Na 1 jaar: wat hebben we uitgegeven aan kleding in 2018? + bespaartips!

Kledinguitgaven van een half jaar

Dit jaar heb ik geprobeerd om onze uitgaven voor kleding bij te houden. Halverwege het jaar gaf ik een update over onze uitgaven met betrekking tot kleding. Wij bestaan inmiddels uit 4 mensen, ik en mijn man, zoon van 6 en baby van 10 maanden. We gaven in het eerste halfjaar €624,83 uit aan kleding.

Afgelopen jaar

In de halfjaarlijkse update gaven we dus €624,83 uit aan kleding. Veel kleding hadden we ook gekregen voor de baby, maar we hebben nog een kind en die groeide als kool dit jaar! We hebben meerdere keren compleet nieuwe sets kleding voor hem moeten kopen, vanwege zijn lengte en schoenmaat. We kochten dit jaar sowieso 2 paar nieuwe schoenen voor hem, 1 paar van Puma en later nog een paar van Nike. Niet omdat wij het zo belangrijk vinden dat hij in merkkleding loopt, helemaal niet, maar echt, die schoenen krijgt hij niet stuk! Waar ik soms in voorgaande jaren wel 5 of 6 paar moest kopen omdat de neuzen alweer kapot waren of zelfs de zool compleet losliet na 2 maand intensief dragen (lees: dagelijks in de zandbak), bleven de schoenen met deze merken echt mooi. Ik moet nu dus in de gaten houden of hij ze nog wel past.

Tussen 2 maten in

Aan het begin van dit jaar was ik hoogzwanger, ik had de meeste van mijn kleding geleend, of heel erg oversized gekocht. Op het laatst liep ik in een zwangerschapslegging (geleend) met een oversized trui. Dat zat nog het beste ivm enorm vochtprobleem. Daarna beviel ik en wilde ik eigenlijk weer heel graag in mijn eigen kleding passen, maar dat ging nog even niet door. De kilo’s vlogen er minder hard af, dan de eerste keer, jammer genoeg. In de zomer was ik er helemaal klaar mee. Ik paste nog net niet in mijn oude kleding, maar de zwangerschapskleding kon ook echt niet meer, en dus moest er geshopt worden. Inmiddels zijn een aantal items daarvan ook alweer veel te groot. Ik kocht een aantal maanden later ook nog wat basics, om mijn kledingkast voor alle gelegenheden compleet te maken. Daar ben ik nog steeds erg blij mee. Ik zoek nu alleen nog een fijne winterjas, maar ik ben nog niets leuks en/ of duurzaams tegengekomen.

Mijn man had ook wat nieuwe kleding nodig, waaronder een winterjas. Hij kocht een wat duurdere jas, en we hopen dat de jas ook een aantal winterseizoenen mee zal gaan. Verder heeft hij niet zoveel gekocht, een nieuw paar hardloopschoenen (dat doet hij veel en moet om de zoveel km echt vervangen worden) en een paar nieuwe sneakers.

Rompers met poep 😦

Dochter had veel rompers nodig. Ze heeft geregeld ongelukjes, door wasbare luiers of door papieren luiers, het is om het even inmiddels. Bijna dagelijks moet ik haar helemaal weer verschonen, omdat er dan zoveel ontlasting komt dat de luier het niet aankan. Alles zit er dan onder en soms is de romper zo vies geworden, dat ik hem gewoon in de prullenbak gooi (sorry, maar echt, zoooo vies! krijg je niet meer schoon). En dus, om de zoveel tijd, koop ik 10 rompers in 1 keer en hoop ik dat ze weer even vooruit kan. Verder kocht ik winterkleding voor haar, warme truien en een dikke jas. Schoenen blieft mevrouw niet, en dus kochten we ook 2 paar hele dikke wollen sokken voor haar.

De totale schade, inclusief het eerste halfjaar bedroeg: €1858,71.

Ik vind dit nog best wel veel! Het eerste halfjaar was maar een derde van dit eindbedrag, en dus hebben we in het tweede halfjaar behoorlijk wat centen uitgegeven aan kleding. We wilden ook vooral letten op kwaliteit en meer slow fashion in huis halen, met andere woorden, wat niet zo snel stuk zou gaan. Lees hier meer over in mijn artikel over duurzame kledingmerken.

