Plasticvrij winkelen deel V

Het laatste deel! 🙂

Plastic vrij boodschappen doen deel V

En wat gaat het goed! Ik geef toe, het begin was moeilijk, oude gewoonten moeten slijten, maar het wordt steeds makkelijker.

Lees hier deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 hier terug.

Inmiddels kopen we nu, ik schat het maar even, zo’n 70% plasticvrij. Onze plasticcontainer is anderhalve week terug geleegd en er zit nu alleen nog maar een klein bodempje aan plastic in. Wat we kopen zonder plastic of ander restafval: melk, eieren, boter, kattenbakvulling, baking soda, meel, yoghurt, groenten, fruit, toiletpapier, zakdoekjes, bonen, pasta, rijst, bami, broodbeleg, kaas, sapjes, ranja en brood. We proberen wel dan meteen ook zoveel mogelijk zero waste te kopen, dus zo veel mogelijk lokaal en het liefst zonder verpakkingen. Is dat geen optie, willen we het liefst de spullen in (bulk)papier of glas. Drinken wat in glas komt, het liefst weer met statiegeld, en zo hopen we ons afval te verminderen.

Pasgeleden was ons toiletpapier bijna op en op de plastic verpakking van het oude had ik gezien dat het plastic, waar al die rollen inzaten, niet eens te recyclen was. Dit deed me zoeken naar een alternatief en die vond ik!

Eco toiletpapier bespaarfreak

Dit is toiletpapier van 100%eco. Ik kocht 18 rollen voor €15,-. (Het ongebleekte papier was destijds op, dat is nog een paar euro goedkoper.) Het toiletpapier is best prijzig, maar er zitten meer velletjes op dan bij een normaal toiletpapier van de supermarkt, dus je doet er langer mee. Het is gemaakt van 100% gerecycled papier, iets wat ik een fijn idee vind. De bestelling kwam in een doos, de rollen zitten ook verpakt in dun papier, dus alles kan bij de papierbak! Er komt geen plastic aan te pas, dus voor mij een dikke plus! Je kan het toiletpapier ook bij Ekoplaza kopen. Die hebben wij helaas niet in de buurt, dus vandaar de online bestelling.

Boerenkool

Pasgeleden kwam mijn man terug van zijn rondje hardlopen en zei: “Goh, hier in de buurt verkoopt iemand boerenkool”. Jaaa, boerenkool, normaal kocht ik die altijd in een plastic verpakking, gewassen en gesneden. Ik heb nog nooit ergens een stronk boerenkool gezien, ook niet op de markt, dus man ging op pad……

Man kwam terug met 2 grote stronken boerenkool. Ik was superblij en heb ze meteen gewassen en verwerkt. Ik deed ze in plastic zakken die ik nog had bewaard, in de vriezer en inmiddels hebben we ons eerste portie op. Wat was het lekker! 2 stronken kochten we voor €1,20. Bedankt buurman! We hopen dat, als we van het zomer goed opletten, ook in de buurt lokaal fruit kunnen kopen. Zou te gek zijn.

Wat kopen we helemaal niet meer?

Er zijn ook spullen die we gewoon niet meer kopen. Die geven van zichzelf al veel afval en dat hebben we lang geleden afgezworen.  Maandverband en tampons koop ik niet meer, dat heb ik vervangen voor duurzamere alternatieven. Shampoo, deodorant, handzeep en vaatwastabletten koop ik ook niet meer, dat maak ik inmiddels zelf. Yoghurt kopen we ook bijna niet, soms maak ik dat zelf, anders hebben we nog wel fruit wat we als toetje kunnen eten. Koekjes en soep maak ik ook zelf, dat spaart ook een hoop plastic/ blik uit.

Brood maken we ook zelf, maar soms koop ik losse bolletjes, en dan neem ik een katoenen zak mee om ze in te vervoeren. Pasgeleden kocht ik zachte bollen bij de bakker en meteen werd er een vragenlijst op me afgevuurd;  Hoe bevalt zo’n zak? Blijft het brood wel vers? Waar ik die zak had gekocht? Of ik het brood dan wel kon invriezen??? Er luisterden nog 3 mensen mee, dus ik hoop dat er nog meer mensen ook zijn gemotiveerd om hun plasticafval wat te verminderen.

Verder maken we sinds kort gebruik van een Bee’s wrap, een katoenen doek, waar bijenwas in is verwerkt om spulletjes langer vers te houden. We zijn er heel tevreden over. Het eerste gebruik was wel erg stug, maar het plakte wel goed dicht. Nu, na wat langer gebruik, wordt de doek al wat soepeler. Ik kocht mijn exemplaar bij Leven Zonder Afval, een webshop die nog veel meer zero waste spulletjes verkoopt.

Wat kopen we nog wel in plastic?

