Wat doe jij met je oude textiel??

wat gebeurt er met je oude textiel? bespaarfreak

Eind december was de laatste aflevering van ‘genaaid’ erop en daar werd een klein beetje verteld over wat er gebeurt met ons oude textiel/ kleding. Volgens de dame van het programma werd 70% verbrand en 30% werd gerecycled. Dit komt doordat mensen veelal hun oude kleding in de restafval – container gooien en niet in de kledingcontainer. Ik ging eens op onderzoek uit wat er nou precies gebeurt met je oude textiel.

Er zijn diverse bedrijven die textiel inzamelen. De spullen worden gesorteerd in een fabriek in Nederland. Een deel wordt verkocht, en gaat naar Afrika en Oost – Europa en een deel wordt verpulverd tot kleine stukjes stof, gewassen en weer hergebruikt voor nieuwe kleding of voor de wegenbouwindustrie bijvoorbeeld.

“Jaarlijks wordt er ongeveer 75 miljoen kg aan textiel ingezameld in Nederland. Ongeveer 135 miljoen kg beland bij het restafval”

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar wij betalen iedere keer dat we de grijze bak aan de weg zetten €5,- extra, bovenop de gemeentelijke lasten die we iedere maand betalen. We zijn al veel langer bezig om ons restafval te verminderen, maar dit gaf wel extra motivatie om ons afval goed te scheiden, en dus ook goed na te denken over ons textielafval.

Wij hebben relatief veel textielafval. Dit, omdat we kinderen in de groei hebben en er vaak wat kapot gaat, bijvoorbeeld spijkerbroeken. Maar ook wel dat de kleding zo vaal is geworden dat iets niet meer gedragen wordt, of omdat het simpelweg te klein is geworden.

Wat zijn de opties voor ons textielafval?

Textielbak

Persoonlijk vind ik dit heel prettig. Ik gooi alles wat ik niet meer kan gebruiken, verkopen of weggeven, in de textielbak. Er mag van alles in deze bak, en het hoeft niet perse heel te zijn. In mijn schuur staat een grote bak, daar verzamel ik alles aan textiel, schoenen en knuffels en 1 keer in de zoveel tijd breng ik het weg naar de container. Lees hier meer over wat er allemaal in mag en wat niet. Het is snel, je ruimt lekker op en het wordt niet verbrand, maar gerecycled.

Kringloopwinkel of 2e handszaak

Is je kleding nog erg mooi of vind je het gewoon geen prettig idee dat je niet weet waar je oude kleding naar toe gaat? Dan kun je het ook bij de lokale kringloopwinkel afgeven. Ik persoonlijk ben er heel blij mee, ik koop vaak 2e hands kleding voor mijn kinderen voor een spotprijsje.

Marktplaats

Je kan je kleding ook verkopen. Ik doe dit wel eens, maar kost erg veel tijd. Je moet goede en mooie foto’s maken en houd er rekening mee dat je er niet veel geld mee verdiend, de markt is wat dat betreft, enorm. Zoek je juist iets, dan kun je je slag gaan voor een klein prijsje. Ik zet zelf alleen merkkleding op marktplaats of bijzondere items. Ik verkocht afgelopen jaar een heel mooie jurk voor 25 euro. Ik had hem zelf ook 2e hands gekocht voor 15 euro. Ik had hem gedragen naar een bruiloft, en dus maar 1x gedragen. Ik maakte er dus nog winst op ook!

Gebruiken als poetslap

Afgedragen kleding kun je nog prima gebruiken als poetslap. Was het item, knip het in gelijke stukken en je bent weer voor een poosje klaar. Nu doe ik heel erg lang met mijn poetslappen, dus op een gegeven moment puilde mijn la uit. Dit doe ik dus niet meer, want het ruimt niet echt op. Maar dit idee zou je nog kunnen overwegen.

Van je oude kleding gaan knutselen

Mijn moeder maakte ooit voor mij een etui van een oude spijkerbroek. Het was echt superhip, iedereen wilde weten waar ik die gekocht had. 🙂 Je kan ook van je oude spijkerbroek een korte broek knippen. Je kan boeken kaften met oude stof. Maak knuffels van oude shirts. Sok knuffels van oude sokken etc etc. De mogelijkheden zijn eindeloos!!! Kijk ook dit filmpje van een dame die van een oude tshirt een tas maakt.  Superleuk!

