Maak een financieel jaarplan + eigen cijfers

Maak een financieel jaarplan voor meer overzicht! bespaarfreak

Iets wat ik elk jaar doe, zo in december, is een financieel jaarplan maken. Ik creëer daarmee overzicht voor mezelf, structuur en ik kom (bijna) niet voor onverwachte verrassingen te staan in het nieuwe jaar.

Wat is een financieel jaarplan? Voor ons is het een soort agenda voor het nieuwe jaar, waarin ik precies noteer welke financiële spaardoelen we hebben, welke vaste lasten we gaan hebben, waar we nog op kunnen bezuinigen evt en wat we kunnen verwachten aan extra inkomsten, en in welke maand dat is.

Dat ziet er ongeveer zo uit.

Spaardoelen

Buffer: + €9000,- in 2019. Dit bedrag wordt onderverdeeld in meerdere potjes. €9000,- is geen keihard bedrag, het mag iets minder zijn, maar ook meer. We willen naast het sparen ook een leuk leven leiden, en dat kost soms wat geld.

9000: 12 = €750,- per maand. We zijn in de luxe positie om op deze wijze te kunnen sparen. Dit bedrag is exclusief vakantiegeld en/ of eindejaarsuitkering. Een deel van het geld gaat naar de zomervakantie. Een deel is extra aflossing DUO en de rest zetten we op onze spaarrekening. We willen sowieso 7500 euro extra sparen in 2019. Dit was ook het streven afgelopen jaar en dat is gelukt.

Afgelopen jaar spaarden wij €7847,72 euro. Dit is een gemiddeld bedrag van €653,98 per maand. Wij zijn 2 verdieners en hebben samen iets meer dan een modaal inkomen. Wow, we zijn heel trots op onszelf! Het had veel meer kunnen zijn, maar we hebben flink wat nieuwe apparatuur gekocht afgelopen jaar en we kregen een baby waar ook de nodige kosten mee gemoeid waren, maar we hebben in ieder geval ons streefbedrag gehaald! Hoe we dat hebben gedaan, lees je in het nieuwe jaar!

Wil jij ook weten wat je kunt sparen maandelijks? Maak een overzicht voor jezelf met je inkomsten versus vaste lasten. Vergeet daarbij je variabele lasten niet, zoals boodschappen. Reken uit wat je overhoudt en dit kun je maandelijks sparen. 

Vaste lasten

Alle vaste lasten die we jaarlijks hebben, worden voor de maand januari opgeschreven. Zo weet ik wat ik maandelijks aan vaste lasten kwijt ben, echter betalen we niet alles per maand en niet alles wordt elke maand afgeschreven.

Voor 2019 zijn wij kwijt aan vaste lasten: €1534,48 per maand. Ik heb voor het gemak water, zorgverzekering eigen risico en rioolbelasting ook maar even elke maand meegeteld, maar deze lasten zijn maar 10 x/ 11x  per jaar. Sommigen zullen denken, wat een hoge vaste lasten, maar vergeet niet: schuldenaflossing, zorgverzekering, kinderopvang en een dure auto.

Ook betalen we een aantal dingen 1x per jaar. Onze zorgverzekering betalen we jaarlijks, en onze gewone verzekeringen betalen we ook in 1x. Dit doen we, omdat we toch een inboedelverzekering ed nodig hebben en een zorgverzekering. Door het jaarlijks te betalen, krijgen we korting.  Meer over de zorgpremie kun je hier teruglezen. De korting zetten we vervolgens weer op de spaarrekening. Door het jaarlijks te betalen dalen onze vaste lasten maandelijks en zetten we dat geld opzij om aan het begin van het jaar weer deze lasten vooruit te kunnen betalen.

Overige inkomsten jaarlijks

Verder noteer ik ook wat we nog extra aan inkomsten mogen ontvangen. Dit geeft mij overzicht en dat vind ik prettig. Ik noteer dit zo: (KOT is kinderopvangtoeslag)

jan –  KOT – 2 jan Kinderbijslag €€447,80  –  geen Vitens – geen rioolbelasting –

feb – KOT –

mrt – KOT –

april – KOT- 1 apr Kinderbijslag €447,80 –

mei – KOT –

jun – KOT – 2 x vakantiegeld eind juni –

juli – KOT-  1 juli Kinderbijslag €€447,80 + uitbetaling belastingaangifte 2018 €? (we krijgen elk jaar geld terug, maar hoeveel dat ik wisselt nogal eens)  –