Helaas is niet alles te vermijden en soms moet je gewoon wel. Kattenvoer komt in een plastic en is geen alternatief voor. Rozijntjes….tja. Daarnaast kopen we ook gewone wegwerpluiers (is 1 bom plastic wat bij het restafval moet), dochter kan niet tegen het gewassen spul helaas. Azijn komt ook in plastic flessen en dat gebruik ik om mee schoon te maken en voor de was als wasverzachter. Het geeft verder ook niet zoveel, we scheiden ons afval goed, maar vermijden is natuurlijk altijd beter. Als er een alternatief langskomt, zullen we zeker overwegen om dat voortaan te kopen als het geen plastic om zich heen heeft.

Al met al zijn wij super tevreden over de voortgang van het plasticvrij winkelen, echter, soms worden wij er ook wel een beetje moedeloos van. Staan we daar met onze zakjes en netjes en dergelijke, staat er iemand achter ons in de rij die werkelijk alles in plastic in de winkelkar heeft liggen, denk aan gesneden stokbrood in plastic zakjes bijvoorbeeld. Dat doet ons beseffen dat we met zijn allen er nog lang niet zijn, en dat er nog veel zal (moeten) veranderen de komende jaren.

Ben jij nou ook geïnspireerd?En wil jij ook met jezelf de uitdaging aangaan? Lees dan alle delen terug en begin ook met netjes en zakjes voor groenten en fruit. Neem je boodschappen met in een herbruikbare tas. Dat bespaart al een hoop plastic. Als je de smaak te pakken hebt, breidt je vanzelf uit. Heel veel succes en bedankt voor het lezen!

 

10 gedachten over “Plasticvrij winkelen deel V”

  1. Wederom complimenten, wat zijn jullie goed bezig. Mooiste uit dit verhaal vind ik dat je man die boerenkool-verkoop opmerkte. Dat de denkwijze en het kijken om je heen veranderd is. Je ziet dingen die je eerst niet zag. Je legt nieuwe contacten, durft dat ook. Ik geloof dat jullie op die manier ook wel fruitverkopers kunnen vinden komende zomer, en een plek om bosbessen en bramen te plukken.
    Over meeluisteraars als je wat uitlegt…mooi he. Ik heb zelf nooit de behoefte anderen te overtuigen, ik doe wat ik kan en juist door te doen wat ik kan, draag ik mijn steentje bij in deze wereld. Maar als mensen wat vragen leg ik graag uit.

    Over azijn, je kan je eigen azijn maken met een azijnmoer. Dat duurt lang hoor, maar het kan wel. Verder kan je azijnzuur kopen, dat is hele sterke azijn. Normaal schoonmaakazijn is met iets van 8% azijnzuur. Je kan ook azijn kopen met 20% of 70% azijnzuur. Zou ik in een gezin met kleine kinderen niet aan beginnen, het is maar een weetje, een stukje uitleg.
    Ik koop nog wel eens azijn in Duitsland, dat heeft een hoger percentage azijnzuur en zit in glazen flessen. Ik gebruik dat om in te maken,komkommer,courgette,paprika. En ik gebruik het voor de jeuk en zwelling van muggenbulten, of ertegen natuurlijk. Ook jeukende huid door zonneallergie dep ik met deze sterkere azijn(maar niet in het gezicht).

    Ik heb met kerst een speciaal brood gebakken, geen stol, want ik had geen spijs op voorraad(wel in de agenda gezet voor volgend jaar, op tijd spijs maken). Een kaneelbrood(met rozijnen), of nee, zoals die website van culy.punt.nl het noemt, goddelijk kaneelbrood. Bijna net zo makkelijk als gewoon brood maken, maar net even feestelijker. Voor op feestdagen een fijne aanvulling op tafel. Ga ik vaker doen, cinnamon rolls, plukbrood of ander feestelijk brood(zonder al te veel ingewikkelde zaken)

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank voor het compliment! Ik heb mij voorgenomen om ook weer wat verschillende dingen te gaan bakken! ik heb veel gebakken, taarten en cakes, maar brood was ik nooit zo goed in. Nog de beste wensen Greet!

      Like

  2. Ik koop tegenwoordig veel bij de groente- en kaasboer en de slager, dat scheelt al enorm in plastic gebruik en yes ik heb mijn dochter ook besmet. We gaan deze week nieuwe tandenborstels en oorwatjes kopen en mijn dochter tampons bij green jump dus geen plastic meer . Natuurlijk realiseren wij ons ook dat het kleine stappen zijn maar he iedere stap is er een meer dan we voorheen deden en als iedereen dat doet dan worden het ineens een heleboel stappen. Verder probeer ik het plastic wat er al is te hergebruiken. Zo worden op mijn werk in de catering altijd emmers met deksels weggegooid, die neem ik mee naar huis en gebruik ze als opbergbakken i.p.v. bakken te kopen. Er werd een opklapbaar krat weggegooid wat nog gewoon bruikbaar was en dat ging mee voor in de voorraadkast en oude kratten komen straks in mijn mini moestuintje als plantenbakken. Dat is natuurlijk nog steeds plastic, maar ja beter gebruiken dan weggooien , dat is altijd nog duurzamer dan na eenmalig gebruik weggooien.

