merk wel dat het belletje nu wel begint te rinkelen en dat is alleen maar goed. (behalve ryanair, die nu tickets voor 5 euro aanbiedt)

   Like

 3. huh ryanair,tickets voor 5euro? zoveel betaal je hier aan een busrit… meen je dat? ik vind het echt gestoord, die vliegtuigen zijn een catastrofe voor onze planeet. Wij vliegen niet, dus dat is al een goeie 🙂 verder douche ik en zowel manlief en de kinderen 1x id week, en nee wij stinken niet (hopelijk 😉 ) we wassen ons dagelijks aan de lavabo op de nodige plaatsen, ons haar word dus ook maar 1x id week gewassen en wij hebben alle 4 vééél haar, ook mijn zonen zijn niet van die kortgeschoren kopjes, maar hebben een leuke bos krullen net als de papa en ik eigenlijk ook maar dan in lange versie 🙂 , dus daar zitten we ook al goed. Alleen is mijn man een echte carnivoor en dat vind ik zo jammer, want ik ben niet echt vlees-achtig aangelegd…ook 1 vd kinderen niet, de andere dan weer wel. en we proberen zoveel mogelijk plastiek uit de weg te gaan waar het kan, door zelf wasmiddel, deo enz. te maken, alsook wasbaar maandverband en wasbare wattenschijfjes. Alle kleine beetjes helpen, en hoe meer mensen er zich van bewust worden, hoe beter ! liefs floor

  Liked by 1 persoon

  1. https://www.ryanair.com/nl/nl/reis-plannen/ontdek/speciale-aanbieding
   Vanaf 5 euro worden er tickets verkocht. Ik weet niet hoeveel belasting ed er dan nog bij komt hoor, maar ik las ergens dat er reclame voor werd gemaakt….
   Ik ben niet tegen vliegtuigen, het heeft onze wereld op zoveel manieren groter gemaakt, ik zou liever zien dat er een duurzamere oplossing voor werd gezocht.
   En door vlees te minderen help je ook mee, dat moet je je maar bedenken als je man weer aan zn worstje zit… 😉

   Like

 4. Hergebruik is ook goed voor het milieu. Ik werk in de schoonmaak en ben ook verantwoordelijk voor het weggooien van afval en het valt me elke dag weer op hoeveel er weggegooid word wat nog gewoon bruikbaar is. Emmers met deksels bijvoorbeeld waarin poeder zat om soep en saus te maken bij de catering, die zijn perfect om te gebruiken om thuis spullen in op te bergen. Ordners die nog prima bruikbaar zijn, lege plastic dozen die ik gebruik om spijkers en schroeven in op te bergen en mijn collega nam er een mee voor haar naaispulletjes, houten wijnkistjes die hangen in mijn voorraadkast als mini kastjes, lege snoeptomaatbekers, perfect om in voor te zaaien. enz. Scheelt niet alleen euros maar zo zijn er ook minder grondstoffen nodig om nieuwe spullen te maken en hergebruik is ook beter voor het milieu.

  Liked by 1 persoon

 5. Het bederven van voedsel doordat het niet in plastic verpakt zit is nog vele malen erger dan de plastic verpakkingen.
  Dat is dus ook geen optie!?
  Geen idee waarom bijv. een Turkse winkel nooit iets in het plastic heeft zitten qua groente en fruit… Die verkoopt toch ook niet alles in 1 dag zou je zeggen.
  Dat begrijp ik dan weer niet zo goed.
  Verder: goede blog/goede tips!

  Ik heb een afwassponsje gekocht bij/van Prowin. Dat is een soort Tupperware, maar dan met andere artikelen.
  Dat sponsje kan in de was en is zoveel duurzamer dan een wegwerp afwassponsje.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s