In het vorige artikel schreef ik dat een gezin gemiddeld zo’n €1600 euro aan kleding uitgaf, dat vond ik toen erg veel, en nu gingen we er dus zo overheen. In voorgaande jaren heb ik bijna geen kleding gekocht, op de zwangerschap na, en heb in 2016 en 2017 nog geen €300,- aan kleding uitgegeven. Ergens moet je dat ook weer inhalen. Het plan is om het komende jaar, of jaren, weinig kleding te kopen. Het principe, 1 erin, 1 eruit, geldt nog steeds. We bezitten de ruimte ook niet, om veel spullen te bewaren en willen daarbij ook minimalistisch blijven. Ik heb daarbij ook steeds minder moeite om dat ene shirtje gauw te kopen, of te denken: “Ach, dat kost maar 3 euro, neem ik mee”. En zo beland het ongebruikt in mijn kast. Ik zeg nee, en dat bespaart een hoop geld! Investeren in duurzame merken is een goede investering, want goedkoop is echt duurkoop. Fast fashion schaadt het milieu, maar ook de arbeiders.

Kledinguitgaven van bespaarfreak

Bespaartips

Wil je geld besparen op het kopen van kleding? Denk dan aan de volgende tips.

 1. Kijk eerst eens kritisch in je kast en ruim hem meteen op. Meestal is het zo dat de items die helemaal onderop liggen, haast niet gedragen worden. Ik heb daar ook last van. Ik denk dan: “Ik heb niets om te dragen!”, maar onderop de stapel liggen praktisch nieuwe spullen! Draag dat ook eens. Weet jij waarom je het kledingstuk niet draagt? Omdat iets toch niet lekker zit of kapot is of wat dan ook? Doe het dan in de textielzak (niet in de vuilnisbak! ook niet als het stuk is), of doe er iets leuks mee! Vind hier ideeën. Of kijk dit filmpje, hier wordt een tas gemaakt van een tshirt! Supermakkelijk en ga ik ook zeker een keer maken!
 2. Goedkoop is meestal duurkoop. Spaar eventueel voor een duurdere aanschaf. Denk bijvoorbeeld aan een winterjas. Koop er 1 die warm is, een tijdloos model is, waar je minstens 5 seizoenen mee kan doen. Kijk naar de gebruikte stoffen in de jas.  Zo voorkom je een miskoop. Het is ontzettend jammer als je volgend seizoen alweer een moet kopen.
 3. Ga je winkelen? Richt je dan alleen op die ene item waar je naar op zoek bent. Laat de rest liggen. Ook als het nog zo goedkoop is. Je kwam voor iets anders. Wees gedisciplineerd. Scheelt je later geld 😉
 4. Zie je toch iets liggen waar je op slag verliefd op bent? Maar je hebt er al 3 soortgelijke items van? Dwing jezelf om het te laten liggen en er minstens 2 nachten over te slapen. Denk je er op dag 3 nog steeds aan? Dan mag je hopen dat het er nog ligt. Meestal ben je het item namelijk allang weer vergeten.
 5. Spreek met jezelf een budget af. Ga niet over dat bedrag heen. Heb je geld over? Boek dat dan over naar de spaarrekening. Ga sparen voor iets bijzonders, zoals een vakantie of een duur product wat je al heel lang wilt hebben 🙂

Hou jij van kleding shoppen???

Heel veel succes met deze tips!

 

4 gedachten over “Na 1 jaar: wat hebben we uitgegeven aan kleding in 2018? + bespaartips!”

 1. 1600 euro voor een gezin van vier, is 400 per persoon, is 33 euro per maand per persoon.
  1858 is 38 euro per persoon. Valt mee hoor. Zeker met winterjas en schoenen erbij.
  Nibud adviseert tieners 50 euro kleedgeld per maand, daar zit je dus al onder. Verder moet je het over enkele jaren bekijken, vanwege die winterjas die jaren meegaat, en andere zaken die lang meegaan. Met reparaties van broeken en verzolen van schoenen erbij meegerekend.
  Ik koop zonder probleem schoenen van 200 euro, maar ik weet dan ook dat mijn oudste paar schoenen meer dan twintig jaar meeging. Tip voor die rompertjes die je niet meer schoon krijgt, verf ze zwart….is goedkoper dan weggooien. Andere tip, voor een kennis die heel veel tshirts met opdruk had, die spaarde hij geloof ik, maar hij had er zoveel dat hij ze niet eens allemaal een keer per jaar aan kon, heb ik kussentjes gemaakt van de favoriete tshirts. Een hele berg kussentjes.

  Liked by 1 persoon

  1. Dank voor de tip! Nog niet eens aan gedacht over het zwartverven… Het valt ook allemaal mee, voor ons is het de bedoeling dat we as jaar niet zoveel kopen, maar voor de kids is het een ander verhaal. Ik kocht pas nog wat mooie kledingstukken voor ze bij de kringloop, was er blij mee voor 1 euro per stuk.

   Like

 2. Kopen hier al jaren kleding tweedehands en wat niet gebruikt wordt is vaak nog goed en wordt verkocht zo kost onze kleding erg weinig tot niets.
  Schoenen van ruim 200 euro graag op mp en dan meerdere paren zo verkoop ik aantal paar en wordt daar ook weer w a t verdiend:)

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s