    Geliked door 1 persoon

    1. Elke stap is er een! En juist hergebruik is enorm duurzaam, supergoed bezig dus! Wat een ontzettend leuk idee om kratjes te gebruiken in de moestuin, ik wilde toen van oude ramen een soort kastje bouwen….de ramen had ik, maar het bouwen is er nooit van gekomen. Ik heb ze destijds weer weggeven, die persoon ging ze gebruiken in een schuur. Ook leuk natuurlijk!

      Like

  3. Wat een groot verschil hebben jullie bereikt! Knap hoor.
    Hier kocht ik van de week mijn brood bij ah in katoenen zak kreeg ik de sticker erbij op een plastic zakje geplakt! Toen heb ik die mevrouw er toch maar op gewezen dat ze ook prima op de zak zelf plakken, ze wuifde mijn opmerking weg dus toen toch ook maar uitgelegd dat het voor mij een beetje vreemd is dat ik plastic wil mijden maar dan toch een ongebruikt zakje krijg voor de sticker 🙂
    Verder bemoei ik me ook niet met anderen maar hoop stiekem wel anderen bewust te maken door een goed voorbeeld te geven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Das inderdaad ook vreemd! Hier worden ze gewoon op de katoenen zak geplakt, ik doe er ook losse broodjes in. Ze kijken er dan even in, geen probleem. Ik,heb inderdaad mt enige regelmaat mensen die vragen, kijken, wenkbrauwen fronsen…..etc. Maakt me niets uit, haha. Het wordt vanzelf normaler!

      Like

  4. Wat zijn jullie al goed bezig! Knap hoor. Wij zijn nog niet zo ver, maar wel heel bewust bezig en proberen steeds minder plastic afval te produceren. Zo ben ik afgelopen vrijdag naar de markt gegaan met mn tasjes en zakjes voor de groentes en m’n potjes voor noten. Ze kijken er niet vreemd van op.

    M’n man en ik ergeren soms ook aan andere mensen, zo waren we op een verjaardag waar we op een wegwerpbordje een stuk staart kregen en werden er hapjes uitgedeeld op aluminium wegwerp schalen.
    Waar de een zo zijn best doet in het minimaliseren van afval, doet een ander he-le-maal niet eens een beetje zijn best.
    Dat frustreert ons wel eens.
    Maar goed, wij gaan door! 💪

    Geliked door 1 persoon

    1. Gelukkig wordt wegwerpplastic verboden! Wij ergeren ons met enige regelmaat, vandaag aan het vele vuurwerk wat nog overal lag….zooo jammer, overal van die inimini stukjes plastic waar vogels in stikken. We zijn verder helemaal geen “milieufanaten ” maar dit vinden we echt kansloos. We proberen onze kinderen te leren dat het gewoon super aso is om je zooi zo op straat te gooien.

      Like

      1. Nu weet ik wat die glanzende stukjes plastic zijn die we gisteren tijdens onze wandeling zagen. Zo jammer, het lag ook al op de akker. Het leek al zo onwaarschijnlijk dat er gisteren in het veld een carnavalswagen was langsgekomen. Ook wij zien in de familie jammer genoeg mensen die met wegwerpservies werken op een verjaardag. Of de kados die in flitsend plastic worden ingepakt. Gelukkig zijn er nu door het hele land mensen zoals jullie en wij die bewust worden en het voortouw nemen. Dat leidt wel eens tot gekke situaties. Zo zijn kartonnen verpakkingen van bijv hagelsag voor ons ideale boodschappenlijstjes. Mijn man legde het boodschappenlijstje op de band en de cassiere rekende met de scanner bijna een `pak` hagelslag af. Het voortouw nemen is moeizaam en vergt moed. Maar wanneer je gevoel zegt dat het wel is waar jij voor staat, kun je eigenlijk niet anders meer, daarom heel veel lof vooral je werk. Dagelijks inspireer je ons weer om het anders te doen.

        Geliked door 1 persoon

  5. Hahaha ik moest erg lachen om het hagelslag verhaal…wij gebruiken voor de boodschappenlijst ook oude enveloppen ed maar ook cadeaupapier. Alles wordt wel zo veel mogelijk hergebruikt.
    Fijn dat mensen geinspireerd raken! Dat vind ik ontzettend leuk en geeft de moed om door te gaan met schrijven en na te denken over alternatieven. Zo inspireren we elkaar!

    Like

Plaats een reactie