Hier nog wat meer ideeën wat je met een tshirt kan doen:

 

Je ziet, er zijn heel veel mogelijkheden om je oude textiel te recyclen, in plaats van het zo weg te gooien in de grijze container. Doodzonde wat mij betreft. Wat doen jullie met je oude textiel?

 

 

14 gedachten over “Wat doe jij met je oude textiel??”

  1. Ik herstel at te herstellen valt. Indien een kledingstuk echt niet meer bruikbaar, haal ik alle bruikbare stukken eraf : knopen, goede ritsen, lummels, koordstoppers, etiketten (altijd goed om een gaatje mee te verstoppen), goede stukken velcro,…. Ik sorteer alle gerecykleerde materiaal per soort in gerecykleerde dozen die mijn moeder ooit kreeg van de beenhouwer. Etiketjes bij etiketjes, koordstoppers bijkoordstoppers,…… Knopen sorteer ik volgens kleur en indien ik meer knopen van dezelfde soort heb, hang ik die aan elkaar met een koordje.Ik moet zelden knopen kopen aangezien de voorraad gerecykleerde knopen die ik heb opgespaard doorheen de jaren. Resten van kledingstukken waar ik niets meer mee kan doen, doe ik in een kledingcontainertje enkele straten verder.
    Kousen herstel ik zoveel mogelijk : mijn man en zoon hebben alletwee identieke kousen wat betreft maat, kleur, breiwerk. Als een kous dunnen plekken vertoont, dan stop ik dat. Ik gebruik daarvoor het garen dat ik van een andere identieke kous heb uitgetrokken uit het beengedeelte : voordeel zelfde kleur, zelfde garendikte en samenstelling. Een kous die ik met de aldus gerecykleerde stopgaren stop is nog lang draagbaar en vooral niet te zien dat er gestopt werd.
    Bij de flanellen hemden van mijn man haal ik de versleten kraag uit de kraagstaander, draai die om en stik die terug vast. Niemand die het ziet en het hemd kan nog lang tijd gebruikt worden.
    Ik had enkle geërfde flanellen onderlakens die op de ligplekken slijtage vertonen maar verder nog in zeer goede staat waren. Ik scheur het laken middendoor, draaide stukken zodat de goede kanten in het midden komen te liggen en de dunnere kanten aan de zijkant. Ik naai de twee stukken terug aan elkaar, werk af met een platte naad die dan in het midden van de matras komt te liggen. Niemand heeft last van die naad en zo’n hersteld laken gaat nog jaren mee. Is een flanellen laken op de duur echt ‘op’ dan gebruik ik de nog in goede staat zijnde stukken stof om er schotelvodden van de maken : twee vierkante lappen op elkaar, afwerken met de locksteek en ik heb gratis schotelvodden die meegewassen kunnen worden in de kookwas.
    Sponsen handdoeken met slijtageplekken werden in het verleden getransformeerd tot slabbetjes voor de kleinkinderen (dragen nu geen slabben meer) of omgevormd tot gastendoekjes of tot washandjes.
    Kledingstukken of textiel waar ik echt niets meer mee kan doen en er ook niets kan afhalen om later te gebruiken, breng ik naar de kringloopwinkel want ik heb al meermaals gezien dat de kleidngcontainer enkele straten verderop door sommige mensen gebruikt wordt als vuilbak. Jammer want alle bruikbare kledij, linnengoed die in die container zit is dan vaak ook kapot door het vuil dat in de container gedropt wordt

    Geliked door 1 persoon

    1. Jij bent handig! Sokken stoppen…. dat gebeurt hier echt niet. Ik zou eerlijk ook niet weten hoe dat moest. Youtube kan me vast verder helpen. Ik vind het een goed idee om alles eraf te halen wat je nog evt zou kunnen gebruiken. Dit heb ik ook heel lang gedaan en het einde van het liedje was dat het toch wegging, want het werd niet gebruikt. We hebben wel eens geknutseld met knopen, was ook leuk! Helaas scheurde zoon gister en vandaag door een broek heen, de knieën uiteraard, en die ga ik wel proberen om te maken. 1 broek is nog maar 4 weken oud. Kan ik enorm van balen, maar hoort bij de leeftijd.

