Recept: ‘Duurzame’ cupcakes

Cupcakes maken van Sinterklaas snoepgoed bespaarfreak

Grapje natuurlijk, cupcakes zijn niet duurzaam, maar wat wel duurzaam is, is minder voedselverspilling. Ja juist, minder weggooien en meer opeten mensen! Vandaag een supersimpel recept om van die ellendige pepernoten/ kruidnoten/ chocoladeletters, spekjes, etc af te komen. No worries, als je goede voornemen was om minder te snoepen en wat af te vallen, dan kun je deze cupcakes ook prima invriezen, voor een later, minder streng momentje 😉 

Voor 12 heerlijke cupcakes vol ‘guilty pleasure’ heb je nodig:

  • 125 gr zelfrijzend bakmeel (zelf gemaakt; supersimpel, op 500 gr bloem, neem je 1 zakje bakpoeder, en een snufje zout. Mengen maar en klaar)
  • 125 gr roomboter
  • 125 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 el melk of water.
  • pepernoten, flinke hand vol
  • evt chocoladeletter, wij hadden er 1 met melk smaak.

Oven 170 graden – Baktijd 20 – 25 minuten

Cupcakes maken van Sinterklaas snoepgoed

Wat moet je doen?

  • Zet de oven aan om voor te verwarmen.
  • Vet de cupcakeplaat in. Ik heb er 1 waar precies 12 cupcakes in passen. Ik vet hem zelf altijd met margarine in of roomboter, net wat ik voor handen heb. Je zou ook prima bakspray kunnen gebruiken. Olijfolie durf ik niks over te zeggen, dat heb ik nog nooit geprobeerd.
  • Strooi dan bloem eroverheen en verdeel het over de lege cups. Gooi teveel bloem eruit. Dit voorkomt plakken later, als je de cupcakes eruit wilt halen.
  • Laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen.
  • Doe de pepernoten in de ene helft van de theedoek. Leg de andere helft van de theedoek over de pepernoten heen, en rol er met een deegroller overheen,  zodat je kleine kruimels krijgt. Het is niet erg dat er nog wat grotere stukjes inzitten, dat is ook prima. Zet even aan de kant.
  • Snijd de boter in kleinere blokjes, mix dit beetje voor beetje met de suiker.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
  • Voeg beetje bij beetje zelfrijzend bakmeel toe, op middelhoge snelheid.
  • Als laatste voeg je de melk toe. Ik had geen melk en gebruikte water, kan ook prima.
  • Voeg de pepernoten toe aan je beslag. Goed doorroeren.
  • Vul de cups 2/3 vol. Ik gebruik geen papiertje, ze komen nadien prima uit de vorm.
  • Hak de chocoladeletter in kleinere blokjes en druk deze in de cupcakes, zodat je zeker weet dat elke cupcake een stukje chocoladeletter heeft. Je kan nog wat raspen en eroverheen sprinkelen, ook lekker.

Cupcakes maken van Sinterklaas snoepgoed

Ze gaan dan in de oven, kijk na 20 minuten een keer. Zijn ze goudbruin, dan zijn ze klaar. Controleer of ze gaar zijn met een satéprikker. Blijft er wat deeg aan hangen, dan nog even terug de oven in. Laat eerst helemaal afkoelen voordat je de cupcakes eruit haalt. Ja, ik weet het, dat is moeilijk, maar de moeite waard. Het zou enorm balen zijn als ze er maar half uit komen, toch? Even geduld dus.

Houdt de plaat op de kop, en als het goed is, komen de eerste cupcakes er vanzelf uitzeilen. De laatsten zijn altijd een beetje eigenwijs, een tikje tegen het aanrecht is meestal voldoende.

Voor de vriezer bewaar ik ze in een luchtdichte (plastic) zak. Kan zeker 3 maanden in de vriezer.

Extra:

Wil jij je cupcake helemaal afmaken? Dat kan! Neem bij voorkeur een chocoladeletter die je nog over hebt om een heerlijke frosting te maken! (frosting is meestal opgespoten bovenop de cupcake, en blijft zacht, zoals botercrème, maar loopt er niet af, zoals icing.) 

Chocoladefrosting:

Nodig: – 200 gram boter – 300 gram poedersuiker (ook dit kun je zelf maken) – 175 gram chocolade – 125 ml slagroom – 1  snufje zout – spuitzak

Doen: 

  • Smelt de chocolade au bain marie.
  • Mix 200 gram boter beetje bij beetje met de poedersuiker en het zout.
  • Mix nu op hoge snelheid.
  • Voeg de slagroom toe en mix het lekker luchtig.
  • Vouw met een spatel de chocolade erdoor.
  • Mix het nogmaals op hoge snelheid een luchtig geheel.
  • Doe de frosting in een spuitzak (ook zelf maken als je er geen hebt) en spuit de frosting op de afgekoelde cupcakes.

Frosting kun je ook wel invriezen, maar dan wel apart. Ik zou dan niet de cupcakes versieren en dan in de vriezer… dan gaat de toef verloren waarschijnlijk en dat zou jammer zijn. Bij het uithalen van de vriezer langzaam laten ontdooien en nogmaals mixen om het weer luchtig te maken. Kun je meteen controleren of de frosting nog goed te eten is.

Superlekker! Eet smakelijk!

Wil je meer recepten zien van mij? Kijk dan op mijn receptenpagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s