Basis tomatensaus maken

basis tomatensaus maken zero waste bespaarfreak

Een zero waste levensstijl, das niet zo makkelijk. Ik zie gelukkig wel steeds meer mensen op social media die vragen stellen over hoe ze minder afval kunnen creëren. Een manier om dat te doen, is om je spullen zelf te maken. Denk aan wasmiddel, make up, koekjes, brood enzovoort.

Onze groenteman stopte met zijn zaak (don’t worry, er komt een nieuwe voor terug) en dus ging alles natuurlijk in de uitverkoop! Ik heb z’n laatste tomaten gekocht, ruim 3 kilo om zelf tomatensaus van te maken, dus vandaag maar iets heel basic en supermakkelijk, je eigen (basis) tomatensaus maken!

Je kan deze tomatensaus gebruiken als basis voor een pastasaus of soep. Zorg er wel voor dat je van te voren genoeg potten en flessen hebt om je tomatensaus in te bewaren. Je kan deze saus ook invriezen, maar ik bewaar hem in de voorraadkast. Zo hoef ik hem niet te ontdooien en kan ik de saus meteen gebruiken. Hier verder onder leg ik uit hoe je kan zorgen dat je de saus langer kan bewaren.

Wat heb je nodig?

  • glazen flessen/ potten met deksel
  • grote pan voor het uitkoken van je glazen flessen. Ik heb een grote soeppan die ik daarvoor gebruik, ik geloof dat er 8 liter in kan.  + water + schone theedoek
  • staafmixer is wel echt handig
  • 2,5 a 3 kilo tomaten.
  • zout en peper naar smaak
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden

Wat moet je doen?

Voor schone potten en glazen:

  • Spoel eventuele restjes in de pot af met heet water of draai hem mee in de vaatwasser. Zorg dan wel dat je het label er al afgepulkt hebt. Dit doe ik door simpel de pot in heet water te leggen. De lijm lost dan op en het papiertje laat zo los. De deksel uiteraard ook schoonmaken en eventueel meedraaien in de vaatwasser.
  • Daarna kook ik alles nog een keer uit. Heb je veel last van kalk in het water, kun je er een scheutje natuurazijn aan toevoegen, dit helpt om de kalkaanslag te verminderen.
  • Kook de potten en deksels 10 minuten in water. (voeg koud of warm water toe aan de pan voordat je gaat koken. Als je kokend water toevoegt aan glas, kan de boel springen bij niet opgemerkte barsten!!!  Dus vanaf de koude opwarmen en aan de kook brengen.
  • Haal de potten met een tang uit het water, wees voorzichtig, de potten zijn gloeiend heet.
  • Zet omgekeerd op een theedoek. Ga dan nu de saus koken.

Voor de saus:

  • Gebruik olie of boter om de uien en knoflook even kort aan te fruiten.
  • Zijn ze uien glazig, voeg dan de tomaat toe. Ik was de tomaat, snijd deze in 4 of meer parten, ligt aan de grote, en gooi het zo in de pan. Niets eraf halen, niet de velletjes verwijderen etc. Je ziet er straks niets van terug.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak.
  • Laat alles dan 45 minuten pruttelen op een laag vuur.
  • De tomaten zullen tegen deze tijd helemaal ingestort zijn en je ziet dat het al bijna een mooie saus is.
  • Ik maak de saus dan nog glad met een staafmixer. Ik gooi dus niets weg en alles wordt gebruikt.

De potten vullen met de saus:

Doe de saus meteen in de hete potten en glazen die je al hebt schoongemaakt. Niet wachten tot het is afgekoeld.  Verdeel de saus over de potten, maar doe de potten niet helemaal vol, laat een sowieso een centimeter ruimte over in de pot. Zorg ervoor dat alle luchtbellen uit de saus zijn. Dit doe je door zachtjes met de onderkant op je aanrecht te tikken. (Voorzichtigheid opnieuw geboden dus). Draai de deksel erop, en zet ze op de kop zo’n 10 minuten weg.