      Like

  2. Alles wat versteld kan, wordt versteld. Of hergebruikt, oude overhemden zijn prima stof voor boxershorts. https://www.craftpassion.com/sewing-pattern-unisex-boxer-short/2/
    http://www.wikisailor.com/hoe-maak-je-makkelijk-vrouwen-boxershorts-met-gratis-patroon.html
    Oude kleding, beddengoed, en ander spul gaat hier naar de “kledingbeurs” In de woongemeenschap waar ik woon wordt die een paar keer per jaar gehouden. Het is geen verkoop, het gaat met gesloten beurs, je brengt wat in, en je kan er uitkiezen wat naar je zin is…wat overblijft gaat naar de kledingbank. Hetzelfde doen we met boeken en tijdschriften.
    Ik heb ook kussens gemaakt van lievelingst-shirts,en ik verzamel stukjes stof voor een quilt. Ik heb ook een paar vloerkussens, grote kussens waar je lekker op kan zitten en hangen, die vul ik met kapot geknipte wollen truien…omdat dat lekker isoleert en dus warm zit op de vloer. Als deze kussens niet gebruikt worden liggen ze onder de bank. Verder ging er vroeger regelmatig iets mee naar mijn werk in de daklozenopvang.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ook al zo’n goed idee! Oude truien gebruiken om kussens mee te vullen. Ik heb nog wel fleecedekens, die nog bij baby in gebruik zijn, die wil ik straks, als ze ze niet meer nodig heeft, als achterkant gebruikten bij een gehaakte deken. Lijkt me leuk! Boxershorts ga ik ook zeker naar kijken. Mijn man is ‘verslaafd’ aan overhemden. Hij heeft er veel te veel.

      Like

    1. Daar ga ik ook vanuit, of dat het naar mensen gaat die het ook echt kunnen gebruiken. Wat stuk is, hoop ik oprecht dat het weer hergebruikt kan worden. Bij de wehkamp verkopen ze inmiddels kleding van gerecycled materiaal. Natuurlijk wel voor de hoofdprijs.

      Like

  3. Kleding wat nog een ronde mee kan gaat eerst naar de jongere buurkinderen. Op deze wijze krijgen wij ook weer kleding van oudere buurkinderen. Vind dit ideaal! Hebben de buurkinderen er geen belang bij dan gaat goede kleding naar de kringloop. Versleten goed probeer ik een tweede leven te geven: handdoeken als poetslap of shirts vermaken tot poppenkleertjes.
    Goed idee trouwens om knopen, ritsen te bewaren als reserve!

    Geliked door 1 persoon

  4. Prima om alles in te zamelen en niet weg te gooien. Wel een kleine kanttekening. Door het gebruikte textiel wat in Afrika verkocht wordt, is daar de hele textielindustrie op de fles gegaan. Ze kunnen gewoon niet concurreren met de grote stroom tweedehands kleding uit het westen. Met het geld financieren de mensen uit het filmpje (en er zulken nog meer van dit soort partijen zijn) projecten om de zelfredzaamheid daar te bevorderen, nadat ze eerst een hele industrie om zeep geholpen hebben. Ik heb ook het antwoord op dit probleem niet maar het blijft een raar idee.

    Geliked door 1 persoon

      1. Ik heb het ooit eens gezien in een docu. Ik vond net dit artikel online https://www.volkskrant.nl/economie/afrika-hoeft-afgedankte-westerse-kleding-niet-meer~be6598d9/
        Maar als je zoekt is er vast nog veel meer over te vinden. In dit artikel komt ook wel aan de orde dat er veel goedkope kleding uit China in derdewereldlanden geïmporteerd wordt, dus dat het dus maar de vraag is of een importverbod van tweedehands het probleem op gaat lossen. Dat is natuurlijk ook een heel waar ding, iets waar ik dan weer niet bij stil had gestaan.

        Geliked door 1 persoon

  5. Ik lever versleten kleding in bij H&M in ruil voor een kortinsbon wn nog goede kinderkleding ruil ik via Krijg de Kleertjes. Dat kan op ruildagen maar ook online. Kleding voor volwassenen gaat naar de Kledingbank die is aangesloten bij de Voedselbank. Groetjes, Anne-Maria

    Geliked door 1 persoon

    1. Ook goede tips! De tip van H& M kende ik inderdaad. Ik vind H&M wat dat betreft een beetje tegenstrijdig. Ze maken veel fastfashion, hebben, wat ik erover lees, personeel in dienst die mogelijk uitgebuit wordt, zoals in India. Ik koop dus in principe niets meer bij H&M.

      Like

Plaats een reactie