Tidying up with Marie Kondo

Arigato Netflix! Er is nu een serie op Netflix gezet over Marie Kondo, de opruimgoeroe!

Marie Kondo / Netflix
bron

Iedereen die een beetje geïnteresseerd is in opruimen en minimaliseren kent Marie Kondo wel. Zij is een Japanse opruimgoeroe en heeft 2 boeken uitgebracht: “Opgeruimd” en “Spark Joy”. Nu moet ik eerlijk zeggen, ik heb nooit een boek van haar gelezen, omdat ik niet nog meer boeken in huis wilde halen, in het kader van minimaliseren. 😉 Alle blogs over haar en haar boeken gaven zo al wel genoeg tips om te beginnen met opruimen.

Ben je niet gevoelig voor het “bedanken van je spullen”, zoals ik? Dan is Marie eigenlijk niet echt iets voor jou. Ik krijg kriebels als ik de sokken moet ‘bedanken’ dat ik ze aan mocht hebben.  Daar ben ik echt te nuchter voor. Opruimen is voor mij ook gewoon afstand nemen van spullen. Ik gebruik het niet, dus weg ermee. Dat werkt voor mij het beste. Niet continue stilstaan bij wat ik allemaal in mijn huis heb en weg wil gooien. Dat duurt mij veel te lang.

Wat ik wel heb geleerd van haar, is om het stukje bij beetje te doen. Haal alles uit de kast, denk boeken of kleding, en ga het 1 voor 1 langs, kijk ernaar en bedenk of je er blij van wordt. Het bedankgedeelte laat ik dus weg. Zo heb ik echt al heel wat spullen weggedaan, die ik 10 jaar geleden echt niet weggedaan had, zoals mijn boekencollectie. Ik werd er niet meer blij van en dus ging het beetje voor beetje weg. Ik denk dat ik nu nog 10 boeken heb. Hetzelfde als met DVD’s. Alles ging weg, behalve een aantal disney DVD’s en mijn all time favoriete tv serie:  The Tudors. Die mocht blijven. We ruimden zo 300 dvd’s op.

Ik heb inmiddels al een stukje gekeken van deze serie en vond het leuk om te zien hoe zij te werk gaat. Het ging mij niet snel genoeg qua opruimen, maar zij doet meer dan alleen maar opruimen, ze maakt mensen ook bewust van wat ze bezitten en wat voor gevoel ze bij spullen hebben…..

Te zien dus op Netflix! 

6 gedachten over “Tidying up with Marie Kondo”

 1. Vroeger had je Fylady(nu nog trouwens) Iedereen was ermee bezig, de termen, “you can do anything for 15 minutes”en “shine your sink” kende elke vriendin. CHAOS stond voor ‘Can’t Have Anyone Over Syndrome’.
  Zoals met alle methodes pik je eruit wat voor jou werkt. Ik werk dus nog steeds met Flylady-zones, elke week van de maand komt een zone weer voor extra klusjes aan de beurt(na de dagelijkse routine). Het is nu keukenweek dus doe ik extra klusjes en opruimen in de keuken.
  Welke methode je ook gebruikt, je moet het blijven doen. Ik merk (aan mijn cliënten) wel dat mensen niet meer leren huishouden van hun ouders. Ze wéten niet hoe vaak iets moet schoongemaakt, of hoe. Ze weten de basics niet. Daar speelt die Marie Kondo mooi op in.

  Liked by 1 persoon

  1. Nou inderdaad, waar is de huishoudschool als je hem nodig hebt! De maatschappij is gericht op de werkende vrouw, die heeft geen tijd om vanalles zelf te maken of te verstellen. Dat besteedt je uit. Het is wel handig als je een beetje met naald en draad overweg kan. Mijn moeder kan zoveel! Ze maakte zelf kleding voor ons, breide, borduurde veel en voor mijn trouwen kreeg ik een prachtige 2 persoonsquilt, gemaakt van gerecyclede stoffen. Het ligt na 10 jaar nog steeds op ons bed.

   Like

 2. hahaha leuk, zal zeker eens kijken. Al ben ik altijd al een “opruimer”geweest 🙂 iets binnen=iets buiten. werkt voor mij het best. Ik hou niet van veel spullen, word daar zo druk van in mijn hoofd. Een goeie vriendin van mij is helemaal het tegenovergestelde…alles (werkelijk alles) heeft een emotionele waarde…brrrr, zoveel spullen dat zij hebben, niet normaal en maar blijven kopen. Het grappige is wel als ze hier op bezoek komt, ze altijd zegt: goh dat is hier zo ruim en licht (ik woon kleiner dan haar)!!! Heb haar (na 16j vriendschap) nog altijd niet kunnen besmetten met het opruimvirus, ik denk dat ze immuun is 😉 hahaha liefs floor

  Liked by 1 persoon

  1. Je kan hem ook op z’n Hollands doen? 1: stapel is houden, 2 is twijfel en 3 is weg. Je kijkt ernaar en denkt: Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt? Is het antwoord nee, dan gaat het weg. Het meeste is vervangbaar en kun je evt weer opnieuw kopen. Punt. Ruimt zo goed op!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s