aug – KOT –

sept – KOT –

okt – KOT – 1 okt Kinderbijslag €€447,80 –

nov – KOT – uitbetaling/ bijbetalen energie?  (al 4 jaar krijgen we geld terug van de energieleverancier. Ik hou de meterstanden heel erg goed bij, zo spring ik snel in op wijzigingen en hoeven we meestal niet bij te betalen)

dec – KOT – 1x eindejaarsuitkering. – Geen Vitens –

Schulden

En dan zijn er nog schulden. As we speak staat er nog een 5 duizend euro open van de DUO. Afgelopen jaar hebben we versneld afgelost, €350,- per maand, maar nu er geen noodzaak meer is om snel te sparen voor de aankoop van een huis (lees: we blijven huren voorlopig) hebben we dit hoge bedrag wat naar beneden bijgesteld. Het aflossen gaat daarom wat minder snel, echter hebben we afgelopen 2 jaar in totaal € 8300,- afgelost. Ook een flink bedrag! Het plan is om af en toe een extra hoog bedrag af te lossen, naast de maandelijkse terugbetaling. Dit kan wel van invloed zijn op de aanvraag van een eventuele hypotheek. De hypotheekverstrekker kan de hoge bedragen die extra  zijn afgelost, van de oorspronkelijke schuld aftrekken. De noodzaak om de schuld snel af te lossen is er dus niet, de rente is nog steeds 0%.

Besparen?

Dan kijk ik elk jaar ook nog eens naar de vaste lasten en waar we eventueel nog op zouden kunnen besparen. Voor het aankomend jaar heb ik mezelf voorgenomen om te kijken naar de dure auto die we hebben. Ik werkte ver weg en daarom hebben we een diesel. Door omstandigheden heb ik al meer dan een jaar niet gewerkt en is de noodzaak er dus niet meer. De auto kost maandelijks veel geld en daarnaast begint hij kuren te krijgen en dus zullen we waarschijnlijk in 2019 een andere auto kopen (we hopen van niet). Hoe het verder loopt met mijn werk weet ik nog niet, en daarom wachten we nog heel even af.

Daarnaast loopt de mobiele telefoon abonnement van mijn man in april af, en dan zullen die kosten dalen met €30 euro per maand. We kopen zelf de telefoon en stappen over naar de laagste aanbieder.

Verder willen we nog steeds overstappen van onze TV aanbieder. We hebben de tv niet opgezegd, we blijken toch nog wel wat reguliere programmering te kijken, maar de kosten zijn hoog: KPN, 2 kastjes, Netflix & Spotify, zo’n slordige €80,- per maand. Doel voor 2019 is om daar minstens €15 euro af te krijgen. 🙂 Voor de mensen die ons tips willen geven, Ziggo kan hier helaas niet.

En dan nog de bankkosten. Ik wist niet eens wat we betaalden aan bankkosten, maar het is schandalig veel! Maandelijks betalen we €8,45 per maand! Voor een extra rekening en pasje. Hier ga ik ook zeker naar kijken. Op jaarbasis betalen we dus €101,40 aan bankkosten. Verder wil ik gaan kijken of we naar een duurzamere bank kunnen overstappen, zoals ASN of triodos.

Dit is mijn plan voor het komend jaar! Maken jullie ook zo’n plan? Hoe hebben jullie de financiële zaken geregeld?

 

 

6 gedachten over “Maak een financieel jaarplan + eigen cijfers”

 1. Hier een doorlopend overzicht die constant aanpasbaar is aan de actuele situatie .
  Alles is terug gerekend naar maand niveau. Elke maand is zodoende hetzelfde.
  Ik kijk doorlopend op iets goedkoper kan.
  Laatst weer overgestapt qua energie met een bonus van 270 euro.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik schrijf ook alles maandelijks op, en 1x zo’n jaaroverzicht geeft voor mij nog wat meer overzicht. We boeken ook maandelijks hetzelfde bedrag over naar 1 rekening waar nagenoeg alle vaste lasten afgaan. Soms blijft er een beetje over…. In oktober stappen we ook altijd over idd, dat zet ik in mijn normale agenda.

   Like

 2. Ik kijk ook naar de maandelijkse uitgaven en wat we jaarlijks nog willen en moeten uitgeven van ons spaargeld. Hoeveel buffer we dan nog over hebben, naast we gewoon doorsparen.
  Als tip voor de tv, zijn wij recentelijk overgestapt naar Telfort tv+internet 100/100 glasvezel (à €55 na de kortingsperiode voor 2 kastjes incl 1x opnemen), dan krijg je ook korting op spotify en icm een mobiel abonnement (bijv 20gb + onbeperkt bellen/sms à €20) ben je heel goedkoop uit.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s