Zet ze daarna weer rechtop, en laat afkoelen. Je zult merken dat de pot/ deksel vacuüm gaat trekken, dit is goed, hierdoor blijft alles langer houdbaar omdat er geen bacterien meer bij kunnen komen. De saus zal een aantal maanden houdbaar zijn.

En daar is je voorraad tomatensaus! Je kan natuurlijk ook alles toevoegen wat jij lekker vind, denk aan gesneden groenten, vlees etc, hierdoor hoef je helemaal niets meer te koken, behalve pasta, en hoef je de saus alleen maar op te warmen.

#zerowasteforabetterplanet

 

Advertenties

6 gedachten over “Basis tomatensaus maken”

  1. Ik gebruik nog wat kruiden in de tomatenmoes, oregano,tijm, basilicum,en laurier, de Italiaanse kruiden zeg maar. En na het vullen van de potten, weck ik de potten nog 30 minuten in 90 graden.
    Ik doe dit meestal zomers, als de tomaten erg goedkoop zijn op de markt of bij de toko.
    Vroeger weckte ik in de grote soeppan, maar omdat ik steeds meer ging wecken heb ik een elektrische weckpan gekocht om het mezelf makkelijker te maken. En ik heb een grote lading weckpotten via marktplaats aangeschaft.
    Het fijne van wecken is dat je veel voorraad kan maken en dat het geen ruimte in je vriezer kost, en niet continu stroom, en dat er niks bederft als die stroom uitvalt. En eenmaal geweckt blijft het lang houdbaar.
    In het culinair kookmuseum in Appelscha stonden geweckte groenten en zelfs vlees, die al 100 jaar in pot zaten, en eens per jaar werd er een pot geopend. In 2014 is wecken op de Nationale lijst van UNESCO Immaterieel erfgoed geplaatst.
    Wist je dat je zelfs brood en cake kan wecken? Heel leuk om zo een cake op voorraad te hebben en uit de pot te halen als er bezoek is.

    Liked by 1 persoon

    1. Wecken vond ik altijd erg lastig…. had niet het idee dat het snel ging en met alles wat je tegenwoordig in de winkel kan kopen…..ook niet erg nodig. Maar ik vind het toch wel erg leuk om zo een voorraadje op deze manier te maken. Echt wecken, ‘wecken’ is niet echt iets voor mij denk ik. Ik zal dan weer van alles moeten aanschaffen, en ik ben bang dat ik het dan toch niet genoeg gebruik. Brood en cake wecken??? Is dat wel lekker????

      Like

  2. Brood en cake wecken is lekker ja. Ik begon met wecken in jampotten, in een grote soeppan,met een theedoek onderin tegen het rammelen. Juist omdat ik net als jij gewoon wilde proberen, wat voorraad wilde maken op de ouderwetse manier. Pas na jaren kocht ik die weckketel, omdat ik regelmatig weck, en omdat ik wat ouder wordt en het mezelf af en toe gemakkelijker maak.
    Cake en brood moet echter wel in een stortglas, omdat deze weckpotten aan de bovenkant wat breder zijn dan aan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de cake mooi kan rijzen in de oven en gemakkelijk uit de weckpot gestort kan worden.
    De BonneMaman jampotten zijn ook zo gemaakt dat de bovenkant groter is dan de onderkant, dus die zou je wel kunnen gebruiken voor een klein-cakeje. Zoals deze: https://www.kokenmetkennis.nl/recepten/ingemaakte-havermout-pistache-muffins/

    Liked by 1 persoon

  3. Fijn om zo eigen voorraad te maken hè. Ik maak mijn tomatensaus ook zo kaal zodat ik het ook voor andere gerechten kan gebruiken dan pasta. Wel doe ik er soms zout bij voor de houdbaarheid maar of het zinvol id betwijfel ik aangezien ik erg matig ben met zout 🙂
    Wecken hebben wij ook wel overwogen maar onze ervaringen zijn zo prima qua houdbaarheid dat ik de meerwaarde niet zie.

    Liked by 1 persoon

Laat een reactie achter op Greet Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s